Orange Santa Barbara (ZTE Grand X IN)

Recenzia smartfónu strednej triedy s OS Android 4.0, 1,6 GHz Intel procesorom, 1 GB RAM, 8 Mpix fotoaprátom s AF, LED bleskom a tradičnou výbavou chytrých telefónov.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich

chipset: Intel Atom Z2460

procesor 1,6 GHz Single-core Saltwell

grafický procesor PowerVR SGX 540

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz

rozmery: 127 x 65 x 10 mm,

hmotnosť: 142 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 540 x 960 b., rozmery 53 x 95 mm, uhlopriečka 4,3'' (109 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 4 GB ROM (dostupných 2 GB) + microSD karta (do 32 GB)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda

batéria: Li-Ion batéria 1 650 mAh

SAR: 0,572 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: 250 €, Orange

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, DLNA, FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: neznámy

Orange Santa Barbara je brandovanou verziou ZTE Grand X IN. Novinka bola predstavená na tohtoročnej výstave IFA v Berlíne a zaujala najmä procesorom od spoločnosti Intel.

Napriek brandovaniu a inému názvu sa na tele nenachádza žiadne logo operátora. Menšie úpravy zasiahli vnútro, teda softvér. Plastová konštrukcia pôsobí lepším dojmom než na modeli Orange Monte Carlo, no za konkurenciou zaostáva. Bočné steny zadného krytu zvyknú pri uchopení vŕzgať. V ruke pôsobí trochu ťažšie a presvedčila nás o tom aj redakčná váha, ktorá na displeji zobrazovala 141 gramov. Na zhotovení treba pochváliť povrchovú úpravu zadného krytu. Ide o naozaj drsné prevedenie a manipulácia s telefónom je tak o dosť istejšia. Povrch odoláva aj odtlačkom, no tie však pochopiteľne nájdeme na prednej stene s dotykovým displejom.

Poďme sa pozrieť čo nájdeme po stranách zariadenia. Začneme prázdnou pravou stenou, v ktorej by sme radi videli spúšť fotoaparátu alebo tlačidlo napájania. To nájdete spolu s 3,5 mm audio konektorom a sekundárnym mikrofónom v hornej stene. MicroUSB konektor ani hore ani dole, ale napravo. Tak ako to zvyknú mať smartfóny od HTC. A s HTC má spoločné aj otočenie "dole hlavou". Nad microUSB konektorom sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti. Na zadnej stene objavíte fotoaparát s LED bleskom a hlasný reproduktor. Ten zaujal dvomi mriežkami v zadnom kryte. Žeby stereo reproduktory? Po odňatí zadného krytu sme sa však presvedčili, že ide iba skôr o dizajnový prvok alebo reklamný trik. Okrem jedného reproduktora tu nájdete aj batériu s kapacitou 1 650 mAh, slot na microSD kartu a slot na SIM kartu v klasickej verzii. Vedľa batérie zaujali dva konakty, ktoré by pravdepodobne mali slúžiť na prepojenie s NFC anténou umiestnenou na vnútornej strane zadného krytu. Anténa tam ale nie je a o NFC sa nehovorí ani v nastaveniach. Zaujímavé.

Na prednej stene treba pochváliť informačnú LED diódu a najmä jej veľkosť. Vedľa nej sa nachádza slúchadlo, predná VGA kamera, senzor automatickej regulácie jasu a senzor priblíženia, ktorý zhasne displej počas hovoru. Pod displejom sa nachádza štvorica dotykových tlačidiel s podsvietením a vibračnou odozvou. Tu mi chýbala možnosť nastaviť dĺžku podsvietenia. Zapne sa iba, ak senzor podsvietenia vyhodnotí slabšie svetelné podmienky.

Pri prezeraní základných parametrov vás isto prekvapí displej, no Santa Barbara je pekným príkladom toho, že nie je všetko zlato čo sa blyští. Na 4,3-palcovej uhlopriečke ponúkne jemné rozlíšenie 540 x 960 bodov, rovnako ako HTC One S. Šetriť sa ale niekde muselo, a tak sa stretávame s klasickým TFT TN panelom. Slabšie je na tom s pozorovacími uhlami a prekvapila aj dotyková vrstva. Tá niekedy nevedela rozoznať čo chcem a napríklad namiesto otvorenia aplikácie sa posunula obrazovka s ponukou aplikácií. Inokedy sa aplikácia iba zvýraznila a na potvrdenie bol potrebný druhý dotyk. Nenáročný používateľ si na to možno zvykne, no mňa to dosť otravovalo. Displej nie je chránený sklíčkom Gorilla Glass, preto odporúčam použiť niektorú z ochranných fólií. Na eBay-i som ich už pár objavil.

