Samsung Galaxy Chat (B5330)

Recenzia lacnejšieho dotykového smartfónu s OS Android 4.0, hardvérovou QWERTY klávesnicou, 3'' QVGA displejom, 2 Mpix fotoaparátom a slabšou výbavou. Poteší pevné zhotovenie.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich + Nature UX TouchWiz

procesor: 850 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + HSPA,

rozmery: 119 x 59 x 12 mm,

hmotnosť: 111 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 262 tis. farieb, 240 x 320 b., rozmery 45 x 60 mm, uhlopriečka 3'' (76 mm)

fotoaparát: fotoaparát 2 Mpix, nahrávanie videí,

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 RAM + 4 GB ROM (dostupných 1,95 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 200 mAh

SAR: 0,46 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 130 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, HDMI, DLNA, spúšť fotoaparátu, informačná dióda, automatická regulácia jasu

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: neznáme

Samsung Galaxy Chat rozširuje ponuku cenovo dostupných androidov a pokračuje v šľapajach modelu Galaxy Y Pro. Ten taktiež ponúkol dotykový displej a hardvérovú QWERTY klávesnicu.

Novinka sa nejde na nič hrať, chce skôr vyzerať. Príslušnosť k danej značke prezrádza biele plastové zhotovenie, ktoré prerazilo s modelom Galaxy S3. A s vlajkovou loďou ich spája aj nie najpohodlnejší klzký povrch. Galaxy Chat však v tomto prípade ťaží z menších rozmerov a manipulácia sa tak stáva istejšou. Hladký povrch obľubuje odtlačky a zbadáte ich skôr na prednom skle dotykového displeja. Zadný biely kryt je na tom s kamuflážou o čosi lepšie. Biele prevedenie dopĺňa sivý lem po hranách smartfónu. Na kov ale zabudnite. Z vlastnej skúsenosti viem, že takéto prevedenie je náchylné na škrabance a odlupovanie farby. Preto dámy pozor na to, s čím dávate telefón do kabelky. Zhotovenie plastovej konštrukcii je na dobrej úrovni a zadný kryt presne dolieha k prednej časti. Okrem nami testovanej bielej verzie je telefón dostupný aj v čiernej farbe.

Rozmiestnenie prvkov po stranách zariadenia je totožné s väčšinou modelov od Samsungu. MicroUSB konektor v spodnej stene bude vhodným riešením pre použitie dokovacej stanice a 3,5 mm audio konektor nájdete hore. Tlačidlo ovládania hlasitosti spolu s otvorom pre pútko je naľavo a tlačidlo napájania napravo. To poslúži aj na rozsvietenie zablokovanej obrazovky. Samsung vie, že naťahovanie sa do hornej steny nie je najpohodlnejšie. Pravá stena je opäť bez spúšte fotoaparátu, podobne ako väčšina androidov. Zadná hladká stena s fotoaparátom a hlasným reproduktorom je v spodnej časti vypuklá podobne ako to je v Samsungu Galaxy S. Držanie a manipulácia by tak mali byť o čosi istejšie. Pomocou výrezu v hornej časti sa dostávame k obsahu pod zadným krytom. Najväčším prvkom je pochopiteľne batéria a zboku je ešte vidieť slot na microSD kartu. Manipulácia s ňou je možná aj v zapnutom stave. Posledným prvkom je slot na klasickú verziu SIM karty ukrytý pod batériou.

A poďme dopredu. Tu nás čaká dotykový displej, trojica dotykových tlačidiel a QWERTY klávesnica. Priestor nad displejom vypĺňa iba slúchadlo a senzor priblíženia, ktorý počas hovoru zhasne displej. Chýba tu predná kamera, informačná LED dióda a taktiež senzor automatickej regulácie jasu. V porovnaní s modelom Galaxy Y Pro si displej zaslúži plus za natiahnutie do výšky. V Ypsilone si totižto niektoré aplikácie nevedeli poradiť s riešením na šírku a zobrazovali sa horizontálne. Samsung Galaxy Chat je základný android a svedčí o tom aj použitie slabšieho rozlíšenia 240 x 320 bodov na trojpalcovej uhlopriečke. Výsledkom je viditeľný raster, ktorý si všimnete napríklad pri čítaní textu v prehliadači. Zázrak sa nekoná ani pri pozorovacích uhloch a čitateľnosti v exteriéri. No nie je to však iba o negatívach. Pochváliť treba prítomnosť akcelerometra, ktorý otočí obrazovku a napríklad čítanie webu je tak pohodlnejšie, podporu ovládania viacerými prstami (multitouch) a kapacitný dotykový panel.

Priestor medzi displejom a klávesnicou vypĺňa trojica dotykových tlačidiel s nastaviteľnou dĺžkou podsvietenia. Na vibračnú odozvu sa však akosi zabudlo.

