HTC One V

Recenzia stredne vybaveného androidu (v4.0) s 3,7 WVGA displejom, pevnou kovovou konštrukciou, 1 GHz procesorom, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED diódou a HTC Sense 4.0.

Základné parametre:

OS: Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich + HTC Sense 4.0

procesor: 1 GHz, Qualcomm Snapdragon MSM8255

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 120 x 60 x 9 mm,

hmotnosť: 117 gramov overenédisplej: Super LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 48 x 80 mm, uhlopriečka 3,7'' (94 mm), ochranné sklíčko

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 RAM + 1 GB ROM + microSD karta (do 32 GB) + 25 GB Dropbox na dva roky bezplatne,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out, Beats Audio,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 500 mAh

SAR: 0,872 W/kg (norma 2 W/kg), telo 0,774 W/kg

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 280 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA, NFC

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: telefón so zabudovanou batériou, USB kábel, stereo handsfree, nabíjačka, dokumenty.

HTC One V je najlacnejším a hardvérovo najslabším zástupcom novopredstavenej edície One. Stále však ide o rovnocenného súpera v strednej triede smartfónov.

Dizajn V-čka určite neprekvapí až tak ako u One S a X. Nevideli sme ho už niekde? Áno, najprv HTC Hero a neskôr jednoliata kovová legenda (HTC Legend). Všetky tieto zariadenia majú zahnutú spodnú časť, ktorou sa dostatočne odlišujú od konkurencie. Na One V však už v tejto časti nenájdeme žiadne ovládacie prvky. Na zariadení sú iba dva tlačidlá. Ovládanie hlasitosti v pravej stene a tlačidlo napájania v hornej, ktoré ako jediné poslúži na rozsvietenie displeja. Hore sa nachádza aj pomerne veľká notifikačná LED dióda. V nastaveniach si môžete zvoliť, na aké zmeškané udalosti vás upozorní. Predná stena je výhradne o dotyku. Pod displejom nájdete trojicu tlačidiel, s funkcionalitou prispôsobenou pre Android 4.0. Reakcie sú dobré, rovnako aj vibračná odozva. Na nabíjanie a pripojenie k PC poslúži microUSB konektor, pre HTC, už s tradičným umiestením.

Dva vyššie modely potešili príkladným zhotovením a rovnako je to aj v tomto prípade. Jednoliata kovová konštrukcia obopína bočné steny a dodáva zariadeniu pevnosť. Jediným odnímateľným prvkom je plastový kryt v spodnej časti. Ten ukrýva slot na microSD a klasickú SIM kartu. Kryt drží pevne.

Displej zanechal zmiešaný dojem. Pochválime ho za pekné farby, výborné reakcie, pozorovacie uhly a čitateľnosť v exteriéri, kde si dopomáha automatickou reguláciou jasu. Dobrý pomer uhlopriečka / rozlíšenie oceníte napríklad pri čítaní textu na webe. Celá plocha je chránená ochrannou vrstvou proti škrabancom, ktorá si poradila s kľúčmi a ostrými hranami viacerých predmetov (pero, hrana stola). Nejde však o známe sklíčko Gorilla Glass. Displej na One V vytŕča spomedzi nových súrodencov svojou chuťou na odtlačky, ktoré prekážajú pri dobrej čitateľnosti v slnečnom exteriéri. Pozor aj na silnejšie stláčanie. Dotyková plocha sa prehýba a na displeji sa zobrazujú farebné fľaky.

Niektoré technické parametre tejto novinky pre rok 2012 príliš neoslnia. Rovnaký procesor s taktom 1 GHz ponúka napríklad aj Sony Ericsson Live with Walkman, s cenovkou približne 160 €. Pri podobnej cene ho prekonávajú Samsung Galaxy W a Huawei Honor, oba s taktom 1,4 GHz. Druhý spomenutý ho porazil aj v benchmarku Quadrant Standard, s rozdielom približne 200 bodov.

Aj napriek nie najideálnejším technickým parametrom, si One V poradí s náročnou grafickou nadstavbou naozaj dobre. Prostrediu HTC Sense 4.0 ale v porovnaní s One S a One X niektoré funkcie chýbajú. Zablokovaná obrazovka s praktickými skratkami neponúka dynamické zobrazenie (počasie, fotografie, kontakty, akcie...) a widget hudobného prehrávača neumožňuje priamy vstup do aplikácie. Toto prepojenie funguje iba so zmeškanými udalosťami. Výsuvná lišta je opäť bez skratiek (Wi-Fi, Bluetooth, GPS...), nájdete tu iba jeden odkaz do nastavení. Príjemným prekvapením je jej funkčnosť aj v zablokovanom stave, podobne ako u One S a One X.

