Nokia Lumia 820

Recenzia rýchleho smartfónu s OS Windows Phone 8 so 4,3'' WVGA displejom a 8 Mpix fotoaparátom s AF. Vymeniteľné kryty umožňujú bezdrôtové nabíjanie.

Základné parametre:

OS: Windows Phone Windows Phone 8

chipset: Qualcomm MSM8960 (Snapdragon S4 Plus), 28 nm

procesor: 1,5 GHZ Dual-core Krait

grafický procesor: Adreno 225

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 124 x 68 x 10 mm,

hmotnosť: 158 gramov overenédisplej: AMOLED ClearBlack, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 56 x 93 mm, uhlopriečka 4,3'' (108 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, dual LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), tlačidlo spúšte

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 8 GB ROM (dostupných 7,41 GB) + microSD karta (do 64 GB) + 7 GB v službe SkyDrive

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA, NFC

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer, bezdrôtové nabíjanie

batéria: Li-Ion batéria 1 650 mAh

SAR: 0,94 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: neuvedené / Q4 2012

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, FM rádio, informačná dióda

Softvérová verzia testovaného telefónu: Windows Phone 8 (8.0.9903.10)

Obsah balenia: mobil, nabíjačka AC-50, batéria BP-5T, dátový kábel CA-190CD, stereo slúchadlá WH-208, dokumenty,

Nokia vsadila všetky svoje žetóny na operačný systém Windows Phone, a preto dlhoročným fanúšikom tejto značky neostáva nič iné, iba silno držať palce a dúfať, že spoločnosť už nadobro uzavrie etapu hluchého obdobia. Na zmiešaných pocitoch z predchádzajúcich modelov sa značne podieľal aj operačný systém vo verzii 7.5, ktorému chýbalo viacero, v súčasnosti neodmysliteľných, funkcií moderného telefónu. Presvedčia nás nové modely o návrate Nokie na výslnie?

Zo septembrovej dvojice noviniek od Nokie navštívila našu redakciu ako prvá Lumia 820. Je škoda, že novinka nepokračuje v dizajnových šľapajach 800-vky. V modrej škatuli sme už našli iba tehličku s oblými rohmi a nebyť toho loga na prednej a zadnej stene, tak ani neuverím, že ide o jednu z pokračovateliek radu Lumia. Pri 820-ke sa vynechala aj unibody konštrukcia, ktorá by dodala zariadeniu exkluzivitu. Novinka má odnímateľný zadný kryt (vaničku) a siaha až na bočné steny. Kryt dobre lemuje zariadenie a ani pri silnejšom zovretí nič neškrípe. Výhodou takéhoto riešenia je možnosť prispôsobiť si telefón podľa vlastného štýlu. V predaji bude viacero farebne zaujímavých krytov. Nepochopeným riešením je však chýbajúci výrez v zadnom kryte, pomocou ktorého by bolo jeho vylúpnutie jednoduchšie. Neostáva nič iné iba strčiť necht do priestoru medzi jednotlivými časťami a ťahať. Po zaujímavom odstránení krytu prichádza na rad batéria. Jej podlhovastý tvar som si všimol až na dlážke, keďže po odňatí krytu bez problémov vypadla. Priestor pre batériu je pravdepodobne o čosi väčší než by sa patrilo a batéria lieta hore-dolu. So založeným krytom tak máte z telefónu aj rumba guľu. Problém vyriešil papierik vložený vedľa batérie. Pri batérii sa nachádza ešte dvojica slotov. Slot na microSD kartu je novinkou v smartfónoch s WP8 a druhým je slot na microSIM kartu.

Novinky z dielne Nokie zaujali najmä bezdrôtovým nabíjaním. Vďaka Qi - štandardu indukčného nabíjania na vzdialenosť menšiu než štyri centimetre bude telefón kompatibilný aj s bezdrôtovými nabíjačkami tretích strán. Nokia už svoje príslušenstvo predstavila a v pár eshopoch je dostupné na predobjednávku. Nemilým prekvapením je však cena. Napríklad dizajnová poduška Fatboy by podľa všetkého mala stáť približne 65 eur. Nabíjačky budú s telefónom "komunikovať" pomocou plochy na vnútornej stene zadného krytu. Pomocou presne tej plochy, ktorá na zadnom kryte našej Lumie chýbala. A tak si k eurám za podušku môžete prirátať ďalšie za špeciálny zadný kryt.

Príjemným prekvapením na zadnej stene je NFC anténa. Párovanie zariadení a posielanie súborov tak bude o čosi rýchlejšie. Ako druhé zariadenie sme použili Galaxy Note 2 a skúšali, čo všetko sa nám podarí medzi týmito zariadeniami preniesť. Úspešne si medzi sebou dokázali vymeniť webovú adresu a kontakt. Pri pokusoch s fotografiou a mp3-jkou sa zariadenia našli, no na displeji sa zobrazila informácia: Ľutujeme, ale telefón nerozpoznáva tento typ súboru.

Lumia 820 pôsobí masívnym dojmom a lepšie sa bude cítiť v mužských rukách. Poriadny chlap by už mal skrotiť tých necelých 160 gramov čistej váhy. Treba ale pochváliť, že Nokia myslela na pohodlné ovládanie a prvky po stranách ponechala tak, ako to bolo na predošlých Lumiách. Mám na mysli najmä dobre dostupné tlačidlo napájania v pravej stene, ktorému robí spoločnosť tlačidlo ovládania hlasitosti a spúšť fotoaparátu. Znalec smartfónov s Windows Phone a ich podmienok ju tu isto čakal. Ľavá stena ostala prázdna, hore sa nachádza iba audio konektor a v spodnej stene nájdete microUSB konektor a otvor reproduktora. Zaujímavé je, že otvor je dole, ale samotný hlasný reproduktor je pod krytom na zadnej stene. Maximálna úroveň hlasitosti by mala zabezpečiť aby ste počuli každý prichádzajúci telefonát. Hrá naozaj hlasno.

Na prednej stene poteší fotoaparát, ktorý využijete na videohovory cez Skype alebo snímanie portrétových fotografií. Práve predný fotoaparát je jedným z nedostatkov nedávno testovaného HTC Windows Phone 8S. Vedľa fotoaparátu sa nachádzajú senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu. Informačnú diódu neponúkalo HTC-čko a nemá ju ani Lumia 820.

AMOLED ClearBlack. Takéto pomenovanie nesie displej a nám neostáva nič iné iba súhlasiť. Čierna je naozaj čiernou. Ostatné farby môžu niekomu pripadať ako presýtené, no iný na ne nedá dopustiť. Pri prechode z HTC Windows Phone 8S bol rozdiel naozaj viditeľný. Spočiatku sýte farby mi však už po pár dňoch prišli ako normálne. Pomer medzi uhlopriečkou a rozlíšením netrhá rekordy a papierovo patrí medzi priemer. V reáli ale ide o dostatočne jemné zobrazenie, s ktorým bude väčšina používateľov spokojná. Je nám však jasné, že takéto parametre v androidoch rovnakej ceny by boli terčom výčitiek. Technológia AMOLED je známa výbornými pozorovacími uhlami a v tomto smere patrí medzi to najlepšie čo trh ponúka. Nokia si prichystala aj jednu špecialitku. Milým prekvapením bolo nastavenie citlivosti dotykového ovládania. Zmena z normálnej na vysokú, znamená možnosť ovládať displej v rukaviciach. A to je aktuálna téma dnešných dní. Displej reagoval dobre, problém mu nerobili ani hrubšie rukavice. Častými nepriateľmi veľkých displejov sú škrabance. Zabrániť by im malo ochranné sklíčko, no nejde o známe Gorilla glass. To ponúka až Lumia 920.

Príchod operačného systému Windows Phone 8 prináša podporu dvojjadrových procesorov. Lumiu 820 poháňa chipset z dielne Qualcommu s kódovým označením MSM8960. Patrí do skupiny Snapdragon S4 a pozostáva z dvojjadrového procesora Krait taktovaného na 1,5 GHz a grafického procesora Adreno 225. Operačná pamäť RAM dosahuje výborných 1 GB. Windows Phone je v porovnaní s Androidom iný, a z vlastných skúseností vieme, že mu postačí aj 512 MB. Hodnota 256 MB je už hraničná a často obmedzujúca v niektorých smeroch, napríklad si neporadí s aplikáciou Skype. Na svoje si prídu aj fanúšikovia veľkého úložiska v telefóne. Interný priestor ponúkne slušných 7,41 GB a pomocou microSD karty ho môžete rozšíriť o ďalšie gigabajty. Lumia 820 si rozumie s pamäťovými kartami až do kapacity 64 GB. A dočkali sme sa aj posielania súborov cez Bluetooth a mass storage, vďaka ktorému bude prenos súborov medzi telefónom a počítačom oveľa rýchlejší a jednoduchší.

