HTC Desire C

Recenzia smartfónu s OS Android 4.0 s 3,5'' HVGA displejom, 5 Mpix fotoaprátom bez AF a LED blesku s kvalitnou konštrukciou a slabšou výbavou.

Základné parametre:

OS: Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich + HTC Sense 4

procesor: Snapdragon S1 600 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 107 x 61 x 12 mm,

hmotnosť: 99 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 262 144 farieb, 320 x 480 b., rozmery 50 x 74 mm, uhlopriečka 3,5'' (89 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, nahrávanie VGA videí,

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 RAM + 4 GB ROM (dostupných 940 MB) + microSD karta (do 32 GB) + 25 GB priestoru v službe Dropbox

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 230 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 204 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, autofókus, LED blesk, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, microUSB kábel, dokumenty,

HTC Desire C ma upútal na prvý pohľad, testovaná červená verzia mu naozaj pristala. Android menších rozmerov sa veľmi dobre držal v ruke a vďaka pogumovanému zadnému krytu som nemala pocit, že sa mi vyšmykne z ruky. Nepekné odtlačky prstov nemajú pri soft-touch povrchu šancu. Pochvalu si zaslúži aj pevná konštrukcia. Nikde nič nevŕzga, všetko sedí ako má.

Porovnanie so Sony Ericssonom Live with Walkman

Medzi displejom a zadným krytom je tenký kovový rám vo farbe telefónu. Po bokoch nájdeme iba základné ovládacie tlačidlá a konektory. Napravo sú štandardne umiestnené tlačidlá ovládania hlasitosti, naľavo našiel svoje miesto, tak ako sme si u HTC už zvykli, nabíjací microUSB konektor. V hornej stene nájdeme tradične 3,5 mm jack a tlačidlo napájania, ktoré jediné poslúži aj na rozsvietenie displeja. Na zadnej strane sa vedľa hlasného reproduktora nachádza iba šošovka 5-megapixelového fotoaparátu. Prisvetľovacia dióda, ktorá by mohla poslúžiť pri fotografovaní v zhoršených svetelných podmienkach tu nie je. V strednej časti si všimneme logo HTC a dole nápis Beats Audio, ktorý nám oznamuje, že model disponuje funkciou, ktorá má majiteľovi priniesť lepší zážitok z počúvania hudby. SIM kartu (klasických rozmerov) bez vybratia batérie nevymeníte, k pamäťovej karte sa dostanete po zložení zadného krytu bez problémov.

Predná strana patrí 3,5-palcovému displeju, ktorý je natiahnutý do strán, výrobca tu zbytočne neplytval voľným miestom, čo oceňujeme. Pod displejom nájdeme tri tlačidlá, svojou funkciou prispôsobené Androidu 4.0. Pri prvom zapnutí telefónu je hneď po nabehnutí úvodnej obrazovky jasné, že Desire C patrí do nižšej triedy. Rozlíšenie displeja 320 x 480 bodov je nízke, na ikonách i pozadí obrazovky vidno nepekný raster. Vyššie rozlíšenie by posunulo tento model do vyššej kategórie. Reakcie displeja sú však veľmi dobré, aj vibračná odozva. Viditeľnosť v exteriéri nie je zlá, aj pri slnečnom dni som nemala väčšie problémy prečítať si správu alebo vyhľadať kontakt. Samozrejmosťou je automatická regulácia jasu, ktorá sa dá, v prípade potreby, vypnúť. Sklamaním bola pre mňa chýbajúca informačná dióda, čo považujem za veľké mínus. Na zmeškaný hovor alebo prijatú správu vás, okrem zvuku, nič neupozorní.

Vo vnútri HTC Desire C pracuje iba 600 MHz procesor, ktorému sekunduje 512 MB operačnej pamäte RAM. Po spustení je voľných 213 MB. Pri tak slabých parametroch je až prekvapením, že verzia operačného systému Android Ice Cream Sandwich beží celkom svižne. Pri rýchlom ukončení nepotrebných aplikácií vám pomôže Správca úloh. Veľkosť vnútornej pamäte udáva výrobca 4 GB, no realita je iná. Používateľ má k dispozícii iba 940 MB. Našťastie si multimediálne súbory môžete uložiť na microSD kartu do veľkosti 32 GB.

