Sony Ericsson K800i

Recenzia high-endu Multimediálny 3G mobil s 3 Mpix fotoaparátom a bohatou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 Mhz + UMTS

rozmery: 106 x 47 x 18 (22) mm

hmotnosť: 115 gramov (zistená: 112 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 31 x 41 mm,

fotoaparát: 3 Mpix (2 048 x 1 536 b.), výbojkový blesk, makro, autofocus, záznam videí (3GP, 176 x 144 b.),

pamäť: 75 MB + MSmicro, 1 000 kontaktov, správy zdieľaná,

správy: SMS, EMS, MMS, (do 300 kB) CB, e-mail, RSS, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, UMTS (do 384 kbps), IrDA, Bluetooth, Fast Port, mass storage,

zábava: Java 2.0 (multitask), WAP a internetový prehliadač NetFront, 3D hry,

FM rádio s RDS, MP3, AAC, AAC+, eAAC+ prehrávač, videohovor,

batéria: Li-Pol, 950 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/350 h pohotovosti,

SAR: 0,58 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, EDGE, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R1CB001

Obsah balenia:

mobil, dvojkontaktová nabíjačka, stereo handsfree, USB kábel, kožené pútko na ruku, CD-ROM so softvérom,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Pri zapnutí špeciálnym tlačidlom v hornej stene je možné vybrať offline režim alebo normálny režim. Zapnutie je rýchle. SIM karta sa zasúva do koľajničiek, čím sa mechanicky opotrebúva.

Dizajn

Sony Ericsson K800i je pomerne veľký mobil, ale určite nie je veľkosť prekážkou pri kúpe. Na celom prístroji je najvýraznejší posuvný kryt objektívu, ktorý z obrysu vyčnieva najviac. Viac by som uvítal riešenie použité v modeli K750i. Inak je dizajn prístroja nevtieravý, skromný. Novinkou je kovová mriežka nad reproduktorom, ktorá bola dlhé roky charakteristická pre Siemensy. Vedľa nej nájdete dve drobné tlačidlá používané pri hraní hier či fotení. V pravej bočnej stene sa ukrýva okrem iného aj infraport, v ľavej slot pre pamäťové karty. Otvor pre pútko je v kovovom výstupku, ktorý pôsobí naozaj odolne. Jeho umiestnenie v spodnej časti chválim. Otvor nad mikrofónom sa nachádza v spodnej časti vedľa Fast Port konektora, zrejmá je teda náchylnosť na vietor pri teleofnovaní. Zadná stena je charakteristická spomínaným krytom fotoaparátu, xenónovým bleskom a otvormi nad reproduktorom.

Spracovanie prístroja je kvalitné, horšie je to so stabilitou na rovnej podložke...práve kvôli vyčnievajúcemu krytu objektívu.

Klávesnica

Klávesnica je lepšia než na K750i, ale po kladnej skúsenosti s W810i sa čudujem použitiu joysticka. Novinkou v tejto triede je dvojica tlačidiel nad displejom, ktorú som však použil len pri niektorých zábavných funkciách. Okolo joysticku sú štyri známe tlačidlá, medzi ktorými sa ukrývajú ešte dva drobné prvky: spúšťač internetového prehliadača a menu činností (nové udalosti, spustené aplikácie, vlastné skratky, internetové záložky). V bočných stenách je ešte ukryté dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a zoomu, spúšť fotoaparátu a hudobné tlačidlo.

Všetkým smerom joysticku je možné priradiť ľubovoľnú funkciu pre pohotovostný stav. Tlačidlom pre zapnutie prístroja meníte tiež profily. Podsvietenie tlačidiel je výborné.

