Samsung Galaxy S10 - zlatá stredná cesta

Recenzia 6,1'' androidu s QHD+ displejom, integrovanou čítačkou odtlačkov prstov, trojitým fotoaparátom a 3400 mAh batériou.

Tento rok je to vôbec po prvýkrát, čo modelový rad Galaxy S prichádza v troch verziách. Galaxy S10 by mal byť optimálnym stredom ponuky, ak sa nerozhodnete pre väčší displej a batériu spolu s ďalším predným objektívom v Galaxy S10+, či ešte kompaktnejšieho bratranca Galaxy S10e s rovným displejom a bez optického približovania.

Musím priznať, že hoci som s Galaxy S10+ skúsenosť nemal, počas testovania klasickej S10-tky mi ani raz nenapadlo, že potrebujem väčší displej.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S10Výročný top model so 6,1'' AMOLED displejom s integrovanou čítačkou odtlačkov a otvorom pre prednú 10 Mpix kameru, čipsetom Exynos 9820, 8 GB RAM, trojitým zadným fotoaparátom s OIS, odolnosťou voči vode a bezdrôtovým reverzným nabíjaním. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

6,1-palcová Dynamic AMOLED obrazovka s natiahnutým pomerom strán 19:9 je úplne ideálna. Ani náhodou nepatrím k fanúšikom zaoblených okrajov a zdá sa, že od nich pomaly upúšťa aj Samsung. Samozrejme, stále tu sú, no určite menej výrazné než na predchodcoch.

Pri bežnom používaní mi takmer neprekážajú, výnimku tvorí hádam len prehrávanie videí z YouTube. Pri otočení na šírku je problém telefón držať tak, aby ste si obsah nechtiac nepretáčali. Okraje tiež rýchlejšie deformujú farby displeja pri pozeraní z uhlov a sú trochu náchylnejšie na mikro škrabance z bežného používania. Poviem to inak: s týmto už dokážem žiť, no ak by sa Galaxy S10 vyrábal aj v úplne plochej verzii, určite by som siahol práve po ňom.

Mám však problém s tým, že Samsung do svojho telefónu vložil QHD+ displej (1440 x 3040 b.), ktorý tiež pochopiteľne všade marketingovo propaguje. Po prvom zapnutí systému ale bude aktivované iba Full HD+ (1080 x 2280 b.), a ak chcete viac, musíte zmenu v Nastaveniach spraviť sami. Zaujímalo by ma, koľko majiteľov o tejto možnosti ani nikdy tušiť nebude.

Ponechajme pritom bokom diskusie o tom, či rozdiel vaše oči vôbec postrehnú, alebo nie. Je jasné, že stačí aj nižší štandard, na ktorý stále vsádza napríklad Huawei P30 či Galaxy S10e, no nie je to tak trochu chválenie sa funkciou, ktorú v praxi používateľovi rovno vypnete?

Podobné je to pod položkou Batéria a Režim výkonu. Budete používať Optimalizovaný, Vysoký výkon alebo nebodaj Adaptívne šetrenie energie? Chudák bežný používateľ, ktorý chcel S10-tku len preto, lebo vraj ponúka vysoký výkon a skvelé fotoaparáty. Zrejme stále platí, že ak nechcete priveľmi špekulovať s nastavovaním a mobil radšej hneď používať, je pre vás vhodné skôr iOS.

Každému však odporúčam povoliť si Nočný režim, ktorý nové grafické prostredie One UI nad Androidom 9 Pie prepne do tmavých farieb, a to aj cez deň. Čierne plochy na AMOLED displejoch totiž reálne menej zaťažujú batériu a predlžujú výdrž. Pridať môžete aj čiernu tapetu na základnej obrazovke, kľudne niektorú z nášho článku Zábavné tapety využívajúce otvory predných fotoaparátov Galaxy S10.

