Sony Ericsson M600i

Recenzia smartfónu Malý pracovný 3G smartfón s QWERTZ klávesnicou a dotykovým displejom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian UIQ 3,

procesor: 200 MHz

frekvencie: 900/1800/1900 Mhz + UMTS

rozmery: 107 x 57 x 15 mm,

hmotnosť: 112 gramov (zistená: )

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, aktívny pohotovostný režim,

pamäť: 64 MB + 64 MB MS Micro, zdieľaná pamäť,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS,

prenos dát: GPRS 4+2, UMTS, IrDA, Bluetooth, kábel, mass storage,

zábava: Java, internetový prehliadač, MP3/AAC prehrávač,

prehliadač dokumentov XLS, DOC, PDF,

batéria: BST-33, 900 mAh, Li-Pol,

výdrž: do 7 h hovoru/240 h pohotovosti,

SAR: 1,15 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

fotoaparát, EDGE, HSDPA, Wi-Fi, FM rádio, videohovor,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nezistené

Obsah balenia:

mobil, štandardná nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, CD so softvérom.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa zasúva pod špeciálny pliešok vedľa akumulátora. Tento pliešok slúži na vysunutie SIM-ky z otvoru, do ktorého sa kompletne zasunie. Nemám rád takéto špeciálne systémy, vždy sa teším, ak sa kartička len priloží a určitým mechanizmom len pritlačí. V tomto prípade opäť dochádza k mechanickému opotrebovaniu SIM karty. Dĺžka zapínania je úmerná typu prístroja. S kartou bez ochrany PIN kódom sa ihneď prihlási do siete.

Dizajn

Sony Ericsson M600i je neskutočne malá, vydarená tehlička. Oproti modelom radu Pxxx je to veľká zmena v rozmeroch smartfónu. Na tmavom prístroji (okrem farby Granite Black bude k dispozícii aj biela verzia Crystal White) nájdete niekoľko modrých prvkov: mriežku reproduktorov vpredu aj v zadnej stene a koncovku dotykového pera zasunutého v ľavej časti. Modrou farbou sú vyznačené aj číslice na klávesnici. Najväčšou devízou M600-ky je Jog-dial, ovládacie koliesko v ľavej stene, pod ktorým je nový prvok - tlačidlo pre návrat o krok späť. V pravej stene sa ukrýva drobná M2 pamäťová karta, ktorej adaptér na bežnú veľkosť som v balení hľadal márne. V pravej stene nájdete jediné tlačidlo, ktoré je možné funkčne prispôsobiť.

Spracovanie prístroja je kvalitné, chýba mi však nejaké protišmykové zabezpečenie zadnej steny. Na to som si teraz navykol na Nokii 9500.

Klávesnica

Sony Ericsson M600i má jednu výnimočnú charateristiku - QWERTZ klávesnicu nového typu. Výrobca použil nápad s dvojitými tlačidlami, ktoré sú po stranách vyvýšené. Podľa toho, ktorú stranu stlačíte, napíše sa daný znak. Ak mám v ruke zariadenie s dotykovým displejom, užívam si to a klávesnice si ani nevšímam. Podobne tomu bolo aj v prípade M600i. Som totiž odchovancom Sony Ericssonu P800i, na ktorom som sa ani veľmi nemusel učiť písať po displeji...rovnaké znaky totiž používam aj pri bežnom písaní perom. Preto mi M600i naozaj padol do oka...nič sa v tomto smere nezmenilo, rozpoznávanie písma písaného po displeji je úplne rovnaké ako na starších "Péčkach". Nechýba ani softvérová klávesnica, ktorá sa objaví v spodnej časti displeja. Avšak jej využitie je kvôli prítomnosti hardvérovej QWERTZ klávesnici úplne zbytočné. Jej jedinou výhodou je možnosť zadávania znakov s diakritikou, čo dokonale neumožňuje ani písanie rukou, ani hardvérovou klávesnicou. Pri písaní je však, a to je veľkou novinkou Sony Ericssonu, neustále ponúkaná sada slov, ktoré zodpovedajú napísaným znakom a snažia sa pomocou dokončovania slov písanie urýchliť. Ja som tomuto štýlu písania na chuť neprišiel, som zrejme príliš staromódny. Použitie prediktívneho vkladania textu (aj tak tu slovenčina chýba) je možné vypnúť.

