Nokia 3650

Recenzia odvážneho mobilu s OS SymbianNokia 3650 je teenagerský mobil s veľkými možnosťami vďaka OS Symbian a podpore MMC kariet.

Základná charakteristika:

OS: OS Symbian 6.1,

rozmery: 130 x 53 x 26 mm

hmotnosť: 130 gramov,

displej: pasívny, 4 096 farieb, 176 x 208 b.,

 

fotoaparát: VGA, záznam videí,

 

pamäť: 4 MB + MMC

 

správy: SMS, MMS, CB, e-mail,

 

prenos dát: GPRS 3+2, IrDA, BT, kábel,

 

zábava: Java 1.0, WAP

 

batéria: Li-Ion, 850 mAh,

 

výdrž: do 4 h hovoru/200 h pohotovosti.

 

fotka

 

Dizajn

 

Pri prvom stretnutí telefón zaujme hlavne svojou veľkosťou. Rozmery 130 x 53 x 26 mm sú nadpriemerné aj v kategórii Imaging, v ktorej je napríklad jej menšia predchodkyňa 7650. Hmotnosť 130 g je už však nižšia ako u Nokie 7650, a je to aj cítiť. K rozmerom, ktoré mnohí hodnotia negatívne, ma napadla jedna myšlienka: Ešte pred pár rokmi sme sa tešili rozmerom 5110 a jej súrodencov, a dnes kritizujeme telefón s podobnými rozmermi, ale omnoho väčším farebným displejom. Vývoj síce ide dopredu, ale rozmery 3650-ky sú adekvátne veľkosti klávesnice a displeja. Privítal by som skôr tenšie spracovanie telefónu.

 

Najväčší podiel prednej strany prístroja tvorí už spomínaný displej, ktorému sa budeme venovať neskôr. Predný kryt a kryt batérie sú zhodnej farby a sú vymeniteľné. V hornej časti je tlačidlo na zapnutie a vypnutie telefónu a jednoduché prepínanie profilov. Toto tlačidlo však môžete využiť aj na zablokovanie telefónu alebo klávesnice. Na ľavej strane je infračervený port. V spodnej časti už tradične nachádzame konektor na pripojenie nabíjačky a handsfree. Nie je dátový, všetky prenosy sú možné len cez infraport, Bluetooth a dátovými prenosmi GSM siete. V zadnej časti je objektív fotoaparátu s kovovým lemom, na ktorom sa dozvieme ohniskovú vzdialenosť 3,5 mm a minimálne clonové číslo 1:2,8, čo je slušná hodnota. Na prvý pohľad sa zdá, že je určite náchylný na poškriabanie, ale prakticky som sa za celý týždeň intenzívneho používania s týmto javom nestretol. Pri položení na rovnú plochu sa objektív tejto nedotýka, keďže je asi centimeter nad ním kryt telefónu mierne vyvýšený. Záhadou sú tri zárezy v zadnej časti pripomínajúce výstup pre zvuky vyzváňacích melódií, ktoré však vychádzajú odpredu.

 

fotka

 

Klávesnica

 

Najväčšia chuť výrobcu inovovať sa dotkla ovládania telefónu. Jeden z prvých dojmov dopadá na okrúhlu klávesnicu. Stisk tlačidiel je istý, zdvih je primeraný, kvalita klávesnice je na výbornej úrovni. Veď aj popisujeme Nokiu. :-) Dvom horným funkčným tlačidlám môžeme priradiť ľubovoľnú funkciu. Ich popis je vždy v spodnej časti displeja. Nokia si už postupne navykla používať samostatné tlačidlá pre uskutočnenie a ukončenie hovoru. Po stlačení zeleného tlačidla so slúchadlom sa v pohotovostnom stave dostanete do menu ?denník?, v ktorom sa horizontálne pohybujeme medzi neprijatými hovormi, prijatými hovormi a volanými číslami. Červené tlačidlo už tradične slúži na úplný návrat z ktorejkoľvek položky do pohotovostného stavu. Znova sa stretávame aj s tlačidlom ?c? slúžiacim na mazanie (nielen znakov, ale i súborov, položiek a pod.). Tlačidlo ceruzka mi bolo dlho záhadné. Neskôr som ho však využil pri písaní textov (SMS, poznámka, ...), kedy poslúži ako funkčné tlačidlo na zapnutie slovníka T9, vloženie objektu a pod. Samotná klávesnica má vyhradené biele pole, ktoré nie je súčasťou vymeniteľného krytu. V jeho hornej časti je päťsmerné posuvné tlačidlo (názov joystick nie je v tomto prípade najvýstižnejší). Pri prvom kontakte mi pripadalo neovládateľné, ale za 1-2 dni som si naň úplne navykol. Získal som dokonca pocit, že práve toto tlačidlo by malo slúžiť na ovládanie všetkých telefónov. Aj keď by sa ešte zišlo doladenie potvrdenia volieb jeho stisnutím. Po stlačením posuvného tlačidla sa dostanete z pohotovostného displeja do menu ?kontakty?, ktoré je horizontálne rozlíšené na telefónny zoznam a skupiny volajúcich. Dôležité je tlačidlo pre vstup do menu, ktorým sa aj vraciame medzi jeho položkami o úroveň vyššie.

