Prestigio MultiPhone 4500 Duo

Recenzia dual SIM smartfónu s OS Android 4.0, dvojjadrovým 1 GHz procesorom, 4,5'' qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a štandardnou výbavou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich

chipset: Mediatek MTK6577

procesor: 1 GHz Dual-core Cortex A9

grafický procesor: PowerVR SGX531

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 135 x 69 x 10 mm,

hmotnosť: 157 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 540 x 960 b., rozmery 55 x 99 mm, uhlopriečka 4,5'' (113 mm), Gorilla Glass

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí,

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 4 GB ROM (dostupných 2,6 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 850 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 239 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: OS Android 4.0.4

Obsah balenia: telefón, batéria, nabíjačka, microUSB kábel, kožené puzdro, slúchadlá, dokumenty

Na trhu s mobilnými telefónmi sa začínajú objavovať značky, o ktorých ste ešte pred pár mesiacmi ani nepočuli. Smartfóny hýbu svetom a vašu peňaženku by chcel navštíviť každý výrobca. Do pozornosti slovenského ľudu sa chce pretlačiť aj výrobca so zaujímavým názvom Prestigio. Ten si podobne ako ďalší nováčikovia, napríklad Huawei, zvolil stratégiu nižšej ceny v porovnaní s konkurenčnými výrobkami zvučnejších mien. Do redakcie nám dorazil parametrovo zaujímavý telefón za pomerne dobrý peniaz. Oplatí sa? Uvidíme.

V čerstvo rozbalenej škatuli nás okrem telefónu a klasického príslušenstva zaujalo najmä pevné kožené puzdro. Aj takto sa chce výrobca odlíšiť a ponúknuť čosi naviac. Puzdro kryje väčšinu telefónu, nechránené ostávajú iba horné miesta v oblasti slúchadla a zadného fotoaparátu. To je trošku škoda, lebo fotoaparát z tela vystupuje a hrozí tak poškriabanie. Za nedostatok tohto puzdra považujem aj chýbajúci otvor pre hlasný reproduktor. Kombinácia telefón v puzdre a rušné prostredie si vyžiada nastaviť hlasitosť na maximum. A ani tak to nie je bohviečo.

Dizajnovo nám Multiphone 4500 Duo trochu pripomína Huawei Ascend P1. Môže za to najmä vysunutý fotoaparát na zadnej stene a ostré rohy telefónu. Konštrukcia sa Prestigiu podarila, jednotlivé časti do seba dobre zapadajú, nič neškrípe, nevŕzga. Horšie to už je s použitými materiálmi. Je to jeden veľký lapač na odtlačky. Celý povrch zariadenia je po pár minútach úplne zababraný a vám neostáva nič iné iba ho stále čistiť, napríklad pomocou trička. Čistiacu funkciu by mohlo na seba prevziať puzdro s jemnou výstelkou, no nie je to tak ako by sme si to predstavovali. Aj po vybratí je telefón stále zababraný. Hladký povrch nepridáva ani na istote pri manipulácií. Škoda tých lesklých plastov, lebo inak sa mi telefón dizajnovo páči. Ak telefón vytiahnete niekde pred kamarátmi, určite sa nebudete mať za čo hanbiť.

Pri pohľade na bočné steny nás potešilo tlačidlo napájania v tej pravej. K úplnej dokonalosti mu chýba o čosi nižšie umiestnenie, no stále je to lepšie než sa naťahovať do hornej steny. A pri telefónoch týchto rozmerov to platí dvojnásobne. V hornej stene sa nachádza 3,5 mm audio a microUSB konektor. Ten je však otočený, a tak chvíľu potrvá, kým si na triafanie poslepiačky zvyknete. V ľavej stene sa nachádza iba tlačidlo ovládania hlasitosti. V už spomínanej pravej stene s tlačidlom napájania by sme radi videli aj spúšť fotoaparátu. Na spodnej stene nájdete iba mikrofón.

Vyčnievajúcemu fotoaparátu na zadnej stene robí spoločnosť LED blesk, logo, názov výrobcu a hlasný reproduktor. Nemám hudobný sluch, no nebojím sa verejne prehlásiť, že to čo vychádza z reproduktora sa určite kvalitným zvukom nazvať nedá. Už dlho som nič podobné nepočul.

Zadný kryt drží na svojom mieste pevne a odníma sa vložením prsta do štrbiny v spodnej časti. Po jeho odstránení zbadáte batériu s kapacitou 1 850 mAh, slot na microSD kartu a dva sloty pre SIM karty. Jeden si rozumie aj s 3G sieťami. Ku všetkým slotom sa, bohužiaľ, dostanete až po vybratí batérie.