Jednoznačne však musím zhodnotiť, že možnosti zadávania znakov, a písania textov vôbec, sú veľmi široké. Hardvérová klávesnica si vyžaduje trochu cviku, ale istotne si na ňu každý zvykne. Softvérová klávesnica vyžaduje písanie v pokoji a s dobrým zrakom...jej virtuálne tlačidlá sú naozaj drobné. Písanie pomocou takzvaného handwritingu po displeji je rýchle, návykové a odporúčam ho naučiť sa každému.

Podsvietenie klávesnice je veľmi dobré. Blokovanie tlačidiel uskutočníte v pohotovostnom stave stlačením * a následným potvrdením zamknutia dotykom spodnej časti displeja.

Zmenami prešlo aj ovládacie koliesko Jog-dial, ktoré slúži na listovanie položkami a následné potvrdzovanie. Pre návrat späť slúži nové špeciálne tlačidlo pod ním, na ktoré som si musel chvíľu zvykať.

Hardvérové tlačidlo na pravej strane môže ponúkať jednu z nasledovných funkcií:

hlavná ponuka, internet, aktívny pohotovostný režim, prehrávač médií, správca úloh, záznam zvuku.

Displej

Displej je veľký, jemný a pekný...dokiaľ s M600-kou nevyjdete na slnko. Na priamom slnku na displeji nevidíte takmer nič. To je presný opak oproti displeju P800-ky, pričom ani modely P900 a P910 na tom neboli v extrémnych svetelných podmienkach zle. Modely M600i, W950i a P990i budú teda patriť v tomto smere k bežnému svetovému priemeru, ktorému Nokia uteká míľovými krokmi.

Dotykový displej mám rád, umožňuje totiž veľmi rýchly pohyb kurzora z jednej strany obrazovky do druhej. Mnohí tvrdia, že dotykový displej je zbytočný, pretože si vyžaduje ovládanie dvoma rukami. Ja osobne za volantom venujem ruky šoférovaniu, pri jedení v nich držím príbor, pri chôdzi zase nemám problém zastaviť. Ale väčšinu času, kedy držím mobil v ruke, mám voľnú aj druhú. Skrátka, ovládanie dvoma rukami mi vôbec problém nerobí, skôr naopak. Ale prijatie hovoru či prečítanie SMS-ky je na M600i možné aj jednou rukou. Je tu predsa pomocné koliesko!

Aktívny pohotovostný režim je vydarený, zahŕňa dokonca posledné zmeškané hovory.

Kritiku si zaslúži preklad. V telefóne sa nachádzal český softvér, ale niektoré výrazy sú veľmi zvláštne a zbytočne nepresné. Napríklad ako Seznamy stop sú nazvané Zoznamy skladieb. Slovo stopa v hudbe označuje pritom úplne niečo iné. Prúvodce ukládáním je zase jednoduché zobrazenie stavu pamäte.

Rýchlosť reakcií je dobrá, len pri otáčaní kolieskom ma zbytočne zdržujú animácie.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Obrázky

Prezeranie obrázkov je radosťou, prítomné je aj fullscreen zobrazenie s automatickým pootočením obrázka. Nechýba ani lupa a odosielanie súborov všetkými možnými cestami.

Melódie a prehrávač hudby

V M600-ke nájdete veľmi šikovný prehrávač hudby, ktorý sa funkciami vyrovná všetkým Walkmanom. Ponúka rozdelenie skladieb podľa intepretov, albumov, nechýbajú ani vlastné zoznamy skladieb (stôp). Mnohých určite poteší ekvalizér a pekné grafické prostredie prehrávača.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60.

Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60

Tóny

- samostatná hlasitosť aj melódia patrí hovorom,

- samostatná hlasitosť aj melódia patrí SMS a MMS,

- samostatná hlasitosť aj melódia patrí e-mailom,

- samostatná hlasitosť aj melódia patrí budíku a kalendáru.

Vibrácie nastavujete jednotlivo pre hovory, správy, e-mail, pripomienku.

Prehrávač videí

Prehrávač videí si poradí s 3GP aj MPEG4, dokonca aj s videom zaznamenaným Nokiou N70! Formát WMV mu však známy nie je. Prehrávanie fullscreen je samozrejmosťou. Nechýba ani pozastavenie videa a posun na vami určenú pozíciu.

