Sony Xperia S (LT26i)

Recenzia vlajkovej lode s OS Android s originálnym dizajnom, dotykovým 4,3'' HD displejom a 12 Mpix fotoaparátom s hardvérovou spúšťou.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android Android 2.3 Gingerbread s aktualizáciou na Android 4.0 v Q2 2012

procesor: dvojjadrový 1,5 GHz, Qualcomm Snapdragon MSM8260

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 128 x 64 x 11 mm,

hmotnosť: 144 gramov overenédisplej: TFT, Mobile BRAVIA Engine, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 280 x 720 b., rozmery 53 x 95 mm, uhlopriečka 4,3'' (109 mm)

fotoaparát: fotoaparát 12 Mpix, LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, senzor Exmor R, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps),

predná kamera: 1,3 Mpix s HD videom

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 1,5 ROM + 25,8 GB Flash pamäť,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (Up to 14.4 Mbps), HSUPA (Up to 5.8 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI, DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 750 mAh

výdrž: do 8,5 h hovoru / do 450 h pohotovosti

SAR: 1,3 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 500 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.7 Gingerbread

Obsah balenia: nefinálne balenie

Rozdiely vo vzhľade súčasných smartfónov sú takmer minimálne. Dotykový displej, ktorý pokryje väčšinu prednej steny a v priemere tri až štyri tlačidlá pod ním. Tie sú už vo väčšej miere dotykové, sem tam nás poteší aj model s aspoň jedným hardvérovým (na rozsvietenie displeja). Xperia S je taktiež smartfón s veľkým displejom a tlačidlami, no vyniká netradičným dizajnom. Modely zo série NXT si len tak ľahko nepomýlite. Upútajú pomerne hranatým zhotovením s mierne zaoblenými rohmi a transparentným prvkom v spodnej časti. Sympatie spoločnosti k priehľadným prvkom sme si mohli všimnúť pred dvomi rokmi, kedy ešte pod značkou Sony Ericsson predstavila model Xperia Pureness. Vtedy to však bol displej.

Transparentná časť Xperie S ukrýva ikony dotykových tlačidiel a niektoré prvky antény. Tá sa nachádza v spodnej časti. Ani pevné uchopenie obomi rukami neubralo na intenzite signálu. Je však škoda, že transparentnú časť nevyužili na svetelné upozornenia a efekty. Tie prídu až s modelom Xperia U. Panel v tomto prípade svieti súčasne s displejom a "dýchaním" upozorňuje na prichádzajúci hovor. Na ostatné upozornenia slúži LED dióda umiestnená vľavo nad displejom. Umiestnenie si zaslúži pochvalu, keďže niektoré predchádzajúce zariadenia mali túto LED na rôznych miestach, z ktorých bola menej viditeľná (napr. SE Xperia Neo). Dióda ponúka širokú škálu farieb a svieti pri viacerých udalostiach. Zmeškaný hovor a SMS používa modrú farbu a na e-mail vás upozorní zelenou. Taktiež oznámi nízky stav batérie a svieti aj počas nabíjania. Z ďalších činností spomeniem prepínanie skladieb, kedy rýchlo preblikne a odosielanie súboru prostredníctvom Bluetooth. Na displejom sa okrem LED-ky nachádza aj slúchadlo s pomerne ostrými vnútornými hranami, predná kamera a senzory priblíženia a regulácie jasu. Pod displejom nájdeme tri dotykové tlačidlá, ktorých používanie nie je práve najpohodlnejšie. Odozva je dobrá, no treba vážne vedieť, kde je potrebné stláčať, najmä v noci. Ak na ne dlhšiu dobu nekliknete, osvetlenie transparentného pásika sa vypne, čo sťaží orientáciu v spodnej časti zariadenia. Prednú stenu pokrýva aj ochranná vrstva, ktorá ma ochrániť displej pred škrabancami. Nejde však o sklo Gorilla Glass. Rovnaké riešenie sme mohli vidieť aj na niektorých predchádzajúcich zariadeniach od Sony Ericsson.

V hornej stene sa nachádza audio konektor a tlačidlo napájania, ktoré slúži aj na rozsvietenie obrazovky. Je to však jediné tlačidlo, ktoré ponúka túto funkciu, a tak jeho umiestnenie pri tejto veľkosti zariadenia mohli zvoliť lepšie. Ak bol telefón usadený v dlani, natiahnutie sa za tlačidlom bolo nemožné. Musel som zmeniť polohu držania alebo použiť druhú ruku. V ľavej stene nájdeme iba krytý microUSB konektor. Tu Sony nezaváhalo a opäť použilo kryt, ktorý mi prekážal aj na predošlých Xperiach. K telu je pripevnený iba tenkou stopkou, ktorá sa časom pravdepodobne odlomí a o najpohodlnejšej manipulácii tiež nemôže byť reč. Radšej by som privítal otvorený konektor. Ľavá strana je obsahovo najbohatšia. Nájdeme tu microHDMI konektor (súčasťou finálneho balenia by mal byť aj HDMI kábel) s rovnakým krytom ako microUSB, tlačidlá ovládania hlasitosti a dvojpolohovú spúšť fotoaparátu. Tá si poradí aj so zapnutím fotoaparátu v zablokovanom režime. A čo je ešte lepšie, v ponuke Rýchle spustenie nájdeme aj dva režimy. Ten prvý sa postará o spustenie a zároveň zhotovenie fotografie, druhý ho iba zapne. Výborná funkcia, ktorú oceníte na zachytenie momentiek. Aj po rýchlom stlačení (bez predchádzajúceho zaostrenia), fotoaparát najprv zaostrí a až následne sníma. Fotografie by tak nemali byť rozmazané.

V spodnej stene nájdeme mikrofón a pomerne veľký otvor na pútko. Hladké línie zadnej steny dopĺňa objektív fotoaparátu, LED blesk, reproduktor a sekundárny mikrofón. V dolnej časti ešte nájdeme logo výrobcu a nápis XPERIA. Zadný kryt sa uvoľní po krátkom posunutí v smere nahor. Pod ním nájdeme iba slot pre microSIM kartu. Ten určite nepoteší majiteľov, ktorí zvyknú meniť zariadenia a používajú v nich ešte jej klasickú verziu. K podobnému riešeniu sa však už prikláňajú aj iní výrobcovia. Prekvapením je taktiež vstavaná batéria. A vraj to má svoj dôvod. Vďaka novšej lithium-polymérovej technológii potrebuje pevnejšie pripojenie konektorov k telu a výsledkom by malo byť nabitie na 80 % za 30 minút. Test však ukázal úplne iné čísla:

- telefón som dal nabíjať pri úrovni 10 %

- 1h nabíjania: 60 %

- 1h a 27 min nabíjania: 80 %

- 1h a 40 min nabíjania: 90 %

- 2h a 10 min nabíjania: 100 %

Opakovaný test ukázal podobné hodnoty.

Voči spracovaniu nemám žiadnu výhradu. Zariadenie sa príjemné drží v ruke a zaoblená zadná časť pekne sadne do dlane. Ďalšou zaujímavosťou je použitie nano povlaku. Ten si má poradiť s odtlačkami a nečistotami. A dokonca aj s nechcenými kresbami perom. V našej galérii si môžete prezrieť výsledok tohto testu. Kúsok vlhkej handry a telefón bol ako nový.

Na displej s HD rozlíšením je naozaj radosť pozerať. Vyniká najmä jemným zobrazením, s hustotou pixelov až 342 ppi. Len pre porovnanie, iPhone 4S má 330 ppi a Galaxy Nexus 316 ppi. Notebook s uhlopriečkou 15,6‘‘ a rozlíšením 1 366 x 768 b. má hustotu približne 100 ppi. Výrobca použil technológiu Sony BRAVIA Engine pre vernejšie zobrazenie farieb. Zhodou okolností som mal poruke aj Galaxy Nexus. V obidvoch zariadeniach som nastavil jas na maximum a otvoril rovnaký obrázok. Rozdiely v zobrazení boli minimálne. Galaxy Nexus však podal farby trošičku vernejšie. Môžeme teda povedať, že oba displeje sú s vykreslením na približne rovnakej úrovni. Galaxy Nexus však vyhral v inej kategórii. Áno, sú to pozorovacie uhly. Xperia S ich nemá zlé, no nie lepšie ako Nexus. Počas používania Xperie som do rúk príležitostne chytil aj zariadenie s 4'' palcovou uhlopriečkou a WVGA rozlíšením a rozdiel som si hneď všimol. HD rozlíšenie je naozaj brilantné.