Displej

Displej je naozaj pekný, aj jeho využitie je veľmi dobré. V nastaveniach meníte tapetu, grafickú tému, úvodnú obrazovku pri zapnutí, šetrič obrazovky, veľkosť hodín, jas a aktiváciu hodín v úspornom režime. Veľkosť písma nie je možné upravovať, zmenu veľkosti som našiel len v internetovom prehliadači a e-mailoch. Viditeľnosť údajov na priamom slnku je prekvapivo dobrá. Pri písaní SMS aj MMS vidíte 8 riadkov textu, pri e-maile až 11 riadkov.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát je v K800-ke najväčším lákadlom. Fotí pekne, pribudli aj nové funkcie. Fotoaparát je možné spustiť za každej okolnosti...aj pri spustenej inej aplikácii. To možné nebolo. Tlačidlom "0" sa doviete, aké klávesové skratky pre aké funkcie môžete použiť...šikovné. Ako hľadáčik je použitý celý displej, mobil držím v oboch rukách naležato. Ľavým horným tlačidlom (v horizontálnej polohe!) mením scény, ľavým spodným režimy snímania (normálny, BestPic, panoráma, rámy). Funkcia BestPic zabezpečí odfotenie 9 záberov v jednej sekunde a nasledovný manuálny výber najlepšieho. Neuveriteľne šikovná vec. Panoráma zase zabezpečí spojenie troch snímok do jednej (1 664 x 432 bodov). Jej tvorba je jednoduchá, dávam za ňu 100 bodov.

Po chvíli nečinnosti (asi jedna minúta) sa fotoaparát deaktivuje. Samovoľné otvorenie krytu je zdanlivo možné, ale prakticky sa tak pri bežnej manipulácii s fónom nestane. Možno rozlíšenia pri fotení: 3 Mpix, 2 Mpix, 1 Mpix, VGA. Zaostrovanie je automatické, avšak môžete nastaviť makro alebo nekonečno. Blesk, žiaľ, nie je možné aktivovať príkazom, ale spoľahnúť sa musíte len na automatické použitie. Redukcia červených očí nepatrí k mojim obľúbeným funkciám (Kto ma stále myslieť na jej aktiváciu?), ale v prípade K80i funguje spoľahlivo. Spustenie fotoaparátu je rýchle, podobne aj reakcie pri prezeraní fotiek.

Veľkosti nafotených snímok v plnom rozlíšení a najvyššej kvalite sa pohybujú na úrovni asi 800 kB.

Xenónový blesk je účinný asi do vzdialenosti 2 metrov, potom je už výrazný šum.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videa je vysloveným sklamaním. Rozlíšenie 176 x 144 bodov je ako zlý žart. Plynulé digitálne priblíženie je síce pekné, ale na takomto videu je to jedno...aj tak budete radšej fotiť.

Video clekovo: 113 kbps,

obraz: 176 x 144 bodov, 10 fps, 101 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 kHz, 16 bitov, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (3GP, 350 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Recenziu pripojiteľného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60

Obrázky

Prezeranie nafotených snímok musím jednoznačne vychváliť. Reakcie prístroja sú rýchle, ale tu som bol pripravený na spomalenie...ktorého som sa našťastie nedočkal. Používal som náhľad na 5 x 5 miniatúr, ale k dispozícii sú aj 3 x 3 zmenšeniny, zoznam s miniatúrami, zoznam bez miniatúr a časové rozloženie snímok podľa doby vytvorenia. Šikovné. Otvorenie snímky je okamžité, doostrenie trvá asi sekundu, po otočení na celý displej asi 2 sekundy. Priblíženie snímok je pomerne svižné. Fotky je možné odoslať (cez MMS, e-mail, blog, Bluetooth alebo IrDA), vytlačiť, upraviť v aplikácii PhotoDJ, použiť ako tapetu, šetrič, priradiť ku kontaktu. Prezeranie snímok otočených na šírku v prezentácii je tiež užitočnou funkciou. Dopĺňa ju možnosť pozastavenia prezentácie. Súbory je tiež možné označovať, kopírovať, presúvať...

