Poradňa: Hľadáme HDMI počítač do TV pre Netflix, HBO Go a ďalšie služby

Poradiť sme si nechali od fanúšikov Fony.sk na Facebooku. Odporúčate Nvidia Shield, Chromecast alebo set-top-box s Android TV.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa venujeme formou takéhoto článku.

Tento týždeň sme opäť požiadali o pomoc aj vás, fanúšikov Fony.sk na Facebooku. Jeden z vás totiž hľadal riešenie, ako na svojom staršom (teda nie smart) televízore sledovať filmy a seriály zo streamingových služieb HBO GO či Netflix.

Podmienkou bolo aj pripojenie ethernetového kábla, vraj kvôli lepšej stabilite prenosu dát z internetu. Súhlasíme ale s odpoveďami mnohých z vás, že takáto požiadavka výrazne zužuje výber dostupných riešení, najmä v podobe maličkých "USB kľúčov" zasúvajúcich sa priamo do HDMI portu televízora. Pomalé a padajúce Wi-Fi v obývačke by sme riešili skôr výmenou routera za kvalitnejší, minimálne s podporou 5 GHz pásma.

Väčšina z vás odporúča Chromecast od Googlu. Zasúva sa do HDMI portu televízora, hoci výrobca odporúča ešte pripojenie pribaleného externého zdroja energie z elektrickej zásuvky.

Chromecast nefunguje úplne samostatne, no ponúkne vám možnosť do televízora poslať obsah zo smartfónu alebo počítača. V podporovaných aplikáciách, medzi ktoré patrí napríklad spomínané HBO GO, Neflix, Skylink Live alebo na počítači prehliadač Chrome, sa objaví ikona zdieľania. Následne si už Chromecast obsah z internetu načíta sám, takže na mobile budete môcť robiť niečo iné, alebo ho zhasnúť a šetriť jeho batériu. Nejde teda o tzv. zdieľanie obrazovky 1:1 z iného zariadenia, hoci aj to je z androidov možné.

Posledná verzia Chromecast Ultra podporuje 4K obraz aj žiadané pripojenie cez ethernetový kábel, stojí ale vyše 70 eur. Staršia 2. generácia si poradí len s Full HD a Wi-Fi, zoženiete ju však aj za 35 eur.

Chromecast bude za televízorom zaberať najmenej priestoru. Ak vám nevadí ďalšia krabička v stolíku pod ním a nechcete ju ovládať cez mobil alebo notebook, poobzerajte sa po inteligentnom set-top-boxe či boxe s Android TV, do ktorého potrebné aplikácie stiahnete z Google Play.

Radíte napríhlad Nvidia Shield s pohodlným diaľkovým ovládačom. Testovali sme ho v článku Nvidia Shield TV (2017) - multimediálne centrum pre 4K domácnosť. Nevýhodou je vyššia cena, u nás až 200 eur, respektíve 230 eur s controllerom pre hranie hier. Gameri ocenia, že si platia za dostatočný výkon pre púšťanie hier z Google Play aj streamovanie plnohodnotných PC titulov z počítačov s grafickou kartou podporujúcou technológiu Nvidia Gamestream v 4K 60 fps, no pre bežné večerné sledovanie Netflixu a Game of Thrones z HBO GO môže ísť o trochu predimenzované riešenie.

Oveľa lacnejší bude Android TV od Xiaomi, ktorý sme recenzovali v článku Xiaomi Mi Box - druhý mozog vášho televízora. Vtedy nás stál 70 eur, za ktoré sme získali 4K obraz a prostredie v slovenčine. Ethernetový kábel ale nepodporuje a v diskusii na Facebooku upozorňujete na častú nespoľahlivosť a reklamácie.

Majitelia iPhonov môžu poškuľovať po Apple TV za 155 eur alebo Apple TV 4K za 195 eur. Krabička bežiaca na tvOS ale dokáže fungovať úplne samostatne a ovládanie pochopíte, aj keď ste smartfón od Apple nikdy nedržali v ruke. Netflix aj HBO GO si stiahnete z App Store, hneď ako zariadenie pripojíte cez WI-Fi alebo ethernet.

Do bezmenných riešení od neznámych značiek alebo dokonca pokusov z Aliexpressu by sme radšej nešli. Môžu sa prehrievať, nesľubujú aktualizácie operačného systému a možno ani nové verzie aplikácií pre Netflix či HBO GO. Po väčších zmenách v týchto službách teda môžu prestať fungovať úplne.

To už bude istejšou voľbou sledovanie Netflixu cez novší DVD prehrávač alebo inteligentnejší satelitný set-top-box. Najviac možností vám ale ponúkne Nvidia Shield, Apple TV či iný box s Android TV. Najlacnejší a najskladnejší bude Chromecast ovládaný z mobilu s Androidom či iOS..

Za pomoc všetkým čitateľom ďakujeme. Podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu