Najväčším dodávateľom smartfónov je Samsung

Svetový trh mobilných telefónov vzrástol medziročne, v druhom štvrťroku 2013, o 6 % a trh so smartfónmi narástol o viac než dvojnásobok. Podľa analytickej agentúry IDC bolo v sledovanom období na trh dodaných spolu 432,1 miliónov mobilných telefónov.

Počet dodaných telefónov vzrástol nielen v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka (407,7 mil. kusov), ale aj pri pohľade na čísla z prvého tohtoročného kvartálu (428,8 mil kusov). Rast trhu spôsobili výrobcovia telefónov z krajín mimo TOP 5, ktorí tvorili 44,8 % z celkového objemu. Vysoké tempo rastu vykázali napríklad spoločnosti Alcatel a Huawei.

Na globálny trh so smartfónmi bolo dodaných 237,9 miliónov zariadení, čo je v medziročnom porovnaní 52,3 % nárast. Oproti prvému kvartálu 2013 vzrástli predaje o 10 %.

Dominantnými hráčmi na poli chytrých zariadení sú opäť Samsung a Apple. Samsung ostáva lídrom a ťaží z úspechu predaja high-endov Galaxy S4 a Galaxy S III. V druhom kvartáli tohto roka dodal 72,4 miliónov smartfónov a patrí mu 30,4 % podiel.

Apple skončil s počtom 31,2 mil. predaných kusov iPhonov a 13,1 % trhovým podielom na druhej pozícii. Tretie skončilo LG, ktoré dodalo historicky najviac smartfónov za jeden štvrťrok, konkrétne 12,1 miliónov a získalo tak 5,1 % podiel.

Štvrtá priečka v tabuľke TOP 5 výrobcov patrí firme Lenovo. Tá dodala 11,3 mil. kusov zariadení a získala 4,7 % trhový podiel. Päťku najlepších uzatvára s počtom 10,1 mil. smartfónov a 4,2 % podielom spoločnosť ZTE.

Q2 2013 predaje smartfónovobr: idc.com

Prečítajte si: ZTE je piatym najväčším dodávateľom smartfónov (2. 8. 2012)

Pri pohľade na minuloročnú tabuľku vidno, že z rebríčka sa vytratili dvaja veľkí výrobcovia - Nokia a HTC, ktorým v Q2 2012 patrilo v TOP 5 tretie a štvrté miesto. Nahradili ich firmy LG a Lenovo. Pred rokom sa prvýkrát prebojovala medzi päťku najsilnejších hráčov firma ZTE a stále sa drží v tabuľke. Podarí sa Nokii, HTC prípadne Sony vrátiť do prestížneho rebríčka a porazia kedysi "béčkového" výrobcu ZTE?

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 29.07.2013 - 20:58

Zaujímavé, že čínska jednotka Lenovo tromfla prvý raz svojich rivalov ZTE a Huawei aj globálne. Predsalen sa sústreďovali na čínsky trh, ale už na jeseň sa chystajú etablovať v Európe. Redakcia by mohla zistiť, či ich produkty budú oficiálne dostupné aj na Slovensku.

Celá diskusia 1 príspevok