Nokia E90 Communicator

RECENZIA smartfónu Plne vybavený smartfón s QWERTY klávesnicou, 3 Mpix fotoaparátom s AF, GPS, podporou HSDPA...

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia

OS: S60 3.1 Edition, Symbian OS 9.2, Feature Pack 1,

procesor: ARM 11, 332 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 132 x 57 x 20 mm,

šírka otvoreného prístroja: odhadom 112 mm,

hmotnosť: 210 gramov (zistená: ???),

hlavný displej: aktívny, 800 x 352 b., 16 777 216 farieb, 90 x 40 mm,

vonkajší displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 216 farieb, 30 x 40 mm,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536), LED blesk, makro, autofocus, záznam videí (640 x 480 b, 25 fps, MPEG4, AAC audio 48 khz),

CIF kamera na videohovory,

pamäť: 128 MB + 512 MB microSD, zdieľaná,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, PTT, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS (do 384 kbps), HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: IrDA, Bluetooth 2.0, miniUSB (USB 2.0), mass storage, Wi-Fi 802.11g,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+ prehrávač, 2,5 mm jack (ECI), FM rádio, stereo reproduktory,

ostatné: Java, WAP, videohovor, VoIP 2.1, Flash 2.0, GPS (SiRF Star III),

Quickoffice (documents, spreadsheets, and presentations), Zip Manager, Adobe Acrobat Reader

batéria: BP-4L, 1 500 mAh,

výdrž: fo 5 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

zo zoznamu štandardných funkcií mu nič nechýba.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

Nokia E90 Communicator, batériu BP-4L (1500 mAh), stereo headset HS-47, nabíjačka AC-4, miniUSB-USB kábel DKE-2, pamäťovú kartu microSD 512MB, DVD so softvérom, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia E90 je stará novinka, dlho očakávaná, ale pre mnohých stále nedosiahnuteľná kvôli vyššiemu dopytu než je jej ponuka. Tým nastalo zvýšenie ceny, až na 31 000 korún oproti predpokladaným 29 tisícom. Nokia E90 je plnohodnotným nástupcom úspešnej Nokie 9500. Zo Series 80 prešla na S60 (už nie Series 60), došlo ku zjednoteniu softvéru s ostatnými modelmi Eseries.

V zavretom stave upúta veľkým QVGA displejom, pohodlnou klávesnicou a pevným spracovaním. V pravom hornom rohu prednej steny je vypínacie tlačidlo, zadná stena je spestrená objektívom a bleskom fotoaparátu. V spodnej časti nájdete aj užitočný univerzálny miniUSB konektor (nenabíja!), kryt pre microSD kartu, vstup pre nabíjačku i slúchadlá (2,5 mm).

Otvorenie nastáva vo dvoch fázach, dvojitý kĺb si pochvaľujem. Nokia E90 však môže zvierať aj iný, než len 90- a 180-stupňový uhol. Nokia E90 je ťažká a veľká. Ale keď som nemal minulý rok problém spokojne používať Nokiu 9500, prečo by som nemal E90-ku?

Vonkajšia klávesnica je štandardná, len už po novom chýba tlačidlo ceruzka. Po oboch stranách hlavného displeja sú dve tlačidlá. Ľavé som ani raz nepoužil, z pravej dvojice možno jeden raz červené tlačidlo. Za to hlavná časť klávesnice ma potešila. Je tvrdšia, no plnohodnotná, dokonca s riadkom špeciálnych tlačidiel navyše...ako v 9500-ke či 9300-ke. Ku klávesnici nemám výhrad. Je jemne podsvietená, ponúka písanie s diakritikou, akurát zadávanie číslic nie je úplne doriešené. Mnohým oveľa viac vyhovujú číslice v bežnom štýle 3 x 3 než 9 číslic za sebou (plus nula). Veľmi návykové je používanie tlačidiel Ctrl a Chr v kombinácii s ostatnými.

EXTRA plus: takmer bezchybné spracovanie, kvalitné plasty.

V zavretom stave je displej E90 plnohodnotným pomocníkom pri 3/4 činností so smartfónom. Dokonca je to jediný možný hľadáčik fotoaparátu. Keďže je to mobil radu Eseries, na pohotovostnom displeji nezobrazuje len ikony ku vybraným funkciám, prepojenie s kalendárom, ale aj posledné prijaté e-maily či dostupnosť Wi-Fi. V zavretom stave sa displej a jeho možnosti nijako nelíšia napríklad od známej Nokie E50. Po otvorení sa ukáže krásny širokouhlý displej s veľkými možnosťami pri prezeraní webu, e-mailov či dokumentov. Až 800 bodov šírky je ideálnych na prezeranie všetkých bežných webových stránok, rovnako aj na pohodlné čítanie dokumentov. Displej má viacero úrovní jasu a obidva sú veľmi dobre viditeľné aj na slnku.

EXTRA plus: výborné displeje s výbornou viditeľnosťou na priamom slnečnom svetle.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Som zvyknutý na fotoaparát Sony Ericssonu K800i, najmä na aktívny kryt objektívu, ktorý ho okamžite spustí a xenónový blesk. Preto budem ku fotoaparátu E90 mierne kritický. Nepamätá si ani vyváženie bielej, pričom sa to s automatikou veľakrát nedá ani vydržať. Jednoducho je vždy nutné, komplikovaným spôsobom a bez akýchkoľvek skratiek, vstúpiť do pomocnej ponuky a zmeniť white balance napríklad na slnečno. Tak sa zbavíte nepríjemného modrého nádychu. Keďže často fotím aj s podobne postihnutou Nokiou E61i, na tento nepohodlný proces som si už ako-tak zvykol. Autofocus je fajn, rozlíšenie 3 Mpix tiež úplne postačuje. Spusteniu fotoaparátu musí predchádzať odblokovanie klávesnice...keď si raz zvyknete na aktívny kryt objektívu, tak vám bude poriadne chýbať. LED blesk...čo chcete počuť od človeka, ktorý si zvykol na xenónový? Že LED pri makre prepaľuje, pri vzdialenejších objektoch (postavách) je nedostatočný. Takže ak chcete foto-smartfón, poobzerajte sa radšej po Nokii N95. Táto E90-ka je dobrá na denné momentky či dokumentáciu určitých udalostí (kúpa domu, autonehoda, poslanie fotografie nového auta svojim kamarátom...). Ak si trpezlivý človek zvykne aj na, takmer vždy nutnú, zmenu vyváženia bielej farby, dosiahne s Nokiou E90 počas dňa celkom pekné zábery. Pri prezeraní fotiek využijete širokouhlý displej až po ich priblížení. Keďže je to model radu Eseries, rozdeľuje fotky a videá do samostatných priečinkov a neponúka (pre mňa zbytočne procesovo náročnú) 3D galériu. Galéria E90-ky je praktická ale neponúka jednu podstatnú vec - úpravu fotiek!

EXTRA mínus: fotoaparát v drahom mobile bez aktívneho krytu objektívu, so slabým bleskom a bez klávesových skratiek je pre mňa sklamaním. ROvnako tiež chýbajúca úprava fotiek.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

So záznamom videa je to v E90 už lepšie. VGA rozlíšenie a čistý AAC zvuk sú peknou kombináciou aj v počítači. Počas záznamu môžete využiť digitálne priblíženie, ale ako je zrejmé z

ukážky, veľmi sa to neoplatí. Približujte preto s rozumom a len jemne. Pri prezeraní videa opäť nevyužijete celú šírku displeja, ale asi 469 x 352 bodov (približne displej Nokie E60, N80).

EXTRA plus: pekný obraz aj zvuk zaznamenaných videí.

Parametre videa:

celkovo: 2143 kbps (asi 16 MB / min.)

obraz: 640 x 480 b., 21 fps, 2052 kbps

zvuk: 1 kanál, 48 000 Hz, 16 bit, 91 kbps

UKÁŽKA VIDEA

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Profily v S60 nie sú časované, čo ma stále veľmi mrzí. Keď to Nokia vie v rade S40, prečo nie v S60? Hudobné funkcie sú štandardné. Dobrý prehrávač hudby so všetkými potrebnými funkciami aj knižnicou. Nechýba ani mediálne tlačidlo, ktorému priradíte ľubovoľnú funkciu. V mojej Nokii E61i je ňou galéria, ale môže to byť aj prehrávač hudby. S hudbou budete určite viac pracovať v zavretom stave. Nokia E90 obsahuje 2,5 mm konektor, redukciu na 3,5 mm kúpite v každom dobrom elektre. Nechýba ani FM rádio, ale keďže som nemal k dispozícii celé balenie E90-ky, dokonca ani slúchadlá, nemohol som ho vyskúšať. S funkciou RDS nepočítajte, ale vďaka službe Visual Radio môžete online vyhľadať všetky frekvencie vo vašej lokalite.

TIP: Odporúčame prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Podpora GPS sa pomaly stáva štandardom u mnohých drahých mobilných zariadení. V Nokii E90 nefungovalo spoľahlivo a netreba brať vážne ani text "GPS nedostupné". Treba jednoducho čakať...a čakať...a po 5 minútach sa signálu možno dočkáte. Použiť môžete bezplatné Nokia Maps, za navigáciu si musíte zaplatiť. Poobzerajte sa preto aj po navigačných softvéroch iných firiem. Mapové podklady si v prípade Nokia Maps môžete stiahnuť pred cestou cez PC (použite Nokia Map loader), alebo ich sťahovať online. Nechýba ani podpora AGPS (asistované GPS), technológie, ktorá aj bez signálu GPS určí aspoň približnú polohu podľa používanej BTS-ky (základňovej stanice vášho operátora). Opäť pvšak pripomínam, že Nokia Maps navigujú až po zakúpení časovo obmedzenej licencie.

EXTRA mínus: čakať 5 minút na GPS signál v rozľahlej rovine je nešťastím.

Pracovné funkcie sú primárnou úlohou E90-ky. Telefónny zoznam je veľmi pohodlný, v pravej časti obrazovky vždy vidíte všetky údaje ku vyznačenému menu. To mi na E61i naozaj chýba. Počas hovoru je zaujímavou funkciou aktivácia hlasného handsfree otvorením prístroja (pri hlásení hovoru ho takto hneď aj prijmete). A oproti Nokii 9500 pribudlo aj hlásenie hovoru vibráciou. Pamäť na kontakty, správy, kalendár a podobné funkcie je v smartfónoch od Nokie zdieľaná...nazvime ju takmer neobmedzenou. Páči sa mi aj funkcia hľadanie...vybraný text vyhľadá E90-ka v kontaktoch, kalendári, správach, e-mailoch aj iných súboroch. Skvelé! Túto funkciu používam aj v E61i. Nokii E90 nechýba ani podpora videohovorov.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Práca so správami v Nokii E90 je potešením. QWERTY je zárukou úspechu, pohodlná QWERTY je už len krôčikom ku závislosti. Sedíte doma, napríklad pred TV, mobil pripojený ku domácej Wi-Fi sieti pravidelne kontroluje e-maily. Každých 30 minút pri POP3 alebo až každých 5 minút pri IMAP4. Píp...e-mail si prečítate aj naň okamžite, a hlavne pohodlne, zareagujete. Načo by ste chodili ku počítaču, na ktorom napríklad robí protokol do školy váš starší syn. Ešte lepším príkladom je vybavenie pracovnej pošty po ceste do práce. Tam už budete mať premazaný spam, odpovedanú otázku vášho kolegu a môžete sa vrhnúť na dôležitý e-mail s dokumentmi od vašich zahraničných partnerov. A úplne najlepším príkladom je vybavovanie pracovnej pošty niekde na chate, na ktorú ste radšej odišli už vo štvrtok. Kvôli odobreniu jednej objednávky predsa nebudete trčať v piatok v práci! Kolegom do práce potom provokačne odporúčam poslať peknú fotku okolitej krajiny.

EXTRA plus: 512 MB internej pamäte + microSD

Pri písaní textu oceníte kombinácie s klávesami Ctrl a Chr. Kopírovanie známym Ctrl+C, výber celého textu Ctrl+A uľahčí veľa práce. Písanie s diakritikou je veľmi pohodlné, v tomto nemôžem s Nokiou E61i ani porovnávať. Tu len snívam o špeciálnom riadku so znakmi ľ, š, č, ť, ž, ...

Editory SMS a MMS sú síce jednoduché, ale nesťažujem si. V jednoduchosti je predsa krása. Nechýba im nič podstatné.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Internetový prehliadač, to je skrátka balada. V dosahu rýchlych dátových prenosov, či už Wi-Fi, alebo UMTS a HSDPA prakticky nemusím na kontrolu fony.sk vôbec otvárať notebook. A keď chcem všetko ešte viac urýchliť, použijem textovú alebo wapovú verziu. Webový prehliadač zobrazuje pohodlne celé web stránky bez akýchkoľvek dizajnových či informačných strát. Keď však porovnám prácu v teréne, napríklad na chate s pokrytím EDGE, radšej použijem pre informatívne prezeranie webu Operu Mini 4 (beta). Keď potrebujete pohodlne pracovať s elektronickým bankovníctvom, budete radi, že máte všetko, aj keď pomalšie načítané, pred sebou ako v počítači. Keďže často používam kombináciu web / Opera Mini v Nokii E61i, nemôžem mať problém ani s E90.

EXTRA plus: takmer dokonalý internetový prehliadač.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

A čo vás ešte viac poteší, než keď môžete Nokiu E90 použiť aj ako HSDPA modem (do 3,6 Mbps)? Surfovanie zadarmo cez Wi-Fi na pražskom letisku. Doplním ešte Bluetooth profily podporované Nokiou E90: A2DP, AVRCP, BIP, DUN, FTP, GAVDP, GOEP, HFP, HSP, OPP, SAP.

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Z organizačných funkcií spomeniem pohodlný kalendár s otravným pripomínaním udalostí. Jednoducho to zvoní celú minútu a opakuje sa to každých päť minút až do stopnutia. Ak pripomienku prehliadnete, nenájdete o tom informáciu ani na displeji. Ja som si na E61i musel vyrobiť trojsekundový tón s minútou ticha za ním. Nie všetky pripomienky predsa berieme až tak vážne a často sa jedná o pripomenutie bežných opakujúcich sa vecí (jazykový kurz, lieky a pod.). A skúste v kľude pozerať televízor, lieky máte už 3 minúty v sebe, ale vo vedľajšej izbe vám reve Nokia ako o život. Ďakujem, neprosím.

EXTRA mínus: otravné pripomínanie udalostí.

Opakované budíky, dokonca niekoľko, potešia.

Prehliadač a editor dokumentov DOC a XLS nemá vážnu chybu, prehliadač PDF tiež pracuje korektne. Zobrazovanie bombastických prezentácií nečakajte, ale E90 nie je notebook. Rovnako sa nespoliehajte na zložité tabuľky, s niektorými operáciami si E90 neporadí, v základe však stačí.

Ďalšie funkcie: čiarový kód, kalkulačka, tímy, prevody, zip, poznámky a aktívne poznámky (s priložením súborov), bezdrôtová klávesnica.

Zvukové záznamy do 1 hodiny a vo vyššej kvalite (formát AAC) mnohých istotne potešia. E90 preto dobre nahradí aj diktafón.

EXTRA plus: nový záznam zvukov nahradí diktafón.

Výdrž Nokie E90 na jedno nabitie je vďaka silnej batérii veľmi slušná. Displej môže mať najnižšiu hodnotu jasu a aj tak naň dobre vo dne uvidíte, preto môžete energiou šetriť aj v tomto smere.

Výhody:

- konštrukcia,

- klávesnica,

- plná funkčná výbava.

Nevýhody:

- niekedy pomalšie reakcie,

- cena,

- funkčnosť GPS.

Orientačná cena: 31 000 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia E90 je fajn, je super, je takmer dokonalá a je...neskutočne drahá. Neviete čo s 30 000 korunami, spomínate so slzou v oku na Nokiu 9500 a chcete nadupaný mobil s dobrým fotoaparátom, kompletnou konektivitou a QWERTY klávesnicou a pohodlnou podporou diakritiky? Nokia E90 je tu pre vás.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.09.2007 - 18:01

Mulano: chybicka sa vloudila v 10 odstavci: Nokia E80 namiesto E90 :) ...je prvy komuniaktor s vibracnym upozornenim...

anonymous12.02.2007 - 20:01 Trvalý odkaz

martin: To je dufam vtip ze ti chyba pop-port, ked je tam miniUSB. Za 1. v tom nevidim rozdiel, ci tam pichnem to alebo ono a za 2. miniUSB je urcite rozsirenejsi konektor.
A tiez nerozumiem casovanym profilom. V S60 mozno chybaju v zaklade, ale je predsa kopec aplikacii, ktorymi sa to da spravit, tak kde je problem.
Na zaver uz len dodam, ze Nokia urobila urcite velky pokrok od 9500ky. Len tak dalej. Najhorsia je na celom komunikatore uz len cena...

anonymous12.02.2007 - 20:10 Trvalý odkaz

fizzy: No mne tam už iba chýba dvd napalovacka :)

anonymous12.02.2007 - 21:00 Trvalý odkaz

mato: 200eur v baleni :D

anonymous12.02.2007 - 22:51 Trvalý odkaz

orso: ...a este jedna chybicka: "V Nokii 9500 je ukrytý procesor 330 MHz OMAP2420"

Celá diskusia 90 príspevkov