Pamäť

Zdieľaná pamäť 64 MB je plne dostatočná na správy, aplikácie, kontakty, záznamy v kalendári a pod. Komu to nestačí ďalších 64 MB a chce mať z mobilu MP3 prehrávač, odporúčam kúpu väčšej MemoryStick micro. Najviac ma potešila podpora Mass storage, po pripojení prístroja ku PC dodávaným káblom sa ihneď objavil ako externý disk (čítačka). Po pripojení káblom ku PC sa mobil aj nabíja.

Telefónny zoznam

Perfektný telefónny zoznam umožňuje všetko, na čo si len spomeniete. Dokonca výborne spolupracuje aj so SIM kartou (v mojom prípade USIM). Ku menu môžete priradiť, čo si len zmyslíte, nechýbajú tiež skupiny kontaktov.

Hovor

Telefonovanie s M600i nie je práve najpohodlnejšie, práve kvôli hranatej konštrukcii. Ale ani kritiku si veľmi nezaslúži. Počas hovoru môžete zapnúť hlasné handsfree, vstúpiť do menu, skrátka bežne pracovať s prístrojom. Na displeji stále vidíte dĺžku prebiehajúceho telefonátu, mrzí ma nemožnosť jeho záznamu. A to som sa potešil, že bočnému tlačidlu môžem priradiť funkciu "Záznam zvuku". Kvalita hovoru je výborná, odporúčam tiež telefonovanie s dodávaným handsfree.

Zoznam hovorov začína všetkými poslednými telefonátmi, v ďalších vertikálnych záložkách sa ukrývajú prijaté, neprijaté a volané už samostatne. V registri je možnosť zobraziť kompaktný režim (ak sa číslo opakuje, zobrazí sa len posledný termín jeho použitia) a rozšírený režim, v ktorom sa vyskytuje úplne každý hovor.

Na odmietnuté volané číslo je možné zaslať automatickú SMS správu.

SMS

Editor správ je jednoduchý, priateľský a šikovný. Nechýba mu podpora EMS. Na veľkom displeji vidíte aj v prípade prijatých správ mnoho informácií naraz.

MMS

Editor MMS správ je veľmi dobrý, slúži najmä na ich prezeranie, keďže v prístroji nenájdete zabudovaný fotoaparát. Ja som bol s čítaním MMS-iek úplne spokojný.

E-mail

E-mailový prehliadač je výborný, ponúka všetko potrebné, aj šifrovanie a pravidelnú kontrolu správ. Problémy som nemal ani s diakritikou v správach. Nechýba podpora príloh DOC, XLS a PDF. Poviem vám, čítanie dokumentov na celej obrazovke na šírku a listovanie ovládacím kolieskom je perfektné. Text dokumentu je totiž prispôsobený obrazovke. UMTS je veľmi dobrým pomocníkom e-mailového prehliadača. Podporu IMAP4 a POP3 nemusím už snáď ani spomínať.

Podporu push e-mailu komentovať nebudem, keďže je to podľa mňa nenormálne zbytočná služba. Mám nastavenú kontrolu e-mailovej schránky každých 5 minút, stojí ma to niekoľko MB mesačne, resp. 120/150 korún za 10-megabajtový program (v drahšom od Orangeu mám aj 10 MMS!). Firmy, často vyhadzujú peniaze za zbytočné služby (typu BlackBerry), namiesto toho, aby začali konečne ekonomicky rozmýšľať. Týmto neodsudzujem operátorov, ktorí ponúkajú služby, po ktorých je dopyt.

Internetový prehliadač

Internetový prehliadač v M600i má niekoľko nezanedbateľných výhod - možnosť ovládania dotykovým perom a pomáhanie si klávesovými skratkami. Žiaľ, neporadí si vždy s diakritikou, www.Fony.sk nezobrazil práve najlepšie. Avšak Opera Mini to zachránila, v tomto prehliadači beží všetko ako má. Na prezeranie jednoduchých web a WAP stránok je interný prehliadač veľmi dobrý (zobrazenie fullscreen, naležato, množstvo nastavení, avšak nie kódovanie!), ale pri zložitejších stránkach má už problémy s rozložením a niekedy aj diakritikou.

Prenos dát

Na lokálny prenos výborne poslúži Bluetooth so staršími zariadeniami poteší spojenie cez IrDA. Mne sa najviac páči jednoduché spojenie s PC vďaka Mass storage. Pre diaľkové prenosy poslúži GPRS a UMTS, podpora EDGE chýba.

Chýbal mi tu aj nejaký sprievodca nastaveniami. Nastavenie MMS, internetu a podobne musíte uskutočniť ručne alebo po návšteve webu SonyEricsson.sk.

Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Controller - AVRCP-Target - BNEP - DUN-GW - FT-Server - GAP - GAVDP - Generic Object Exchange - Headset-AG - HFP (1.5) AG - HID-Boot Mode Only Host - OPP-Client - OPP-Server - PAN-Group - PAN-User - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB

Organizačné funkcie

Budík - 3 budíky sa nachádzajú v aplikácii čas.

Kalendár - v kalendári nájdete 4 typy udalostí (schôdzka, pripomienka, celodennú udalosť a výročie), nechýba opakovanie udalostí a vlastný zvuk upozornenia.

Poznámky môžu byť textové a obrázkové. V textových ma prekvapila prítomnosť odrážok.

V Sony Ericssone M600i nájdete tiež úlohy.

V sekcii Zábava nájdete MusicDJ, hry 3D Golf a QuadraPop.

V Nástrojoch sú ukryté funkcie: kalkulačka, konvertor, stopky, čas (budíky) a odpočítavanie času. Sem boli automaticky uložené aj doinštalované aplikácie CaptureScreen a Opera Mini.

Zoznam dostupných aplikácií pre Symbian UIQ 3.0 nájdete na My-symbian.com. Veľa ich však nie je.

Editor dokumentov nedokázal editovať niektoré konkrétne súbory, aj keď v PC bola možná ich normálna úprava.

Výdrž, batéria

Výdrž M600-ky je veľmi ovplyvnená intenzitou jasu displeja. Odporúčam nastaviť na úroveň pod 50 %. Ja som dosiahol dvojdňovú výdrž, ktorú je však veľmi ťažké hodnotiť.

Výhody:

- veľký displej a QWERTZ v malej krabičke,

- jog-dial (ovládacie koliesko),

- Symbian UIQ,

- podpora UMTS.

Nevýhody:

- viditeľnosť údajov na slnku,

- nedostatok aplikácií,

- len čeština,

- chýba EDGE.

Orientačná cena: 17 990 Sk (Autotel s. r. o.)

Záver

Sony Ericsson M600i je malé a funkčne nabité zariadenie s novým operačným systémom Symbian UIQ 3.0, ktorý je určite lepší než predchádzajúci. Problémom je, zatiaľ, nedostatok aplikácií pre tento OS. Druhým záporom je veľmi zlá viditeľnosť údajov zobrazovaných displejom na slnku. Neviem, kde mali oči vývojári Sony Ericssonu, ale týmto krokom ma sklamali. V miestnosti, aute, ani v tieni nemáte problém, ale teraz je leto, slnko svieti každý deň, a ja na ulici ledva vidím, kto mi volá. Posledným nedostatkom je absencia FM rádia a fotoaparátu, ale to rieši Sony Ericsson P990i. Ak vám teda nevadí zlá viditeľnosť údajov na slnku a potrebujete malý, šikovný pracovný nástroj na telefonovanie, správy a e-maily s veľkým dotykovým displejom, M600i je určite dobrou voľbou. Aj keď, konkurencia nespí...

Dôležité odkazy:

- produktová stránka M600i

- originálny softvér pre M600i

- softvér pre Symbian UIQ 3.0

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.07.2006 - 21:13

mental.disease: Onanuju tam nad e-mailom ake vsetky standardy podporuje... ale zabudaju, ze mail potrebuje aj konektivitu. EDGE a Wi-Fi mal byt samozrejmost!

anonymous07.02.2006 - 16:10 Trvalý odkaz

7wcsnurka: v konektivite je to crep,rovnako aj v klavesnici,karty najdrahsie,s nedostatocnou kapacitou oproti klasickym MS,v com je dobry?

anonymous08.02.2006 - 14:25 Trvalý odkaz

Mos: Asi tak.Suhlas s obidvoma podo mnou. ;

Asi tak. ;)

anonymous08.02.2006 - 20:23 Trvalý odkaz

Kriak24: A nechapem naco mu davali kvazi QWERTY klavku ked to ma dotykovy displej. Akurat ze vyzera hnusne.
Minule sedel vedla mna v lietadle chlapik s Blackberry s full QWERTY. No to bola riadna haluz.

anonymous10.02.2006 - 12:57 Trvalý odkaz

Atlis: mental, ma to UMTS... a je to postavene na P990i, ta tiez nema EDGE...

Celá diskusia 23 príspevkov