Windows Phone 8 dospel a prináša pár zaujímavých noviniek. Viditeľná zmena zasiahla domácu obrazovku s aktívnymi dlaždicami, ktorých veľkosť si už viete prispôsobiť. S veľkosťou dlaždice stúpa aj jej informačná hodnota. Napríklad najmenšia dlaždica kalendára zobrazí iba číslo dňa, a tá najväčšia aj najbližšiu udalosť v kalendári. Prostredie opäť ponúka prispôsobenie farby vzhľadu a s čiernou alebo bielou témou je k dispozícii dvadsať farebných motívov. To je už dostatočný počet, aby si vybral každý. Zaujímavou funkciou prostredia je detský kútik. Určite sa vám už stalo, že vaše dieťa postláčalo na telefóne všetko možné. Detský kútik je dostupný zo zablokovanej obrazovky a jednoduchým posunutím doľava sa zobrazí ponuka, ktorú ste pre vaše dieťa prichystali. Vašu zablokovanú obrazovku si samozrejme viete uzamknúť. Obsah domáceho kútik, od kontaktu, webovej adresy, skladby až po aplikácie nastavujete vy. Dieťa teda využíva iba to, čo ste mu pripravili.

Zablokovaná obrazovka informuje o čase, dátume, zmeškaných udalostiach a pri prehrávaní hudby zobrazí panel s ovládaním. Pri notifikáciách by sme však privítali priamy vstup do aplikácie, ktorej sa udalosť týka. Typ notifikácií zvolíte v nastaveniach a môžete ich tu mať maximálne päť. Okrem tradičných notifikácií hovorov, e-mailov a správ som si na ňu pripol aj notifikáciu doinštalovanej aplikácie Battery Status. Keďže horná lišta sa vo Windows Phone neprakticky ukrýva a nezobrazí ani presné percento stavu batérie, informácia o percentách na zablokovanej obrazovke je veľmi užitočná. Pre lepší prehľad som si nastavil Battery Status aj na domácej obrazovke. Najväčšia veľkosť dlaždice zobrazí percentuálny stav a predpokladaný čas výdrže. Naozaj šikovná vecička. Novinkou v osmičkovej verzii operačného systému je zhotovovanie screenshotu obrazovky. Zhotovíte ho súčasným podržaním tlačidla napájania a dotykového tlačidla Windows. Modernému operačnému systému nesmie chýbať ani multitasking. Zoznam spustených aplikácií sa zobrazí dlhším stlačením šípky späť. Aplikáciu necháte bežať na pozadí tak, že ju opustíte pomocou tlačidla Windows. Ak použijete šípku späť, aplikácia sa zatvorí.

Windows Phone je častokrát oceňovaný prívlastkami rýchly a stabilný. Takéto skúsenosti som mal aj ja, kým som však nenarazil na Lumiu 820. Počas používania som bol svedkom pár zamrznutí a následných reštartov telefónu. Niekedy zasa pomohlo iba vybratie batérie. Ostáva iba dúfať, že je to chyba konkrétneho kusu.

V aplikácii Ľudia nájdeme okrem tých telefónnych aj kontakty sociálnych sietí. Po pridaní účtov v nastaveniach sa zhodné položky automaticky prepoja. Nástenka sociálnych sietí má v kontakte samostatnú kartu a okrem prezerania statusu umožní aj lajkovanie a komentovanie. Druhou veľmi podarenou kartou je história. Nájdete tu posledné hovory, správy a e-maily uskutočnené medzi vami a danou osobou. S aplikáciou Ľudia je prepojený číselník Telefón. Ten nás však svojou jednoduchosťou a chýbajúcim inteligentným vytáčaním za srdce príliš nechytil a opäť sme radšej siahli po osvedčenej kvalite v obchode s aplikáciami. Máme na mysli číselník RapDialer.

Pri prechode z iného zariadenia si budete pravdepodobne musieť vymeniť klasickú SIM za microSIM. Nokia myslela aj na takýchto používateľov a pripravila pre nich aplikáciu Transfer my Data, ktorá si cez Bluetooth stiahne zo zariadenia kontakty a textové správy.

