HTC Desire X

Recenzia smartfónu strednej triedy s OS Android 4.0.4 a nadstavbou HTC Sense 4.1, dvojjadrovým 1 GHz procesorom, 4'' WVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom. Poteší prijateľná cena.

OS: Android Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich + HTC Sense 4.1

procesor: dvojjadrový 1 GHz procesor Qualcomm Snapdragon S4

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 119 x 62 x 9 mm,

hmotnosť: 114 gramov overenédisplej: Super LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil., farieb, 480 x 800 b., rozmery 52 x 86 mm, uhlopriečka 4'' (102 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie WVGA videí (800 x 480 b., 30 fps),

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 768 MB RAM + 4 GB ROM + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 650 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 277 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.4

Obsah balenia: mobil, nabíjačka, slúchadlá, USB kábel, dokumenty,

Kvalitné spracovanie, odolné materiály, rýchly procesor, cena pod 300 eur, informačná LED-ka, slušný fotoaparát, displej s dobrou čitateľnosťou na slnku a hlavne šikovná nadstavba HTC Sense. To všetko sú dôvody pre Desire X, nový smartfón strednej triedy. V redakcii sa stretol s pozitívnymi reakciami.

Na poli high-endov porazila HTC One X kórejská es-trojka, najlacnejšie há-té-céčka majú zase tvrdých súperov z Číny, no v strednej triede má Taiwan stále veľmi solídnu pozíciu. Desire X potvrdzuje, že medzi smartfónmi za približne 300 eur je HTC dlhodobo silná značka.

Začnem trochu odzadu, porovnaním s konkurenciou. Do 300 eur nájdete v predajniach či e-shopoch rôzne dual-sim prístroje, odolné mobily aj zariadenia s plnohodnotnou klávesnicou, ale nás teraz zaujímajú klasické dotykáče s Androidom. LG Optimus L9 je výkonovo ďalej, ale nemá informačnú diódu, obsahuje slabší fotoaparát, pre mnohých je zbytočne veľký a hlavne nemá nadstavbu HTC Sense, ktorú si mnohí majitelia HTC pochvaľujú. Keby som chcel ušetriť, určite by som zvažoval Galaxy Ace 2 od Samsungu. Lenže od nich všetkých sa HTC Desire X odlišuje, a hoci to nie je mobil mojich snov, chápem, že väčšina populácie považuje práve takýto kúsok za to najlepšie, čo si kedy kúpili.

Už pri prvom zapnutí ponúkne Desire X jednoduchý prenos kontaktov zo starého mobilu. Ak budete mať šťastie, pôjde to aj z toho vášho.

Verím, že Desire X si nekupuje úplný začiatočník, a tak si svoj smartfón dokážete nastaviť aj sami, resp. podľa návodu. No vďaka nadstavbe Sense to ide ešte ľahšie. Pri prvom zapnutí si môžete rýchlo nastaviť Dropbox konto (a využiť nejaké tie GB zadarmo ako aj automatický upload fotiek na Dropbox účet), e-mail, facebook... Sense vám tiež pomôže s ovládaním dotykovej obrazovky, a to vďaka praktickým tipom priamo na nej (čo kde stlačiť, podržať alebo stiahnuť).

Podržaním vypínača v hornej stene sa zobrazí ponuka, v ktorej ma potešila možnosť prístroj reštartovať. V pravej bočnej stene nájdete ovládanie hlasitosti, hmatom však ovládač nenájdete najľahšie. Konektor microUSB nehľadajte dole, ale v ľavej bočnej stene, navyše otočený dolu hlavou. Nerozumiem, prečo si HTC vybralo takýto systém, ale mne už z orientácie microUSB konektora na rôznych mobiloch začína prepínať. Applákom začínam čím ďalej viac závidieť nový Lightning konektor v iPhone 5 a nových iPadoch.

Displej musím rozsvietiť jedine vypínačom v hornej stene. Keby to šlo aspoň ovládačom hlasitosti, bol by som spokojnejší. A spúšť fotoaparátu by sa tiež zišla. Ale dosť bolo hundrania, po rozsvietení displeja nás na uzamknutej obrazovke čakajú samé dobré správy. Možnosť stiahnuť hornú informačnú lištu, informácia o novej SMS v strede displeja aj s jej prvými slovami a možnosťou otvorenia, a tiež skratky k štyrom ľubovoľným aplikáciám pre ich rýchle spustenie.