Na prednej stene nenájdeme žiadne fyzické tlačidlo. Pod displejom sa nachádza trojica dotykových tlačidiel s podsvietením a vibračnou odozvou, zvyšné prvky sa nachádzajú hore. V mriežke slúchadla sa ukrýva aj informačná dióda, ktorá upozorní na slabú batériu alebo zmeškané udalosti. Pochváliť treba jej intenzitu. Notifikáciu zmeškaného hovoru som si všimol aj pri pohľade z uhla. Vedľa slúchadla sa nachádza senzor priblíženia, ktorý zhasne displej počas hovoru a senzor automatickej regulácie jasu. Prvky nad displejom uzatvára predný VGA fotoaparát.

Prestigio prekvapilo použitím IPS displeja. Výsledkom sú verné farby a dobré pozorovacie uhly. Rovnako tak poteší aj 4,5-palcová uhlopriečka s rozlíšením 540 x 960 bodov. V danej cenovej kategórii sú tieto parametre naozaj chvályhodné. Dostatočne jemné rozlíšenie som najviac ocenil pri čítaní článkov na webe. U novších a lacnejších zariadení sme sa stretávali so slabšími reakciami displeja. Tu je však všetko v poriadku. Výrobca myslel aj na prípadné škrabance a displej chráni známe sklíčko Gorilla Glass. Jediným nedostatkom displeja je jeho lesklosť. Ak už aj odstránite to množstvo odtlačkov z prednej steny, v slnečnom exteriéri vám nepomôže ani jas nastavený na maximum.

Prestigio Multiphone 4500 poháňa chipset od spoločnosti Mediatek. Je to moje prvé osobné stretnutie s chipsetom od tejto značky. Pod kódovým označením MTK6577 sa schováva dvojjadrový procesor Cortex A9 s taktom 1 GHz a grafický procesor PowerVR SGX531. Operačná pamäť RAM ponúkne dostačujúci 1 GB. Voľná pamäť sa pohybovala okolo 500 MB, a to je slušná hodnota. Sklamaním je veľkosť internej pamäte. Vnútorný ukladací priestor s kapacitou 503 MB je prevažne určený pre aplikácie a ďalších 2,08 GB ponúkne úložisko telefónu. Aj to poslúži na ukladanie aplikácií, no najmä pre fanúšikov súčasných hier to stále nebude prijateľná hodnota. Na ukladanie hudby, obrázkov a videí odporúčam dokúpiť microSD kartu. Multiphone 4500 Duo zvláda kapacitu do 32 GB.

Operačný systém Android vo verzii 4.0.4 nie je doplnený o nadstavbu, no vylepšenia tu nájdeme. Zásah výrobcu do systému zbadáte už na zablokovanej obrazovke, kde okrem odblokovania je možné spustiť aplikácie Správy, Telefón a Fotoaparát. V spodnej časti nájdete aj ovládanie prehrávača. Je tam stále a rozbalíte ho jednoduchým potiahnutím nahor. Ďalšie úpravy výrobcu nájdete vo výsuvnej lište. To, že sa nezabudlo na skratky je pekné, ale ich zloženie je parádne. Panel skratiek je totižto rozdelený na tri časti. Prvá patrí displeju a nájdete tu tri skratky – jas, dĺžka podsvietenia a zapnutie / vypnutie automatického otáčania displeja. V druhej sú to známe nastavenia Wi-Fi, Bluetooth, Dáta, GPS a Letecký režim. Posledná ma prekvapila asi najviac a nájdete tu štyri profily (Hlavný, Tichý, Stretnutie, Vonku). V nastaveniach telefónu si ich môžete prispôsobiť a dokonca pridať aj vlastné. Ďalšou špecialitkou v nastaveniach je časovač vypnutia a zapnutia telefónu. Ak nechcete byť v noci rušený a režim lietadlo vám nevyhovuje, stačí nastaviť kedy sa má telefón vypnúť a kedy ráno zapnúť. Odskúšané, funguje to. Menšie grafické úpravy umožnia témy v nastaveniach displeja. Ide však iba o minimálne, skôr farebné zmeny. Domáce obrazovky sú rovnaké ako v čistom Androide, je ich päť, chýba cyklický prechod z poslednej na prvú a taktiež nie je možné meniť ich počet. Základná ponuka widgetov bola obohatená o widget počasia a svetových hodín. Jediným mínusom systému je jeho neúplná lokalizácia do slovenčiny. Na viacerých miestach sa stretnete s anglickým názvami, a to môže niektorým ľuďom robiť menšie problémy.

