Samsung Galaxy S Duos (S7562)

Recenzia dual SIM smartfónu parametrovo podobného s modelom Galaxy S. Prináša podporu pre dve SIM karty, 1 GHz procesor, OS Android 4.0, 4'' WVGA displej, 5 Mpix fotoaparát s AF a LED bleskom a štandardnú výbavu.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich + TouchWiz Nature UX

chipset: Qualcomm MSM7227A (Snapdragon 1)

procesor: 1 GHz ARM Cortex-A5

grafický procesor: Adreno 200

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 122 x 63 x 11 mm,

hmotnosť: 120 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 52 x 86 mm, uhlopriečka 4'' (101 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie VGA videí (640 x 480 b., 30 fps)

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 4 GB ROM (dostupných 1,78 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 500 mAh, EB425161LU

SAR: 0,47 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 250 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA, informačná dióda, automatická regulácia jasu

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: telefón, batéria, nabíjačka, microUSB kábel, slúchadla, dokumenty

Parametre Samsungu Galaxy S Duos boli "in" asi tak pred dvomi rokmi, v časoch slávnej vlajkovej lode Galaxy S. Napriek tomu ale ide o telefón, ktorý v jednej veci tromfne aj nadupané štvorjadrá s HD displejmi. Svoju prednosť má spomenutú už v názve, kde slovíčko Duos prezrádza, že pôjde o smartfón s podporou dvoch SIM kariet.

To je "es – trojka"? Asi tak znela približne polovica reakcií mojich priateľov, keď som Galaxy S Duos vytiahol z vrecka nohavíc. Biele prevedenie iba pridáva na podobnosti a nie náhodou ho niektorí nazývajú Galaxy S3 Mini (medzičasom už predstavené). Biele smartfóny v dnešnej dobe naozaj letia a táto farba im pridáva akýsi punc elegancie.

Biele časti konštrukcie dopĺňa sivý lem po obvode telefónu. Nejde o kov, no treba pochváliť jeho matné prevedenie, ktoré nezachytáva odtlačky. A voči odtlačkom je imúnna aj zadná stena s dobrou povrchovou úpravou. Naoko hladko vyzerajúci povrch môže pripomínať lesklý a klzký zadný kryt Galaxy S3. Opak je však pravdou. Telefón dobre sedí v ruke a pohodlne sa s ním manipuluje.

Rozmiestnenie ovládacích prvkov sa už v Samsungoch nejaký ten piatok nemení, a to mi vyhovuje. Pohodlne dostupné tlačidlo ovládania hlasitosti spolu s otvorom na pútko v ľavej stene, tlačidlo napájania v pravej, nie ako u iných značiek hore, a 3,5 mm audio konektor spolu s microUSB rád vidím v hornej alebo dolnej stene. V Galaxy S Duos sú dole. V pravej stene sa nachádza ešte slot na microSD kartu. Ten sa mohol pokojne presťahovať doľava a miesto prenechať spúšti fotoaparátu. Ale to by som od Samsungu chcel asi veľa. A nielen od Samsungu. Predná stena opäť poteší hardvérovým tlačidlom, ktoré poslúži aj na rozsvietenie displeja a po boku mu asistujú ešte dve dotykové. Nad displejom si vďaka bielemu prevedeniu ľahko všimnete prednú VGA kameru a senzor priblíženia. Jeho prítomnosť oceníte počas hovoru, kedy zhasne displej a zamedzí tak nechceným dotykom. Dve veci mi tu ale chýbajú. Automatická regulácia jasu sa vyhla aj modelu Galaxy Ace 2 a zdá sa, že Duos sa ním inšpiroval. Druhou je informačná dióda, ktorá zažila premiéru na modeli Galaxy S3 a ja som tajne dúfal, že aj tu sa nejaké to svetielko nenápadne vynorí z bielej konštrukcie.