 

Najdôležitejšou zložkou klávesnice mobilného telefónu je jej číslicová časť. Ak sa vám zdá, že by ste s ňou mali problém, máte správne tušenie. Ja som konkrétne prvú správu dlhú 160 znakov písal cez 10 minút. Je to len subjektívna skúsenosť, ale postačujúco rýchle písanie u mňa nastalo asi po odoslaní 20 správ. Avšak jednodňová prestávka v písaní spôsobila návrat k takmer úplnej neschopnosti písať SMS správy rentabilnou rýchlosťou.

 

Klávesnica by však nemala byť prekážkou pri výbere tohto telefónu. Písanie totiž uľahčuje slovník T9. Situáciu ale komplikuje fakt, že sa neobjavil ešte žiaden ďalší prístroj s podobným rozložením klávesnice.

 

Podsvietenie klávesnice je modré, dostatočné, najintenzívnejšie je v jej numerickej časti. Blokovanie klávesnice je pre ?nokiákov? už intuitívne, a aj v tomto modeli stačí pre zablokovanie a odblokovanie jednoducho stisnúť ľavé funkčné tlačidlo a hviezdičku.

 

Displej

 

Displej je na tomto modeli to najlepšie. Mám na mysli jeho veľkosť aj jemnú mriežku. Na rovnakej ploche ako u Nokie 7650 napočítate 176 x 208 bodov zobrazujúcich 4096 farieb. Farby sú svieže, podsvietenie je jasné, vypína sa po 15-sekundovej nečinnosti. Zapína sa však s citeľným oneskorením po stisku ktoréhokoľvek z tlačidiel. Na displeji v pohotovostnom stave vidíme 7-dielne zobrazenie stavu signálu a batérie. Indikácia batérie je verná, môžete sa na ňu spoľahnúť. Indikátor stavu signálu je zobrazený v ľavom hornom rohu neustále, aj pri pohybe jednotlivými položkami menu. Všetky dôležité informácie, ako názov operátora, čas (analógový alebo digitálny) a dátum sú zobrazené v hornej časti pohotovostného displeja. Prevažnú časť vypĺňa obrázok z pamäte telefónu alebo multimediálnej karty. Výborná je možnosť uložiť na displej pohľad, ktorý máte práve pred očami, a to vďaka fotoaparátu a možnostiam tohto telefónu.

 

V rámci možností si môžete vybrať jednu z 3 farebných škál: modrú, zelenú alebo fialovú.

 

Šetrič displeja je vlastne asi pol centimetra široký pás so zobrazením času alebo vlastného textu. Spustí sa po 1 ? 30 minútach nečinnosti. Pomocou ikôn ste aj počas ?šetrenia? informovaní o neprijatých hovoroch či prijatých správach.

 

Menu

 

Hlavné menu je buď ikonové, alebo vo forme zoznamu. Pri zobrazení ikôn vidíme na displeji 3 x 3 ikony. Pohyb a potvrdzovanie sa uskutočňuje už spomínaným výborným posuvným tlačidlom. Ďalšie úrovne sú už zoradené pod sebou. V jednotlivých položkách si telefón zapamätá poslednú operáciu v nej a po jej opätovnom otvorení telefón zobrazí práve túto operáciu. Napríklad ste si prezerali niektorú fotografiu a červeným tlačidlom sa vrátili do pohotovostného stavu. Po otvorení položky snímky teda opäť uvidíte prezeranú fotografiu, nie ich zoznam. Vo všetkých zložkách sa stretávame s položkou pomocník, ktorý účinne poradí v každej situácii. Túto funkciu musím každopádne oceniť.

 

Fotoaparát

 

Už sme si zvykli, že sa do najnovších telefónov vyšších tried výrobcovia snažia zabudovať digitálne fotoaparáty. Ten u 3650-ky je na dostačujúcej kvalitatívnej úrovni. Fotí zábery s rozlíšením 640 x 480 bodov vo formáte JPEG a má dobrú svetelnosť. Pri fotografovaní máme na výber z 3 režimov: štandard, portrét a šero, ktoré prepíname pohybom posuvného tlačidla do strán. Medzi režimami štandard a šero som nepozoroval veľké rozdiely, portrét je jednoducho výrez zo záberu. Ľavé funkčné tlačidlo je v pohotovostnom stave prednastavené na vstup do menu fotografovania, čo mne osobne aj vyhovovalo. Určiť môžeme kvalitu fotografovaných snímok (základná asi 12 kB, normálna asi 25 kB, vysoká asi 35 kB) ako aj použitie pamäte na ich ukladanie (telefón ? max. 3,4 MB alebo MMC karta ? reálne do 128 MB). Pri fotení pozorujeme mierne oneskorenie, a ani zvuk odfotografovania nie je zárukou samotnej operácie.