Reakcie smartfónu pri pohybe v menu a bežnom používaní základných funkcií sú slušné. Mierne spomalenie a sekanie je cítiť až po niekoľkých dňoch bez reštartu alebo pri viacero aplikácií spustených naraz. Úprimne, čakala som pomalšie reakcie. Náročnejšie aplikácie a hry však neodporúčam inštalovať. Zbytočne by zahltili a spomalili systém. Nechýba ani tradičná grafická nadstavba HTC Sense 4.0, aj keď mierne ochudobnená. Prostredie má menej funkcií než vybavenejšie modely. Počet domácich obrazoviek sa scvrkol na päť, chýba možnosť upraviť si ich počet podľa svojich potrieb aj náhľad na všetky obrazovky "zoštipnutím" displeja, či možnosť listovať nimi rotovaním dookola. Z poslednej na prvú sa dostanete iba postupným prelistovaním na začiatok. Nechýba vytváranie priečinkov na domácich obrazovkách ani zmena veľkosti widgetu. Počet widgetov je oproti modelom z vyššej triedy nižší.

Na zablokovanej obrazovke nenájdete ani známy údaj o počasí, nechýba však funkcia rýchleho spustenia štyroch často používaných aplikácií. Ich zástupcovia sú po odomknutí obrazovky v spodnej časti displeja a sprevádzajú nás na všetkých piatich obrazovkách. Medzi nimi je tlačidlo pre vstup do menu, ktoré si pamätá naposledy navštívenú stranu. Ikony aplikácií si môžete zoradiť podľa abecedy alebo dátumu pridania. Výsuvná oznamovacia lišta je dosť chudobná. Žiadne skratky rýchleho nastavenia napr. Wi-Fi, mobilnej siete alebo Bluetooth. Uvíta vás iba ikona nastavení, meno vášho operátora a prípadné oznámenia o zmeškaných udalostiach. Poteší, že Desire C využijete aj ako Wi-Fi hotspot.

Dlhším podržaním tlačidla napájania sa zobrazí možnosť telefón vypnúť, reštartovať alebo prepnúť do režimu v lietadle.

HTC Sense 4.0 v tomto modeli síce neponúka všetky funkcie, no stále je jeho veľkou devízou.

Na softvérovej klávesnici sa píše pohodlne, aj keď preklepom som sa občas nevyhla. Používateľ s väčšími prstami však môže mať iný názor. Nechýba inteligentné vyhľadávanie v kontaktoch, aplikácia Ľudia je tradične výborne prepracovaná a po zadaní potrebných údajov prepojená so sociálnymi sieťami. Ocenila som počítadlo hovorov, SMS správ a dát s oddeleným mobilným a Wi-Fi pripojením a prehľadným grafickým zobrazením s možnosťou nastaviť si dátový limit.

Správy aj e-maily sú zoradené do konverzácií. Pre pridanie iného účtu než od Googlu poslúži aplikácia E-mail.

Fotoaparát rýchlo spustíte priamo zo zablokovanej obrazovky, zhotovené snímky sú bohužiaľ priemernej až podpriemernej kvality. Pod výsledný efekt sa podpísala chýbajúca LED dióda aj absencia automatického zaostrovania. Ich prítomnosť by potešila viac než široké možnosti nastavení fotoaparátu. Videá nahráte v slabšom VGA rozlíšení. Ani tu zázraky nečakajte. Prednú kameru by ste hľadali márne. Fotografie môžete jednoducho odoslať cez Bluetooth, e-mail, SMS-ku, sociálne siete alebo priamo do Dropboxu. Noví majitelia získajú na dva roky 25 GB úložného priestoru zadarmo.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 3 MB, MPEG4; 640 x 480 b., 25 fps; celkovo: 14 MB / min.)

Priečinok Hudba je spoločný pre viacero hudobne orientovaných aplikácií. Nájdeme tu hudbu uloženú v mobilnom telefóne, prístup do internetového hudobného obchodu 7digital, TuneIn Radio s prehrávaním internetových rádií, aj SounHound na identifikáciu prehrávanej skladby. Hudobný prehrávač ponúka tradičné triedenie skladieb podľa interpretov, albumov i žánrov, náročnejších poteší funkcia Beats Audio. Vstavané FM rádio s RDS, bez funcie RT (zobrazenie názvu skladby alebo relácie), funguje iba s pripojenými slúchadlami.

