Dilema: Samsung Galaxy Watch vs. Galaxy Gear S3 Frontier

Zmien medzi dvoma generáciami inteligentných Bluetooth hodiniek od Samsungu na prvý pohľad nie je veľa. Vodeodolnosť aj na plávanie a deň výdrže navyše by nám však za 70-eurový príplatok stáli.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberáme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Neodmietame ani pomoc pri výbere príslušenstva. Ján nám totiž napísal: "Zdravím, viete mi poradiť alebo vysvetliť, aké sú hlavné rozdiely medzi hodinkami Samsung Galaxy Watch (46 mm) a Galaxy Gear S3 Frontier? Zvazujem kúpu niektorých z nich, ceny sa líšia o cca 70 eur. Ďakujem!"

Gear S3 Frontier budú lacnejšie aj preto, že sa jedná o starší model predstavený ešte v roku 2016. V overených e-shopoch sa dá zohnať aj za 200 eur.

Za aktuálne Galaxt Watch v 46 mm verzii si priplatíte a v ochode necháte 270 eur. Platí, že menšia 42 mm bude lacnejšia, no určená je skôr pre ženy.

Generačný posun daroval novšiemu kúsku trochu rýchlejší procesor Exynos 9110 s vyššou taktovacou frekvenciou, ale najnovšia verzia operačného systému Tizen s nadstavbou One UI je dostupná pre Galaxy Watch, aj staršie Gear S3 Frontier. A vzhľadom na zväčša nenáročné úlohy si nemyslíme, že bude rozdiel v rýchlosti prostredia príliš zásadný.

Skok v kapacite batérie z 380 mAh na 472 mAh už poznať môžete. Ak si podrobne prečítate naše recenzie Samsung Gear S3 Frontier - tri pohľady na jedny hodinky a Samsung Galaxy Watch - konečne nielen pre chlapov zistíte, že novší kúsok zvládne pri bežnom používaní bez kompromisov tri dni prevádzky namiesto dvoch. A to za malý príplatok, podľa nás, stojí.

Dizajn Galaxy Watch je trochu civilnejší a menej robustný, dvojfarebné prevedenie so svetlým telom a tmavou otočnou lunetou naopak upúta viac pozornosti. 1,3'' AMOLED displej s rozlíšením 360 x 360 bodov (respektíve 101736 pixelmi v kruhu) zostal na papieri rovnaký, ten novší ale považujeme za kontrastnejší a trochu krajší v interiéri aj na slnku.

Vodeodolnosť podľa certifikácie IP68 ponúknu Galaxy Watch aj Gear S3 Frontier, Watch ale navyše dostali ešte tlakovú skúšku na 5 ATM. Oficiálne s nimi teda môžete tiež plávať, kým pri sérii Gear S3 (okrem modelu Gear Sport) manuál túto aktivitu vyslovene zakazuje. Skúsenosti používateľov naznačujú, že hodinky pravidelné ponáranie bez problémov zvládnu, každopádne problémom môže byť skôr absencia zaznamenávania plávania medzi trackingom fitness aktivít a pocit istoty používateľa pri prípadnej reklamácii.

Nad zvyškom funkcií príliš špekulovať nemusíte. Remienky si dokáže každý zručnejší majiteľ vymeniť aj doma a snímač tepu srdca, barometer, senzor intenzity osvetlenia, GPS či možnosť telefonovania cez mikrofón a zabudovaný reproduktor majú oba modely.

Dvojicu tiež nabijete aj cez reverzné bezdrôtové nabíjanie z chrbtov smartfónov Galaxy S10, S10+ a S10e. Prečo však nebude fungovať s každou bezdrôtovou nabíjačkou, sme vysvetľovali v článku Poradňa: Hľadáme powerbank s bezdrôtovým Qi nabíjaním hodiniek Galaxy Watch.

Vzhľadom na 70-eurový rozdiel by sme odporúčali skôr novší model. Zmien nie je príliš veľa a Gear S3 Frontier obstoja dobre aj v roku 2019, ale za deň výdrže navyše, kvalitnejší displej a záruku vyššej odolnosti voči vode by sme si predsa len priplatili. Je tiež pravdepodobné, že aktuálne a o dva roky mladšie Galaxy Watch sa v budúcnosti dočkajú viacerých aktualizácií a naopak, Gear S3 Frontier, hoci tohtotýždňový update ešte dostali, z podporovanej palety produktov vypadnú predsa len skôr.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Ivo Rundt 02.06.2019 - 17:37

Ani s jedními hodinkami neuděláte vyloženě chybu, neměl jsem sice S3 Frontier, ale Classic, ale rozdíl je jen ve vzhledu. Co se týče podpory ze strany Samsungu, jsou S3 stále aktualizovány, zrovna před týdnem, dvěmi dorazila aktualiazace. Ale já osobně bych šel do Galaxy Watch, jsou novější, a z tohoto důvodu předpokládám, že budou mít delší podporu. Pro Galaxy Watch mluví vše - delší výdrž baterie -až 4 dny, možnost nejen plavání, ale i sprchování, konzervativnější provedení - hodí se i ke společenskému oděvu. Já byl s S3 velmi spokojen, kdyby se mi nenabídl výhodný prodej, měl bych je do dnes.... :-)

Dusan03.06.2019 - 19:40 Trvalý odkaz

Chcel som v lete kúpiť Galaxy Watch, ale už asi počkám na nový model.

Kadík František09.06.2019 - 16:47 Trvalý odkaz

Za mňa Galaxy watch, i keď som dnes vymenil huawei p20 za huawei p20 pro a nejde mi nainštalovať galaxy wearable , nikde ho obchode play nemôžem nájsť.

Celá diskusia 3 príspevky