Na zadnej stene nájdeme typickú zostavu zloženú z fotoaparátu, LED blesku a hlasného reproduktora. Vložením nechtu do vyhradeného priestoru v kryte a následným potiahnutím sa dostávame k vnútorným prvkom. Okrem batérie, ktorú tu čakal určite každý, zaujme riešenie vloženia SIM kariet. Šuplíky pre karty sú nad sebou a ten horný je označený ako SIM1. Na vytiahnutie SIM2 bude potrebné najprv vybrať jednotku.

Samsung Galaxy S Duos možno pôsobí ako prezlečený Galaxy S, doplnený o LED blesk a slot na druhú SIM kartu, no v niektorých parametroch sa však trochu líšia a jedným z nich je displej. Uhlopriečka s hodnotou štyri palce a rozlíšenie 480 x 800 bodov ostali, zmenila sa však technológia. Ospevovanú a niektorými zatracovanú (príliš sýte farby) technológiu Super AMOLED alebo Super PLS, obe od Samsungu, tu nenájdeme. Ide o klasický TN panel. To mi ale vôbec neprekážalo. Farby sú pekné a dobre sú na tom i pozorovacie uhly. Pri pohľade zboku si farby udržiavajú rovnakú farbu a sýtosť. Spokojný som bol aj s pomerom uhlopriečka / rozlíšenie. Za nedostatok považujem chýbajúcu automatickú reguláciu jasu, ktorá by sa o zmenu postarala za mňa. Ako som už spomínal, podobne je na tom aj Galaxy Ace 2, a tak dúfam, že v spoločnosti si nezmysleli zabúdať na reguláciu v zariadeniach strednej triedy. Na druhej strane, rýchly prístup poskytne panel vo výsuvnej lište. K nastaveniu jasu sa teda dostanete z takmer každého miesta v telefóne.

Samsung Galaxy S Duos je poháňaný chipsetom MSM7227A od Qualcommu, ktorý patrí ešte do prvej skupiny chipsetov Snapdragon S1. Nejde teda o nadupaný smartfón s výkonom na rozdávanie. Len pre porovnanie, už staršie modely HTC alebo Sony Ericsson ponúkajú aspoň Snapdragon S2. S-jednotku momentálne nájdete napríklad v smartfónoch Huawei Ascend G300, Nokia Lumia 610, LG Optimus L7 alebo HTC Desire V. Chipset v Galaxy S Duos pozostáva z procesora taktovaného na 1 GHz a grafického procesora Adreno 200. A opäť porovnanie, Snapdragon 2 obsahuje Adreno 205, ktoré má byť štyrikrát výkonnejšie než Adreno 200. Ak porovnáme grafický procesor s Galaxy S, aj v tomto prípade je Duos porazený. A ako to vyzeralo v reáli? Do smartfónu som si nainštaloval jednu z mojich obľúbených hier – Virtua Tennis od spoločnosti Sega. Počas hrania sa občas objavovalo trhanie a telefón túto hru zjavne nezvládal. Na Galaxy Ace 2 bežala hra bez problémov.

Na podobnosti s Galaxy S3 značne pridáva prostredie TouchWiz Nature UX, ktoré rozširuje operačný systém vo verzii 4.0 Ice Cream Sandwich. Okrem žblnkotania vody pri dotyku a tapiet s motívom prírody je prostredie v porovnaní s TouchWiz 4 vynovené o viaceré funkcie. Začnime zamknutou obrazovkou. Tá okrem dátumu, času a zmeškaných udalostí zobrazuje aj počasie a štyri skratky aplikácií v spodnej časti. V mojom prípade medzi nimi nesmela chýbať skratka fotoaparátu, keďže spúšť chýba. Veľkým pomocníkom je výsuvná lišta, ktorá sa dá stiahnuť aj na zablokovanej obrazovke. Na skratky nastavení nedám dopustiť a Galaxy Duos ich ponúkne rovno desať. Pod nimi sa nachádza už spomínaný panel s nastavením jasu a zvyšná časť patrí notifikáciám. Pripomeňme si, že v OS Android 4.0 sa dajú mazať aj po jednom. Nepotrebné teda vymažem a k dôležitým sa vrátim neskôr. Napriek tomu, že ide o prostredie zhodné s Galaxy S3, vychytávky ako v tejto vlajkovej lodi tu nečakajte. Mám na mysli zapnuté podsvietenie až kým neodvrátite zrak alebo sledovanie videa v prostredí – Pop up play. Operačný systém vo verzii 4.0 je milým prekvapením, no v kombinácií s novým prostredím od Samsungu dali hardvéru občas zabrať. Okrem spomalených reakcií sa objavilo aj pár pádov aplikácií a ani RAM s pomerne slušnou kapacitou 768 MB na tom nebola najlepšie. Systém sa rýchlo zahltil a z dostupných 646 MB bolo zvyčajne voľných 100 – 150 MB. Informácie o RAM a možnosti jej premazania sa nachádzajú v správcovi úloh, ktorý sa zobrazí po dlhšom stlačení stredného tlačidla. Nájdete tu aj spustené aplikácie s informáciami o spotrebovávanej RAM a procesore.

