Samsung i780

RECENZIA smartfónu 3G zariadenie s dotykovým štvorcovým displejom, QWERTY, podporou HSDPA, 2 Mpix fotoaparátom a zabudovaným GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s QWERTY,

OS: Windows Mobile 6.0 Professional

procesor: Marvell PXA3xx (416-624 MHz),

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 116 x 61 x 13 mm

hmotnosť: 120 gramov (zistená: 124 g)

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 320 x 320 b., 46 x 46 mm, uhlopriečka 64 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (3GPP, 320 x 240 b.),

pamäť: 150 MB + microSD, 128 MB RAM (78 MB pre aplikácie),

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný konektor), mass storage (online), Wi-Fi 802.11b/g/e,

hudba: MP3 prehrávač, A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, Opera videohovor, GPS (Qualcomm),

prehliadač a editor dokumentov,

batéria: AB823450CE, Li-Ion neznámej kapacity,

výdrž: do 7 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA, FM rádio (s RDS), pravdepodobne ani 3,5 mm jack (adaptér v balení), blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

neznámy

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung to s telefónmi myslí čím ďalej vážnejšie, a tak produkuje low-endy, klasické telefóny, fotomobily aj smartfóny s OS Symbian či Windows Mobile. U nás sa však paleta telefónov Samsung okliešťuje na asi polovicu bežnej produkcie modelov pre európsky trh. Aktuálne recenzovaný prístroj by sa k nám však dostať mal.

Samsung i780 je pre mňa nástupcom modelu i600, aj keď sa odlišuje už samotným operačným systémom. i600 totiž používa WM 6.0 Classic a i780 zase WM 6.0 Professional. Ten umožňuje dva typy ovládania - hadrvérovou klávesnicou a dotykovým displejom. Zaujímavosťou i780-ky je dotyková plocha medzi veľkými tlačidlami Windows a OK. Tá slúži na pohyb kurzorom po displeji, podobne ako pohyb myšou na dotykovej ploche notebooku. Túto plochu v i780 môžete navyše stlačiť a tým potvrdiť označenú položku.

EXTRA plus: zaujímavá a prispôsobiteľná dotyková plocha a kurzor veľmi podobné ovládaniu dotykovou plochou notebooku.

Dizajn prístroja nadväzuje na ostatné smartfóny od Samsungu, výrobca sa snažil najmä o tenký aparát s veľkým displejom a plnohodnotnou klávesnicou. Nad displejom je umiestnená farebná dióda indikujúca blikaním neprečítané správy, vybitú batériu a podobne. V hornej stene je ukrytý vypínač, ktorého stlačením zhasnete a znefunkčníte displej. Je to lepšie než blokovanie klávesnice a displeja. Tiež sa tu ukrýva hlavička dotykového pera a v ľavom hornom rohu aj otvor pre pútko. Ľavá bočná stane obsahuje ľahko nahmatateľné tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, ovládacie koliesko i780-ke úplne chýba. Pravá stena ukrýva konfigurovateľné tlačidlo fotoaparátu a dva chránené otvory: pre microSD a príslušenstvo. Spodná aj zadná stena sú jednoduché, bez rušivých prvkov. Spracovanie aj použité materiály sú na veľmi vysokej úrovni. Zadná stena je odolná voči poškriabaniu.

Samsung i780 ponúka viacero možností ovládania a zadávania textu. Dotyková plocha na čiernom tlačidle môže buď pohybovať šípkou (jej obrázok si určíte sami) alebo len posúvať kurzor do štyroch strán. Nastavenie citlivosti dotykovej plochy (rýchlosti kurzora) mi pomohlo ovládanie ešte lepšie prispôsobiť. Z viacerých spôsobov zadávania znakov mi najviac vyhovuje písanie na hardvérovej klávesnici a Letter Recognizer (rozpoznávanie písmen na displeji). Oba spomínané spôsoby fungujú prekvapivo dobre a presne. Samsung i780 dokáže aj dokončovať slová, ale mňa táto funkcia vždy skôr brzdila, než mi pomáhala. Bočné tlačidlo stále slúži len na reguláciu hlasitosti tlačidiel, zvonenia a hovoru, resp. aktiváciu vibrácií. K dispozícii sú tri programovateľné tlačidlá - správy, GPS a spúšť fotoaparátu. Správy a spúšť vyvolajú odlišnú funkciu pri stlačení a podržaní. Takto si môžete priradiť 5 rôznych funkcií trojici tlačidiel, čo jednoznačne vítam. Rovnako som si dobre zvykol na tlačidlá OK a Windows - prvé zatvorí aktuálne okno, druhé vyvolá ponuku štart, rovnako ako na PC.