Po odomknutí obrazovky sa zobrazia typické hodiny prostredia od HTC. Nemusíte sa ani z okna pozrieť, HTC vám už tradične zobrazí stav počasia tým najefektnejším spôsobom. Podržaním prsta na displeji získate možnosť vybrané widgety upraviť či odstrániť, podržaním prsta na prázdnej ploche zase vyvoláte ponuku pre doplnenie ďalších skratiek a widgetov. Všetko ide rýchlo a intuitívne. Nechýba tu možnosť vytvárať priečinky, takže si na domácu obrazovku môžete naskladať všetko, čo len chcete a do hlavnej ponuky budete vstupovať naozaj len občas.

Najviac mi na nových HTC-čkach chýba tlačidlo menu (presnejšie možnosti), ktoré nahradilo tlačidlo multitaskingu (presnejšie posledných použitých aplikácií). A tak musím stále prst naťahovať do pravého horného rohu, kde sú pre funkciu "možnosti" určené tri bodky. Pomocou nich môžete upraviť aj hlavnú ponuku - zoradenie aplikácií abecedne či podľa dátumu. Doinštalované aplikácie môžete tiež jednoducho zdieľať. Karty "všetky aplikácie", "stiahnuté" a "najčastejšie používané" môžete usporiadať podľa svojho želania. Ale to je skôr taká maličkosť.

Horná sťahovacia lišta neobsahuje skratky, ale iba upozornenia a rýchly vstup do nastavení. Skratky v Samsungoch či LG mám radšej, a konečne ich do hornej lišty pridalo aj Sony.

Zo zábavných funkcií treba pochváliť fotoaparát so skutočne širokým záberom (z rovnakého miesta snímate oveľa širší záber než na priamych konkurentoch). Snímať môžete aj počas záznamu videa s rozlíšením obrazovky mobilu. Veď aj tak si ich nikde inde prezerať nebudete, že? Pri fotografovaní môžete použiť rôzne efekty, presnejšie filtre. Mrzí ma, že po zapnutí nahrávania videa sa filter vypne. Taký starodávny nádych videa má niečo do seba. Desire X nemusíte do režimu videa prepínať, stačí sa rozhodnúť, či začnete nahrávanie, alebo snímanie. V možnostiach fotoaparátu nájdete aj šikovné HDR a panorámu. Fotoaparát si tak zaslúži našu pochvalu a fakt mu chýba len tá bájna mechanická spúšť v bočnej stene, prípadne prebratie jej funkcie ovládačom hlasitosti, ako to vie LG Optimus L9.

Veľkou prednosťou fotoaparátu je aj rýchle sériové snímanie. Z niekoľkých rýchlo po sebe vytvorených záberov potom môžete vybrať najlepšiu, alebo tie nepodarené jednoducho vymazať. Šikovná a návyková funkcia.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 7 MB, MPEG4; 800 x 480 b., 30 fps; celkovo: 25 MB / min.)

LED blesk nevyužíva len fotoaparát, ale aj aplikácia Svietidlo. Tá je v telefónoch od HTC už tradíciou.

Hudobný prehrávač môže na svojej domácej obrazovke združovať nielen vlastnú funkciu, ale aj skratku k FM rádiu, SoundHoundu, obchodu 7digital či internetovému rádiu TuneIn. Chýba mi možnosť pridať medzi skratky Dropbox pre kontinuálne prehrávanie hudby v priečinkoch. Na to používam ES správcu súborov. Pochváliť musím aj prekvapivo kvalitnú hlasnú reprodukciu.

Z pracovných možností poteší slušná klávesnica s možnosťou výmeny za akúkoľvek inú z Google Play (my, čo vyžadujeme horný riadok slovenských tlačidiel preferujeme Smart Keyboard s kompletnou SK/CZ klávesnicou). Funkcia pre telefonovanie zvláda inteligentné vyhľadávanie kontaktov (návod, ako ho používať, nájdete priamo nad klávesnicou). Kalendár je prepojený s facebookom, takže o každých narodeninách mojich známych sa dozviem včas, no mesačný náhľad mi veľmi nevyhovuje.