A dostávame sa k tomu hlavnému – podpore dvoch SIM kariet. Väčšinu prispôsobení nájdete v správcovi SIM kariet v nastaveniach. Obom kartám môžete priradiť vlastné názvy, pomocou ktorých ich lepšie rozlíšite, a taktiež ikonu. Napríklad k primárnej karte som si nastavil ikonu domčeka a k tej druhej kancelárie. Aktívne môžu byť obe karty a jednou z funkcií je možnosť prijímať hovory z oboch SIM kariet aj počas hovoru. V položke Obe SIM karty stále zapnuté je potrebné zadať telefónne čísla a následne prebehne aktualizácia nastavení. Počas hovoru zo SIM1 som skúsil z ďalšieho telefónu volať na SIM2. Na obrazovke sa zobrazí možnosť prijať alebo odmietnuť prichádzajúci hovor a informácia o tom, že prijatím tohto hovoru sa hovor na SIM1 podrží. Ak som na hovor nereagoval, o pár sekúnd prišla SMS správa s informáciou o kontaktovaní počas mojej neprítomnosti. Ďalšou funkciou je Prijať prichádzajúce hovory. Počas používania dátovej služby sa prichádzajúce hovory budú prijímať prostredníctvom inej SIM karty. Sieť dátových služieb sa nastavuje jednotne pre obe SIM karty. To znamená, že aj v prípade ak máte ako primárnu kartu nastavenú SIM 2, môžete využívať dátové služby SIM 1. Na prepínanie medzi jednotlivými kartami slúži panel vo výsuvnej lište, kde jedným klikom nastavíte primárnu SIM. Tá sa automaticky používa na hovory a jej ikona sa zobrazuje v hornej lište. Pri písaní SMS alebo uskutočnení hovoru z číselníka, nie zo zoznamu kontaktov, si na displeji môžete vybrať prostredníctvom ktorej bude odoslaná správa alebo uskutočnený hovor. Po vložení oboch kariet do zásuviek sa karta v druhej zásuvke rozpozná ako karta typu 2G.

Číselník si rozumie s inteligentným vyhľadávaním v menách a priezviskách súčasne. V zozname kontaktov sa zobrazujú položky z oboch kariet a taktiež účtov. Ak chcete z oboch SIM kariet zobraziť v telefónnom zozname napríklad iba položky zo SIM1, odškrtnite SIM2 z ponuky, ktorú nájdete v menu aplikácie pod názvom Kontakty na zobrazenie.

O komunikáciu prostredníctvom e-mailov sa starajú aplikácie E-mail a Gmail. Obe ponúknu widget na domácich obrazovkách a ich veľkosť sa dá meniť. Aplikácia E-mail podporuje pridanie rôznych účtov a konfiguráciu tých známejších nastaví za vás.

Na prezeranie webu sú k dispozícií rovno dva prehliadače. Prvý, s názvom Internet patrí medzi základnú výbavu, ktorú nájdete v každom zakúpenom androide. V Galaxy S Duos ponúkne podporu viacerých otvorených okien (aj v režime inkognito), pridávanie záložiek, vyhľadávanie na stránke, zobrazenie stránky v režime desktop, tlač na tlačiarňach značky Samsung a taktiež flash animácie. K pohodlnému prezeraniu mu ale ešte jedna funkcia chýba. Automatické zalamovanie textu by sa zišlo pri čítaní a približovaní dlhších článkov na webe. Podobné funkcie ponúka druhý prehliadač Chrome a ide o smartfónovu verziu tohto známeho desktopového prehliadača. Po prihlásení sa k účtu Google si môžete medzi nimi prenášať otvorené karty a záložky. Ak sa ponáhľate z domu a nestihli ste dočítať článok na PC, pokojne si ho tak môžete prečítať v telefóne.

Fotoaparát s maximálnym rozlíšením päť megapixlov a LED bleskom bude slušným nástrojom na zhotovovanie momentiek. Výsledné fotografie by som zaradil medzi lepší priemer. Nechýba ani automatické zaostrovanie, no to sa aktivuje až po stlačení spúšte. Zaostrenie na ľubovoľný bod na obrazovke chýba. Prostredie fotoaparátu pozostáva z hľadáčika v strede a dvoch panelov po stranách. Ľavá časť patrí štyrom skratkám, ktoré si môžete zmeniť a vstupu do nastavení. Tu nájdeme napríklad režim fotografovania (jedna snímka, detekcia úsmevu, panoráma), scény, nastavenie expozície, bielej, ISO a taktiež značku GPS, pomocou ktorej sa k fotografii pridá informácia o mieste kde bola nasnímaná. Menším sklamaním je nahrávanie videa iba vo VGA rozlíšení a chýba aj automatické preostrovanie počas natáčania.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 8 MB, MPEG4; 800 x 480 b., 30 fps; celkovo: 24 MB / min.)

O hudobnú knižnicu sa postará prehrávač hudby. Delenie skladieb je naozaj bohaté a okrem albumov, interpretov, žánrov, skladateľov a rokov si poradí aj so zobrazením skladieb v priečinkoch, teda tak ako ich máte uložené v pamäti. Delenie v Samsungoch je doplnené funkciou hudobný blok. Po aktualizovaní knižnice sa zobrazí matica 5 x 5 a potiahnutím v ľubovoľnom smere sa vyfiltrujú iba tie piesne, ktoré sa najviac hodia k profilom vzrušujúca, veselá, vášnivá alebo pokojná. Nechýba ani zmena hlasitosti v zablokovanom stave a pri nočnom počúvaní oceníte funkciu automatického vypnutia prehrávača. U starších Samsungov sme si pochvaľovali pohodlné ovládanie na zablokovanej obrazovke. U tých s OS Android 4.0 ju už ale nenájdeme a pravdupovediac, bolo by aj zbytočné, keďže plnohodnotné ovládanie je vo výsuvnej lište. A ako už dobre viete, lišta je aktívna aj na zablokovanej obrazovke. Okrem ovládania v lište nechýba ani widget na zablokovanej obrazovke. Android 4.0 umožňuje meniť veľkosť widgetu, a tak ten jednoduchý s veľkosťou 4 x 1 ľahko zmeníte na widget 4 x 4, kde sa už okrem prehrávania zobrazuje aj playlist. Hudobnú výbavu dopĺňa FM rádio. Ide o slušne vybavenú aplikáciu s podporou RDS (zobrazenie názvu stanice), RT (názov skladby), automatickým vyhľadávaním a ukladaním staníc. Príjemným prekvapením je časovač vypnutia a možnosť nahrávania vysielania. To sa ukladá vo formáte .3ga.

Z organizačných aplikácií tu nájdete Plánovač S, Hodiny, Kalkulačku a Poznámky. Najzaujímavejšou z nich je prvá spomenutá. Ide o funkčne a dizajnovo podarený kalendár s ročným, mesačným, týždenným a denným náhľadom. Ponuka režimov je skrytá a zobrazí sa ak potiahnete po displeji dvomi prstami sprava doľava. V režime mesiac treba pochváliť informačnú lištu s informáciou o udalosti a poteší aj widget na domácej obrazovke.