EXTRA plus: tri prispôsobiteľné tlačidlá, kombinácia zadávania textu, možnosť písania s diakritikou.

Displej je veľmi vydarený, jeho rozlíšenie kombinuje praktickosť a úsporu energie. VGA displeje sú ešte stále veľmi energeticky náročné, no oceníte ich najmä pri prezeraní webových stránok a obrázkov. i780 so štvorcovým displejom so stranou 320 bodov síce úplne nedosahuje možnosti VGA displeja, ale ponúka viac než QVGA. Oproti mojej Nokii E61i, ktorá má displej široký 320 bodov, ale vysoký len štandardných 240 bodov, sa mi na i780 pracuje lepšie s dokumentmi aj webom, a v iných funkciách oceňujem zobrazenie pomocných prvkov práve v pridanej oblasti (pri Java aplikáciách, prezeraní obrázkov a podobne).

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nastavenie jasu má 5 úrovní. Ak sa pohybujete často vonku, budete za slnečných dní nútení používať najvyššiu hodnotu, a ani tak sa neubránite vysokému lesku ochranného sklíčka. Viditeľnosť zobrazovaných údajov je teda výborná len v interiéri. Funkcia zoomer bola pôvodne priradená podržaniu tlačidla Správy. Po jeho dlhšom stlačení sa aktuálna obrazovka zväčšila a ja som sa po nej pohyboval prstom. Tlačidlu GPS som priradil správcu spustených programov. Pri zmene grafickej témy si môžete vybrať jednu z mnohých farieb, ktoré sú k dispozícii. Už v Samsungu i600 som si zvykol na viacero štýlov domácej obrazovky, niektoré pripravil výrobca Samsung, iné Microsoft.

EXTRA mínus: viditeľnosť údajov na priamom slnečnom svetle.

EXTRA plus: funkcia Zoomer asi dvojnásobne priblíži aktuálnu obrazovku.

Fotoaparát neponúka nekonečné možnosti, veď mu chýba blesk aj automatické zaostrovanie. Ale snímky krajinky za dobrých svetelných podmienok zvláda tento dvojmegapixelový aparát výborne. Na pracovnom telefóne by som uvítal aspoň manuálne zapnutie makro režimu, na fotenie dokumentov, cestovných poriadkov a iných blízkych predmetov.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Snáď všetky Samsungy ponúkajú rýchle prepínanie funkcií fotoaparátu klávesovými skratkami a inak tomu nie je ani v i780. Jednotkou prepínam kameru a fotoaparát, trojkou mením rozlíšenie, bočným tlačidlom na reguláciu hlasitosti prepnem prednú a zadnú kameru. Na prezeranie obrázkov slúži Picsel File Viewer Photo Lab. Ponúka prezeranie v prezentácii aj priblíženie snímok, aj keď po malých krokoch. Nechýbajú ani úpravy snímok. Najviac oceňujem ľubovoľný výrez, otočenie, úpravu veľkosti v pixeloch alebo percentách.

EXTRA mínus: zišlo by sa manuálne makro alebo autofocus.

Záznam videí je vhodný len na ich prezeranie priamo v telefóne. Ale väčšine používateľov to aj bude stačiť. Windows Media Player ponúka automatické roztiahnutie každého videa hneď po spustení, a ja to aj spokojne používam.

Samsung i780 profily nepodporuje, to i600-ka dokázala. Samsung i780 zase dokáže používať ako zvonenie MP3 skladbu, stačí ju presunúť do zariadenia do zložky My documents. Potom sa objaví aj medzi zvoneniami v nastaveniach upozornení. Opäť ma prekvapilo skutočne podrobné nastavenie upozornení a opakovaní upozornení. Zvuk určujem pre dotyk obrazovky, udalosti, programy... Iné upozornenie s blikaním diódy vo vami určenej dobe môžem nastaviť e-mailu, SMS, hovoru, udalosti v kalendári, vyhľadaniu WiFi siete... Pripomínam bočné tlačidlo, ktorým kedykoľvek určíte hlasitosť upozornení či hovoru.

EXTRA plus: veľmi podrobné nastavenie rôznych upozornení.

V Samsungu i780 nájdete Windows Media Player. Pekne pracuje aj s knižnicami, hudbu vyhľadá (update library) na karte aj v mobile a vy si môžete zvoliť počúvanie piesní napríklad od určitého autora alebo vytvárať playlisty. Prítomných je aj niekoľko klávesových skratiek. Sympatickú aplikáciu Mini Player (zmenšeninu Windows Media Playera) som priradil stlačeniu spúšte fotoaparátu.

FM rádio Samsungu i780 chýba.

