Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) P3100

7-palcový tablet zameraný na cenu s OS Android 4.0, WSVGA displejom, 3 Mpix fotoaparátom a priemernou výbavou.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Android Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich + TouchWiz UI

procesor: dvojjadrový 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 194 x 122 x 11 mm,

hmotnosť: 344 gramov

displej: TFT PLS, dotykový (kapacitný), WSVGA 1 024 x 600 b., ??? farieb, rozmery 154 x 90 mm,uhlopriečka 7'' (178 mm)

fotoaparát: fotoaparát 3 Mpix, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps)

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 8/16/32 GB ROM + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), Wi-Fi Direct,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer, AllShare Play, CHatON,

batéria: Li-Ion batéria 4 000 mAh

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: neuvedená / marec 2012

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, HDMI, DLNA, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: neznáme

Samsung v Prahe predstavil model z rodiny Galaxy Tab. Novinka má sedempalcový displej a priemernú výbavu. Tablet s rovnakou uhlopriečkou má Samsung vo svojom portfóliu už od októbra minulého roka pod názvom Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus. Galaxy Tab 2 (7.0) prichádza s mierne horšou výbavou, no s novším operačným systémom. Oproti staršiemu modelu má slabší, no stále dostatočne rýchly, dvojjadrový procesor taktovaný na 1 GHz, fotoaparát bez LED blesku a automatického zaostrovania a operačný systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Zariadenie je zamerané hlavne na cenu. Kódové označenie predstavenej novinky je P3100. K dispozícii bude aj Wi-Fi verzia bez GSM modulu s kódovým označením P3110. Samsung Galaxy Tab 2 je prvý tablet spoločnosti, ktorý prichádza na trh s najnovšou verziou Androidu, nechýba nadstavba TouchWiz. Tablety so sedempalcovým displejom sú výborným riešením ak nechcete so sebou ťahať veľkú desaťpalcovú tabuľu a zároveň vám tých 4 – 4,7 palcov na smartfóne nestačí. Tablet sa pohodlne zmestí aj do väčšej dámskej kabelky alebo zadného vrecka mužských nohavíc. Dizajn je klasický - displej s čiernymi hranami okolo. Príjemných 348 gramov umožnilo pohodlné držanie pomocou jednej ruky a to aj pri dlhšom sledovaní filmu. S desaťpalcovým by som si už na to netrúfol. Konštrukčne je na tom dobre, plastové zhotovenie sa vydarilo a zadná časť sa ani pri silnejšom stláčaní neprehýba.

Na prednej stene si ako prvé všimnete nápis Samsung. Ten pomáha rozpoznať ako zariadenie otočiť a nahmatať bočné prvky. V pravej stene sa nachádza tlačidlo napájania a tlačidlo ovládania hlasitosti. Oproti ním v ľavej stene nájdete slot na microSD kartu a ak ste vlastníkom 3G verzie, tak aj slot na klasickú SIM kartu. Prítomnosť slotu na microSD kartu ocenia používatelia, ktorí si do zariadenia zvyknú naťahať filmy alebo hudobnú zbierku. V hornej stene je osadený iba 3,5 mm audio konektor a sekundárny mikrofón. Nabíjací 30-pinový konektor, ktorý si rozumie iba s nabíjaním v elektrickej sieti sa nachádza spolu so stereo reproduktormi v spodnej stene. Reproduktory pochválime za hlasnú a kvalitnú reprodukciu. S notebookom si rozumie iba pri prenose dát. Namiesto 30-pinového by sme tu oveľa radšej videli microUSB, tak ako to má napríklad Nexus 7. A vedeli by sme si predstaviť aj iné umiestnenie reproduktorov. Pri sledovaní filmu bol jeden z nich stále zakrytý. Zo zadnej steny vykukuje iba fotoaparát slabších kvalít a pod ním umiestnené logo značky. Povrch zadnej steny je príjemný na dotyk a odtlačky zachytáva iba minimálne.

Prvky prednej steny sa nachádzajú nad displejom. Konkrétne je to slúchadlo, senzor priblíženia, senzor automatickej regulácie jasu a už spomínaná predná kamera. Slúchadlo spolu s vloženou SIM kartou premení tento tablet aj na poriadne prerastený telefón. Sám som tomu neveril, keď som raz v meste uvidel mladú slečnu s týmto tabletom pri uchu. K ideálnej zostave mi na prednej stene ešte chýbala informačná LED dióda, ktorá by ma upozornila najmä na prijaté e-maily.