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač hudby je šikovný, podobá sa Walkmanu, len mu chýba prezeranie videí a oranžové prostredie. V ponuke nájdete aj intenzívny ekvalizér a rozšírenie sterea (ktoré skladbu skôr pokazilo). Funkcia MegaBass chýbala, čo mi však vôbec nevadí. Ale každopádne by som si ku K800i dokúpil slúchadlá HPM-70, tie slúchadlá v balení sú naozaj priemerné. Prehrávač hudby je dokonalý, nič viac od neho ani nečakám. Hlasná reprodukcia hudby nie je nijako zázračná, počul som už hlasnejšie a čistejšie tóny z mobilov. Bočným hudobným tlačidlom spustíte naposledy použitú hudobnú funkciu.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60

Prehrávač videí

Prehrávanie zaznamenaných videí vo mne vzbudilo nemilé prekvapenie. Predinštalované video ukážky nájdete aj v správcovi súborov, kde ich je možné prezerať aj roztiahnuté na celom displeji. Zaznamenané videozábery však môžete prezerať len v prehrávači videí, a dokonca len v pôvodnom rozlíšení.

Prehrávač ponúka prezeranie 3GPP a MPEG4 videí, kolegovia z MobilMania.cz upozornili na šikovný a bezplatný konvertor videí PSP Video Express (EXE súbor, 5,5 MB). Pri ich tvorbe dbajte na rozlíšenie 320 x 240 bodov a limit 15 fps.

FM rádio

Staré dobré FM rádio s RDS. Funguje bez problémov aj na pozadí. Podržaním tlačidla pre reguláciu hlasitosti skladby preskakujete. Spustenie rádia je možné len po pripojení slúchadiel, reproduktorov alebo podobného príslušenstva.

Pamäť

Pamäť na 74 MB dát v mobile obhajuje absenciu pamäťovej karty v balení. Na pár dní to stačí, potom si aj tak kúpite Memory Stick Micro podľa vlastných nárokov. Ku maličkej karte dostanete aj adaptér bežnej veľkosti pre použitie v čítačke pamäťových kariet. Pamäť na 1 000 kontaktov (2 500 čísiel) už môžeme považovať za dostatočnú, Kto potrebuje viac, nech si kúpi smartfón.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam prešiel malými zmenami. Menu Možnosti sa presunulo pod pravé polyfunkčné tlačidlo, nad všetkými menami sa nachádza už len voľba Nový kontakt, ktorá nie je ani nijako odlíšená od mien v zozname. Pri listovaní zoznamom mien (vidíte 6 mien pod sebou) sa zobrazujú aj čísla priradené ku kontaktom. Nový kontakt obsahuje množstvo detailov, nechýba ani viacero čísiel či e-mailových adries. Skupiny volajúcich pre priradenie spoločnej melódie stále chýbajú, melódiu priradíte vždy len jednotlivo. Malou pomôckou je vytvorenie jendotných názvov skladieb, napr. melódie rodina.mp3, pričom vždy len premenujete žiadanú skladbu na názov, ktorý ste použili pri určitých menách. Pri neznámych číslach je možné ponúknutie ich uloženia. Predvolenými kontaktmi môžu byť mená v telefóne alebo na SIM karte, nikdy nie súčasne. Nechýba ani automatické uloženie čísla na SIM. Novinkou je zálohovanie čísiel na kartu a obnova z pamäťovej karty. Odoslanie všetkých kontaktov cez Bluetooth alebo IrDA sa zíde pri kúpe nového mobilu a absencia tejto funkcie pri iných modeloch konkurenčných výrobcov je na zamyslenie. Nakoniec psomeniem ešte zoradenie zoznamu podľa mien alebo priezvisk. Problémom je umiestnenie kontaktov začínajúcich písmenom s diakritikou (Šiška a pod.), ktoré umiestni až za všetky mená.

Hovor

Telefonovanie je priemerné, hlasitosť slúchadla mi však pripadá nízka. Počas hovoru vidíte meno volaného a trvanie rozhovoru. Nechýba možnosť vstupu do menu, pochváliť musím kvalitné hlasné handsfree, nahrávanie hovoru je prístupné troma pohybmi joysticka.

