Nokia E70

Recenzia smartfónu Symbian, QWERTY klávesnica, 2 Mpix fotoaparát, podpora 3G a Wi-Fi...

Základná charakteristika:

Nokia E70, recenzia tretieho fónu z radu Eseries od Nokie, určenej pre biznis klientelu, tentokrát pre tú viac multimediálne založenú.

konštrukcia: klasická, rozkladacia klávesnica,

OS: Symbian 9.1, S60 tretej generácie.

32-bit RISC CPU postavený na ARM-9

frekvencie: GSM 850/900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 117 mm x 53 mm x 22 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 164 mm,

hmotnosť: 127 gramov (zistená: 130 g s pamäťovou kartou a kartou SIM)

displej: aktívny, 416 x 352 b., 16 777 216 farieb, 35 x 41 mm, aktívny pohotovostný režim,

pamäť: 64 MB zdieľaných + 64 MB miniSD karta,

fotoaparát: 2 Mpix, záznam videí do 352 x 288 b., zoom,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, push e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+3 (class B, MSC 11), EDGE 4+3 (class B, MSC 11), IrDA, Bluetooth 1.2, Pop-Port, Wi-Fi 802.11 b/g,

zábava: nový internetový prehliadač, Java 2.0, MP3/AAC/AAC+ prehrávač,

prehliadač a editor Microsoft Word, PowerPoint a Excel (MS Office 97, 2000, XP a 2003), Zip Manager, Adobe Reader,

batéria: BL-6C, 1 100 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 7 h hovoru/250 h pohotovosti.

SAR: 1,01 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

blesk, dotykový displej, FM rádio, HSDPA, predná kamera pre videohovory,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

1.0610.05.06, 15-05-06, RM-10

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, mono handsfree s jedným slúchadlom, 64 MB miniSD karta s redukciou SD, CD so softvérom, dátový kábel CA-53, potrebné dokumenty.

Nokia E70Nokia E70Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia E70 sa na Slovensko oficiálne nedováža, testovaná vzorka bola kúpená v zahraničí s cudzojazyčným prostredím.

Nokia sa od svojich dvoch sestier E60 a E61 líši hlavne prítomnosťou 2 MPix fotoaparátu a samozrejme netradičnou rozkladaciou konštrukciou, ktorá pripomína Nokiu 6820, ktorá sa u nás istý čas predávala, aj keď neúspešne, hlavne kvôli vyššej cene. E70 však nemôžme považovať za jej nástupcu, pretože 6820-tka bola fónom Series 40, kdežto E70 je fón radu S60, vybavená poslednou dostupnou verziou Symbianu vo verzii 9.1, ktorý jej zabezpečuje prestup do úplne inej ligy.

Zapnutie/Vypnutie

SIM karta je ukrytá pod batériou, upevnená krycím plieškom. Pri výmene sa nijako zásadne nepoškodzuje. Zapnutie prístroja trvá chvíľu, podobne ako u iných "Symbianov".