Sedempalcový displej oceníte najmä pri prezeraní webu, čítaní e-mailov, sledovaní filmov a hraní hier. Rozlíšenie je o čosi slabšie než napríklad v Galaxy S III alebo Galaxy Note, no pri tejto uhlopriečke je dostačujúce a podobne sú na tom aj iné sedempalcové tablety. Samsung použil svoj PLS panel, ktorý vyniká peknými farbami a výbornými pozorovacími uhlami. Tie oceníte ak film alebo fotografie bude sledovať viacerí, teda niektorí z väčšieho uhla. Pri používaní v exteriéri budete väčšinou odkázaní na maximálny jas a ani tak to nebude to pravé orechové. Ale čo čakať od lesklého displeja. S prispôsobením jasu pomôže automatická regulácia, ktorá ho nastaví podľa intenzity okolitého svetla. Na pomerne veľkej uhlopriečke som očakával aj ochranné sklíčko Gorilla Glass, podobne ako u väčšieho modelu Galaxy Tab 2 10.1. No nestalo sa tak. Prekvapením bolo, že ani po viactýždňovom používaní a nosení v taške bez obalu som na displeji nenašiel žiaden škrabanec.

Galaxy Tab 2 7.0 a 10.1 poháňa rovnaký chipset a stretli sme sa s ním aj pri modeli Galaxy S II. Je od spoločnosti Texas Instruments a pod kódovým označením OMAP4430 sa skrýva dvojjadrový procesor taktovaný na 1 GHz a grafický procesor PowerSGX540. V porovnaní s 10.1–palcovou verziou sú však reakcie znateľne svižnejšie. Môže za to asi aj novšia verzia operačného systému. Operačná pamäť má kapacitu 1 GB, z nej je dostupných 687 MB a voľných bolo zvyčajne 150 – 250 MB. Interný ukladací priestor s kapacitou 4,59 GB môžete rozšíriť microSD kartou do kapacity 32 GB.

Galaxy Tab 2 7.0 je prvým tabletom spoločnosti Samsungu s operačným systémom vo verzii 4.0 Ice Cream Sandwich. Čistý operačný systém je opäť doplnený o nadstavbu TouchWiz. Pohyby v prostredí sú naozaj rýchle. Prednedávnom sa začala objavovať informácia o dostupnej aktualizácii na verziu 4.1, no zatiaľ iba pre model s Wi-Fi. Snáď sa čoskoro dočká aj 3G verzia. Pár videí s 4.1 už nájdete na YouTube, a podľa všetkého zmeny budú veľké. Na zablokovanej obrazovke by mali pribudnúť skratky aplikácií a domáce obrazovky sa budú podobať tým v smartfónoch. Výsuvná lišta s viacerými skratkami sa presunie zdola hore. Pozrime sa teda zatiaľ na aktuálne prostredie. Okrem domácich obrazoviek a ponuky aplikácii tu nájdeme aj panel s miniaplikáciami, ktoré otvoríte hocikde v prostredí a ich umiestnenie viete meniť. Domáce obrazovky poslúžia na pridanie widgetov a pár zaujímavých pribalil samotný Samsung. Okrem počasia, ktoré na mojich obrazovkách nesmie chýbať, spomeniem správcu úloh s informáciou o počte spustených aplikácii a možnosťou ich zatvárania priamo z widgetu na domácej obrazovke. Výsuvná lišta ponúka desať skratiek, panel prispôsobenia jasu, vstup do nastavení. Zvyšný priestor je určený notifikáciám, ktoré už od Androidu 4.0 je možné mazať po jednej.

3G verzia umožní využívať dáta operátora a v krajných prípadoch poslúži aj ako telefón. Aj keď je už naozaj nezvyčajné držať sedempalcový tablet pri uchu, na naše počudovanie je uchopenie a držanie pomocou jednej ruky zvládnuteľné. Číselník na obrazovke pripomína svojou veľkosťou už skôr priamu linku a potešil nás aj inteligentným vytáčaním. V telefónnom zozname nájdete aj kontakty sociálnych sietí a zhodné položky sa automaticky prepoja. Ak vám tento číselník a telefónny zoznam nesadli, v obchode Google Play nájdete množstvo iných. Napríklad exDialer.