Tridsaťsedem. Presne z toľkých kláves pozostáva klávesnica pod displejom. Ich vystupujúce časti pohodlne nahmatáte bruškom prsta, no ja som pri písaní radšej používal nechty. Po krátkom cviku je písanie pohodlné a bez preklepov. Ponuku písmen v prvých troch riadkoch dopĺňa tlačidlo Shift naľavo a Enter s tlačidlom mazania napravo. Pod Shiftom sa nachádza Alt, ktorý obsluhuje ponuku znakov a je prvým klávesom ponuky posledného riadku. V ňom ma najviac zaujali práve posledné dva. Aj keď je na prvom zobrazený znak služby ChatON od Samsungu, v nastaveniach je možné k obom priradiť iné aplikácie. Získate tak dve skratky do aplikácií z akéhokoľvek miesta v prostredí.

O chod zariadenia sa stará jednojadrový procesor Broadcom BCM21533, ktorý používa napríklad aj i-čková verzia Samsungu Galaxy Ace. Operačná RAM pamäť ponúka kapacitu 512 MB, dostupných je 445 MB. Voľných bolo zvyčajne 100 – 150 MB. Interný ukladací priestor má kapacitu 1,95 GB a poslúži aj na ukladanie nainštalovaných aplikácií. Na hudbu, video a ďalšie súbory si radšej dokúpte microSD kartu. Galaxy Chat zvládne aj 32 GB pamäťovku.

Pri tomto lacnom androide som bol zvedavý aj na zohratosť slabšieho jednojadrového procesora a operačného systému Android vo verzii 4.0. Slabší procesor dal o sebe vedieť a pohyby alebo otváranie kontextových ponúk boli občas pomalšie. Nejde však o extrémne trhavé pohyby a nenáročnému používateľovi, ktorý presedláva z hlúpeho telefónu by to nemalo prekážať.

Čistý OS je opäť doplnený o nadstavbu od Samsungu – TouchWiz Nature UX. Slovíčko Nature prezrádza inšpiráciu prírodou a do prostredia je pretavená napríklad v podobe prírodných tapiet alebo žblnkotavého zvuku pri dotyku na displej. Za najväčšie plusy systému s prostredím TouchWiz považujem štyri skratky na zablokovanej obrazovke a výsuvnú lištu. Tú je možné vďaka Androidu 4.0 vysunúť aj v zablokovanom stave. Následne sa zobrazí až osem skratiek, ikona vstupu do nastavení a riadok s prispôsobením jasu displeja. Ten aspoň sčasti kompenzuje zabudnutú automatickú reguláciu jasu. Zvyšný priestor lišty patrí rôznym notifikáciám. A vďaka OS vo verzii 4.0 je ich možné mazať po jednej.

Okrem softvérového číselníka na displeji je desať čísel zvýraznených aj na QWERTY klávesnici. Na vytáčanie však slúži iba ten dotykový. Stlačením kláves v prostredí sa aktivuje funkcia hľadať, ktorá prehľadáva telefón (kontakty, aplikácie) a taktiež spolupracuje s vyhľadávačom Google. Softvérový číselník poteší inteligentným vyhľadávaním v kontaktoch a poradí si s menami a priezviskami. Telefónny zoznam združuje aj kontakty z účtov a zhodné položky sa automaticky prepoja.

S komunikáciou prostredníctvom e-mailov si rozumejú dve aplikácie Gmail a E-mail. Druhý spomenutý podporuje viaceré typy služieb a o nastavenie tých známejších sa postará za vás. Aplikáciám nechýbajú ani widgety na domácich obrazovkách a v Androide 4.0 si ich veľkosť môžete prispôsobiť. Ďalšie e-mailové aplikácie služieb nájdete v obchode Google Play. Spomeniem napríklad Hotmail alebo Yahoo! Mail.

Aj vďaka prítomnosti akcelerometra bude prehliadanie webu o čosi pohodlnejšie. Pri čítaní článkov som si telefón otočil a využíval tak širšiu časť displeja. V telefóne sú k dispozícii dva prehliadače Internet a Google Chrome. Oba sú dobre spracované a z ponuky funkcií spomeniem napríklad podporu viacerých otvorených okien, okno v režime inkognito, záložky, prezeranie histórie, vyhľadávanie na stránke a správcu preberaní.