Sony Ericsson má najpraktickejší zoznam hovorov, ktorý ponúka chronologicky zoradené všetky hovory súčasne, a až vedľa sú karty s prijatými, neprijatými a volanými číslami. Mrzí ma len, že tu chýba pamäť dĺžy jednotlivých hovorov. Tá slúži nielen na presné vypočítanie prevolaných minút z paušálu, ale aj na vypočítanie presného času ukončenia hovoru, kedy sme sa s kamarátom napríklad dohodli na stretnutí ("Za 20 minút budem tam!").

Pri videotelefonovaní je možné použiť aj priblíženie! Počas videohovoru je možné tiež zdielať vybrané obrazové a zvukové súbory. Prekvapila ma aj možnosť nastavenia jasu a nočného režimu. Pri telefonovaní môžete prepnúť obrazy volajúceho/volaného, skryť malý obraz či zapnúť zrkadlový obraz.

Písanie textov

Na pohodlnej klávesnici sa píše veľmi dobre. Slovník T9 je rýchly, pohodlný. Je ho možné deaktivovať, rovnako aj diakritiku. Prekvapilo ma predpovedanie slov a nechýbajú ani návrhy slov, ktoré vyhovujú danej kombinácii znakov, v malom okienku. Veľkou novinkou je možnosť kopírovania textu!

SMS

Editor správ je šikovný, ponúka podporu EMS aj smajlíkov. Tí sú na peknom displeji jemne zobrazení, a teda aj celkom pekní. Počas písania vidím 8 riadkov textu, zaujímavá je možnosť premeny rozpísanej SMS na MMS. Niekedy sa človek rozpíše a až potom si uvedomí, že MMS je pre takýto prípad oveľa vhodnejšia.

MMS

Jednoduchý editor MMS snáď ani nie je potrebné meniť, aj keď konkurencia je v tomto smere o krok vpred (vďaka okienkovým editorom s intuitívnym vkladaním objektov). Pripraviť si môžete vlastný podpis, ktorý bude do MMS-iek automaticky vložený. Limitom je 300 kB, pri prekročení tejto sumy môžete byť na to upozornení alebo ňou úplne obmedzení. Obrázok sa môže v správe nachádzať hore alebo až za textom. DO MMS môžete vkladať aj témy a vizitky. Fotky vkladané do MMS môžu byť automaticky zmenšené na 640 x 480, 320 x 240 alebo 160 x 120 bodov.

Blogger

Po odoslaní prvej snímky do blogu (Snímky - Možnosti) bola táto najprv automaticky zmenšená. Potom som prijal SMS s adresou go.blogger.com a heslom, pod ktorým som sa prvýkrát prihlásil. Zrejme by bolo možné všetky údaje vyplniť z mobilu, ale ja som radšej pracoval cez PC. Po zadaní všetkých mojich potrebných údajov som si zmenil aj adresu blogu (po odoslaní prvej snímky je to len kombinácia písmen a čísiel) a rozhranie. Výsledok nájdete na risohom.blogspot.com. :) Blogovanie s K800i je naozaj výbornou vecičkou, jednoznačne je to tá správna cesta, ktorou multimediálne zariadenia pôjdu.

E-mail

Veľmi vydarený e-mailový klient má jediný nedostatok, chýba mu prehliadač dokumentov. Inak ponúka všetko, čo od e-mailu v mobile očakávam. Chválim si najmä široké spektrum časov pri automatickej kontrole (Dnes už nechápem ľudí, čo obľubujú SMS-ky, keď za 100 Sk mesačne môžem každých 30 minút kontrolovať elektronickú poštu a vybaviť si niekoľko textových mailov denne v rámci limitu 10 MB). Pri čítaní mailu zobrazeného na celej obrazovke malým písmom vidím až 16 riadkov dobre čitateľného textu! Nechýba ani šifrovanie správ, podpis, preberanie správ do stanoveného limitu, kontrola pošty len v domácej sieti (veľmi užitočné!)...

