Sony Ericsson P990i

Recenzia smartfónuSymbian UIQ 3.0, dotykový displej, podpora 3G a mnoho multimediálnych funkcií.

Sony Ericsson 10. októbra 2005 predstavil svoj najnovší komunikátor označený ako P990i. Veľa vody pretieklo Dunajom, než sme sa dopracovali k jeho recenzii.

Základná charakteristika:

konštrukcia: roztváracia,

OS: Symbian 9.1 UIQ 3.0,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 114 x 57 x 25 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 154 mm,

hmotnosť: 150 gramov (zistená: 154 g)

displej: aktívny, dotykový, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 42 x 57 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), autofocus, makro, LED blesk, záznam videa (320 x 240 b.),

pamäť: 60 MB zdieľaných + 64 MB MemoryStick PRO Duo,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS,

prenos dát: GPRS 4+2, UMTS, IrDA, Bluetooth, Fast Port, Wi-Fi 802.11b, mass storage,

zábava: Java 2.0, internetový prehliadač, FM rádio (RDS), MP3 prehrávač, videohovor,

prehliadač dokumentov DOC, XLS, PPT, PDF; Excel a Word editor,

batéria: BST-34, 1120 mAh,

výdrž GSM: do 9 h hovoru/400 h pohotovosti,

výdrž UMTS: do 3 h hovoru/300 h pohotovosti.

SAR: 0,88 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, EDGE, HSDPA

Softvérová verzia testovaného telefónu:

CXC162037 R3A004

Obsah balenia:

mobil, batéria, bežné stereo handsfree, 64 MB MS Pro DUO s adaptérom, dátový kábel, stojan s trojicou konektorov, pútko na ruku, náhradné pero, skrutkovač, CD so softvérom, potrebné dokumenty.

Sony Ericsson P990iSony Ericsson P990iSony Ericsson P990iVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa zasúva medzi dve koľajničky, aktívna plocha sa týmto úkonom mierne mechanicky opotrebúva. Zapnutie prístroja je primerane dlhé, veď ide o Symbian, ktorému to vždy dlhšie trvá. V prístroji nechýba ani offline režim, tzv. flight mode.

Dizajn

Dizajn prístroja je jednoznačne vydarený, rôzne kreácie by sa v tomto segmente ani neoplatili. Sony Ericssony radu P patrili vždy k mojim obľúbeným. Som odchovancom modelu P800i. Malá klávesnica je odnímateľná, avšak ja som sa jej vzdať nemohol. Má totiž niekoľko funkcií - chráni displej, vracia mobil do pohotovostného stavu, pozitívne ovplyvňuje ovládanie prístroja kolieskom, telefón sa v zavretom stave správa úplne inak. Ak by ste však aj napriek tomu chceli ušetriť miesto a postačí vám kombinácia dotykového displeja a QWERTZ klávesnice, predný kryt môžete jednoducho odňať pomocou skrutkovača v balení.

Displej tvorí podstatnú časť prednej plochy, nad ním sa nachádza predná kamera na videotelefonovanie a v pravom hornom rohu jedna z tých zbytočných diód, ktoré som nikdy nevyužil. Dotykové pero je zasunuté v ľavej zadnej časti; nechápem, prečo neostalo vpravo. V pravej stene nájdete spúšť fotoaparátu, slot pre pamäťovú kartu a špeciálne internetové tlačidlo na spustenie jednej zo 7 funkcií, podľa vášho nastavenia. V ľavej stene sa nachádza výborný trojsmerový Jog Dial, pod ním nové tlačidlo pre návrat o krok späť. V spodnej časti je veľmi návykový posuvný blokovač displeja a klávesnice, v hornej časti ľavej steny mediálne tlačidlo pre spustenie prehrávača hudby alebo FM rádia. Zaujímavá je aj zadná stena s fotoaparátom a otočným aktívnym krytom objektívu, vedľa ktorého je LED dióda a reproduktor.

Klávesnica

Vonkajšia klávesnica je výborná, so zavretým prístrojom sa pracuje naozaj jednoducho a ovládanie hodnotím ako veľmi prívetivé. Prístroj takto používa len hornú časť displeja, v pravej ruke dokážem pohodlne ovládať všetky (povolené) funkcie. Ovládacie koliesko Jog Dial je nenormálne návykové, reakcie naň sú okamžité. Výnimkou je len hlavné menu, v ktorom animácie listovanie položkami spomaľujú. Podsvietenie malej klávesnice je výborné. Jej jediným zásadným nedostatkom, v prípade testovanej vzorky, bolo zadávanie výhradne číselných znakov. Ale to bolo určite spôsobené starým softvérom.