Zabudované GPS od Qualcommu poteší až po nainštalovaní nejakej aplikácie. Ja som vstavaným internetovým prehliadačom navštívil http://www.google.com/gmm, tu mi ponúklo stiahnutie Google Maps pre Windows Mobile, ktoré spolupracujú už aj so vstavaným aj externým GPS. Nielen, že mám stále online prístup k celkom slušným mapám Slovenska, ale sa po stlačení nuly zobrazí aj moja poloha. Šikovné!

EXTRA plus: zabudované GPS.

Telefónny zoznam je veľmi detailný, výborne synchronizovateľný s MS Outlook. Keď stlačím v pohotovostnom stave P-E-T, okamžite sa zobrazí telefónny zoznam a všetci Petrovia v ňom. Keď v pohotovosti zadám 0-9-0-5, mobil podľa počiatočnej nuly, ktorá sa nachádza na tlačidle bez písmena, rozpozná zadávanie čísla a zobrazí len mená, ktoré majú danú kombináciu v telefónnom čísle. Ak sa také nenájde, jednoducho vytočíte zadanú číselnú kombináciu.

Zvonenie prichádzajúceho hovoru stíšite bočným tlačidlom na ovládanie hlasitosti. Odmietnutý hovor je považovaný za neprijatý a ste naň aj upozornení v hornom informačnom riadku. Počas hovoru môžete tento podržať, aktivovať hlasné handsfree, vstúpiť do menu, napísať si poznámku k hovoru aj s číslom druhej strany. Záznam telefonátu je možný len po vstupe do poznámok, aktivácii riadka pre nahrávanie a spustenia záznamu.

Práca so správami je veľmi vydarená. Upozornenie na prijaté e-maily či SMS/MMS je plné prispôsobiteľné. Rád používam tlačidlo správy pre vstup do základného menu, v ktorom vidím počet neprečítaných SMS/MMS a e-mailov. Čítanie správ na veľkom displeji je veľmi pohodlné, rovnako aj práca so správami. Ich rýchle písanie zabezpečí hardvérová QWERTY klávesnica, ktorá je pohodlnejšia než v Samsungu i600, aj keď stále nedosahuje kvalít klávesnice Nokie E61. Editory SMS aj MMS sú jednoduché, ale inak im nič nechýba. Písanie textov s diakritikou si vyžaduje stláčanie tlačidla pre diakritiku vždy za napísaným znakom, trebárs a-á. Verím, že sa to dá naučiť, ale na Nokii E61i sa mi s diakritikou píše podstatne lepšie.

E-mailový editor som využíval do sýtosti, prakticky denne a s obľubou. Na mail som bol upozornený samostatnou melódiou, nechýba ani pravidelná kontrola (5 min. až 24 hodín). Moja i780-ka sťahovala správy staré 0 až 3 dni a vždy prvých 5 kB. Vždy som teda stlačil špeciálne tlačidlo s obálkou, vstúpil do e-mailového konta a listoval novými i starými správami. Tvorba nového mailu je otázkou pár sekúnd, napíšete text s automatickým podpisom, pridáte kontakt a odošlete....oproti Windows Mobile 5.0 sa v šestke odošle ihneď, stačí to nastaviť v možnostiach danej schránky. Na prácu s textovými správami je Samsung i780 dokonalý, ani s prílohami nebude problém. A dokáže ich aj ukladať.

EXTRA plus: perfektný e-mailový klient.

Správy dopĺňajú aplikácie Podcast a RSS Reader. Prvou som si sťahoval moje obľúbené programy Rádia_FM (Hudobky_FM majú necelé 2 MB ako MP3 v kvalite 128 kbps) a druhou som zase získaval prehľad vďaka RSS kanálom spravodajských internetových stránok. Nikde som však nenašiel automatickú aktualizáciu podcastov ani RSS.

EXTRA plus: Podcast a RSS

Konektivita Samsungu i780 je na veľmi vysokej úrovni. Využíval som GPRS, EDGE, UMTS aj HSDPA, doma som sa ku sieti pripájal cez Wi-Fi. Po nainštalovaní príslušnej aplikácie môžete dokonca telefonovať cez internet, zadarmo alebo nízke poplatky. Napríklad so Skype 2.2 pre Windows Mobile. Pripojenie káblom ku PC si vyžaduje použitie špeciálneho USB kábla, miniUSB ani microUSB na i780 nehľadajte. Aplikácia Internet sharing umožňuje pripojiť PC ku mobilnému internetu cez Bluetooth alebo kábel bez inštalácie ovládačov. Je však nutné mať v PC nainštalovaný ActiveSync.

EXTRA mínus: chýba microUSB alebo miniUSB.