Textovú komunikáciu zastrešujú Správy. Sociálne siete neobišli ani túto aplikáciu a popri SMS a MMS správach tu nájdete aj Facebook chat. Svoj stav si môžete prispôsobiť v nastaveniach. Ak komunikujete s priateľom cez chat a zrazu je nedostupný, aplikácia navrhne poslať radšej SMS správu. Pri písaní na klávesnici som väčšinou využíval polohu na výšku, keďže klávesnica na ležato nevypĺňa celú šírku displeja. Tento nedostatok nás "fascinuje" už od verzie 7.5. Tlačidlá sú aj vďaka veľkému displeju dobre odlíšiteľné a písanie pohodlné. Klávesnica je lokalizovaná do slovenčiny, rovnako ako celé prostredie.

Zaujímavo riešené sú e-maily. Pridaním účtu sa v ponuke aplikácií vytvorí pre každý účet osobitná ikona služby. Ak vám takéto zobrazenie nevyhovuje a e-maily chcete mať pokope, vstúpte do účtu a v nastaveniach zvoľte možnosť združiť poštu. Medzi prednastavenými službami nájdete Outlook, Hotmail, Nokia Mail, Yahoo! Mail a Google. Ak ste medzi nimi nenašli svoju službu, využite položku iné konto. O e-maily je postarané naozaj dobre. Aplikácia ponúka zobrazenie priečinkov, vyhľadávanie, nastavenie synchronizácie (od automatickej až po manuálnu), pridanie podpisu a taktiež prílohy. Tu sa ale trochu zastavíme. Počas písania je možné do prílohy vložiť iba obrázok alebo fotografiu. Dokument pridáte cez aplikáciu Office tak, že ho dáte zdieľať a následne si vyberiete možnosť e-mailom. Dobrou správou pre business používateľov je kancelársky balík Office. Dokumenty môžete vytvárať, editovať, k dispozícii sú aj šablóny a nechýbajú služby ako Office 365, One Note a cloudové úložisko SkyDrive. Pre mňa nepochopenou vecou však stále ostáva chýbajúce automatické zalamovanie textu pri zoomovaní. Na prezeranie pdf súborov som si z obchodu bezplatne stiahol aplikáciu PDF Reader.

Na prezeranie webu je pripravený prehliadač Internet Explorer. Z funkcií spomeniem otvorenie viacerých okien, pridanie záložiek, hľadanie na stránke, zdieľanie stránky (napr. cez NFC) a možnosť nastavenia preferovanej verzie, teda mobilnej alebo desktopovej. Pohyb v prehliadači je svižný a rovnako tak aj zoomovanie. Za nedostatok považujem chýbajúce automatické zalamovanie textu, ktoré by sa zišlo pri čítaní dlhších článkov a pevne nastavený vyhľadávač. Reč je samozrejme o službe Bing.

Kovová časť, v ktorej sa nachádza fotoaparát spolu s duálnym LED bleskom vystupuje viac než zadný kryt. Výsledkom je náchylnosť na škrabance. V mieste, kde kovová časť prechádza do krytu sa po krátkej dobe objavili aj vyšúchané miesta. Za fotoaparátom stojí Carl Zeiss, známy výrobca šošoviek. Pomocou dvojpolohovej spúšte ho aktivujete aj zo zablokovaného režimu. Po nafotení viacerých fotografií musíme konštatovať, že Lumia 820 sa so svojím fotoaparátom radí medzi tie najlepšie. Snímky sú ostré a farby verné. V slabšie osvetlených podmienkach si pomôžete bleskom, ktorý rozumne hospodári s dávkou a objekty neprepaľuje. V nastaveniach nájdete to najpodstatnejšie, no v smartfónoch s týmto OS zaujmú skôr fotonástroje, ktoré si môžete kedykoľvek nainštalovať a nájdete ich v obchode s aplikáciami. Veľmi príjemne prekvapila panoráma. Po nasnímaní niekoľkých fotografií sa zobrazí ich nefinálne, nepresné spojenie. Po pár sekundách sa však zobrazí finálna panoráma výbornej kvality. Prechody medzi jednotlivými fotografiami si len ťažko všimnete. Panoráma prekvapila aj ostrosťou snímok. Video zhotovíte v maximálnom Full HD rozlíšení a samozrejmosťou je automatické preostrovanie počas natáčania. Predná kamera natáča video vo VGA rozlíšení.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 35 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 109 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 54 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 155 MB / min.)