Dokumenty spolupracujú s kancelárskym balíkom Polaris Office, cez ktorý môžete editovať i vytvárať nové dokumenty. Internetový prehliadač podporuje Flash Player s možnosťou jeho vypnutia.

V HTC Desire C sa skrýva batéria s kapacitou 1 230 mAh, od ktorej dlhú výdrž čakať nemôžete. Pri bežnom používaní vás každodenné nabíjanie pravdepodobne neminie.

Podľa údajov na produktovej stránke HTC by mal smartfón na vybraných trhoch disponovať NFC čipom. Na krabici námi testovaného Desire C sa tento údaj nachádzal, ale v smartfóne sme ho nenašli. Ako sme sa dozvedeli od slovenského zastúpenia HTC, na našom trhu sa predáva verzia bez podpory NFC.

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia

+ Android 4.0 a HTC Sense 4

+ užitočné aplikácie

+ konektivita

Nevýhody:

- slabý procesor

- priemerný fotoaparát bez zaostrovania

- nízke rozlíšenie displeja

- malá vnútorná pamäť

- chýba informačná dióda

Orientačná cena: 204 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Desire C je šikovný smartfón s výbavou, ktorá neohúri. Postačí nenáročným, hlavne mladým používateľom, ktorí hľadajú telefón na hovory, správy, rýchly prístup do sociálnych sietí a hudbu. Za najväčší nedostatok považujem relatívne vysokú cenu. Výhodou môže byť výber z troch farebných verzií - čiernej, bielej a atraktívnej červenej. Za predchodcu Desire C môžeme považovať HTC Wildfire S. Paradoxom je, že tento starší model ponúka viaceré kritizované nedostatky novinky; napríklad LED blesk, automatické zaostrovanie či informačnú diódu zmeškaných udalostí. HTC tak spravilo ťažko pochopiteľný krok späť.

Keď zhrniem svoje pocity a skúsenosti, môžem len konštatovať, že som bola milo prekvapená. Napriek spomenutým nedostatkom - fotoaparát, slabší procesor a chýbajúca informačná LED dióda (čo mňa mrzí najviac) - je to veľmi životaschopný fónik. Presvedčí svojimi rozmermi, spracovaním a veľkým plusom je Android 4.0 s nadstavbou HTC Sense. Aj keď tu nenájdeme všetky vymoženosti a "fičúrky" z prostredia smartfónov vyššieho radu, Desire C je vhodný kandidát na prvý smartfón alebo pre mladšie vekové kategórie.

Komu záleží na kvalite zhotovených fotografií, vyžaduje informačnú diódu a silnejší procesor, mal by možno siahnuť po podobnom smartfóne Sony Ericsson Live with Walkman. Minuloročný model ponúka za nižšiu cenu (približne 155 eur) to, čo Desire C chýba.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 15.05.2012 - 13:38

Ftipálci z HTC, že 219€ keď Huawei Ascend G300 stojí 169.

Marianxxx15.05.2012 - 14:50 Trvalý odkaz

Keby len to:) z Androidu 4.0 urobit low-end alebo mid-end je hlupost, ten system na zaklade slabsieho HW neponuka spravny komfort, 600 mhz cpu..tento takt uz nepouziva hadam ziadny znamy vyrobca, Sony Xperia mini ponukne viac a este za menej penazi.

Pavol Pavučko15.05.2012 - 15:17 Trvalý odkaz

no tak myslim ze moj mobil bol asi posledny s 600 mhz ale asi sa mylim

Jan Mikulas15.05.2012 - 19:50 Trvalý odkaz

no toto je model ako keby im zvysili suciastky a dali ich dokopy aby sa ich zbavili. Absolutne zbytocny model a dehonestacia slova desire :)

Pavol Pavučko15.05.2012 - 21:26 Trvalý odkaz

si myslim ze sa prge pisalo o htc gulf ale co narobile je to kvalitny processor ;) snapdragon ale tipnem zase andreno 200 veed to je stare

Celá diskusia 78 príspevkov