Huawei P30 Pro rozložený na kúsky: ako funguje periskopický teleobjektív?

Unikátnu konštrukciu si môžete prehliadnuť na videu známeho YouTubera, ktorý nový smartfón bez milosti rozobral. Teleobjektív je v tele mobilu umiestnený pozdĺž zadného krytu.

Známy YouTuber Zack Nelson z kanálu JerryRigEverything testuje smartfóny trochu inak než my - nemusí ich totiž vrátiť v pôvodnom stave. Dokáže ich teda podrobiť náročným testom, ktoré odhalia, či nie je mobil náchylný na zohnutie vo vrecku alebo príliš ľahké poškriabanie displeja od kľúčov a bežného pokladania na stôl.

Pokiaľ ide o naozaj zaujímavý model, dokáže ho tiež rozobrať, aby divákom ukázal, čo presne sa skrýva vo vnútri.

Pred pár týždňami sa vrhol na Huawei P30 Pro, ktorý láka najmä na teleobjektív s až 5-násobným optickým priblížením. Samozrejme, fyzika sa oklamať nedá a šošovky v takejto optike musia byť poriadne ďaleko od seba. Posledný z trojice objektívov by sa tak do 9,8 mm hrubého modulu pre fotoaparáty P30 Pro zmestil len pri použití veľmi malého snímača.

Pri písaní našej recenzie Huawei P30 Pro - päťnásobné priblíženie a solídna výdrž sme v tomto mieste namerali hrúbku až 9,8 milimetra.

Huawei preto použil šikovné riešenie a objektív umiestnil na šírku, pozdĺž zadného krytu. Keďže však musí pozerať pred seba, inžinieri pred neho postavili zrkadlo. Práve preto je teleobjektív "obdĺžnikový", hoci v skutočnosti sa pri pohľade na chrbát pozeráte len na plochu schopnú lámať svetlo o 90°. Skutočný senzor je ešte o niečo ďalej a šošovky medzi ním majú, ako vidno na videu približne v čase 6:40, bežný kruhový prierez.

obr: YouTube.com/JerryRigEverything

Video okrem toho ukazuje aj bližší pohľad na infračervený vysielač pre ovládanie TV alebo inej domácej techniky, v displeji integrovanú čítačku odtlačkov prstov, cievku pre bezdrôtové nabíjanie či elektromagnetický reproduktor prenášajúci zvukové vlny cez hornú časť obrazovky.

Pokiaľ máte o Huawei P30 Pro záujem, môžete si pozrieť aj druhé video, ktoré mu kanál JerryRigEverything venoval. Ide o klasický durability test, teda skúšku odolnosti. Ten ukázal, že displej novinky sa poškriabe približne rovnako ľahko ako obrazovky konkurencie.

Rám je kovový, sloty pre SIM kartu a NM pamäťový kartu chráni pred vodou guma a na rozdiel od modelu P20 Pro sa netreba obávať ani poškodenia pri ohýbaní v strede.

Všetko si môžete porovnať so Zackovými pokusmi a experimentami s aktuálne najvybavenejším Samsungom, o ktorých sme písali v článku Samsung Galaxy S10: prvé crashtesty a pokusy o poškriabanie displeja

Diskusia k článku:

Začať diskusiu