Veľkým plusom tohto smartfónu je podpora dvoch SIM kariet. Všetky potrebné nastavenia a prispôsobenia uskutočníte v SIM management. SIM karte môžete priradiť názov a farbu akou sa bude zobrazovať v informačnej lište. Ďalej si nastavíte, ktorá SIM bude uprednostnená na hovory, videohovory, správy a dátové pripojenie. Pri jednotlivých kontaktoch v denníku hovorov a pri správach sa zobrazuje názov SIM karty a zvolené farebné pozadie. O rozlíšenie SIM kariet je teda dobre postarané. Ak sa nachádzate v aplikácií, ktorá súvisí so SIM kartou, napríklad Telefón alebo Správy, v hornej lište pribudne správa kariet, a umožní ich rýchle prepínanie. Počas hovoru je druhá SIM karta neaktívna a po ukončení vám príde správa o zmeškanom hovore.

Telefónny zoznam a číselník neprešli úpravami od výrobcu. Číselník ponúkne inteligentné vytáčanie kontaktov a prehľadáva mená a priezviská. V jednoduchom telefónnom zozname mi chýba najmä prepojenie so sociálnymi sieťami, napríklad nástenka so statusmi alebo fotogaléria. Okrem abecedného zoradenia podľa mena alebo priezviska ponúkne aj triedenie kontaktov do skupín a záložku obľúbených kontaktov. Kontakty zo staršieho telefónu si môžete preniesť viacerými spôsobmi. Buď ich máte uložené na Google účte, SIM karte alebo si ich môžete importovať z microSD karty.

SMS a MMS správy sú už tradične zobrazované v konverzáciách. Pri väčšom počte správ oceníte vyhľadávanie. Všetky vyhovujúce správy sa automatický zobrazujú už počas zadávania hľadaného slova.

O e-maily sa postarajú dve aplikácie Gmail a E-mail. Prvá si pochopiteľne rozumie iba so schránkami služby Google. Druhá, univerzálnejšia, podporuje viaceré služby a pri pridávaní tých známejších vás odbremení od podrobných nastavení servera a podobne. Obe aplikácie ponúknu aj widgety s prispôsobiteľnou veľkosťou. Na otvorenie dokumentov z prílohy je pripravená aplikácia OfficeSuite Pro. Slovíčko Pro prezrádza, že dokumenty je možné nielen čítať ale aj vytvárať a editovať. Na otváranie .pdf súborov odporúčame aplikáciu Adobe Reader, ktorú nájdete v obchode s aplikáciami Google Play.

Internetový prehliadač v OS Android je dobre prepracovaný. Poradí si s viacerými otvorenými oknami, oknom v režime inkognito, preberané súbory zobrazí v správcovi preberaní a samozrejme nechýbajú ani záložky. V roamingu sa zíde možnosť uložiť si stránku offline a v rozsiahlom texte oceníte funkciu vyhľadávania na stránke. Webové stránky si môžete zobraziť v mobilnej alebo desktopovej verzii. Už pri načítaní stránky sa bloky textu automaticky zalomia, no pri zoomovaní sa ďalej automaticky neprispôsobujú. Touto funkciou sa môže pochváliť napríklad HTC.

Vedľa vytŕčajúceho fotoaparátu na zadnej stene sa nachádza popis, ktorý prezrádza, že maximálne rozlíšenie dosahuje osem megapixelov a prítomné je aj automatické zaostrovanie. Prostredie fotoaparátu je bez výraznejších zásahov výrobcu. Výhodou "čistého" fotoaparátu z Androidu 4.0 je možnosť nahrávania časozberného videa vo viacerých intervaloch. Za ďalšie zaujímavé funkcie považujeme snímanie panorámy a HDR fotografií. Tie nás ale v konečnej podobe trochu sklamali. HDR fotografia sa zostaví z dvoch po sebe rýchlo nasnímaných fotografií a niekedy stačil minimálny pohyb na to, aby bol výsledok rozmazaný. Ak HDR, tak iba so statívom alebo veľmi pevnou rukou. Pri porovnaní fotografií s a bez HDR si rozdiel všimnete, no nie je to to pravé HDR aké poznáme zo súčasných high-endov. Prestigio Multiphone 4500 Duo je pekným dôkazom toho, že vyššie rozlíšenie automaticky neznamená aj kvalitnejšie fotografie. S osemmegapixelovými fotoaparátmi v high-endoch sa rozhodne nemôže rovnať. Fotografiám často chýbala ostrosť. Na zhotovovanie momentiek však úplne postačí.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 28 MB, 3GP; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 89 MB / min.)

Hudobný prehrávač môžete ovládať na zablokovanej obrazovke a taktiež aj vo výsuvnej lište. Prostredie je jednoduché, počas prehrávania sa zobrazuje obrázok albumu. Skladby delí iba podľa interpretov a albumov. V nastaveniach potešia zvukové efekty s viacerými profilmi ekvalizéra a so zapojenými slúchadlami sa sprístupnia nastavenia 3D efektu a zosilnenia basov. Ak smartfónom sčasti nahrádzate MP3-jku, skúste navštíviť obchod Google Play a siahnite po iných, prepracovanejších prehrávačoch. Napríklad známy Poweramp Player. Druhou audio aplikáciou je FM rádio. Vďaka prítomnosti funkcií RDS a RT sa na displeji zobrazuje názov stanice a názov skladby alebo relácie.

Na prehrávanie videí som si doinštaloval môj obľúbený MX Player. Jeden prehrávač už v telefóne je, no tomuto sa určite nevyrovná. Slabší grafický procesor je príčinou, že film v rozlíšení 720p mi neprehral.

Azda najvýraznejšou pridanou aplikáciou je čítačka e-kníh od Prestigia. V obchode nájdete množstvo titulov vo viacerých jazykoch, samozrejme aj v slovenčine. Ak ste doposiaľ s e-knihami nemali skúsenosti a je vám ľúto zaplatiť za niečo, čo vám možno nesadne, nezúfajte. Je tu množstvo kníh úplne zadarmo. Čítačka e-kníh od Prestigia je určitej zaujímavým počinom, no po vlastnej skúsenosti s inými čítačkami na Google Play je táto z tých jednoduchších. Ak hľadáte niečo prepracovanejšie, vyskúšajte napríklad iReader.

Batéria s kapacitou 1 850 mAh na mňa veľký dojem nespravila a o druhom dni výdrže nechcela ani počuť. Počas jedného náročnejšieho dňa dokonca rezignovala už podvečer. Ja ale smartfón nešetrím. Zapnutá 3G sieť, automatická synchronizácia všetkých účtov, asi dvadsať minút na webe, polhodina hovorov, používanie ďalších dátovo závislých aplikácií, trochu hudby a smartfón ku koncu dňa melie z posledného.

Výhody:

+ PLS displej s výbornými pozorovacími uhlami

+ podpora dvoch SIM kariet

+ výborná správa SIM kariet

+ kožené puzdro v balení

+ výrazná informačná LED dióda

Nevýhody:

- lesklá plastová konštrukcia

- lesklý displej

- malá interná pamäť

- slabší grafický procesor

- priemerný fotoaparát

- podpriemerný hlasný reproduktor

Orientačná cena: 239 €

Záver

Ak Prestigiu Multiphone 4500 Duo viete odpustiť lesklý displej, plastovú konštrukciu priťahujúcu odtlačky a nie najsvetovejší fotoaparát, tak vás nesklame. Za slušný peniaz získate telefón s výborným PLS displejom, dobrým rozlíšením a svižným operačným systémom Android 4.0. Kožené puzdro poteší, no výrobca zrejme zabudol na otvor pre hlasný reproduktor, a tak sa pokojne môže stať, že zvonenie nebudete počuť. Veľkým plusom tohto smartfónu je podpora dvoch SIM kariet s výbornou správou. A takých na dnešnom trhu veľa nenájdete.

Diskusia k článku:

rbt 08.02.2013 - 13:17

No toto je konečne Prestigio na úrovni: 2-jadro, 1GB RAM, bateéria 1850mAh - tlieskam. Al FONY, budíček, tento telefón je na trhu už asi 2 mesiace, ak nie viac a be zproblémov sa dá kúpiť aj na Slovensku.

Lenka Ivančíková08.02.2013 - 13:58 Trvalý odkaz

Mozno si si vsimol, ze tento smartfon tu neuvadzame ako horucu novinku a informujeme o dostupnosti na Slovensku. Len doplname zoznam Prestigio o dalsi model, ktory v sekcii Zakladne infom este chybal. :-)

Richard Hombauer08.02.2013 - 14:08 Trvalý odkaz

A o pár dní sa môžete tešiť aj na jeho recenziu a video. :)

marketa08.02.2013 - 19:00 Trvalý odkaz

a ten dual funguje normalne, alebo tak nokiacky ked sa jedna simka pouziva tak druha sa vypne? Kazovost?

rbt11.02.2013 - 17:17 Trvalý odkaz

Ďakujem redaktorom Fony.sk za odpovede a teším sa na podrobnú recenziu, lebo naozaj uvažujem o kúpe.

Celá diskusia 40 príspevkov