Výnimočnosť zariadenia prezrádza nápis "intel inside" na zadnom kryte. Telefón je netradične poháňaný chipsetom od Intelu a pod kódovým označením Atom Z2460 sa skrýva jednojadrový 1,6 GHz procesor Saltwell a grafický procesor PowerVR SGX 540 (ten mala aj prvá vlajková loď Samsungu – Galaxy S). Po podrobnejšom vŕtaní sa v nastaveniach som objavil aj pár zaujímavých nastavení a prispôsobení tohto procesora. Nájdete ich touto cestou: Nastavenia -> Batéria -> Kontextové dotykové tlačidlo (úplne vľavo). Tu ma zaujala možnosť nastaviť frekvenciu procesora (od 600 MHz až po 1,6 GHz) a funkcia Hyper-Threading. Táto funkcia od Intelu je používaná pre multiprocesorové operácie. Z jedného fyzického procesora vytvára dva virtuálne a výsledkom by mali byť lepšie odozvy a zrýchlenie spracovania inštrukcií. Aplikáciám sa javí, že procesorov je viac, a tak na spracovanie posielajú aj viac inštrukcií. Na Santa Barbare sme vyskúšali hru Need for Speed Most Wanted. Hra bežala aj pri najnižšej nastavenej frekvencii. Z novších hier od Gameloftu mi obchod Google Play zobrazil iba N.O.V.A. 3. Operačná RAM pamäť ponúka slušný 1 GB. Z nej je dostupných približne 970 MB a voľných bolo zvyčajne 500 – 550 MB. Z papierových 4 GB internej pamäte sú dostupné 2 GB a z nich 1,5 GB pre aplikácie a 500 MB pre užívateľa. Ak ste dobre čítali medzi riadkami, tak už určite viete, že s microSD kartou bude svet krajší. Santa Barbara si poradí s kapacitou do 32 GB.

Santa Barbara beží na OS Android vo verzii 4.0.4. Systém je podobný tomu čistému, napríklad v Galaxy Nexus a úprav od Orangeu sme si všimli len minimum. Pri štarte nás privítalo logo operátora a v oranžovom šate je aj logo prehliadača. V ponuke aplikácií sa ešte nachádza aplikácia Orange Go. Od minimálnych zásahov sme si sľubovali aj svižnosť akú nájdeme v Google fónoch. Systém ale pôsobil dosť nevyladene a počas používania sa objavilo pár nedostatkov. Prehliadač občas zamrzol a stránku som mohol iba posúvať alebo zoomovať. Je zvláštne, že ak mi zamrzol vstavaný prehliadač, tak to isté sa udialo aj s doinštalovaným prehliadačom Google Chrome. Objavilo sa aj pár neočakávaných pádov aplikácií a raz mi telefón zamrzol pri prichádzajúcom hovore. Zamrzla aj zablokovaná obrazovka, ktorá je inak celkom zaujímavá. Dlhším stlačením tlačidla zámku sa obrazovka odomkne a ak zámok potiahnete, zobrazí sa šestica skratiek. Tie si môžeme zmeniť v aplikácií Mi-EasyAccess. Odomykanie je teda zaujímavé, no dlhšia doba mi občas liezla na nervy, najmä ak sa človek s niečím ponáhľa. Po odblokovaní sa zobrazí päť domácich obrazoviek napevno a na každej sa nachádza vyhľadávacie pole Google, ktoré sa nedá odstrániť. Podobne ako to bolo na Galaxy Nexus. Výrobca a ani Orange nepribalili žiadne zaujímavé widgety. Ocenil by som aspoň widget počasia a hodín. V ponuke aplikácií bolo nemilým prekvapením zistenie, že aplikácia Google Talk chýba. A kedže sa jedná o systémovú aplikáciu, ktorá je súčasťou OS, nenájdete ju ani v obchode Google Play. Neostávalo mi nič iné iba povoliť v nastaveniach inštaláciu aplikácií z neoverených zdrojov a na webe sa poobzerať po inštalačnom súbore .apk. Ten som našiel naozaj rýchlo a Talk som nainštaloval. Reakcie prostredia sú občas pomalšie a preto by bolo zaujímavé zistiť, či to má na svedomí brandovanie operátorom. Klasický Grand X IN sme žiaľ k dispozícií nemali.

V aplikáciách slúžiacich na komunikáciu veľa zásahov nenájdeme. Číselník si poradí s inteligentným vyhľadávaním v menách, priezviskách a súčasne, SMS a MMS správy sú zobrazované vo forme konverzácií a E-mail podporuje pridanie viacerých účtov. Dokument z prílohy otvoríte pomocou aplikácie X-Office, ktorá umožňuje iba prezeranie. Na písanie sú k dispozícii dve klávesnice – klávesnica Android a klávesnica TouchPal. Prvá prekvapila chýbajúcou slovenčinou, a tá druhá je známa aj zo zariadení Huawei. Ide o pomerne prepracovanú klávesnicu s možnosťou zmeny vzhľadu, písania jedným ťahom Curve (swype), slovníkmi a tromi typmi rozloženia znakov. Rozloženie klávesnice zmeníte ťahom po klávesnici do strany.

