Nokia HERE: lokalizačné služby pre všetky systémy

V utorok 13. novembra 2012 predstavila Nokia svoju novú značku pre lokalizačné a mapové služby - HERE. Prvý lokalizačný cloud chce ponúkať kvalitné mapy a lokalizačné služby naprieč rôznymi operačnými systémami i veľkosťami displejov.

Nokia už dlhodobo patrí k lídrom na poli lokalizačných služieb v mobilných telefónoch. Často jedným z rozhodujúcich faktorov pri kúpe nového telefónu je práve aj prítomnosť offline hlasovej navigácie Nokia Mapy.

HERE

Nokia sa rozhodla, že svoje mapy sprístupní aj pre ostatné platformy. Tento týždeň oznámila strategické partnerstvo so spoločnosťou Mozilla a na budúci rok prinesie mobilnú webovú verziu HERE Maps pre pripravovanú platformu Firefox OS. Začiatkom roka 2013 by sa mali zároveň objaviť aj prvé smartfóny s touto platformou.

Prečítajte si: Mozilla predstavila Firefox OS (9. 7. 2012)

HERE bude konkurovať nielen Google mapám, ale aj novým mapám Apple, ktoré, ako je známe, svojou kvalitou neoslnili, skôr naopak. Mobilná webovú verziu HERE Maps pre iOS bude zahŕňať off-line funkcie, hlasovú navigáciu pre peších a inštrukcie k cestovaniu hromadnou dopravou. Už v najbližších týždňoch si budú môcť používatelia zariadení s operačným systémom iOS stiahnuť aplikáciu z App Store do svojich iPhonov a iPadov.

V mobilnom zariadení môže používateľ pristupovať k službe HERE aj cez webový prehliadač. Stačí prejsť na adresu www.m.here.net, kde môže využiť online hlasovú navigáciu (v angličtine) pre peších, autá alebo si pozrieť možnosti cestovania mestskou hromadnou dopravou. Ide vlastne o rovnako funkčne i graficky spracovanú službu Nokia Mapy, ktorá je zatiaľ dostupná na adrese www.m.maps.nokia.com. Pripravovaná mobilná aplikácia však bude ponúkať aj offline režim.

Desktopová verzia HERE ponúka nielen tradičné mapové, satelitné a terénne zobrazenie, ale cez tlačidlo 3D okuliarov si môžete nechať mapu zobraziť v 3D efekte. Nechýba možnosť vyhľadať trasu a zdieľať ju so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach alebo vybranú trasu poslať e-mailom.

Prečítajte si: iPhone a Android TIP: Nokia Mapy s hlasovou navigáciou (19. 3. 2012)

Spoločnosť ukázala referenčnú aplikáciu aj na platforme Android OS a začiatkom roku 2013 plánuje sprístupniť Maps API pre Android.

Earthmine

Pre rozšírenie 3D funkcionalít HERE oznámila Nokia plánovanú akvizíciu s kalifornskou spoločnosťou Earthmine. Tá vyvinula novú technológiu záznamu 3D dát. Výsledkom bude zobrazenie máp podobné StreetView od Google. Nokia predpokladá, že celá transakcia bude uzavretá do konca roku 2012.

Zároveň Nokia predstavila technológiu LiveSight, ktorá je založená na vysoko presnej 3D mape sveta. LiveSight poskytuje intuitívne funkcie rozšírenej reality, k čomu využíva vstavaný fotoaparát v telefóne. Prvou aplikáciou, ktorá podporuje túto technológiu je Mestské Info Nokia (známa pod názvom Nokia City Lens), ktorá bola vyvinutá exkluzívne pre telefóny Nokia Lumia. V novej službe bude LiveSight dostupná pre všetkých.

Nokia City LensPrečítajte si: Nokia City Lens pre rad Lumia (9. 5. 2012)

O cene za mobilnú aplikáciu sme sa zatiaľ nikde nedočítali. Pre majiteľov značky Nokia sú aktuálne Nokia Mapy zadarmo. Uvidíme, akú cenovú politiku zvolí pri ostatných platformách. Možno nás príjemne prekvapí.

Zdroj: conversations.nokia.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu