ASUS Fonepad (ME371MG)

Cenovo dostupný tablet s OS Android 4.1 Jelly Bean, 7'' WXGA displejom, 1,2 GHz procesorom a plnohodnotnou funkciou telefonovania. V predaji bude aj verzia s 3 Mpix fotoaparátom, pravdepodobne mimo Európu (živé fotografie).

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1 Jelly Bean

chipset: Intel Atom Z2420

procesor: 1,2 GHz

grafický procesor: PowerVR SGX540

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 850 / 900 / 1900 / 2100 Mhz

rozmery: 196 x 120 x 10 mm,

hmotnosť: 340 gramov

displej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 280 x 800 b., uhlopriečka 7'' (178 mm)

fotoaparát: fotoaparát 3 Mpix, autofókus, nahrávanie HD videa (1 280 x 720 b., 30 fps),

predná kamera: 1,2 Mpix

pamäť: pamäť 1GB RAM (dostupných 420 MB) + 8 / 16 GB ROM (dostupných 11,72 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer, microSIM,

batéria: Li-Pol batéria 16 Wh mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: Q2 2013 / 219 € (16 GB verzia bez fotoaparátu)

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, FM rádio, HDMI, DLNA

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: neznáme

Novinka z tohtoročnej Barcelony priamo konkuruje obľúbenému sedempalcovému tabletu Google Nexus. Podobná výbava, podobná cena. Tablet od Asusu však ponúka hliníkové telo a plnohodnotnú funkciu telefonovania. Bude len na používateľovi, ktorému produktu dá prednosť.

Asus Fonepad prináša 1,2 GHz procesor Intel Atom, 1 GB RAM a 8 alebo 16 GB vnútornú pamäť s možnosťou rozšírenia microSD kartami do veľkosti 32 GB. Operačný systém Android bude vo verzii 4.1.2 Jelly Bean. 7-palcový IPS displej dostal rozlíšenie 1 280 x 800 bodov. Po bokoch zariadenia je umiestnený nabíjací microUSB konektor, 3,5 mm jack, tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínač. Sloty na microSIM a microSD kartu budú pravdepodobne pod zadným krytom. Vpredu vidno 1,2 Mpix webkameru. Na vybraných trhoch bude dostupná verzia aj s 3-megapixelovým fotoaparátom, automatickým zaostrovaním a nahrávaním videí v HD kvalite. Vo výbave nájdeme siete tretej generácie s prenosovou rýchlosťou do 21 Mbps, Wi-Fi, GPS, Glonass a Bluetooth 3.0. Batéria s kapacitou 16 Wh by mala ponúknuť výdrž do 9 hodín.

Asus Fonepad bude dostupný v druhom kvartáli tohto roka (hovorí sa o apríli) za cenu približne 219 €.

Názor kolegu Matúša Riška:

Na 3G tablet pod tri stovky som bol naozaj zvedavý a musím povedať, že prvé pocity sú viac než pozitívne. Konštrukcia sa nechystá trhať rekordy v hrúbke tabletov, no jej hliníkové prevedenie je na tablet tejto cenovky viac než chvályhodné. Zadná stena je pevná a neohýba sa ani pri silnejšom stláčaní. V spodnej strane chválim prítomnosť microUSB konektora, pomocou ktorého sa tablet aj nabíja. Hlasný reproduktor na zadnej stene úplne stačí, pre dvojicu reproduktorov v spodnej stene niektorých 7-palcových tabletoch aj tak nemám pochopenie. Tlačidlo napájania spolu s tlačidlom ovládania hlasitosti v ľavej stene sú dobre vysunuté a pohodlne ich nahmatáte aj v tme. Napriek nízkej cene sa na kvalite displeja nešetrilo a nájdete tu IPS panel s dostatočným rozlíšením 1 280 x 800 bodov. Rozlíšenie je dostatočne jemné a dobre sú na tom aj pozorovacie uhly. Procesor od Intelu by mal stačiť väčšine používateľov. U mňa je to najmä čítanie pdf súborov, prezeranie webu a sledovanie filmov. Po pár minútach používania som mal z prostredia dobrý dojem a nezbadal som žiadne vážnejšie zaváhanie. Fonepad bude v Európe dostupný v 16 GB verzii bez zadného fotoaparátu za cenu 219 eur (verzia so zadným fotoaparátom má 8 GB interný priestor). Európsky používateľ vraj preferuje väčšiu internú pamäť než zadný fotoaparát, aspoň to som sa dozvedel od jedného z vystavovateľov.

Asus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus FonepadAsus Fonepad

Cestu a pobyt redaktora v Barcelone hradila spoločnosť Samsung. Ďakujeme.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu