Huawei Ascend P1 (U9200)

Recenzia štýlového dotykového androidu s 4,3'' qHD Super AMOLED displejom,8 Mpix fotoaparátom a dvojjadrovým 1,5 GHz procesorom.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich

procesor: dvojjadrový 1,5 GHz Cortex-A9

grafický procesor: PowerVR SGX540

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 127 x 65 x 8 mm,

hmotnosť: 110 gramov overenédisplej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 540 x 960 b., rozmery 54 x 95 mm, uhlopriečka 4,3'' (109 mm), Gorilla Glass,

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, dual LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps),

predná kamera: 1,3 Mpix

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 4 GB ROM (dostupných 2,36 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (bez RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 670 mAh

SAR: hlava 0,606 W/kg, telo 0,435 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 420 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, tlačidlo spúšte, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: telefón s integrovanou batériou, slúchadlá, nabíjačka, microUSB kábel, dokumenty,

Huawei Ascend P1 je momentálne top modelom tejto značky na našom trhu. Predstavený bol na MWC v Barcelone, kde nám spoločnosť ukázala viacero zaujímavých noviniek.

"Pé jednotka" pôsobí naozaj elegantne a svojou hrúbkou sa radí medzi najtenšie smartfóny na trhu. Vďaka soft-touch úprave zadného krytu a dolnej vystupujúcej časti sa v ruke drží veľmi dobre a nešmýka sa. Povrch zadného krytu sa ľahko čistí a v porovnaní s lesklými plastmi nezachytáva takmer žiadne odtlačky. V dolnej vystupujúcej časti sa nachádza hlasný reproduktor a slovo hlasný je tu naozaj namieste. Najvyššiu úroveň som mal nastavenú asi iba raz, a vtedy sa za mnou otáčal celý obsah natlačenej MHD-čky. Druhou vystupujúcou časťou je objektív fotoaparátu s dvojitým LED bleskom. Viem, že jeho zapustenie do tak tenkého tela by bolo asi náročnejšie, no v takomto prevedení sa môže objektív ľahko poškriabať. Kovový lem ho chráni iba zo strán. Chýbajúci zadný kryt pochoval možnosť vybratia batérie a sloty, ktoré sú zvyčajne umiestnené vedľa nej, nájdeme po stranách. V smartfónoch bez zadného krytu napríklad HTC One S a One X sa na pamäťové karty zabudlo, a tak Huawei dostáva odo mňa veľkú pochvalu. Slot na microSD kartu je krytý a spolu s tlačidlom napájania tvoria obsah pravej steny. Tlačidlo napájania by som privítal o čosi nižšie, kde by bolo dostupnejšie pre menšie ruky. Ale aspoň nie je hore. Tam nájdeme krytý slot na klasickú verziu SIM karty, microUSB konektor a 3,5mm audio konektor na pripojenie ľubovoľných slúchadiel. V pravej stene sa nachádza iba tlačidlo ovládania hlasitosti. Ascend P1 má pri pohľade zboku naozaj tenké a oblé bočné steny, a tak mu tú chýbajúcu spúšť fotoaparátu odpúšťam.

Na prednej stene nesmie chýbať informačná LED dióda, ktorú v smartfónoch od Huawei vidíme naozaj často a radi. Je ukrytá v mriežke slúchadla a upozorní vás na slabú kapacitu batérie alebo zmeškané udalosti. Vedľa ešte nájdeme senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia (zhasne obrazovku počas hovoru) a prednú 1,3 Mpix kameru s možnosťou snímania HD videí. Trojica dotykových tlačidiel pod displejom má dobrú citlivosť a nechýba im ani podsvietenie a vibračná odozva.

Displej je jasným dôkazom kam P1 patrí. Kombináciou Super AMOLED displeja s uhlopriečkou 4,3-palca a rozlíšením 540 x 960 bodov vzniklo niečo, na čo sa budete s radosťou pozerať. O tom, že čierna na Super AMOLED displeji je naozaj čiernou sa presvedčíte pri pokuse nájsť hranicu medzi displejom a čiernou konštrukciou. Jemné rozlíšenie a pekné farby oceníte pri prezeraní obrázkov, filmov ale aj v prehliadači, kde vďaka týmto parametrom je text ostrejší a pre pohodlnejšie čítanie netreba veľmi zoomovať. Silnou stránkou technológie Super AMOLED sú aj pozorovacie uhly, kde sa nestráca vernosť farieb. V nastaveniach displeja ma zaujala funkcia Vylepšenie obrázka, ktorá by mala urobiť obrázky "živšie". Ja som si ale rozdiel nevšimol. Veľké dotykové obrazovky na smartfónoch sú ľahkou korisťou pre prípadné škrabance, no v tomto prípade by ich malo eliminovať ochranné sklíčko Gorilla Glass.

O hardvérovú výbavu sa postaral Texas Industries a v smartfóne nájdeme rovnaký SoC (system on chip) ako v Samsungu Galaxy Nexus – OMAP4460. Ten pozostáva z dvojjadrového procesora Cortex-A9 s taktom 1,5 GHz a grafického procesora PowerVR SGX540. Smartfón bežal rýchlo a plynule, bez akýchkoľvek zaváhaní. Aj vďaka operačnej pamäti RAM s kapacitou 1 GB. Okrem slotu na microSD karty je k dispozícii aj interný ukladací priestor. Z papierových 4 GB je ale v skutočnosti dostupných "iba" 2,36 GB. Pri smartfóne s touto cenovkou a výbavou by som očakával aspoň 4 GB.

Operačný systém by mal v budúcnosti získať novú nadstavbu vytvorenú priamo spoločnosťou Huawei – Emotion UI. Momentálne v ňom ale aj tak nájdeme viac než sme zvyknutí. Prostredia sú hneď dve a meniť ich môžete jediným stlačením ponuky v kontextovom menu. Prvý, Huawei spúšťač je takmer totožný s čistým ICS a ponúkne päť domácich obrazoviek bež možnosti pridania alebo odstránenia ďalšej, vyhľadávací panel Google na každej obrazovke a widgety pridáte iba z ponuky v menu. Najvýraznejšou úpravou je možnosť zmeny motívu ikon zo základného ICS – Android na motív Úsvit alebo Vánok. Dostávame sa k druhému, naozaj prepracovanému prostrediu –3D Domov. Ako názov prezrádza, prostredie pôsobí 3D dojmom. Pri posúvaní obrazoviek sa preklápajú v štýle kocky a ponuka widgetov v tomto prostredí je doplnená o päť 3D widgetov (Kalendár, E-mail, Hudba+, Fotoalbum, Hodiny s počasím). Na pridávanie týchto piatich a ďalších klasických už nie je potrebné vchádzať do menu s aplikáciami a widgetmi. Funguje to ako na nižších androidoch, teda dlhším podržaním na domácej obrazovke.

Obrazoviek môže byť maximálne sedem a poteší aj prechod z poslednej na prvú. Pekný 3D efekt je ešte prítomný pri otváraní priečinkov na domácich obrazovkách (v menu chýba). Obe prostredia dopĺňa zablokovaná obrazovka s tromi skratkami a taktiež s ovládaním prehrávača hudby, ktoré sa objaví ak hodiny posuniete do strany. A nakoniec je tu výsuvná lišta s piatimi skratkami nastavení, možnosťou mazania notifikácií jednotlivo a vysuniete ju aj na zablokovanej obrazovke. Huawei, klobúk dolu. Takto vyzerá funkčné a prepracované prostredie/a. Obe bežali plynule a nestretol som sa so žiadnym zamrznutím. Jedna funkcia mi tu ale predsa len chýbala. Privítal by som plnohodnotného správcu úloh s možnosťou ukončovania aplikácií po jednom, tak ako to má napríklad Samsung.

V aplikácii Ľudia nájdete všetky kontakty z viacerých účtov a pri zhode názvov sa automaticky prepoja. Inteligentné vyhľadávanie na číselníku mnohokrát urýchli nájdenie kontaktu a počas zadávania prehľadáva v menách a priezviskách, so súčasným prehľadávaním v oboch si neporadí. Okrem zoznamu kontaktov tu nájdete aj možnosť vytvárania skupín a priradenie jednotlivých kontaktov k obľúbeným. Ak od "telefónneho zoznamu" očakávate viac, skúste navštíviť obchod Google Play, kde nájdete množstvo ďalších dialerov a zoznamov.

E-mailovú komunikáciu majú na starosti dve aplikácie E-mail a Gmail. Prvá si poradí aj s rôznymi účtami a o nastavenie tých známejších sa postará za vás. Obe aplikácie ponúkajú widget na domácich obrazovkách.

Počas testovania som s Ascendom P1 navštívil veľtrh IFA v Berlíne a vyskúšal som ním nafotiť napríklad živé fotografie Galaxy Note 2, ktoré nájdete v príslušnom článku. V určitých svetelných podmienkach sa už objavil šum ale s fotoaparátom som bol viacmenej spokojný. S vlajkovými loďami od HTC a Samsungu by ale tempo udržal len ťažko. Hardvérovej spúšte sme sa nedočkali, a tak na jeho rýchle spustenie poslúži aspoň skratka na domácej obrazovke. Prostredie je podobné ako v iných smartfónoch. Napravo dotyková spúšť, prepnutie foto na video, vstup do galérie a naľavo panel so skratkami. Menším nedostatkom je nemožnosť upraviť s tieto skratky a mať tak tie najpoužívanejšie hneď poruke. V bohatej ponuke nastavení nájdete efekty – starožitné, solarizácia, reliéf, voda..., nastavenie ISO, expozície, sýtosti , kontrastu, jasu, zisťovanie tváre alebo potlačenie červených očí. Zaujímavý obsah ukrýva režim snímania. Okrem zhotovenia jednej fotografie si poradí aj s HDR, panorámou alebo skupinovým snímaním, kedy sa jedným stlačením zhotoví päť fotiek po sebe a zhlukovým snímaním, ktoré zhotoví desať fotografií. Z bohatej výbavy nastavení a scén sme boli zvedaví najmä na HDR a to nás nakoniec sklamalo. Konkurencia si s HDR-kom poradí oveľa lepšie (HTC, Samsung). Ascend P1 nahráva videá okrem HD aj vo FullHD rozlíšení. Použiteľné je ale iba HD, pri FullHD je obraz trhavý a video takmer nepoužiteľné. Testové video spolu s fotografiami nájdete v našej galérii.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 39 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 94 MB / min.)

UKÁŽKA Full HDVIDEA (súbor 78 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 151 MB / min.)

Slot na microSD kartu spolu s 3,5 mm audio konektorom premenia telefón aj na MP3 prehrávač. Huawei opäť prekvapil a pribalil hneď dva. Prvý prehrávač Hudba+ ponúka ovládanie zo zablokovanej obrazovky a panel prehrávača nájdete aj vo výsuvnej lište, no tam už bez možnosti ovládania. Na rýchly prístup k ovládaniu môžete využiť aj widgety, ktoré sú v prostrediach odlišné. Okrem obrázka a ovládania prehrávača sa na displeji v aplikácií zobrazí aj text, ak je dostupný a na úpravu zvuku je pripravená technológia Dolby Digital Plus. Pri zbierke s neúplnými alebo nepresnými ID3 tagmi oceníte delenie skladieb podľa priečinkov, ktoré ich zobrazí tak ako sú uložené na zablokovanej obrazovke. Druhým prehrávačom je Hudba Play, a ide o upravenú verziu tohto googlovského prehrávača. Ovládanie na zablokovanej obrazovke chýba ale vo výsuvnej lište ho už nájdeme. Teda opačne ako v prvom prehrávači. Dolby Digital Plus tu už nenájdeme ale na možnosti úprav zvuku sa nedá sťažovať. Nájdete tu ekvalizér s viacerými profilmi, zosilnenie basov a Efekt 3D, ktorý je aktívny ak máte zapojené slúchadla.