Veľká QWERTZ klávesnica pod displejom je dokonale podsvietená príjemným modrým svetlom. Píše sa na nej dobre, pokiaľ nemáte hrubé prsty. Písanie textu na nej je jednoznačne najrýchlejšie zo všetkých dostupných spôsobov. Pomocou tlačidla ALT zadávate pomocné znaky a číslice, potešilo by ma však umiestnenie druhého ALT tlačidla do ľavej časti klávesnice. Podržaním medzerníka sa v pohotovostnom stave dostanete do telefonickej časti.

Slabou konkurenciou pre hardvérovú klávesnicu je jej softvérová sestra. Je však drobná, píše sa na nej pohodlne len v úplne pokojnom stave pri položení prístroja na stôl. Ja preferujem zadávanie znakov pomocou grafity, rozpoznávania písaného písma. Píše sa mi tak najlepšie, pomerne rýchlo a odporúčam naučiť sa ho každému.

Sony Ericssonu P990i nechýba ani automatické blokovanie klávesnice, ktoré dopĺňa manuálne - hviezdička + pravé polyfunkčné tlačidlo alebo pomocou posuvného zámku v ľavej stene.

Ak chcete pracovať bez dotykovej obrazovky, najlepšie len s kolieskom Jog Dial, odporúčam flip neotvárať a už vôbec malú klávesnicu nedávať preč. Celkom rýchlo som si zvykol na blokovanie, a hlavne odblokovanie, displeja a klávesnice pomocou bočného posuvného tlačidla.

Displej

Displej je pekný, veľký a...hlavne dotykový. Mám rád tento systém ovládania, je totiž najrýchlejší zo všetkých. Využitie plochy, čo a týka textov, je vynikajúce, avšak nechápem niektorým drobným (a dôležitým) ikonám. Krok späť je na displeji takmer vždy výrazný a dobre sa stláča aj prstom, ale mnohé ďalšie pomocné dotykové ikony sú tak malé, že na to, aby ste sa trafili, budete nútení vytiahnuť dotykové pero.

Sklamala ma absencia aktívneho pohotovostného režimu. Veď model M600i ho ponúka! V P990i nájdete len akési skratky, ktoré vyvoláte stlačením šípky doprava v zavretom stave, alebo klikom na príslušnú ikonu v stave otvorenom. Zvláštne...

Viditeľnosť údajov na priamom slnku je veľmi zlá.

Sony Ericsson P990iSony Ericsson P990iVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Ten spustíte pomocou špeciálneho tlačidla v zavretom aj otvorenom stave, no najjednoduchšie spustenie uskutočníte pootočením aktívneho krytu objektívu. Možnosti fotoaparátu sú široké, konkrétne spomeniem automatické zaostrovanie, makro režim, ovládanie pomocou kolieska...nechýbajú ani 4 rôzne rozlíšenia, 3 stupne kvality a aktivácia LED blesku. Video zaznamenáva snímky s rozlíšením 320 x 240 bodov v MPEG4 formáte. Počas videozáznamu je možné použiť priblíženie. Na testovanej vzorke nebolo možné použiť klávesové skratky.

Kvalita snímok je zhodná so zábermi vytvorenými Sony Ericssonom K750i a jeho súrodencov. Som s ňou naozaj spokojný, 3 Mpix osobne už nepovažujem za rozlíšenie, ktoré by prinieslo zásadnú zmenu. Viac by ma potešil xenónový blesk vedľa LED diódy.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1 MB)

3GPP/MPEG4 prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Pripojiteľný blesk Sony Ericsson MXE-60 s P990i nefunguje, a to ani s jednou verziou softvéru.

Médiá

Pohodlné prezeranie obrázkov ponúka aplikácia Picture gallery. Tu je možné listovať fullscreen obrázkami (s automatickým pootočením) pomocou Jog Dial kolieska. Nechýba tiež pohodlná lupa.