Prvým prekvapením pri prezeraní základných parametrov bolo rozlíšenie displeja, a tým druhým rozlíšenie fotoaparátu. Osem megapixelov, automatické zaostrovanie, LED blesk. Priaznivé údaje, no s "osmičkami" v high-endoch sa rozhodne rovnať nemôže. Fotografiám občas chýba ostrosť a vernosť farieb. Porovnanie som uskutočnil s modelom LG Optimus 4X HD. Ak ho ale porovnáme s rovnocennými konkurentmi, pôjde o slušný fotoaparát, ktorý oceníte najmä za dobrých slnečných podmienok. Výrobca sa s nastaveniami fotoaparátu príliš nepohral a nájdeme tu iba nastavenie ukladacieho priestoru fotografií a snímanie v dávkovom režime, kedy sa zhotoví tri, päť alebo desať snímok. Jediným spestrením je snímanie panorámy. Chudobné nastavenia nájdeme aj pri videu, no tu prekvapila funkcia známa z modelu Galaxy Nexus. Ide o time lapse video, teda časozberný záznam, ktorý môžete nahrávať v intervaloch od jednej až po desať sekúnd. Druhým prekvapením je stabilizácia videa. Tá si poradí s trasúcou rukou a obraz ako keby pláva. Maximálne rozlíšenie videa dosahuje úctihodné Full HD, no opäť, žiadne zázraky nečakajte. Time lapse spolu s HD a Full HD videom nájdete v našej galérii.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 22 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 62 MB / min.)

UKÁŽKA Full HD VIDEA (súbor 52 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 108 MB / min.)

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 47 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 63 MB / min.)

Z multimediálnych aplikácií ponúkne Santa Barbara prehrávač videa a dva prehrávače hudby. S dvojicou prehrávačov sme sa stretávali aj pri modeloch značky Huawei. Ten prvý, s názvom Hudba Play je od Google a skladby delí podľa interpretov, albumov a žánrov. V nastaveniach sa nachádza ekvalizér s viacerými profilmi, 3D efektom a zosilnením basov. Na zablokovanej obrazovke poteší lišta s ovládaním a obrázkom albumu. Ovládanie nájdete aj vo výsuvnej lište. Druhý prehrávač je o čosi chudobnejší a chýba mu ovládanie na zablokovanej obrazovke a vo výsuvnej lište. Prehrávače dva ale FM rádio chýba. Zaujímavá stratégia. Čo už.

Batéria s kapacitou 1 650 mAh ma príliš neprekvapila a ponúkla približne to, čo som aj predpokladal. Náročnejší používateľ so zapnutou synchronizáciou účtou, prehliadaním webu a využívaním viacerých aplikácií si bude musieť zvyknúť na každodenné nabíjanie. A čím sa budú vaše nároky znižovať, tým sa bude výdrž zvyšovať. V tomto prípade by ste mali hravo pokoriť aj dva dni bez nabíjania.

Na jeden záber: Orange Santa Barbara (ZTE Grand X IN)

Výhody:

+ procesor Intel s prispôsobením frekvencie

+ rozlíšenie displeja

+ OS Android 4.0

+ time lapse videá

Nevýhody:

- reakcie displeja

- chýba Google Talk

- mrznutie prostredia a pády aplikácií

- chýba FM rádio

Orientačná cena: 250 € (Orange)

Záver

Orange Santa Barbara mohol byť slušným telefónom za dobrý peniaz keby... keby ponúkol kvalitnejší displej a svižné, bezproblémové prostredie. S tým si ale možno poradí nejaký update v budúcnosti. Santa Barbara na mňa pôsobila ako nefinálny výrobok, pustený do predaja skôr než by sa patrilo. Chýba FM rádio a najmä Google Talk, ktorý je v OS Android už samozrejmosťou. A o tých zaváhaniach OS radšej ani nehovorím. Ak Santa Barbaru, tak ako jednoeurový telefón pri predlžovaní viazanosti u oranžového operátora. Pri kúpe za hotovosť sa radšej poobzerajte po dvoch slušných borcoch v strednej triede - HTC Desire X a LG Optimus L9 ( v Telekome).

Diskusia k článku:

Me_Gusta 29.10.2012 - 10:35

ZTE ukazuje prečo patrí medzi top 5 :)

Giorgio63929.10.2012 - 17:04 Trvalý odkaz

Orange mi dnes potvrdil, že ide o ZTE GrandX IN. Myslím, že procesor tam je jednojadrový Intel 1.6GHz

Lenka Ivančíková29.10.2012 - 17:23 Trvalý odkaz

Po oficialnom potvrdeni chybajucich specifikacii doplnene zvysne parametre.

peter6429.10.2012 - 18:16 Trvalý odkaz

Giorgio 639, ako ti to potvrdili? mailom, vies ho sem skopčiť? Ja uz ho mam zaobjednany aj s pausalom, len ma naebali riadne tym ze v sobotu bol vedeny ako dostupny ihned, no az zajtra im pridu, ze tym pokryju secky objednavky, tak dufam ze do piatku ho mam doma, aj ked u orange nikdy nevies.

Celá diskusia 176 príspevkov