Instant messaging

Sony Ericssony ponúkajú svoj vlastný messenger My firends (Viac v článku: Instant messenger v Sony Ericssonoch), ale ja stále obľubujem aplikáciu Jimm. Podotýkam, že K800i umožňuje spustenie viacerých Java aplikácií súčasne! Takže môj štýl Opera Mini + Jimm + MP3 prehrávač alebo FM rádio je konečne aj v mobile bez Symbianu alebo Windows Mobile skutočnosťou.

NetFront

Ten slúži na prezeranie WAP-u i webových stránok. S www.fony.sk/text/ si poradil na výbornú, na väčšie stránky odporúčam bezplatný prehliadač Opera Mini. NetFront ponúka aj horizontálne prezeranie stránok, funkciu zoom a mnoho ďalších vylepšení. Skrátka, každý si spomedzi Opery a NetFrontu musí vybrať pre seba to najlepšie. Škoda len, že pri prezeraní horizontálne pootočených stránok nie je možné používať drobné tlačidlá nad displejom.

Prenos dát

EDGE Sony Ericssonu K800i naozaj chýba...ale na druhej strane je pokrytie UMTS Orangeom (a snáď čoskoro aj T-Mobilom) dostatočné a neoustále rastie. Na horách do blogu odošlem fotku aj cez GPRS, doma mám UMTS, mnohí dokonca DSL a mobil na pripojenie ku internetu nepoužívajú. No i tak je naozaj nelogické vytvorenie dvoch verzií jedného mobilu, pričom jedna ponúka EDGE (K790i) a druhá UMTS (K800i). Prvá spomínaná možno na Slovensku v predaji vôbec nebude.

Bluetooth a IrDA sú na lokálny prenos dát dostatočné, pri psojení s PC veľmi pomôže podpora Mass Storage, teda mobil sa tvári ako externý disk a kopírovanie súborov medzi zariadeniami je tak naozaj jednoduché.

Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Target - BIP-ImagePush - BNEP - DUN-GW - FT-Server - GAP - GAVDP - Generic Object Exchange - Headset-AG - HFP (1.5) AG - HID-Dev-Keyboard-HID - HID-Dev-Pointing HID - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - PAN-AP - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB - Sync-Server.

Organizačné funkcie

Budíky - 5 rôznych budíkov s vlastnými časmi budenia, opakovaniami (označením dní v týždni), melódiami, textami, obrázkami budíka, správaním sa budíka v tichom režime.

Kalendár - na prvý pohľad rovnaký kalendár ako doteraz...so zobrazením mesiaca i týždňa. Pri tvorbe udalosti však badám novú položku OPAKOVANIE udalosti! Typ pripomienky je stále iba jeden, ale to vôbec nevadí. K dispozícii je hľadanie udalostí a hromadné mazanie udalostí starších ako jeden deň.

Prítomné sú aj úlohy a krátke poznámky, ktoré môžu byť zobrazené nad tapetou na pohotovostnom displeji. Túto funkciu som si naozaj obľúbil.

Časovač, stopky, kalkulačka a pamäť kódov sú samozrejmosťou.

Nechýba tiež aktualizácia softvéru cez GPRS/UMTS, ovládanie hlasom, Sim Toolkit, VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ, diaľkové ovládanie PC cez Bluetooth (nutná podpora profilu HID v PC) a diktafón.

Hry a Java aplikácie

V mobile nájdete 3 zábavné hry: FotoQuetFishing (fotenie rýb), 3D MiniGolf a 3D Tennis pre jedného či viacerých hráčov.

Medzi aplikáciami sú v novom mobile uložené FaceWarp, HP Print, Photo Mate, u mňa pribudla aj Opera Mini a Jimm. Najlepšie je súčasné používanie viacerých z nich, pričom zoznam spustených aplikácií nájdete v menu činností, kedykoľvek po stlačení špeciálneho tlačidla. Podobný multitasking ponúka už len 3G véčko BenQ-Siemens EF81.