Konštrukcia

Nokia E70 je mobil s otvárateľnou klávesnicou. Použitým materiálom je plast, iba rameno rozkladacej klávesnice a čap sú kovové. Spracovanie je kvalitné, no rozmerný kryt batérie pri silnejšom uchopení vŕzga. V zloženom stave má veľkosť bežnú pre smartfóny. Po rozložení presahuje rozmermi komunikátory Nokie o pár centimetrov. Vonkajšia klávesnica je štandardná. Pre pohyb v menu je použitý kvalitný päťsmerový joystick. Jeho povrch a okolie sú hladké, ide o plast imitujúci kov, naštastie sa však nešmýka, dostatočne vystupuje nad povrch. Hlavne vo webovom prehliadači chýba diagonálny pohyb, známy z deväťsmerových joystickov od Sony Ericsson. Ostatné klávesy sú štandardné pre Symbian, horná časť z nich je však umiestnená tesne pri displeji, kvôli ovládaniu prístroja v rozloženom stave. Dolná časť E70 odkrýva systémový konektor Pop-port so všetkými jeho výhodami aj nevýhodami, a pre potešenie mnohých, starší otvor pre nabíjačku s väčším priemerom. Mne tento fakt skôr znepríjemňoval život, pretože som s E70 používal Bluetooth handsfree Nokia BH-800, ktoré je vybavené novým, menším konektorom. Situáciu zachraňuje redukcia, ktorú mám nastálo nastrčenú k nabíjačke. Aspoň ju tak nestratím. Ľavá strana odhaľuje tlačidlo hlasového záznamníka/hlasového vytáčania, pravá iba oko infraportu. V hornej časti sa nenachádza vôbec nič, vypínacie tlačidlo sa presunulo nad displej vedľa slúchadla, z druhej strany sa nachádza senzor regulujúci podsvietenie displeja a klávesníc. Na zadnej strane fónu sa nachádza optika fotoaparátu, ktorá asi o pol milimetra vystupuje nad povrch a je na 100% odsúdená na poškriabanie. Väčšina ľudí ktorí kladú pri telefonovaní ukazovák na zadnú stenu sa nevyhnú dotyku ochranného sklíčka fotoaparátu. Na zadnej strane sa nachádza aj dvojitý otvor hlasného reproduktora, ktorý v sebe ukrýva pomerne slušný zvukový potenciál.

Displej

Patrí k tomu najlepšiemu, čo v dnešnej dobe môžete v mobilnom telefóne vidieť. Nepatrí k rozmerovo najväčším, no jemnosťou ho prekonáva jedine VGA displej od Samsungu. Rozlíšenie 416 x 352 bodov je dostatočne jemné na zobrazenie všetkého potrebného vo vysokej kvalite pri palete 16 miliónov odtieňov. Prehliadanie webu či galérie sa stane vašou obľúbenou činnosťou. Displej je veľmi dobre čitateľný na priamom slnku. Prostredie je možné upraviť pomocou grafických tém, v hlavnej ponuke je 12 ikôn zobrazených naraz (matica 3 x 4, v rozloženom stave 4 x 3).

Telefonovanie

S Nokiou E70 sa telefonuje tak, ako s každým iným telefónom, menej pohodlné je len pridávanie hlasitosti slúchadla kvôli absencii tlačidiel pre jeho reguláciu. Pri rozloženej klávesnici sa automaticky aktivuje hlasný odposluch, čiže môžete nerušene pokračovať v práci, samotný hovor je automaticky odsunutý na pozadie, o jeho priebehu informuje malá ikona - bublina v stavovom riadku. Nechápem ale, prečo Nokia 'obetovala' jedno samostatné tlačidlo pre záznam hovoru keď jeho dĺžku stále nezmyselne obmedzuje na maximálne 1 minútu. Ako fón tretej generácie umožňuje E70 aj videotelefóniu, no nemá prednú kameru.

Správy a dokumenty

SMS, MMS a e-mail sú, okrem hovoru, spôsoby akými môžete pomocou svojej E70 komunikovať so svetom. Funkcie sú úplne rovnaké ako u všetkých nových Symbianov 9.1, odporúčam preto nazrieť do recenzie E61 alebo N80. V E70 nájdete aj Instant messaging, ja som však využíval výborný Agile Messenger, ktorý už je v beta verzii dostupný aj pre Symbian 9.1. V E70 nájdete aj kvalitný prehliadač a editor dokumentov Microsoft Office. Editory sú prehľadné, ponúkajú množstvo funkcií potrebných pre tvorbu kancelárskych dokumentov. Mrzí len nemožnosť písať s diakritikou (to plnohodnotne ponúka len Nokia E61, Nokia 9300, 9300i a 9500). Poslúži aj prehliadač Adobe PDF.