Vo väčšine high-endových noviniek už nájdeme systém vo verzii 4.0 Ice Cream Sandwich. A preto je prítomnosť "perníka" v Xperii S menším prekvapením, pre niekoho možno sklamaním. Na ruskej zmrzline (ICS) si pochutná v druhom štvrťroku.

Väčšina výrobcov dopĺňa čistý Android o svoju nadstavbu a ani Sony (SE) nie je výnimkou. Potešila ma dobre spracovaná zablokovaná obrazovka, ktorá má pár zaujímavých vylepšení. Potiahnutím widgetu hodín doľava sa zobrazí ovládanie prehrávača. Spustenie prehrávača je tak naozaj rýchle. Vynikajúca funkcia. K zmeškaným udalostiam (správy, e-mail, hovor) sa dostanete potiahnutím notifikácie zľava doprava, rovnako ako pri odblokovaní. Pohotovostný režim pozostáva z piatich domácich obrazoviek, ktoré slúžia na pripnutie widgetov, skratiek k rôznym aplikáciám (kontakty) a priečinkov. Práve priečinky sú veľmi pekne spracované. Ukážku nájdete v našej galérii. No Sony ako by stále nevedelo pochopiť, že skratky do nastavení vo výsuvnej lište sú vážne potrebným doplnkom. Tento nedostatok aspoň sčasti pokrýva obsahovo bohatý widget s väčšinou potrebných nastavení. Stále som nechápal, prečo výrobcovia ponúkajú widget rýchleho zapnutia Bluetooth, keď aj tak bolo potrebné zájsť do nastavení a zapnúť viditeľnosť zariadenia. Xperia S našťastie ponúka trvalé zapnutie viditeľnosti. O jednoduché oživenie zariadenia sa postarajú témy, konkrétne sedem. Ich farby vás budú sprevádzať aj v niektorých aplikáciách. V tomto smere si však svoje prvenstvo stále drží HTC so Sense, ktorého prepracovanosť a funkcionalita je na oveľa vyššej úrovni.

Dlhším podržaním napájacieho tlačidla sa zobrazí ponuka nastavení, medzi ktorými nájdeme aj možnosť nasnímať obrazovku. Funkcia reštartovania chýba.

Už z parametrov sa dá vyčítať, že Xperia S nebude žiaden slimáčik. Rýchlosť je fantastická, absolútne žiadne zasekávania. Samovoľný reštart a pády aplikácií, to sú slová, ktoré nepozná.

Xperia S ma prekvapila slušnou hlasitosťou počas telefonovania. Hlas bol zreteľný a nemala problém ani s hlučnejším prostredím. V určitých situáciách mi však chýbala možnosť odpovedať na, v danej situácii "nevhodný", hovor prostredníctvom SMS správy. Kontakty sú už tradične prepojené s rôznymi účtami (Google, Facebook...) a po ich pridaní sa automaticky zosynchronizujú. Xperia S si poradí aj s inteligentným vytáčaním. Prehľadáva čísla, mená a priezviská.

Písanie správ a e-mailov bolo na výborne rozloženej klávesnici naozaj potešením. V landscape režime (naležato) som nerobil takmer žiadne chyby. Veľký displej ukáže svoju silu aj pri rýchlosti písania. Asistovať vám môže aj automatická oprava a dopĺňanie slov, ja však túto funkciu neobľubujem. Zobrazenie počtu napísaných znakov sa už z telefónov pomaly vytráca, výnimkou nie je ani Xperia S. Súčasné využívanie smartfónov je najmä o dátach, a tak SMS správy nahrádzajú sociálne siete, IM účty a e-maily. Už klasickou výbavou androidov sú dve aplikácie E-mail a Gmail. Prvá si poradí aj s viacerými odlišnými kontami a pri zadávaní známych účtov vás odbremení od nastavovania parametrov.

Jemné rozlíšenie ukázalo svoju silu aj pri prezeraní webu. Písmo je naozaj ostré a v mnohých prípadoch som nemusel ani približovať text. Výborná hardvérová výbava si poradila aj s viacerými oknami, posúvanie na stránkach bolo plynulé a na výbornú zvládol aj približovanie textu, ktoré bolo taktiež bez akéhokoľvek zaváhania. Prehliadač už tradične ponúka prácu so záložkami, správcu preberaní, viaceré okná, prezeranie histórie a automatické dopĺňanie web adresy. Hravo zvláda aj zobrazenie flash animácií. Vstavaný prehliadač v OS Android mi plne vyhovuje, ako sekundanta si občas nainštalujem aj Operu Mini.

Fotoaparát s LED bleskom podal dobrý výkon najmä v dobre osvetlených podmienkach. V noci to už bolo horšie. Odporúčam navštíviť našu galériu a prezrieť si testové fotografie. Xperia S ponúka aj automatické zaostrovanie, ktoré sa zíde napríklad pri snímaní textu. V ponuke nastavení nájdeme funkciu rozpoznávania úsmevu, stabilizátor obrazu, meranie a hodnotu expozície, režim zaostrenia, ISO. Peknú scenériu zaznamenáte pomocou funkcie panoráma. V zariadení nájdeme aj možnosti snímania v 3D, no na prezretie budete potrebovať 3D televízor. Video natáča v HD a Full HD rozlíšení a výsledok nájdete opäť v galérii. Aj tu nájdeme funkciu stabilizácie obrazu. Chybičkou krásy je dlhšie preostrovanie počas natáčania. LED blesk poslúži aj ako prisvetlenie.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 48 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 110 MB / min.)

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 21 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 30 MB / min.)

Je vidieť, že na multimediálnych funkciách si Sony dalo záležať. Prehrávač hudby mi plne vyhovoval. Zobrazenie obrázku albumu, ekvalizér (aj vlastný profil), xLOUD (zosilnenie úrovne hlasitosti reproduktora), funkcia Clear Bass, TrackID (rozpoznanie skladby, potrebné dátové pripojenie), triedenie skladieb, možnosť doplnenia informácií o skladbách z webu, funkcia prehľadávania a previazanie s Youtube, Wikipediou. Ja som spokojný. Pekne spracované, nevtieravé prostredie radím medzi tie lepšie. Nechýba ani zmena hlasitosti v zablokovanom stave. Azda jedinou chybičkou krásy je nie práve najkvalitnejšia interpretácia zvuku cez hlasný reproduktor. Na stereo reproduktory sa akosi zabúda a hudbu si aj tak najlepšie vychutnáte cez kvalitné slúchadlá. Nie sme predsa "fajnšmekri", ktorí sa radi delia o svoju plnohodnotnú zbierku v MHD-čke.

Prehrávač hudby ma potešil ovládaním hudby zo zablokovanej obrazovky, no na ovládanie FM rádia sa akosi pozabudlo. Nenájdeme ho ani vo výsuvnej lište a ani ako widget. Poradí si so zobrazením RDS, automatickým vyhľadávaním staníc, hlasnou reprodukciou a vyhľadaním názvu skladby pomocou TrackID. Tu však opäť nezabúdajme na dátové pripojenie.

Slúchadlá v balení podávajú priemerný výkon, škoda že výrobca nepribalil slúchadlá LiveSound. Xperia S je predsa top model.

Video vo formáte .avi telefón prehral bez problémov, titulky už nie. Tieto nedostatky príliš neriešim, keďže môj obľúbený prehrávač MX Video Player mi hravo pokrýva všetky moje nároky. Sledovanie filmu s rozlíšením 720p bolo na tomto zariadení naozaj zážitkom.

Sony používa okrem GPS aj ruský družicový navigačný systém Glonass. Spojenie oboch by malo priniesť rýchlejšie vyhľadanie satelitov a presnejšie nájdenie aktuálnej polohy. Postavil som sa približne do stredu pred širokú budovu a spustil Google Mapy. Zapol som iba vyhľadávanie pomocou satelitov, bez lokalizácie prostredníctvom bezdrôtových sietí. Nájdenie satelitov bolo naozaj rýchle, no prekvapila ma veľmi presná lokalizácia. Mapa ma zobrazila presne tam kde som stál. Xperia S ponúka aj navigáciu Wisepilot, tá si ale žiada zakúpiť licenciu.

Xperia S sa môže pochváliť aj certifikátom Playstation. S pár hrami som sa už zoznámil na Xperii Play, kde mi hra Crash Bandicoot pripomenula detské časy. Je však škoda, že nefinálne balenie bolo bez hier.

Zaujímavým doplnkom sú inteligentné štítky, NFC tags. Žetónom môžete pridať rôzne funkcie telefónu, ktoré sa spustia pri ich vzájomnom dotyku. Napríklad žetón na nočnom stolíku vám môže deaktivovať dátové prenosy, znížiť hlasitosť a zapnúť budík. Má to však dva "menšie" háčiky. Telefón zareaguje na Tag iba v odblokovanom stave a čo je ešte horšie, finálne balenie nebude obsahovať ani jeden Tag. Mali by sa predávať zvlášť, štyri kusy za približne 20 libier.

