OnePlus 7: ochranu proti vode podľa štandardu IP nečakajte ani tentokrát

Firma už dlhšie tvrdí, že certifikácia podľa štandardu IP stojí zbytočne veľa peňazí, čo zvyšuje koncovú cenu zariadení. Kontakt s vodou by ich novšie modely mali prežiť, hoci s uplatnením záruky v prípade problémov radšej nepočítajte.

Už zajtra (14. mája) sa môžeme tešiť na oficiálne predstavenie nového smartfónu OnePlus 7. Výrobca ho ukáže o 17.00 hod v Londýne aj prostredníctvom živého streamu.

Zdá sa, že firma OnePlus si už teraz pripravuje pôdu na to, ako zákazníkom vysvetliť, že v technických špecifikáciách novinky bude opäť chýbať certifikácia odolnosti voči vode a prachu, známa aj ako stupeň IP. Tej sme sa viac venovali v článku Poradňa: Ako je to s vodeodolnosťou mobilov a ich zárukou?.

Kým nové iPhony XS a XS Max sa chvália certifikáciou podľa IP68, rovnako ako napríklad Samsungy Galaxy S10, S10+ a S10e, OnePlus 6T ani žiadny z jeho predchodcov si takúto ochranu vo svojich vlastnostiach neuvádza.

Na YouTube kanáli OnePlus sa minulý týždeň objavilo video, v ktorého popise sa hovorí, že takáto certifikácia v konečnom dôsledku stojí zákazníkov veľa peňazí (premietnutých do vyššej predajnej ceny mobilu).

Video každopádne ukazuje vedro plné vody a padajúci smartfón, ktorý by mal takýto kontakt s tekutinou bez problémov prežiť. V podobnom duchu sa v minulosti vyjadril aj šéf OnePlus Číňan Pete Lau, keď hovoril, že aj súčasný OnePlus 6T je v skutočnosti vodeodolný, no jeho firma sa rozhodla nepodstúpiť ertifikačný proces podľa štandardov pre stupeň ochrany krytom IP.

Problémom ale môže byť text zobrazujúci sa malými písmenami, ktorý uvádza, že produkty OnePlus sú vodeodolné pri "optimálnych testovacích podmienkach" a OnePlus "neposkytuje žiadne garancie". Poškodenie vodou alebo inou tekutinou teda nespadá pod záruku a očakávaná novinka OnePlus 7 na tom zrejme nič nezmení.

Podobne alibistickí sú však aj ostatní výrobcovia. Sony napríklad pri Xperii 1, ale aj ďalších smartfónoch uvádza, že sú testované podľa ratingu IP65/68, no nemáte ich kompletne ponárať pod vodu, vystavovať morskej, slanej či chlórovanej vode a nápojom. Nesprávne používanie "zneplatní záruku".

Zdroj: AndroidCentral.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 13.05.2019 - 21:13

https://twitter.com/tkdsl8655/status/1125927101352136706

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.05.2019 - 11:14 Trvalý odkaz

Pekné puzdro :D

Celá diskusia 2 príspevky