Tablet si samozrejme rozumie aj s SMS správami, no viac ho asi budete využívať na komunikáciu prostredníctvom e-mailov. V prostredí sa opäť stretávame s dvomi aplikáciami – Gmail a E-mail. Výhodou tabletového rozhrania je prehľadné zobrazenie v dvoch stĺpcoch. Naľavo sa nachádza zoznam priečinkov a napravo sa zobrazia konkrétne správy. Orientácia v schránke by tak mala byť o čosi rýchlejšia. Pri veľkom počte e-mailov oceníte možnosť vyhľadávania, ktoré prehľadáva aj obsah správ. Súčasťou oboch aplikácií sú widgety s prispôsobiteľnou veľkosťou. Správnemu manažérovi nesmie chýbať ani prehliadač dokumentov. Polaris Office vo verzii 4.0 ponúkne vytváranie a editovanie dokumentov v oboch formátoch (.doc, .docx) a používateľom cloudu vyčarí úsmev na tvári prepojenie so službami Disk od Google a Dropbox.

Sedempalcová uhlopriečka a internetový prehliadač so zobrazením desktopovej verzie stránky spôsobili to, že web som na počítači prezeral iba minimálne. K prehliadaču Internet som si ešte nainštaloval Chrome z obchodu Google Play. Oba podporujú viacero otvorených okien, okná v režime inkognito, záložky, históriu a hľadanie na stránke. V prehliadači Internet ešte zaujme možnosť uloženia stránky a prečítania v offline režime. V oboch prehliadačoch mi chýbalo najmä automatické zalamovanie textu pri zoomovaní. Touto funkciou sa môžu pochváliť smartfóny značky HTC.

Fotoaparát na zadnej stene môžeme označiť skôr za zaujímavý než funkčný doplnok. Na tabletoch sú predsa len dôležitejšie tie vpredu. Galaxy Tab 2 7.0 ponúkne prednú VGA kameru s natáčaním videa. V ľavom paneli sa nachádza lišta skratiek s možnosťou prispôsobenia, kde nájdete hodnotu expozície, časovač, detekciu úsmevu, panorámu a pár efektov.

Z multimediálnych funkcií som najviac využíval prehrávač hudby a prehrávač videa. Chýbajúce FM rádio som nahradil aplikáciou TuneIn Radio z obchodu Google Play, ktorá je závislá od dátového pripojenia. Na hlavnej obrazovke prehrávača hudby nájdete obrázok albumu, miesto nad a pod ním patrí ovládacím prvkom. V hornej časti sa nachádza ekvalizér s viacerými profilmi a zvukovým režimom 7.1, ktorý aktivujete iba s pripojenými slúchadlami. Vedľa neho sa nachádza tlačidlo streamovania hudby do iných zariadení. Ovládanie prehrávača je prístupne aj z výsuvnej lišty.

Prehrávač videí podporuje väčšinu súborov a potešila nás aj podpora titulkov. Na tablete sme vyskúšali súbory .avi, .mp4 a 720p video. Ak vám prehrávača predsa len niečo neprehrá, vyskúšajte výborný kúsok MX Player, ktorý nájdete v obchode Google Play.

Na spríjemnenie chvíľ s tabletom vám odporúčame inšpiratívny magazín Riview, ktorý nájdete zadarmo na www.riview.sk alebo v rámci rovnomennej Android aplikácie. Na jej fungovanie potrebujete Wi-Fi alebo iné dátové pripojenie; čítanie digitálneho mesačníka Riview je naopak nezávislé od všetkého - stačí si len stiahnuť vybrané PDF vydanie a užívať si novinky, praktické testy, užitočné porovnania, zaujímavé cestovateľské tipy či jednoduché inšpirácie z kuchyne.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.02.2012 - 10:55

vytvaranie novych tem pocas vikendu nefungovalo. uz je to opravene.

rado06.10.2013 - 20:06 Trvalý odkaz

mate tam chybu...tablet nenahrava full hd videa...iba 720p hd videa...

Celá diskusia 2 príspevky