Menším sklamaním je FM rádio bez RDS a RT, teda bez zobrazenia názvu stanice a skladby. Na rozpoznanie hudby tak bude potrebné použiť niektorú aplikáciu z Google Play, napr. Soundhound. Tá ale k funkčnosti potrebuje aktívne dátové pripojenie.

Obsah e-mailu často tvorí aj nejaký ten dokument. Na to sa hodí aplikácia Polaris Office, v ktorej ich môžete nielen prezerať ale aj upravovať a vytvárať. Škoda, že na prepojenie s cloudovými službami sa zabudlo.

Po dlhom čase sa mi dostal do rúk telefón, ktorý už v základe ponúka hru. V hre Riptide GT sa premávate na vodnom skútri a umiestnenie v pretekoch do prvej trojky vám odomkne ďalšie skútre a okruhy.

Integrovaná batéria s kapacitou 1 670 mAh som mnou dokázala držať tempo v priemere deň a pol. Po náročnom dni s automatickou synchronizáciou účtov, pár telefonátoch, asi 15 minútach na webe, polhodine hudby mi večer ponúkala ešte približne 40 percent. Namiesto nečakaného skolabovania na druhý deň som ale radšej ešte v ten večer použil nabíjačku.

Výhody:

+ tenké, pevné a elegantné prevedenie

+ Super AMOLED displej s dobrým rozlíšením

+ bohatá softvérová výbava (dve prostredia, dva prehrávače...)

+ dvojjadrový procesor

Nevýhody:

- integrovaná batéria

- trhavé natáčanie FullHD videa

- malá interná pamäť

- dlhá doba od predstavenia po predaj

Orientačná cena: 406,80 € (Agem.sk)

Záver

Ascend P1 je dôstojným reprezentantom značky Huawei a v elegantnom tele ponúkne to, čo sa od vybavenejších smartfónov očakáva. Okrem dobrej hardvérovej výbavy v podobe dvojjadrového procesora a Super AMOLED displeja s výborným rozlíšením, treba vyzdvihnúť aj bohatú softvérovú nádielku. Jedným z nedostatkov tohto smartfónu je dlhší časový úsek od uvedenia až po predaj. Ascend P1 prichádza v čase, kedy spoločnosť predstavila zaujímavý model Ascend G600, ktorý ponúkne podobne parametre, vyššiu kapacitu batérie a cena by sa mala pohybovať okolo prijateľných 300 €.

Za požičanie prístroja ďakujeme spoločnosti Agem.

Diskusia k článku:

martian 10.01.2012 - 08:34

Cinania sa tusim nastvali a zacali to brat viac nez vazne. :) Som velmi zvedavy na cenu, ale dufam, ze bude ozaj konkurencieschopna.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease12.01.2012 - 23:21 Trvalý odkaz

velmi pekne video. samozrejme aj zaujimavy fon. huawei ide stale nahor..

Maros Niederland02.07.2012 - 23:36 Trvalý odkaz

Ak si udrzia cenu v priemere o 30% lacnejsie ako konkurencia tak Huawei bude dobra volba pre mnohych ktory tuzia po nadupanych smarfonoch. Este treba doriesit aj originalne prislusenstvo a nejake bonusy v baleni naviac oproti konkurencii a bude to.

Beginer05.07.2012 - 10:28 Trvalý odkaz

cena bude okolo 400-500€

Pavol Pavučko05.07.2012 - 11:33 Trvalý odkaz

ee bude este lacnejsia viac ako 450 by som netipoval

Celá diskusia 16 príspevkov