HTC One S

Recenzia výkonného androidu (v4.0) s 4,3'' qHD displejom, pevným kovovým telom, výborným fotoaparátom a prepracovaným grafickým prostredím HTC Sense 4.0.

Základné parametre:

OS: Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich + HTC Sense 4.0

procesor: dvojjadrový 1,5 GHz, Qualcomm Snapdragon MSM8260A

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 131 x 65 x 8 mm,

hmotnosť: 120 gramov overenédisplej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 540 x 960 b., rozmery 53 x 95 mm, uhlopriečka 4,3'' (109 mm), Gorila Glass

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps),

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 10 GB + 2 GB pre aplikácie)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI (cez MHL kábel), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out, Beats Audio,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 650 mAh

SAR: 0,687 W/kg (norma 2 W/kg), telo 0,804 W/kg

Cena a dostupnosť: 530 €, júl 2012

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, NFC

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3

Obsah balenia: telefón, USB kábel, nabíjačka, slúchadla, dokumenty

Stánok HTC v Barcelone ma, pravdupovediac, príliš neoslovil. Podobne ako väčšina iných. Veľké smartfóny s dotykovým displejom bolo vidieť na každom kroku. Aj tento postoj len potvrdil to, že telefón sa za tých pár minút plnohodnotne vyskúšať nedá. Pár dní strávených s HTC One S totižto vo mne zanechali úplne opačný dojem.

HTC One S je menšou verziou vlajkovej lode One X. Stále však ide o nadpriemerne vybavený smartfón s novým dvojjadrovým procesorom od Qualcommu. Jeho prítomnosť sa podpíše aj pod neskorším príchodom na trh. Ďalšie dva "" s prívlastkami V a X sú už v predaji.

Dizajn zariadenia nie je určite tak prelomový ako Xperie s NXT dizajnom, no i tak ho odlíšite od konkurentov skutočne rýchlo. Štvorica dotykových tlačidiel pod displejom bola nahradená ponukou prispôsobenou pre Android 4.0 a popracovalo sa najmä na hrúbke a hmotnosti. Aj napriek jeho veľkosti je používanie pohodlné a pri danej hrúbke mi vo vrecku nohavíc vôbec neprekážal. Väčšie rozmery pocítite najmä pri odblokovaní displeja, kedy sa za tlačidlom napájania treba naozaj natiahnuť. Výrobca by konečne mohol na túto funkciu použiť aj tlačidlá ovládania hlasitosti v pravej stene. Škoda. MicroUSB konektor v ľavej stene mohol byť umiestnený nižšie, alebo ideálne v spodnej stene. Používanie v polohe naležato so súčasným nabíjaním je takto nepohodlné. Zmeškané udalosti vám pripomenie slabo viditeľná LED-ka umiestnená v otvore slúchadla. V nastaveniach si môžete prispôsobiť na aké udalosti vás bude upozorňovať. Stačí však menší uhol pohľadu a neuvidíte skoro nič. Zhotovenie prístroja je naozaj pevné, ide predsa o jeden kus kovu. S odtlačkami na zadnej stene som sa nestretával, náchylnejší je iba na mastné fľaky. Jediným odnímateľným prvkom je plastový kryt v hornej časti ukrývajúci slot pre microSIM kartu. Áno, opäť microSIM! Zo zadnej steny vystupuje iba objektív fotoaparátu. Jeho obvod by mal byť dostatočne chránený kovovým lemom, so sklíčkom je to už otázne. V spodnej časti sa nachádza nápis Beats Audio, slúchadla tejto značky však už v balení nečakajte.

Veľkou pýchou prednej steny je krásny Super AMOLED displej s uhlopriečkou ako stvorenou na pohodlné prezeranie webu a používanie multimediálnych funkcií. V porovnaní s One X podáva displej One S v exteriéri lepšie výsledky a lepšie sú aj pozorovacie uhly.

Prostredie HTC Sense vo verzii 4.0 je určite najprepracovanejšou nadstavbou akú v androidoch nájdeme. Zablokovaná aktívna obrazovka s niekoľkými možnými widgetmi (zmeškané udalosti, prehrávač) ponúka aj štyri vami vybrané skratky a dokonca aj jednu novinku - možnosť otvoriť zoznam notifikácií v hornej lište priamo na zablokovanej obrazovke! Rýchle spustenie fotoaparátu tak aspoň sčasti kompenzuje chýbajúcu spúšť v pravej stene. Domáca obrazovka ponúka veľa dobre spracovaných widgetov, scén (témy) a možnosť vytvorenia priečinkov. Stačí prstom preniesť ikonu jednej aplikácie nad druhú. Škoda, že priečinky nenájdeme aj v ponuke aplikácií (menu). V preplnenom zozname tak poslúži aspoň možnosť vyhľadávania. Praktické skratky vo výsuvnej lište, na ktoré sme boli zvyknutí doteraz, nahrádza iba jedna - nastavenia. Neznie to ideálne, ale stále je to pohodlnejšie než widgety na domácich obrazovkách. Dlhším stlačením tlačidla napájania sa zobrazí ponuka, v ktorej nájdete aj funkciu reštartovania zariadenia. Na zhotovenie snímky obrazovky stačí držať tlačidlo napájania a do toho stlačiť tlačidlo domov. Aj napriek náročnej nadstavbe je systém veľmi rýchly a plynulý. O všetko sa stará dvojjadrový procesor s 1 GB RAM pamäte. Počas testovania sme sa nestretli s ani jedným pádom systému alebo aplikácie. No pre pokoj v duši môžete sem-tam využiť správcu úloh a RAM prečistiť. V nastaveniach nájdete aj viaceré veľkosti písma pre popisy v celom prostredí. Menšími nedostatkami nového HTC Sense je chýbajúci prechod z poslednej obrazovky na prvú a možnosť vytvorenia priečinkov v ponuke aplikácií. Inak je to prepracované, stabilné a pekné grafické prostredie.

HTC One S prekvapilo aj pri telefonovaní. Hlasitosť reproduktora v rušnom prostredí je z tých lepších, inteligentné vyhľadávanie prehľadáva súčasne mená a priezviská, a všetky kontakty nájdete v dobre spracovanej aplikácii Ľudia. Na, v redakcii obľúbenú, aplikáciu exDialer sme ani nepomysleli. Pri každej položke si môžete prezrieť informácie zo sociálnych sietí a vlákno správ, e-mailov a hovorov. O otravné telefonáty sa postará funkcia Blokovaní volajúci. O danom hovore sa nedozviete ani na obrazovke, nájdete ho až v zozname telefonátov. Písanie na softvérovej klávesnici bolo spočiatku sprevádzané častými preklepmi. Sám som neveril, ako veľmi pomohla kalibrácia v nastaveniach. Po nej som nemal problém ani s písaním vo zvislej polohe. Ak na prijatú správu nemôžete v danej chvíli odpovedať, môžete si ju pripomenúť ako úlohu s upozornením.

HTC myslí aj na používateľov, ktorí si potrebujú preniesť kontakty zo starého telefónu. Aplikácia Prenos zobrazí databázu telefónov a po zvolení typu poskytne návod ako si kontakty preniesť (cez Bluetooth).

V nastaveniach nájdete aj pekný grafický prehľad o uskutočnených hovoroch, odoslaných správach a prenesených dátach (Nastavenie -> Ďalšie -> Využitie). Podpora NFC tu chýba, to nájdete len v nastaveniach One X.

O e-maily sa postarajú dve aplikácie, Gmail a E-mail. Obidve ponúkajú aj widgety s prispôsobiteľnou veľkosťou. Gmail vám už prílohu nielen zobrazí, ale aj uloží. Na pridanie rôznych kont poslúži druhá spomenutá. Správy sa zobrazia buď podľa účtu alebo všetky pokope. Nechýba synchronizácia cez Microsoft Exchange Server a prednastavené profily obľúbených služieb.

Pri prezeraní webu sa môžete spoľahnúť aj na W-Fi, ktoré si s kovovou konštrukciou rozumie naozaj dobre. Prehliadač ponúka prácu s viacerými oknami, prezeranie stránok v režime inkognito a plnohodnotnú podporu flash animácií. Vďaka OS vo verzii 4.0 nájdete v Google Play aj beta verziu prehliadača Chrome. Po prihlásení cez Google účet sa vám zosynchronizuje s desktopovým prehliadačom Google Chrome.

Fotoaparát v One S patrí určite medzi tie najlepšie. Bohatú ponuku nastavení dopĺňajú zaujímavé efekty a scény fotoaparátu. Tu nájdete aj možnosť snímania panoramatického záberu a HDR, ktoré si ale vyžaduje pevnú ruku. Užitočnou funkciou je aj snímanie viacerých záberov po sebe. Telefón následne vyhodnotí najlepší záber a ponúkne ho na uloženie. Ak vám automatické zaostrovanie nevyhovuje, dotykom na obrazovku si môžete zvoliť vlastný bod. Video nadšencov poteší nahrávanie v HD a Full HD rozlíšení. Zaujímavými funkciami je aj zhotovovanie fotografií a zapínanie / vypínanie LED blesku počas nahrávania.

Podrobnejší test fotoaparátu nájdete tu: Porovnanie fotomobilov: Galaxy vs. HTC One

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 5,9 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 32 MB / min.)

UKÁŽKA FUll HD VIDEA (súbor 5,9 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 70 MB / min.)

Prostredie hudobného prehrávača je prepojené so službou Soundhound, ktorá za pomoci dát identifikuje skladbu. Internetové pripojenie poslúži aj pri aktualizácii obrázku albumu. Aj keď sa už značkové slúchadlá v balení nenachádzajú, stále ide smartfón z tejto hudobnej edície. Presvedčí vás o tom aj prítomnosť zvukového režimu BeatsAudio. My síce takéto agresívne digitálne vylepšenia zvuku v láske nemáme, ale vy ste na tom možno inak. FM rádio nás sklamalo absenciou funkcie Radio Text, ponúka len RDS, a s hornou lištou mohlo byť prepojené dôkladnejšie. Spojenie rádia so službou SoundHound priamo v aplikácii je však výborný nápad.

Na prezeranie videí som používal MX VideoPlayer z Google Play. V zariadení sa však už jeden prehrávač nachádza a jeho zaujímavou funkciou je zhotovenie snímky videa počas prehrávania.

Chýbajúci slot na microSD kartu je obhajovaný aj bohatým dátovým úložiskom Dropbox (25 GB). Dropbox poteší aj automatickým uploadom všetkých vašich snímok do priečinka v rámci tejto populárnej "cludovej" služby. Výhodou je možné obmedzenie uploadu len po pripojení k sieti Wi-Fi. Interná pamäť ponúka 12,14 GB, z ktorých je 2,21 GB určených pre aplikácie. Odrátajme si z toho aj dáta hier, ktoré si možno v budúcnosti nainštalujete (pri takom výkone by bol hriech ich nevyskúšať), k tomu navigáciu a dostanete sa na 7 - 8 GB voľného miesta pre hudbu, fotografie a video. A možno ešte menej.

Informačnú lištu pod mesačným náhľadom v kalendári nenájdete, menšou kompenzáciou bude pekná grafická predpoveď, ktorú uvidíte pri najbližších siedmich dňoch. My si radšej doinštalujeme Jorte.

Batéria sa unaví približne po jednom náročnom dni. Konkrétne po hodine hudby, polhodine telefonátov, neustálom pripojení k EDGE, e-mail push notifikácii, prezeraní webu, sťahovaní aplikácií cez Wi-Fi a aktualizáciách viacerých údajov (počasie, Twitter). Ak som ju vyšťavil menej, na druhý deň ráno ponúkala ešte 30 % kapacity.

Výhody:

+ pevné kovové telo

+ nadštandardný výkon

+ perfektne prepracované prostredie HTC Sense

+ výborný fotoaparát s množstvom funkcií a úžasným makrom

+ počítadlo dát, SMS a hovorov priamo v nastaveniach

Nevýhody:

- chýba slot na microSD kartu

- podpora microSIM

- microUSB na nepraktickom mieste

- displej rozsvietite len vypínačom

- potešila by hardvérová spúšť fotoaparátu

Orientačná cena: približne 530 €

Záver

HTC One S je výkonný stroj, ktorý mi naozaj sadol. Výborný displej, pevné telo a naozaj prepracované prostredie HTC Sense. Kvalitný fotoaparát zapríčinil, že som fotil všetko a všade. To s telefónmi nezvyknem robiť. Medzi mínusmi som spomenul microSIM a chýbajúci slot na microSD kartu. Tieto informácie však viete už pri kúpe zariadenia. Komu to nevyhovuje, tak si HTC One S jednoducho nekúpi. Počas používania som sa však nestretol s ničím, čo by mi vážne prekážalo.

Nedostatkom je jeho príchod na trh až v júli. Uvidíme, čo si dovtedy pre nás pripraví konkurencia.

HTC uviedlo na vybraných trhoch model One S aj vo verzii so starším typom procesora. Podrobnosti nájdete v tomto článku.

Diskusia k článku:

Jan Mikulas 03.03.2012 - 19:41

zaujimavejsie pre mna nez to Xko uvidime cenu.

Miro22204.03.2012 - 01:03 Trvalý odkaz

na ceskych strankach je uz predpredaj, v prepocne one S-ko vyjde 544 eur

Pavol Pavučko04.03.2012 - 11:18 Trvalý odkaz

Ked toto je take drahe tak najlepsie bude asi to One V lebo x bude asi drahsie ako iphone

Pavol Pavučko04.03.2012 - 20:10 Trvalý odkaz

To neviem ale .499 nie je trochu malo tu ma byt ookolo 700
Edit:prepacte myslel som One X

Celá diskusia 29 príspevkov