Dilema: Samsung Galaxy S10e vs. Huawei P30

Juraj si vyberá medzi kompaktnejším a trochu lepšie vybaveným Samsungom, alebo lacnejšou P30-tkou s dlhšou výdržou batérie.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venujeme formou takéhoto článku

Juraj sa pýta: "Zdravím, chystám sa kúpiť nový mobil a neviem sa rozhodnúť medzi Samsungom Galaxy S10e a Huaweiom P30. Teraz mám starší Samsung Galaxy S8. Ďakujem za pomoc!"

Svoj Samsung so zaobleným displejom chce teda nahradiť niektorým z lacnejších modelov z tohtoročných radov Galaxy S10 a P30.

Oba budú mať praktickejšiu rovnú obrazovku. V prípade Galaxy S10e by získal kompaktnejšiu 5,8-palcovú uhlopriečku, ktorá sa odrazí na jednoduchšom ovládaní v jednej ruke a spolu s menšou 3100 mAh batériou tiež príjemnej 150-gramovej hmotnosti.

Huawei P30 prinesie viac priestoru na 6,1-palcovom displeji a väčšiu výdrž na jedno nabitie vďaka 3650 mAh batérii. Väčšie rozmery a 168 gramov ale v ruke poznať.

Obaja výrobcovia sa rozhodli pre svojské zapracovanie otvoru pre predný fotoaparát. Huawei má výrez v strede, Samsung vypálil kruh okolo šošovky vpravo laserom. Vďaka tomu si môžete stiahnuť niekoľko zábavných tapiet na domácu obrazovku. Inak je ale len na vás, ktoré riešenie je vám sympatickejšie.

Smartfóny ponúknu nový Android 9 Pie, 6 GB RAM a 128 GB úložiská. Galaxy S10e k nemu pridá aj bežný štandard pamäťových kariet microSD. NM Card v P30-tke považujeme za trochu zbytočný a nekompatibilný s ostatnými zariadeniami. Body Huaweiu stŕhame aj za nižšiu vodeodolnosť (len IP53, takže iba proti obliatiu vodou, oproti plnohodnotnému IP68 v Samsungu), absenciu stereo reproduktorov a chýbajúce bezdrôtové nabíjanie. Nehovoriac o reverznom bezdrôtovom dobíjaní nositeľného príslušenstva, napríklad hodiniek Galaxy Watch či slúchadiel Galaxy Buds.

Konkurenti sa dokážu odomknúť po zosnímaní tváre prednou kamerou, alebo priložení prsta na čítačku odtlačkov. Samsung Galaxy S10e ju má v bočnej stene, Huawei na trochu praktickejšom mieste priamo pod displejom. Takýto spôsob rozpoznávania je však trochu pomalší.

Už krátky pohľad na zadné steny odhalí veľké rozdiely v konštrukcii fotoaparátov. Samsung ponúka 12-megapixelový základný fotoaparát a 16-megapixelový širokouhlý snímač. Dokáže nahrávať aj videá v 4K rozlíšení pri plynulejších 60 snímkach za sekundu. Výsledné zábery sme vám ukázali v Takto fotí Samsung Galaxy S10e. Kompletnú recenziu zas hľadajte pod titulkom Samsung Galaxy S10e - na toto sme čakali.

P30-tka na papieri ohúri oveľa viac. Základný čip má až 40 Mpix, širokouhlý 16 Mpix fotoaparát má automatické zaostrovanie namiesto fixného a ako tretí člen je tu ešte teleobjektív s optickou stabilizáciou a 3-násobným priblížením, ktorý vraj v spolupráci so základným snímačom dokáže objekty bez straty kvality priblížiť až 5-násobne.

V praxi je to ale trochu inak. Ak sa rozhodnete pre plné 40-megapixelové rozlíšenie, z nepochopiteľných dôvodov zmizne možnosť prepínať na širokouhlú optiku alebo teleobjektív. Prepínače sa objavia až po znížení rozlíšenia na 10 Mpix, čo je ešte menej, než na Samsungu.

Buď sa s tým zmierite, alebo budete neustále špekulovať nad optimálnou kombináciou položiek v nastaveniach. No a lákavý nočný režim, 4K 60 fps alebo až 5-násobný optický zoom je výhradne výsadou drahšieho modelu P30 Pro.

V prospech Huaweiu hrá aspoň výrazne detailnejšia 32 Mpix predná kamera a nižšia cenovka. Oficiálna suma je 699 eur, kým na Samsung Galaxy S10e s 10 Mpix selfie snímačom potrebujete až 749 eur.

V redakcii by sme si vďaka menším rozmerom, prívetivejšiemu fotoaparátu, vyššej vodeodolnosti a lepšej výbave vybrali Samsung Galaxy S10e. Výhodou Huaweiu P30 je podľa nás len nižšia cena, lepšia predná kamera a dlhšia výdrž silnejšej batérie.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

shaggy 21.04.2019 - 14:13

Ja som si vybral S10e. A to som vyberal medzi S10 a S10e. P30 nemala sancu. Mozno Pro, ale to je zbytocne velke a tazke hovado. Kolega zobral S10 a trci mu to z vrecka nohavic :)

Hydrant21.04.2019 - 16:19 Trvalý odkaz

Kolega ma problem ze ma male vrecka.

Nightmare21.04.2019 - 18:11 Trvalý odkaz

z tychto dvoch S10e by som

Lubo21.04.2019 - 20:26 Trvalý odkaz

Ahojte, tuto dilemu :D mam aj ja. Viac inklinujem k S10e ale bojim sa tej baterky. V recenziach dost kritizuju baterku, ze vydrzi kratko, ze exynos ma aj vysoky standby drain. Viete mi niekto popisat vlastne skusenosti s baterkou a spotrebou. Nie som heavy user, ale zase sa nechcem bat o to, aby mi baterka vydrzala do vecera. Ako napr mojim znamym, ktori este stale pouzivaju Iphon SE, 6S ci 7S, kde vecer uz pindaju na 2% ci 1% baterky a mobily im vypinaju a dokazu to akceptovat. A druha otazka, aky ma ten samsung signal. Mam 4ku, signal mam fajn. Len tiez vraveli v recenziach, ze s10 ma problemy so slabsim signalom. Na druhej strane rozmyslam aj nad P30, ale pockam este na Honor 20, a potom sa rozhodnem. No skor ak mate tu S10e, potesili by ma nejake vlastne skusenosti s baterkou. Inac manzelke som kupil S9 a mobil to je uzasny, ja som mal zatial stale len take mobily max do 250€, aktualne mam xiaomi A2 (inac super mobil) ale planujem kupit nejaku kompaktnu vlajkovu lod.

K.M.21.04.2019 - 21:17 Trvalý odkaz

neviem ako je na tom presne baterka na S10e, ja mám S10+ a bol som oproti S9+ milo prekvapený. Čo sa signálu týka, nevšimol som si žiaden problém. Viem,že tu nejde o S10+ ale S10e, no vo veľa veciach sú rovnaké/ veľmi podobné.

Celá diskusia 31 príspevkov