Aplikácia na prezeranie dokumentov Polaris Office je iba vo verzii Viewer (prezeranie) a chýba aj ikona v ponuke aplikácií. Dokument otvoríte buď z prílohy v e-maily alebo sa k nemu preklikáte pomocou Správcu súborov. Úvodná obrazovka informuje o možnosti stiahnuť si plnú verziu z obchodu Samsung Apps, no v ponuke nebola.

Samsung Galaxy S Duos som mnou dokázal udržať tempo v priemere jeden celý deň a vo večerných hodinách ponúkal ešte 30 – 40%. Začať druhý deň s takouto úrovňou som si ale netrúfal, a tak každý večer putoval do nabíjačky. A s čím sa počas jedného dňa stihol popasovať? Pár telefonátov, asi polhodina prezerania webu, kontrola e-mailov a využívanie viacerých dátovo závislých aplikácií. Automatická synchronizácia všetkých účtov je už u mňa samozrejmosťou. Používateľom s nižšími nárokmi by Galaxy S Duos mal hravo poslúžiť aj dva dni.

Výhody:

+ pevná konštrukcia s mierne drsným zadným krytom

+ podpora dvoch SIM kariet

+ slušný fotoaparát

+ Android 4.0 s plánovanou aktualizáciou na 4.1 Jelly Bean

Nevýhody:

- chýba informačná dióda a automatická regulácia jasu

- občas pomalšie reakcie

- malá interná pamäť

- nahrávanie videa maximálne vo VGA rozlíšení

Orientačná cena: približne 250 €

Záver

Cieľová skupina je jasná. Samsung Galaxy S Duos ocenia používatelia dvoch kariet, ktorí so sebou nechcú ťahať ďalší telefón a zároveň im nestačí lacný "hlúpy" dual SIM. Ponuka múdrych dvojsimkáčov je naozaj malá a je zaujímavé, že Duos patrí medzi najvybavenejšie, aj keď v porovnaní s inými androidmi je len slabším priemerom. Samsun Galaxy S Duos si predstavujem, ako smartfón pre manažéra, ktorý doň vloží okrem tej služobnej aj vlastnú SIM, a bude využívať najmä služby e-mailových aplikácií, internetového prehliadača a samozrejme hovory. Ak ste fanúšik tohto OS a smartfón vyžívate na maximum, skúste sa radšej poobzerať niekde inde. Slabší hardvér nie je určený pre náročnejšie hry a zaťaženie systému väčším množstvom aplikácií je tiež cítiť. Galaxy S Duos je momentálnou jedničkou medzi dvojsimkovými androidmi, no už teraz sa teším na príchod výbavou veľmi podobného HTC Desire V.

Diskusia k článku:

Martin 20.08.2012 - 17:01

vychadza z Galaxy S? Sak dizajnom sa podoba na Galaxy S3

Fizzy20.08.2012 - 17:26 Trvalý odkaz

Vyzera to super. Ale kamen urazu vidim v baterke. Pri Galaxy S mi vydrzala baterka max jeden den. Pri dualnom fone to bude chciet velke uskromnenie sa internetu aby vydrzal jeden den nabity.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne21.08.2012 - 12:47 Trvalý odkaz

V Samsungu uspesne recykluju co sa da..

Hellwet: Podoba, ale obrazovka, procak a je mozne ze vacsina hardveru je prebrata z Galaxy S. Bol to uspesny model, preco mu nedat facelift, SIMku naviac a predavat ho dalej? :-)

Pavol Pavučko21.08.2012 - 13:14 Trvalý odkaz

samsung robi zbytocne fony neviete kolko uz vyrobil druhov fonov za cely rok??? myslim tento :D

Marek22.08.2012 - 13:11 Trvalý odkaz

ma tento fon dvojjadro alebo iba jednojadro

Celá diskusia 34 príspevkov