Perfektná je úprava obrázku. Toľko funkcii som naozaj nečakal. Prekvapí výrez, úprava farieb, doplnenie textu, kreslenie, efekty, kontrast, atď. Upravené snímky sa môžu ukladať do vami určeného rozlíšenia.

Podobne je to s videami, ktoré na celej obrazovke vyzerajú perfektne. Videá prehráva Media player a problém nemá ani so snímkami zaznamenanými Nokiou N70. Možný je aj rýchly presun v rámci videa. Fullscreen prehrávanie videa môže byť nastavené ako východiskové.

Prehrávač hudby je zhodný s plnohodnotným Walkman prehrávačom, nechýba mu ani kvalitný ekvalizér. Jeho funkcie sú bohaté, naopak dodávané slúchadlá len priemerné (ako ku K750i). Prehrávanie hudby na pozadí je samozrejmosťou. Spolu s reproduktormi MDS-60 sa jedná o špičkový prenosný hudobný systém. Recenziu malých prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60.

V P990i nájdete aj starý (už nie tak dobrý) MusicDJ, aplikáciu pre tvorbu MIDI melódií.

Sony Ericssonu P990i chýbajú profily, aktivovať môžete len tichý režim podržaním mriežky.

FM rádio s RDS ponúka aj názvy skladieb, ktoré sú práve v éteri. Táto funkcia ma milo prekvapila. Podobne aj zobrazenie intenzity signálu. Samozrejmosťou je v Sony Ericssonoch bleskové automatické uloženie 20 rozhlasových staníc.

Pamäť

Zdieľaná interná pamäť je naozaj dostatočná, odporúčam však kúpiť väčšiu pamäťovú kartu. Prístroj sa po pripojení k PC správa ako mass storage zariadenie.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam je špičkový, ale taký bol už v predchádzajúcich modeloch. Ukladanie kontaktov odfotením vizitky je úplnou novinkou. Použil som 5 najrôznejších vizitiek a okrem jednej (naozaj neštandardnej) bolo načítanie údajov úspešné. V našej Galérii nájdete snímky tohto úkonu. Nový kontakt obsahuje množstvo údajov, určite nebudete nijakým z nich obmedzení.

Hovor

Hovory nájdete v zavretom stave pod ľavým polyfunkčným tlačidlom. Pri každom hovore vidíte aj jeho dĺžku. Register hovorov môže byť kompaktný alebo rozšírený, v ktorom vidíte úplne všetky, aj opakované, hovory. Na odmietnutý hovor môže byť automaticky odoslaná SMS vo vami zadanom tvare. Absolútne nerozumiem chýbajúcemu záznamu hovoru. Stretol som sa s množstvom obchodníkov, ktorí si mobil bez tejto funkcie už nekúpia.

SMS a MMS

SMS-ky sa na P990i píšu výborne, nechýba podpora štandardu EMS. Aj smajlíci istotne potešia, a ak nie, môžete ich vypnúť. Editor MMS-iek je jednoduchý, prakticky sa nezmenil, ale ani nebolo treba. V správach môžete použiť aj funkciu zoom, zmenu veľkosti písma.

E-mail

E-mailový klient je perfektný, najmä jeho spolupráca s aplikáciami na prezeranie obrázkov či dokumentov. Samozrejmé je automatické sťahovanie pošty vo vami zadanom intervale. Zaujímavou funkciou je skrytie prečítaných správ. Odpovedať môžete aj s obsiahnutou pôvodnou správou (prečo táto funkcia nie je zapnutá od výroby?) a spoľahnúť sa tiež môžete na automatické vloženie podpisu. Možnosti e-mailu sú naozaj bohaté a nenašiel som nič, čo by mu chýbalo.

WAP a internet

Internetový prehliadač je pre túto kategóriu priemerný. Umožňuje prácu s viacerými oknami, ale chýba mu podpora diakritiky, resp. všetky slovenské a české znaky s diakritikou nahrádza štvorčekmi. Čítanie textov je preto nepohodlné a, pravdu povediac, dlho som to nevydržal. Preto som rýchlo nainštaloval výbornú Operu Mini, ktorá v P990i pracuje aj s dotykovým ovládaním úplne bezchybne a podľa mojich predstáv. Listovanie v e-mailoch aj webe veľmi pohodlné, tu najviac oceníte prítomosť Jog Dial-u. Stránkou môžete pohybovať hore a dolu aj pomocou ťahania dotykovým perom. Paráda!