Výhody:

- pekný displej,

- aktualizačná služba s pravidelnou kontrolou novej verzie SW,

- spustenie viacerých Java aplikácií naraz,

- konečne funkčné opakovanie poznámok,

- výborná viditeľnosť údajov na slnku,

- download súborov z internetu je možné minimalizovať,

- blogovanie priamo z mobilu,

- RSS reader v správach,

- veľmi dobrý e-mailový klient,

- v balení obojstranná nabíjačka,

- novinkou je možnosť kopírovať texty,

- konečne zadávanie opakovaných udalostí v kalendári.

Nevýhody:

- chýba podpora EDGE,

- chýba LED dióda na prisvetlenie,

- chýba aktívny pohotovostný režim (nahradený poznámkou na tapete),

- xenónový blesk nie je možné príkazom aktivovať,

- zdĺhavá inštalácia mnohých ovládačov na PC,

- prenos súborov do PC len v offline režime,

- grafické témy sú príliš podobné,

- slabý záznam QCIF videí,

- natočené videá som našiel len v Prehrávači videí, nie v Správcovi

súborov, v ktorom je možné videá roztiahnuť na celý displej,

- v balení chýba pamäťová karta.

Orientačná cena: 17 990 Sk(Autotel s. r. o.)

Záver

Sony Ericsson K800i je špičkový mobil s perfektným fotoaparátom, krásnym displejom a množstvom vynikajúcich multimediánych i pracovných funkcií. Konečne sme sa dočkali kombinácie poriadneho telefónneho zoznamu, kalendára a e-mailového klienta v jednom. Multitasking spustených aplikácií to všetko ešte zlepšuje. Horšie je to s úbohým záznamom videí a chýbajúcou podporou EDGE, predsa len 3G stále nie je celoslovenským riešením, EDGE už pomaly áno. Každopádne, Sony Ericsson K800i je špičkový zábavný mobil.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.08.2006 - 03:00

ja: + dotykovy displej a otvoreny OS by z neho urobilo neodoladelne delo. Menit 2mpix za 3,2 + umts ma velmi nelaka.SonyEricssonK750i/R1J Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous28.02.2006 - 22:51 Trvalý odkaz

Brano: To video je teda sklamanie. Ktovie co ale znamena tato veta k videu z MR:
"Such low resolution is implemented only because SE plans launching another brand for additional set of products targeted for making great photos combined with video recording in HD-quality."
Cize SE ma vraj preto take slabe video lebo planuje novu znacku kde bude perfektne foto a video v HD kvalite. No neviem, moc sa mi to nezda.

anonymous01.03.2006 - 02:53 Trvalý odkaz

BLOODEYE: To video je sklamanie.V porovnani s k750 je rozdiel minimalny.Teda v K790 kupovat drahe nove pamatovky,takmer o CM vacsi,tazsi.Takze nech sa SE strci niekam s ich novymi Video fonmi.Aj dizajn je hrozny.Vzdy som sa na nove SE fony tesil ale teraz vobec

anonymous01.03.2006 - 10:00 Trvalý odkaz

Atlis: no neviem, ale podla info ktore je dostupne, tak maju mat rovnaku cenu ako MS Duo, ale ano budu drahsie ako napr. miniSD... vacsi je o pol centimetra, ale ma QVGA displej + 3,2MPix chip sa musi nejak do fonu zmestit, co by si chcel?

anonymous01.03.2006 - 10:26 Trvalý odkaz

BLOODEYE: Ale rozdiel medzi 2Mpx a 3,2 nie je az tak viditelny a platit 20 papierov za lepsi displej,no....neviem neviem :{
Som si povedal,ze ked bude lepsie video,tak to bude uz dokonaly fon,ale oni to tam naschval nedaju,aby ludia kupovali o 2 roky dalsie rady

Celá diskusia 100 príspevkov