Pozor na prezváňanie z neznámych čísel

Začiatok letných prázdnin je pre nejedného z nás časom vybavovania brigád, nového zamestnania i dovolenky. Telekomunikačný úrad (TÚ SR) preto varuje pre špekulantmi, ktorí sa snažia zarobiť na neopatrnosti a zvedavosti majiteľov mobilných telefónov.

TÚ SR upozorňuje občanov, aby boli ostražití pri reagovaní na zmeškané hovory z neznámych telefónnych čísel. Vyhnú sa tak nechcenému prekvapeniu vo forme vysokého účtu za hovory.

Špekulanti v zahraničí používajú na svoje obohatenie napríklad automat, ktorý náhodne generuje čísla, na ktoré krátko zavolá. Volanie na vygenerované číslo je ukončené skôr než je uskutočnený hovor, číslo je len "prezvonené" a na telefóne ostáva správa o zmeškanom hovore. Aj keď účastník hovor prijme, často sa nikto neozýva alebo počuje iba hudbu.

Špekulanti sa spoliehajú na ľudskú zvedavosť a neopatrnosť a počítajú s tým, že používateľ zavolá späť aby zistil, kto a prečo mu volal. Či nenastal problém pri vybavovaní dovolenky alebo dúfajú, že sa ozval budúci zamestnávateľ.

Obete takéhoto konania si neuvedomia, že volajú na číslo so zvýšenou tarifou a často aj s predvoľbou inej krajiny, akú plánujú navštíviť. Po takomto hovore im ostáva iba draho zaplatená životná skúsenosť. Snaha vyriešiť vysoký účet reklamáciou u svojho operátora býva zamietnutá. Kto očakáva hovor zo zahraničia, by mal poznať číslo alebo okruh čísel vrátane predvoľby, z ktorých môže byť uskutočnený takýto hovor a volať späť len na tieto čísla.

Jednoduchou a účinnou ochranou je nereagovať na zmeškané hovory a nevolať na neznáme telefónne čísla. Ak niekto niečo od nás skutočne chce, tak zavolá opäť.

Zdroj: teleoff.gov.sk

Diskusia k článku:

huje® 25.06.2012 - 14:22

Posledná veta presne vystihuje, ako to má človek riešiť. Predpokladám, že nebude problém si ju zapamätať :-) "Jednoduchou a účinnou ochranou je nereagovať na zmeškané hovory a nevolať na neznáme telefónne čísla. Ak niekto niečo od nás skutočne chce, tak zavolá opäť." Škoda, že ľudská "zvedavosť" je u niektorých silnejšia, ako zdravý rozum :-)

Rastislav.j25.06.2012 - 14:46 Trvalý odkaz

Tiež to takto dlhodobo praktizujem. Ako pri prichádzajúcich hovoroch tak aj keď niekomu volám. Akosi nemám potrebu spätne volať niekomu čo mi chcel niečo predať, alebo sa len pomýlil v čísle.

cas25.06.2012 - 16:00 Trvalý odkaz

Ja ked vidim zmeskany hovor z "neznameho" cisla, cislo natukam do gugla a skusim popatrat, kam vedie cesta. A veru sa mi takmer vzdy podari dopatrat. Casto su to predajcovia hluposti, poistovaci, telemarketeri a podobne. Okamzite putuju do blacklistu!!!

Tomáš25.06.2012 - 16:50 Trvalý odkaz

aj mne to robí furt mi vola vždy každý druhy deň v čase od cca 22:30 + - nejaké minúty od vtedy mobil vypínam

Celá diskusia 6 príspevkov