Vo vlajkovej lodi by som už čakal plnohodnotný kancelársky balík, no OfficeSuite je iba vo verzii View. Editáciu a ďalšie funkcie ponúka až verzia Professional za 10 dolárov.

Z klasických aplikácii na organizáciu času (viacnásobný budík, stopky...) vyniká najmä Kalendár. Nenáročnému používateľovi, ktorý nemá denne milión stretnutí, určite postačí. Ponúkne informačnú lištu s popisom udalosti, prehľadný režim týždeň a synchronizáciu s kalendármi rôznych služieb. Pripomienka sa ukladá na účty, do pamäti zariadenia si ju nevložíte.

Xperiu S som používal najmä ako pracovný nastroj a vtedy mi vydržal deň a pol. Konkrétne to bolo pár telefonátov, nonstop pripojenie k EDGE a zároveň online na GTalku, pár SMS a asi 15 min na webe.

Výhody:

+ rozlíšenie displeja

+ rýchlosť zariadenia

+ LED notifikácia

+ hardvérová spúšť fotoaparátu

+ GLONASS

+ nano porvrch

+ NFC tags

+ HDMI kábel v balení

+ dobrá hlasitosť hovoru

Nevýhody:

- micro SIM

- OS Android "len” vo verzii 2.3

- balenie bez NFC tagov

- slabšia kvalita fotografií v noci

- tlačidlo napájania v hornej stene

- menej pohodlné dotykové tlačidlá

Orientačná cena: približne 500 €

Záver

Sony Xperia S je zaujímavý telefón s originálnym dizajnom a strašne, ale strašne návykovým HD displejom. Prítomnosť dvojjadrového procesoru je naozaj cítiť, počas testovania telefón fungoval ako švajčiarske hodinky. Spočiatku sa mi jeho dizajn nepáčil, no postupom času som bol rád, že nemám v ruke ďalší nudný telefón, ktorý len ťažko odlíšite od ostatných. Páčila sa mi aj použitá nano technológia, ktorá ukázala svoju silu najmä na našej bielej verzii. Pochvalu si zaslúži aj za hardvérovú spúšť s funkciou rýchleho snímania a LED notifikáciu. Nedostatkom môže byť slot na microSIM kartu, ktorý urobí vrásky nie jednému používateľovi a staršia verzia OS. Mne je však jedno, či mám v zariadení verziu 2.3 alebo 4.0. Len nech je telefón rýchly.

Kúpil by som si ho? Asi áno. MicroSIM a starší OS mi neprekážajú, rovnako ani absencia slotu na microSD. Interná pamäť je dostatočné veľká. Ale ten displej...bude ťažké opäť prejsť na WVGA rozlíšenie.

Diskusia k článku:

BeJay 10.01.2012 - 13:35

Niekoľko doplnení a upresnení... batéria má kapacitu 1750mAH... Xperia S NEPODPORUJE microSD karty... Predná kamera nieje VGA ale 1,3Mpx s 720p HD video nahrávaním... Hlavný foťák je 12Mpx ExmorR s FULL HD videom pri 30fps... Displej má 342PPI !!! Poprosím skúste opraviť,doplniť..:)

JaroB10.01.2012 - 13:46 Trvalý odkaz

Inak ten displej musí byť nádherný pri jeho superjemnosti 342PPI čo je viac ako má LG displej v iPhone...:)

BeJay10.01.2012 - 13:57 Trvalý odkaz

veľmi pekný dizajn aj výbava - už len kapacita batérie, cena a máme "vymalovano"

Lenka Ivančíková10.01.2012 - 14:13 Trvalý odkaz

no neviem, na stranke pise vyrobca Memory card slot: 32 GB, Internal phone storage: 1 to 1.5 GB . Ale na ofic. blogu SE pise 32 GB Flash storage. Este pozistujem. Pravdepodobne bude mat 1-1,5 GB ROM a 32 GB Flash pamate.

Martin Ivičic10.01.2012 - 18:36 Trvalý odkaz

Ak toto bude za slusnu cenu vymenim to aj za moj Galaxy NOTE :) paci sa mi to!

Celá diskusia 71 príspevkov