Po odomknutí sa zobrazí päť domácich obrazoviek. A päť ich bude vždy. Ďalšími funkciami, ktoré One V v porovnaní so súrodencami chýbajú, je zmena počtu obrazoviek a ich prehľad v režime miniatúr (pohybom dvoch prstov k sebe). Zvyčajne používam tri obrazovky a ak si k tomu prirátam aj chýbajúci presun z poslednej na prvú, je to trochu otravné. Niektoré zaujímavé funkcie však ostali nezmenené. Veľkosť widgetov si môžete upraviť a nechýba ani vytváranie priečinkov, no opäť iba na domácich obrazovkách.

Dlhšie podržanie tlačidla napájania zobrazí ponuku s možnosťami vypnúť, režim v lietadle a reštartovať.

Spolu s tlačidlom domov ho môžete použiť na zhotovenie snímky obrazovky.

HTC Sense 4.0 je v tomto zariadení o čosi chudobnejšie, no aj v tejto podobe ide o najprepracovanejšie prostredie, aké v androidoch nájdeme.

Pri vytáčaní nechýba ani inteligentné vyhľadávanie v menách, priezviskách a oboch súčasne. V zozname posledných volaní sa zobrazuje kontakt a posledný čas hovoru. Celé vlákno hovorov, správ a e-mailov nájdete v danom kontakte. Tu sa nachádzajú aj aktualizácie a fotografie zo sociálnych sietí. Po pridaní viacerých účtov sa položky s rovnakým menom automatický prepoja. Ak položky nemajú rovnaký názov ale obsahujú zhodné údaje, zobrazí sa návrh na prepojenie. Užitočné.

Telefónny zoznam s prepojením viacerých účtov dopĺňajú dve zaujímavé rozšírenia. Blokovanie hovorov sa postará o otravné telefonáty, ktoré sa na displeji ani nezobrazia. Zoznam týchto hovorov sa však ukladá. Druhým, veľmi užitočným, rozšírením je meradlo dát, hovorov a správ s prehľadným grafom. Pri dátach nechýba ani nastavenie limitu. Meranie tejto a podobných aplikácii z Google Play však nezaručuje presnú zhodu s hodnotami u operátora.

Aplikácia Správy ma zaujala užitočnou funkciou "hľadať", ktorá prehľadáva nielen príjemcov ale aj obsah správ. O e-maily sa postarajú, už tradične, dve aplikácie Gmail a E-mail. Obe ponúknu aj widgety na domácej obrazovke, ktorých veľkosť si môžete upraviť. Na pridanie odlišných účtov poslúži druhá spomenutá, kde sa správy môžu zobrazovať pokope alebo podľa účtov.

K fotoaparátu sa viete dostať už zo zablokovanej obrazovky. Veľmi rýchla a návyková skratka. Hardvérovej spúšte sa však opäť nedočkáte. Prostredie ponúka bohaté možnosti nastavení (expozícia, kontrast, nasýtenie, ostrosť), scén (HDR, panoráma, portrét, skupinový portrét, makro) a zaujímavé efekty (starodávne, solarizácia, posterizácia...). Výbornou funkciou je nasnímanie viacerých fotografií, z ktorých sa vyberie najlepšia. Okrem automatického zaostrovania si poradí aj s ostrením na ľubovoľný bod. V porovnaní s konkurenciou sa výsledne snímky radia medzi tie kvalitnejšie. Horšie to už je s kvalitou videa v HD rozlíšení. Odporúčam pozrieť video v galérii.

Galéria je prepojená so službami Facebook, Flickr, Dropbox, Picasa a SkyDrive. Ponúkne aj skrývanie albumov.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 10 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 41 MB / min.)

Nápis beatsaudio na zadnej stene vám bude pripomínať, že so slúchadlami tejto značky si telefón rozumie. V balení ich (už) ale nečakajte. Ďalším dôkazom tejto spolupráce je aj rovnomenný zvukový profil. Nie je však jediný. Prehrávač v HTC Sense 4.0 sa naozaj vydaril. S dátovým pripojením si môžete aktualizovať obrázok albumu, vypočuť internetové vysielanie rádií a využiť služby aplikácie SoundHound, ktorá zobrazí informácie o skladbe. Ovládanie nájdete aj na zablokovanej obrazovke, widgete alebo vo výsuvnej lište. Tá si ale poradí iba so zobrazením názvu skladby a pozastavením prehrávania. Žiadne prepínanie. So službou SoundHound je prepojené aj FM rádio. Tu by som ale viac ocenil funkciu nezávislú na dátovom pripojení, RT (zobrazenie názvu skladby alebo relácie). Prehrávaču hudby a FM rádiu nechýba ani pohodlná zmena hlasitosti v zablokovanom stave.