 

Melódie

 

Ide o typické polyfonické ?Nokia melódie? kvalitatívne podobné s 3510-kou. Prednastavených je 30 melódií, 18 z nich je vo formáte MID. Ako zvonenie tiež môžete použiť hocijaký zvukový klip zaznamenaný nahrávačom zvukov. Pre upozornenie na prijatú SMS si užívateľ môže vybrať ktorúkoľvek z melódií. Pri vibračnom upozornení sa trasie telefón až príliš. Počas vibrácií rezonuje najmä zadný kryt batérie. Melódie nespolupracujú s vibračným upozornením.

 

Snímky

 

V tejto položke sa nachádza zoznam nafotených snímok s miniatúrou obrázku, názvom, dátumom a časom vytvorenia, v detailoch o každom snímku sa dozviete aj rozlíšenie a veľkosť. Jednotlivé snímky môžete poslať cez Bluetooth, IrDA alebo v MMS. Po otvorení môžete každú fotografiu priblížiť, otočiť ju a dokonca zobraziť na celý displej. Oceňujem hromadné označenie všetkých snímok, čo uľahčuje prácu s nimi.

 

V Nokii 3650 sa stretneme už od výrobného nastavenia s niekoľkými aplikáciami.

 

Videonahrávač umožňuje zaznamenať maximálne 14-sekundové video v nízkej kvalite vo formáte 3GP. Rozlíšenie nahrávky je 128 x 96 bodov. Veľkosť nahrávky v maximálnej dĺžke je asi 95 kB.

 

RealOne Player je prehrávačom nielen nahraných videí. Môže prehrávať aj súbory z multimediálnej karty a známa je možnosť pozerať skomprimované filmy do veľkosti niekoľkých megabajtov. Väčšou nevýhodou, ako je kvalita obrazu je údajne kvalita zvuku. Samozrejme si môžete vďaka podpore Java aplikácií nainštalovať lepší prehrávač, keďže je tento až príliš jednoduchý.

 

V položke pamäť ste informovaný o pamäti na vloženej MMC karte. Karta žiaľ nie je súčasťou balenia, a tak do zväčšenia pamäte musíte znova investovať ďalšie peniaze.

 

fotka

 

Kontakty

 

Ako sme už spomínali, do tejto položky vstúpite aj stisnutím posuvného tlačidla v pohotovostnom stave. Veľkosť viacpoložkového telefónneho zoznamu obmedzuje akurát pamäť 3,4 MB. Práca s kontaktmi je rýchla a jednoduchá, nevýhodou je nespolupráca so SIM kartou. Dodnes som neprišiel na to, ako hromadne skopírovať kontakty zo SIM karty do pamäte telefónu. Ku kontaktom je možné prideliť obrázok, hlasovú voľbu, rýchlu voľbu, tón zvonenia (ako aj skupinám volajúcich). Medzi jednotlivými číslami pre kontakty sú: telefón, mobil, fax a Email.

 

Správy

 

Ku SMS nie je treba veľa dodávať. Všetko by bolo v najlepšom poriadku, keby nebola klávesnica usporiadaná do nepraktickej kružnice. Neobmedzená pamäť na SMS, slovník T9, prehľadné spracovanie, veľký displej, na ktorý so zmestí celá správa, to všetko vraví za.

 

Nezabúdajme ani na MMS správy, ktoré sú jedným z hlavných lákadiel tohto modelu.

 

Kalendár

 

Využiť môžete 3 typy udalostí:

 

- schôdzka ? predmet, miesto, čas a dátum začiatku a konca, upozornenie, opakovanie a synchronizácia,

 

- memo ? predmet, deň začiatku a konca, synchronizácia,

 

- výročie ? príležitosť, dátum, upozornenie a synchronizácia.

 

U časových funkcií poteší autoaktualizácia času. Budík nie je opäť opakovaný, ale opakovaná môže byť schôdzka v kalendári, čo však budík nahradí len čiastočne.

 

V telefóne nájdeme aj 2 prednastavené hry (Snake Ex, Mix Pix). Hada už dôverne poznáme od prvých Nokií podporujúcich hry. Dôležitejšou funkciou je možnosť ukladania Java hier.

 

fotka

 

Záver

Na Nokiu 3650 som si musel pár dní zvykať, ale nakoniec som ho považoval za to najlepšie, čo sa mi kedy dostalo do rúk. Nehľadiac na rozmery (mimochodom som ho nosil aj vo vrecku v nohaviciach) skladám klobúk pred všetkými možnosťami, ktoré tento model ponúka. Obrovský kvalitný displej, Symbian a podpora Java aplikácií sú zárukou úspechu, ale všetko to vylepšuje podpora pamäťových MMC kariet. Rýchle dátové prenosy sú už samozrejmosťou, nevraviac o podpore MMS. Kvôli dizajnu sa bude vyskytovať skôr v rukách mladšej generácie, pre konzervatívnejšie typy tu je našťastie model 7650 (len škoda tej nerozšíriteľnej pamäte).

Diskusia k článku:

Erik 11.02.2012 - 20:40

Celkom sa mi paci to zelene prevedenie. A ten symbian. Hhm.

Celá diskusia 1 príspevok