Skladby a videa nájdete pokope v aplikácii Hudba + videá. Prehrávač hudby s jednoduchou grafikou zobrazí panel ovládania, obrázok albumu a informácie o skladbe. Hudobnú zbierku vám rozdelí podľa interpretov, albumov a žánrov. Nechýba ani vytvorenie vlastného zoznamu skladieb. Funkčne ide teda o jednoduchý prehrávač, ktorý ponúkne iba to najdôležitejšie. V nastaveniach som zahliadol aj ekvalizér a Dolby Headphone. Tie sa však sprístupnia iba so spárovaným a "Nokia – kompatibilným" príslušenstvom. Rýchlejší prístup k ovládaniu prehrávača sprostredkuje panel, ktorý sa vysunie zhora pri zmene hlasitosti a taktiež panel na zablokovanej obrazovke. Prehrávač videí zvládol .avi a .mp4 súbory, no s titulkami si nerozumie. Jeho možnosti sú taktiež chudobné a všetko čo dokáže je prispôsobenie obrazu podľa obrazovky. FM rádio Lumii 820 chýba, rovnako tak aj nedávno testovanému HTC Windows Phone 8S. Podľa všetkého ho nenájdeme v žiadnom novom smartfóne s osmičkovými oknami.

Nokia sa sústredí výhradne na operačný systém Windows Phone , a tak nie je prekvapením, že pracuje na viacerých zaujímavých aplikáciách, ktoré by mali osloviť potenciálnych záujemcov. Aplikácie od Nokie nájdete v obchode pod záložkou Nokia Collection. My sme si ich samozrejme stiahli a priblížime vám ich v abecednom poradí.

Cinemagraph – Pomerne jednoduchá aplikácia, ktorá dokáže na zhotovenej fotografii dať do pohybu vami zvolené plochy. Napríklad pohár na stole sa bude vlniť a zvyšok bude statický.

Creative Studio – Aplikácia s pár filtrami ála Instagram a prispôsobením jasu, vyváženia farieb a zvýšením intenzity tlmených farieb.

Mestské info Nokia – Veľmi zaujímavá aplikácia, ktorá cez obrazovku fotoaparátu zobrazí umiestnenie reštaurácií, hotelov, obchodov, zábavy a pamiatok vo vašom okolí. Pohybom obrazovky do strán môžete nájsť požadovaný bod záujmu. Pri bode sa zobrazuje aj aktuálna vzdialenosť a po kliknutí naň môžete spustiť navigáciu do cieľového bodu.

Nokia Care – Slovíčko Care už napovedá, že pôjde o akúsi starostlivosť. Aplikácia je určená najmä začiatočníkom vo vodách tohto operačného systému a poradí im ako kopírovať medzi telefónom a počítačom, používať navigáciu, fotoaparát a prispôsobiť si úvodnú obrazovku.

Nokia Doprava – Na papieri zaujímavo znejúca aplikácia sa ukázala ako momentálne nevyužiteľná. Aplikácia slúži na vyhľadanie MHD spojov v Bratislave. Ja som sa však normálneho výsledku nedočkal. Napríklad počas vyhľadávania cez deň mi odporučila ísť nočným spojom. Druhým prípadom bolo odporučenie, že do autobusom 5 minút vzdialeného obchodného centra mám isť radšej 40 minút peši. Možno za to môže nejaký Health Care mód o ktorom nevieme.

Nokia Trailers – nájdete tu trailery filmových noviniek. Môžete si ich stiahnuť a prezrieť (aj v HD kvalite).

Photo Beamer – Túto aplikáciu považujem za jedno z najväčších prekvapení. Okrem telefónu budeme potrebovať aj počitač. Oba musia mať zapnuté dátové pripojenie. V telefóne si zvolíte obrázok a po zadaní webovej adresy photobeamer.com do prehliadača v PC sa zobrazí QR kód, ktorý následne naskenujete pomocou telefónu. Obrázok v telefónu sa teraz zobrazí aj v okne webovej adresy photobeamer.com. V galérii môžete listovať fotografiami a presunúť sa do iného priečinku s obrázkami. Výborná vecička, ktorá umožní rýchle prezeranie fotografií na väčších obrazovkách.

Smart Shoot – Aplikácia zhotoví päť po sebe idúcich záberov a vy si následne vyberiete, ktorý upravíte. K dispozícii je sú dve úpravy – vymazanie predmetu z fotografie a zmena tváre. Vymazanie nám však stále hlásilo, že na fotografii nezaznamenalo žiaden predmet. Zmena tváre umožní vybrať a zameniť tvár z ostatných štyroch fotografií.