Pridanou hodnotou pri kúpe nových HTC-čiek je 23 GB úložisko na Dropboxe na dva roky zadarmo. Ja som si obľúbil najmä automatický upload fotografií cez Wi-Fi. Pripojím sa a o chvíľu ich vidím v priečinku v PC. Funguje to aj cez dáta operátora, tie si ale šetrite na iné veci.

Aplikácie na organizáciu času sú v androidoch spracované veľmi dobre. V tomto prípade mi chýbala iba informačná lišta v kalendári. Ak vám niektorá z aplikácií nevyhovuje, stačí navštíviť Google Play. My v redakcii odporúčame kalendár Jorte s množstvom prispôsobení.

V zariadení nájdeme slušne vybavenú aplikáciu pre prácu s dokumentmi – Polaris Office. Súbory môžete nielen prezerať ale aj vytvárať a nájdete tu aj prepojenie s cloudovými službami Dropbox a SkyDrive.

"HTC One V" ponúka aj sociálnu aplikáciu Friend Stream. Konkrétne pre účty Flickr a Facebook. Moju pozornosť si získala iba widgetmi na domácej obrazovke. Inak nič prevratné. Ak budete chcieť príspevok "lajknúť" alebo komentovať, automaticky vás presunie do oficiálnej aplikácie Facebook. Trošku zdĺhavé.

Tip na záver: One V beží na Androide vo verzii 4.0. Väčšinu kontextových okien s možnosťami aplikácie nájdete v hornej časti obrazovky, čo je niekedy menej pohodlné. A v niektorých starších aplikáciách ich ani nenájdete. Do nastavení aplikácii sa dostanete dlhším podržaním na pravom tlačidle.

Kovové telo ukrýva batériu s "klasickou" kapacitou 1 500 mAh. Prípadná výmena si vyžiada návštevu servisu. Pri mojich nárokoch mi One V vydržal počas plne využitého dňa a večer ponúkal ešte pár percent. Smartfón som používal ako primárny telefón na hovory, kontrolu e-mailov, fotografovanie a prezeranie webu.

Výhody:

+ pevné kovové spracovanie

+ displej

+ HTC Sense 4.0

+ LED dióda

+ slot na microSD kartu

+ klasická SIM karta

+ užitočné aplikácie (blokovanie hovorov, meranie dát)

Nevýhody:

- vstavaná batéria

- starší hardvér

- chudobnejšie HTC Sense 4.0 (v porovnaní s One X a One S)

- chýba hardvérová spúšť fotoaparátu

- výsuvná lišta bez skratiek

- odtlačky na displeji

- malá interná pamäť

- pri silnejšom tlačení na displej sa zobrazujú farebné "fľaky"

Orientačná cena: 279 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC One V je cenovo najdostupnejším zástupcom novej triedy One. Ponúka dobrý displej, pevnú kovovú konštrukciu a prostredie HTC Sense 4.0. Mňa však sklamal niektorými nedostatkami a chybami. Displej je náchylný na odtlačky a pri silnejšom stlačení sa dotyková plocha ohýba. Miernym sklamaním je aj hardvérova výbava, ktorá zaostáva za konkurenciou.

Pri danej cene mu môže hravo podkúriť Huawei Honor, ktorý ponúkne procesor s vyšším taktom, displej s antireflexnou vrstvou a silnejšiu batériu. Rovnaký takt (1,4 GHz) nájdeme aj v modeli Samsung Galaxy W.

Diskusia k článku:

Takedown360S 27.02.2012 - 14:04

tento sa mi z tych one paci najviac

Pavol Pavučko27.02.2012 - 16:51 Trvalý odkaz

s tych troch by som bral asi tento bude lacny narozdiel od tych dvoch dalsich a este + ma aj sense 4.0 :) ten sa mi paci enviete kde zohnat tu tapetu na moj wildfire s?

Marek29.02.2012 - 23:17 Trvalý odkaz

Tento telefon sa mi celkom pozdava. Ked vide budem sa rozhodovat medzi nim a sony xperia u- co myslite ktory je lepsi. A este mam jeden problem- tu piste ze tento ma Len Jednojadrovy procesor. Ale ja som inde cital ze ma 1 GHz DVOJJADROVY. Tak co je pravda??? Diki za odpoved :)

Pavol Pavučko02.03.2012 - 11:34 Trvalý odkaz

no ja by som ho bral tento lebo ma sense 4.0 a ziadne touchwiz ani timescpae sa mu nemoze rovnat

Celá diskusia 29 príspevkov