Najväčšie sklamanie tohto telefónu sa nachádza na zadnej stene. Fotoaparát s maximálnym rozlíšením dva megapixely by už podľa mňa nemal v moderných smartfónoch čo robiť. A nie je to iba o rozlíšení. Taktiež chýba automatické zaostrovanie a LED blesk. Jediný spôsob využitia tak vidím v príležitostnom nasnímaní krajiny počas slnečného dňa. A nepoteší ani nahrávanie videa. Maximálne rozlíšenie 320 x 240 bodov? Sympatický smartfón s QWERTY klávesnicou mal v tomto smere vyzerať inak. Mladí ľudia chcú predsa zaznamenávať okamžiky ich dynamického života.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,3 MB, MPEG4; 320 x 240 b., 15 fps; celkovo: 6 MB / min.)

Prehrávač hudby je taktiež od Samsungu. Počas prehrávania sa zobrazuje obrázok albumu a ťuknutím do políčka s názvom skladby sa objavia kompletné informácie o danej skladbe. Hudobné menu delí skladby podľa albumov, interpretov, žánrov, priečinkov, skladateľov a rokov. Vlastný playlist si vytvoríte pomocou zoznamov skladieb a na prispôsobenie zvuku slúži funkcia SoundAlive s až pätnástimi profilmi. Nájdete tu aj jeden prispôsobiteľný. Rýchlejší prístup k ovládaniu prehrávača umožní widget na domácej obrazovke a ponuka vo výsuvnej lište. FM rádio má to, čo od rádia v telefóne očakávam. Funkcie RDS a RT zobrazia názov stanice a skladby, obľúbené stanice si uložím do dvanástich skratiek a v nastaveniach si pochvaľujem časovač vypnutia rádia. Zmenu hlasitosti v zablokovanom stave podporuje prehrávač hudby i FM rádio.

Samsung Galaxy Chat som používal ako primárny telefón na telefonovanie, kontrolu a synchronizáciu e-mailov, sociálnych sietí a prezeranie webu. Pri týchto nárokoch mi Galaxy Chat poslúžil v priemere jeden deň. Ak som uskutočnil iba pár hovorov a web navštívil príležitostne, hranica dvoch dní mu nerobila žiaden problém.

Výhody:

+ OS Android 4.0

+ kapacitný displej

+ QWERTY klávesnica

+ dobré zhotovenie

Nevýhody:

- slabšie rozlíšenie displeja

- podpriemerný fotoaparát

- malá kapacita batérie

- chýba automatická regulácia jasu

Orientačná cena: 129 € (epicentrum.sk)

Záver

Samsung Galaxy Chat bude vhodným telefónom pre používateľov obľúbujúcich hardvérovu QWERTY klávesnicu a možnosti OS Android. Poteší aj pekný dizajn, pevné zhotovenie a displej orientovaný na výšku. Za najväčšiu slabinu tohto telefónu jednoznačne považujem podpriemerný fotoaparát bez automatického zaostrovania a LED blesku. Galaxy Chat mohol mať pár parametrov lepších, no v danej cenovej relácií veľa konkurentov nemá. A práve to môže byť jeho veľkou výhodou.

Diskusia k článku:

viperman 20.09.2012 - 18:46

1200-ka baterka praveze na ten displej trojpalcovy, malozracvy procak urcite pekne potiahne. urcite to vydrzi dlhsie ako tie velke tehly :)

martina2121.09.2012 - 00:42 Trvalý odkaz

Cafte, v decembri som si kupila samsung galaxy s2. Teraz po 9 mesiacoch mi total zhasol. Servis to odovodnil, ze vraj mt vykazuje znamky vniknutia kvapaliny a ze bol vystaveny nadmernej vlhkosti. Je zoxidovana rf doska. nie som si vedoma, ze by som ho niekde namocila, alebo ho vystavovala vlhkosti. nedava mi zmysel, preco je potrebna aj vymena lcd kompletu, co to s tym ma spolocne. reklamaciu v zaruke mi zamietli. vsade na zahranicnych forach citam, ze pri podobnom probleme, ked mt komplet zhasol, v samsungu vymenili zakladnu dosku bez akehokolvek problemu, udajne je to dost casty problem pri tomto fone. mozete mi poradit, co robit? alebo sa mam zmierit s tym, ze zijem na slovensku... :(

Lenka Ivančíková21.09.2012 - 11:38 Trvalý odkaz

maximalne by si si mohla nechat vystavit vlastny odborny posudok a pokial by bol iny nez nazor servisu, bola by sanca.

marek10.11.2012 - 00:32 Trvalý odkaz

Doplním pár údajov:
Chipset je od Broadcomu
CPU: 850 Mhz ARMv7
GPU: Videocore IV :-)

Me_Gusta20.11.2012 - 19:32 Trvalý odkaz

Nič v zlom, ale táto stránka sa začala orientovať dosť na značku Samsung. Je mi jasné, že Samsung je top v predaji, ale je veľa telefónov ktoré by si recenziu tiež zaslúžili viac ako tento telefón, ktorý zaujme pomerne málo ľudí :)

Celá diskusia 13 príspevkov