Na koniec sme si nechali hlavného ťahúňa. Sú nimi Nokia Mapy a bezplatná offline navigácia Nokia Drive+ Beta. Dátové pripojenie som využil iba na stiahnutie máp (Slovensko 112,8 MB), ďalej sa už zaobídete aj bez neho. K dispozícii je pešia navigácia a navigácia autom. Pri zadávaní bodu záujmu sa vás opýta, či ho chcete vyhľadať online, no nemusíte. V stiahnutej databáze nájdete takmer všetko. Po lokalizovaní, ktoré je mimochodom naozaj rýchle aj bez dátového pripojenia, a nastavení cieľa, sa zobrazí mapa a informácie o dopravných obmedzeniach, aktuálnej rýchlosti a čase príchodu. Pri pešej navigácii nájdete medzi zobrazenými informáciami dĺžku a predpokladaný čas chôdze. Počas prvých dní sa objavilo zopár zamrznutí navigácie, no neskôr už bežala bez problémov. Môže za to asi aktualizácia, ktorá sa objavila počas testovania. Aktualizácie sa objavili aj pre iné aplikácie od Nokie, čo len znamená, že na ich bezchybnosti si dáva firma záležať.

Batéria s kapacitou 1 650 mAh udržala zariadenie pri živote približne jeden a pol dňa. Ak však porovnám využívanie smartfónu s OS Android s OS Windows Phone, u androidov som zvyknutý na nižšiu výdrž, keďže zariadenie využívam viac. Mám na mysli viaceré aplikácie, ktoré mi vo verzii pre WP nevyhovovali (prehliadač) alebo dokonca chýbali. Menej nároční používatelia by mali dosiahnuť dvojdňovú výdrž, no ak napríklad budete často využívať bezplatnú offline navigáciu, výdrž pôjde jasne dole.

Na jeden záber: Nokia Lumia 820 časť 1

Na jeden záber: Nokia Lumia 820 časť 2

Výhody:

+ AMOLED ClearBlack displej

+ ovládanie v rukaviciach

+ predná kamera

+ offline navigácia (aj pešia)

+ zaujímavé aplikácie od Nokie, najmä PhotoBeamer

Nevýhody:

- chýba informačná dióda

- "hrkanie" batérie

- vyššia hmotnosť

- chýba FM rádio

- počas testovania sa objavilo pár zamrznutí

Orientačná cena: približne 460 €

Záver

Nokia Lumia 820 je aj vďaka novej verzii OS sympatickým smartfónom, ktorý poteší pekným AMOLED displejom, kvalitným fotoaparátom a najmä poriadnou dávkou aplikácií od Nokie. Na ich čele stojí bezplatná offline (aj pešia) navigácia. Druhé a tretie miesto udeľujeme naozaj podarenej aplikácii PhotoBeamer a Panoráme vo fotoaparáte. V tomto zimnom období vyzdvihneme aj ovládanie telefónu v rukaviciach. Škoda nedostatkov, ktoré naozaj kazili inak dobrý dojem z telefónu. Približne raz za deň ma prekvapilo zamrznutie telefónu sprevádzané zrnitou obrazovkou. Podobným sklamaním je hrkanie batérie pod zadným krytom. V tejto cenovej kategórií to mrzí o to viac. Nedostatky operačného systému možno odstráni najbližší update a pri tej batérii ostáva iba dúfať, že to bol problém konkrétneho kusu.

Diskusia k článku:

paul 05.09.2012 - 20:39

a preco tu nie je najskor clanok o lumii 920 ?

Me_Gusta05.09.2012 - 20:49 Trvalý odkaz

Prvý telefon od Nokii po 5 rokoch ktorý sa mi páči :)
a štve ma zas ten popis "strednej triedy"

Mišo05.09.2012 - 21:07 Trvalý odkaz

tak tento sa im podaril. veľmi pekný mobil. som zvedavý ako bude fotiť

kuco05.09.2012 - 22:20 Trvalý odkaz

pri 920ke dali technologiu PureView a pri 820ke vynechali ..skoda no zas moznost rozsirenia o pam.karty co zas 920ka nema. No pri kapacite 32gb je to zanedbatelne myslim. Celkovo zaujali myslim pozitivne

michal05.09.2012 - 22:26 Trvalý odkaz

no uz sa tesim na 820-ku! :P alebo mozno druhy telefon k lumii 800!?

Celá diskusia 35 príspevkov