EXTRA plus: celkové možnosti konektivity i780.

Pre prezeranie internetových stránok je k dispozícii Internet Explorer alebo pripravený prehliadač Opera 8.65. Ja som si samozrejme okamžite nainštaloval aj Java aplikáciu Opera Mini, ktorá je podľa mňa oproti týmto dvom podstatne rýchlejšia a vydarenejšia. Možnosti zabudovaných internetových prehliadačov sú síce široké, ale zobrazovanie stránok mi veľmi nesedelo. Keby bola v i780 pripravená Opera 9.5, môj názor na zabudovaný internetový prehliadač by bol úplne iný.

Samsung i780 ponúka niekoľko budíkov s podrobným nastavením času, tónu, opakovania, odloženia (1 - 10 min.). Budík Wake up alarm je primárne určený na ranné budenie, pričom pre každý deň v týždni si určíte iný čas budenia.

Kalendár s prepojením na domácu obrazovku je pýchou telefónov s Windows Mobile. Týždenný aj mesačný náhľad je veľmi vydarený. Nová pripomienka obsahuje množstvo položiek aj poznámku. Chýba každodenné opakovanie udalosti v kalendári (lieky a pod.), ale zase je k dispozícii niekoľko alarmov, ktoré sú na takéto pripomínanie ešte vhodnejšie. Pripomínanie udalosti v kalendári je presne podľa mojich predstáv. Párkrát upozorní na blížiacu sa udalosť krátkym neotravným tónom, potom ostane na displeji informácia o udalosti, ktorú nezrušíte ani červeným tlačidlom. Ale môžete ju odložiť o 5 minút až hodinu, ako si zvolíte v možnostiach danej pripomienky po jej pripomenutí.

Ďalšie funkcie:

Hry - Solitaire a moje obľúbené Bubble Breaker,

ActiveSync - synchronizácia s PC,

Bluetooth FTP - prístup mobilu do súborov iných zariadení cez Bluetooth,

kalkulačka - jednoduchá, ale veľmi dobre ovládateľná prstami,

File Explorer - správca súborov v telefóne aj na karte (odporúčam doplniť Total Commanderom)

poznámky - hlasové poznámky alebo texty, ktoré môžete odoslať ako správu alebo cez Bluetooth vo formáte pwi,

Photo slides - prezeranie obrázkov v prezentácii,

search - vyhľadávanie textu alebo reťazca v kalendári, kontaktoch, dokumentoch, správach...

smart converter - premena jednotiek

task manager - správca spustených aplikácií, ktorého som si priradil tlačidlu GPS.

SIM toolkit.

Výdrž telefónu na jedno nabitie veľmi závisí od nastaveného jasu displeja a používania. Keď i780 nepoužívate, vydrží na príjme aj s kontrolou e-mailov niekoľko dní. Najväčším spotrebičom energie je teda jednoznačne displej.

Výhody:

zabudované GPS,

displej 320 x 320 b.,

viacdruhové ovládanie.

Nevýhody:

viditeľnosť displeja na slnku,

slabší fotoaparát,

malé tlačidlá QWERTY klávesnice.

Orientačná cena: odhad 16 - 17 tis. Sk

Záver

Takto šikovných zariadení s Windows Mobile, veľkou dotykovou obrazovkou, QWERTY klávesnicou a zabudovaným GPS na trhu stále veľa nie je. Veľkú pochvalu si Samsung zaslúži za konektivitu i780 a viacero pridaných užitočných aplikácií. Mrzí ma absencia univerzálneho dátového konektora a slabá viditeľnosť údajov na slnku. To vás môže napríklad pri navigovaní mrzieť. Veľkým lákadlom i780 by mala byť jeho cena.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.02.2008 - 11:23

graffoo: tak toto je zariadenie o ktorom by som uvazoval napriek mojej averzii voci WM :D

anonymous22.02.2008 - 16:01 Trvalý odkaz

brco: Nepodarilo sa mi na nom rozchodit TomTom a ani iGO. iGO je len maly stvorec v lavom rohu a TomTom nedokaze spolupracovat so vstavanou GPS. To je dost problem

anonymous22.02.2008 - 17:48 Trvalý odkaz

apaopic: sorry ale kde si tuto masinku zohnal? a kde a za kolko by som ju mohol zohnat?

anonymous23.02.2008 - 15:01 Trvalý odkaz

Atlis: par testovacich modelov sa dalo vyskusat, mal by sa uz pomaly dat kupit.

anonymous23.02.2008 - 16:21 Trvalý odkaz

brco: Mal som testovaci kus od kamarata z mm.sk Inak expansys.com by ho mal od 17. marca mat skladom.

Celá diskusia 18 príspevkov