Klávesnica

Asi najlákavejším prvkom E70 je jej rozkladacia klávesnica. Zanechala vo mne zmiešané pocity. Je pohodlná, klávesy kladú správny odpor, majú dostatočný rozmer aj pre ľudí s väčšími prstami. Klávesy majú rozmer zhodný s Nokiou 9300i (ktorú denne používam), ich rozloženie je však trocha iné. Samozrejme je výborne podsvietená, a pokiaľ vám nevyhovuje činnosť svetelného senzora, môžete si ju dokonca manuálne rozsvietiť. Dlhšie písanie na nej nespôsobuje najmenšie problémy ale... keďže pre Nokiu E70 neexistuje slovenská lokalizácia, nenapíšete s ňou jediné slovenské písmeno. Ak potrebujete zadávať text v plnohodnotnej slovenčine, poobzerajte sa po oficiálne distribuovaných modeloch E60, 9300(i) a 9500.

Prenos dát

Nokia E70 je vybavená Bluetooth 1.2, Infraportom, USB Mass storage (cez dodávaný dátový kábel) a v neposlednom rade Wi-Fi rozhraním pre pripojenie do bezdrôtového internetu. Samozrejme môžete využiť služieb dátových prenosov cez GPRS, EDGE a UMTS do maximálnej rýchlosti 384 kbit/s. Surfovanie je za výdatnej pomoci rýchleho prehliadača radosťou.

Fotoaparát

Spustíte v menu, nie je pre neho vyhradené samostatné tlačidlo. Fotografie sú snímané v maximálnom rozlíšení 1 600 x 1 200 b., kvalita je porovnatelná s Nokiou N70. Nastavení je množstvo, fotografovať je možné aj pri rozloženej klávesnici, hľadáčik je potom ale menší.

Záznam videa je slušný, CIF rozlíšenie (352 x 288 b.) bohate postačuje na zachytenie krátkych filmov. Reakcie a plynulosť videa sú podstatne lepšie ako u N70, vďaka rýchlejšiemu procesoru. Pri rozloženej klávesnici sú naopak pomalšie. Kvalita záznamu v pomere s dátovou spotrebou je v tomto prípade veľmi dobre vyvážená, nehovoriac o dobrej kvalite zvuku vo formáte AAC (v rámci MPEG4 formátu), ktorá je neporovnateľne vyššia než pri 3GPP záznamoch.

Exkluzívne VIDEO zo strojovne parného ľadoborca (MPEG4, 6,5 MB).

Pamäť

Interná pamäť 64 MB je dostatočná na prácu s e-mailami a inými internými súbormi. Pamäťová karta miniSD je na našom trhu pomerne rozšírená a cenovo dostupná. Nokia E70 sa po pripojení USB kábla správa ako čítačka pamäťovej karty, čo veľmi uľahčuje prácu, po pripojení k počítaču však prejde do off-line režimu a nik sa vám nedovolá. Pamäťovú kartu je možné meniť za chodu, nájdete ju pod zadným krytom. V balení sa nachádza aj redukcia miniSD -> SD.

WAP

Na prehliadanie WAP stránok slúži prehliadač označený názvom "Services". Na prehliadanie webu však oveľa lepšie poslúži iná funkcia.

Internetový prehliadač

Nový internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie a pohyb po web stránke je výborný a rýchly, avšak na rozdiel od prehliadača Opera v Nokii 9300i nezobrazuje Flash animácie a neporadí si ani s WAP protokolom. Tlačidlom 8 zobrazíte náhľad na stránku, presuniete sa bleskovo kam potrebujete. Tlačidlo Späť/Back zobrazuje náhľady posledných troch navštívených adries, medzi ktorými sa môžte rýchlo presúvať. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate päťsmerovým joystickom. Stránky zobrazuje aj naležato pri rozloženej klávesnici. Viac sa o ňom dočítate na www.s60.com/browser, na tejto stránke nechýba ani pekná prezentácia produktu. Ak neviete dobre po anglicky, pokojne kliknite na štyri pod sebou zoradené nápisy a prezrite si aspoň flash animácie. Tie hovoria za všetko.

Organizačné funkcie

Budík - opäť len jednoduchý neopakovaný budík.

Kalendár - tu pribudli úlohy. Inak je to štandardný plnohodnotný organizér, aký nájdete aj v starších Nokiách S60.

Poznámky písané na plnohodnotnej klávesnici môžete odoslať ako SMS, MMS, e-mail, cez Bluetooth či IrDA. Novinkou je možnosť priamej tlače poznámok.

V Nokii E70 nájdete z ostatných funkcií tieto:

- Flash - prehrávač animácií,

- Catalogues - priame stiahnutie Nokia aplikácií do mobilu,

- Calculator - jednoduché počítadlo

- Prevody - mien, jednotiek...

- Navigator - jednoduchá aplikácia vypočíta cez pripojené GPS niektoré údaje (navigácia, poloha, dĺžka trasy),

- Voice Aid - zvukový doprovod pri vytáčaní čísiel, hľadaní kontaktov, zisťovaní času (využitie pre nevidiacich?),

- Documents - plnohodnotný prehliadač a editor DOC súborov,

- Sheet - plnohodnotný prehliadač a editor tabuľkových XLS súborov,

- Presentations - jednoduchý prehliadač prezentácií bez možnosti zoomu,

- Screen Export - odoslanie displeja do projektora či iného zariadenia cez Bluetooth,

- Printers - priama tlač z mobilu,

- File Manager - veľmi dobrý pomocník na správu objektov v mobile i na karte,

- Internet Phone - IP telefonovanie cez WiFi.

- Business SW - link na stránku Nokie, s možnosťou stiahnutia rôznych business aplikácii

- World Mate - výborná aplikácia ukazujúca svetový čas a aktuálne počasie na želanom mieste planéty. K Nokii E70 je zadarmo trojročná licencia.

Výdrž, batéria

Nokiu E70 som aktívne využíval na pripojenie do internetu, skúšanie funkcií a chat cez ICQ. Batéria s kapacitou 1100mAh udrží veľmi vyťažený fón v pohotovosti celý deň, pri normálnom používaní 3 dni.

Výhody:

- plná funkčná výbava,

- web prehliadač,

- rýchle funkcie,

- plnohodnotná podsvietená klávesnica,

- fotoaparát.

Nevýhody:

- u nás ho oficiálne nekúpite, chýba lokalizácia,

- nekrytý fotoaparát,

- nedostatok SIS aplikácií pre Symbian 9.1,

- mass storage len v offline režime.

Orientačná cena v zahraničí: 380 Eur

Nokia E70 je výborne vybavený a vďaka fotoaparátu aj multimediálny mobilný telefón, ktorý môžem len odporúčiť. Ponúka všetko, čo si môžete pre svoju prácu v teréne želať. Konkurenciu budete len veľmi ťažko hľadať, ja ju osobne vidím len v Sony Ericssone P990i, ktorý je však takmer o 10 tis. korún drahší a rozmerovo väčší. Ak nepozeráte na multimediálne funkcie, priamym konkurentom Nokie E70 sú Nokia E61 a Nokia 9300i.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.08.2006 - 00:05

Filipo: skoda tych bocnych tlacidiel. pri tom videu boli ake svetelne podmienky? pretoze kvalita je velmi dobra.Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs; rv:1.8.0.5) Gecko/20060719 Firefox/1.5.0.5

anonymous02.08.2006 - 09:01 Trvalý odkaz

Atlis: no take ako v strojovni v utrobach lodi, umele svetlo...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Series80/2.0 Nokia9300i/05.50 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1)

anonymous02.08.2006 - 10:38 Trvalý odkaz

Mos: Aky ma procesor?Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; U; sk) Opera 8.54

anonymous02.08.2006 - 11:13 Trvalý odkaz

Atlis: Je to napisane v recenzii, ak ti ide o takt tak tusim 220MHzMozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

anonymous02.08.2006 - 12:16 Trvalý odkaz

Ski?: Pekne napísaná recenzia Atlisko...
Som teraz na vážkach, ?i som nemal radšej kúpi? e70 ako 9300i :lol:Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; cs)

Celá diskusia 15 príspevkov