Pri surfovaní webovými stránkami najviac oceňujem dve veci - slušnú citlivosť Wi-Fi a zalamovanie riadkov zvané Text Reflow. Po priblížení textu na webe sa tento prispôsobí obrazovke, čo je mimoriadne návykové.

Zvoneniam sa v recenziách často nevenujeme a je to škoda. Pretože výrobcom pripravené zvuky budíka alebo upozornení na hovor sú občas skutočne vydarené. Dobrým príkladom je HTC Desire X. S upozorneniami súvisí aj prítomná informačná LED dióda nad displejom.

Výdrž na jedno nabitie charakterizuje hlavne jeden údaj, solídna kapacita batérie (1650 mAh). O výdrž sa tak nemusíte báť.

Výhody:

- dizajn, spracovanie, dojem solídneho mobilu

- nadstavba HTC Sense poradí pri každej nadštandardnej funkcii

- rýchle reakcie, výborná hardvérová výbava,

- zalamovanie textov vo webovom prehliadači

- nadštandardné možnosti fotoaparátu

- pekné výrobcom pripravené zvuky a zvonenia

- 25 GB miesta na Dropboxe na 2 roky zadarmo

Nevýhody:

- chýba tlačidlo Menu (treba sa palcom načahovať do pravého horného rohu)

- displej rozsvietite len vypínačom v hornej stene

- microUSB konektor v bočnej stene a dolu hlavou

- Beats Audio považujem za agresívny zásah do autenticity nahrávky

- chýbajú skratky v hornej lište

- záznam videa len do 800 x 480 bodov

Orientačná cena: 277 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Desire X je snáď najvydarenejší mobil s cenovkou do 300 eur na aktuálnom slovenskom trhu. Fotoaparát ma svojimi možnosťami priam šokoval, a kto s mobilom rád fotografuje, vie, o čom hovorím. Skutočne širokouhlý záber, sériové snímanie, žiadne zbytočné prepínanie do režimu videa... K tomu pridajte parádnu nadstavbu HTC Sense s užitočnými tipmi a trikmi pri prvom spustení každej špecifickej funkcie. Každý pozorný novo-majiteľ tak nebude mať so žiadnou funkciou problém. Keby malo HTC Desire X hardvérové tlačidlo pod displejom, alebo by obrazovku pred odomknutím rozsvietilo tlačidlo hlasitosti, a keby namiesto zbytočného tlačidla vpravo pod displejom bolo kedysi tradičné tlačidlo Menu, dal by som mu 10 bodov z 10. Takto mu udeľujem 95 %, od oka. Desire X sa vydaril, veľmi vydaril.

Diskusia k článku:

Pavol Pavučko 30.08.2012 - 23:51

len sa smejem priemerne vybaveny a ma S4 :) a pred room by to bola vlajkvoa lod :D

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan31.08.2012 - 00:04 Trvalý odkaz

vynikajúci telefon! Pre operátorov tiež ;)
A ten váš priemerný telefon je dobrá blbosť. Kde a ako sa určite aký to je telefón?

DJ Pepe31.08.2012 - 00:37 Trvalý odkaz

ked ma menej ako 4 jadra :P

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease31.08.2012 - 01:52 Trvalý odkaz

Ano, Qualcomm Snapdragon S4, ale model MSM8225 t.j. CPU: ARM Cortex-A5 Dual-core 1 GHz, GPU: Adreno 203! Vyrabaný 45nm technológiu polovodiča!

Tak sa už chlapci spamätajte, naštudujte si niečo o mobilných čipsetoch a prestante tu stále trieskať hlúposti o počte jadier CPU.

Viem je to ťažké keď to je nesprávne v základných parametroch..

Lenka Ivančíková31.08.2012 - 02:35 Trvalý odkaz

Bohuzial, FWGA displej a 5 Mpix fotoaparat, 768 MB RAM a 4 GB pamate podla mna uz dnes patri medzi priemernu, nie high-end vybavu. Comu samozrejme odpoveda aj cena 319 €. Neda sa vsetko brat iba podla procesora. :-)

Celá diskusia 120 príspevkov