Prenos dát

Lokálny prenos pomocou Bluetooth a IrDA určite využijete, mnohých poteší podpora mass storage pri spojení s PC prostredníctvom kábla. Na prenos dát do PC najlepšie poslúži čítačka pamäťových kariet. Na dlhšie vzdialenosti, najmä pre rýchle pripojenie do internetu poslúži podpora Wi-Fi 802.11b. A na operátorské dátové služby použijete podporu GPRS a UMTS. Odporúčame prečítať si článok 3G (UMTS).

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Controller - AVRCP-Target - BNEP - DUN-GW - FT-Server - GAP - GAVDP - Generic Object Exchange - Headset-AG - HFP (1.5) AG - HID-Boot Mode Only Host - OPP-Client - OPP-Server - PAN-Group - PAN-User - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB

interop. zariadenia: Microsoft keybord for HID (DPIT)

Organizačné funkcie

Budík - nájdete v aplikácii Čas, konkrétne 3 typy, pričom každému meníte kompletné nastavenia od času, cez opakovanie po melódiu.

Kalendár - ten je plnohodnotný, ponúka mesačný a týždenný náhľad. Poznamenať si môžete 4 typy udalostí, samozrejme aj s pripomienkou a opakovaním (denne, týždenne, mesačne/ročne podľa dátumu, mesačne/ročne podľa dňa). Melódiu pripomienky môžete meniť, ale vždy vám bude po odklade hrať každé dve otravné minúty (Alebo to bolo päť? V každom prípade to bolo príliš často...podobne ako na Nokii N70 či 9500).

Poznámky je možné písať alebo kresliť.

Mám pocit, že Sony Ericsson P990i ponúka málo nastavení. Nebudem konkrétny, ale čakal som väčšie možnosti prispôsobenia.

Samozrejmosťou je prehliadač všetkých hlavných typov dokumentov a editor DOC a XLS súborov.

V mobile nájdete linky na množstvo aplikácií, ktoré si môžete bezplatne stiahnuť a vyskúšať.

Medzi ďalšími nainštalovanými funkciami nájdete stopky, odpočítavanie času, kalkulačku, konvertor jednotiek.

Výdrž, batéria

Výdrž ma celkom prekvapila, jeden deň plnej aktivity P990i určite vydrží.

Výhody:

- dotykový displej,

- Jog Dial,

- multimediálne funkcie,

- pracovné funkcie,

- využitie Opera Mini.

Nevýhody:

- displej na priamom slnku,

- chýba EDGE,

- chýbajú profily,

- internetový prehliadač,

- podpora diakritiky.

Orientačná cena: očakávam 25 000 Sk (Autotel s. r. o.)

Záver

Sony Ericsson P990i je výborný pomocník aj zabávač. Keď som testoval Sony Ericsson M600i, práve zábavné funkcie mi na ňom výrazne chýbali. Tu nájdem ešte bežnú pamäťovú kartu, výborný fotoaparát, takmer dokonalý FM prijímač a funkcie Walkmana. A to všetko popri prepracovaných pracovných funkciách, akými sú telefónny zoznam, register hovorov, práca so správami, e-mail... Je to veľmi dobrý smartfón bez plnohodnotnej podpory slovenskej diakritiky pri písaní textov a prezeraní webu.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.08.2006 - 02:29

rawis: každopádne,až bude na trhu bežim pro prašule a berem ho,doteraz mam p800 a hodne ludi my ju zavidí napriek jej veku. A to WIFI,juj,nezabezpe?ene siete traste sa :-)Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous18.07.2006 - 18:21 Trvalý odkaz

palyp: zhanal uz niekto nejaky GPS-soft pre p990i alebo pre symbiana a nejake mapy???

inac cena v de 585.5 EURMozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

anonymous03.08.2006 - 10:51 Trvalý odkaz

Atlis: Strojovna je to super, GPS je pre Symbian 9.1 Route 66 tusim, ale obavam sa ze zatial nic pre UIQ 3.0Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

anonymous03.08.2006 - 23:44 Trvalý odkaz

Mulano: strojovna super,ale bez EDGE ... :(Opera/8.54 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous04.08.2006 - 00:41 Trvalý odkaz

Atlis: Naco EDGE ked mas 3G?Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 22 príspevkov