Ak máte dojem, že nové Samsungy radu Galaxy A už Galaxy S10 v mnohom kopírujú, máte pravdu. Prostredie systému je veľmi podobné, no napríklad pocit z kvality spracovania je stále úplne inde. Poriadny kovový rám a solídne sklo z oboch strán telefónu budete do ruky isto brať oveľa radšej. A aj celkový chod prostredia je, napríklad v porovnaní s Galaxy A50, oveľa svižnejší. V tomto smere za svojich 899 eur naozaj dostanete viac hodnoty.

Mimochodom, výrez pre predný fotoaparát, ktorý bol po predstavení noviniek najväčšou témou, som už po pár hodinách prestal registrovať. Za mňa ide o najlepšie riešenie, spolu s minimálnym kvapkovitým vybratím v strede u niektorých konkurentov. Nejde mi však do hlavy, prečo objektív nie je umiestnený ešte o pár milimetrov vyššie. Väčšina android aplikácií má totiž hornú lištu v tmavších farbách a šošovka Galaxy S10 v nej skrátka nie je vycentrovaná.

Masívny výrez v iPhonoch na tomto mieste musíme trochu obhájiť, telefóny od Apple tu totiž ukrývajú aj niekoľko infračervených vysielačov a projektor 3D bodov. Zhrnuté a podčiarknuté, jablčné Face ID je výrazne bezpečnejšie a funguje aj v absolútnej tme. Galaxy S10 vás o tretej ráno v zhasnutom byte nerozpozná, no pouličné osvetlenie mestských ulíc mu stačí. A kanálu Unbox Therapy sa ho podarilo oklamať videom. V praxi to možno nevadí, no nikdy ho nevyužijete napríklad pre potvrdenie platieb cez Google Pay alebo prístup k internetbankingu.

Vynikajúci displej Galaxy S10 aj preto ponúka integrovanú ultrazvukovú čítačku odtlačkov prstov. Tej nerobia problém ani mastné a vlhké ruky. Je o nejakú pol sekundu pomalšia než jej (samostatne pod obrazovkou alebo na chrbte umiestnení) predchodcovia, no s presnosťou skenovania som nemal žiadne problémy. Prst treba vždy trochu viac pritlačiť, než len priložiť. Najpohodlnejšie bude aktivovať si aj skener tváre, aj čítačku odtlačkov.

Uzamykacia obrazovka naďalej ponúka rýchly štart telefónu a fotoaparátu (ten spustíte aj dvojitým stlačením vypínača) alebo inej, vami vybranej dvojice aplikácií. Notifikácie môžu byť priehľadné, čo vyzerá skvele. Hľadajte v nastaveniach: Zamknutá obrazovka - Oznámenia a nenechajte sa pomýliť symbolom, že sa dajú len vypnúť a zapnúť.

Ich doslova náhodné radenie namiesto chronologického ma však dokáže naozaj hnevať. V tomto je Samsung nevinne. Túto "skvelú" funkciu priniesol Google priamo do Androidu 9. Automatické prioritizovanie dôležitých správ vôbec nefunguje a navrchu tak mám nezmyselné upozornenie na niekoľko hodín starý živý stream z Facebooku, pričom dôležitý e-mail prijatý pred pol hodinou musím rozklikávať utopený v zbalenej karte s ostatnými. Alebo si ho pre istotu vôbec nevšimnem. Pre telefón, ktorý má končiť vo vreckách manažérov, takmer neodpustiteľné. Upozornenia sú proste jeden veľký neporiadok a spam, ktorý sa podarí len ťažko prefiltrovať postupným blokovaním jednotlivých aplikácií.

Always On obrazovku hodnotím ako zaujímavý nápad. Dostala niekoľko funkcií navyše, môže byť farebná a automaticky deaktivovaná v noci, alebo priamo skratkou v hornej lište. Vďaka tzv. FaceWidgetom zobrazí aj náhľad z kalendára či dokonca názov prehrávanej skladby zo Spotify. Ale žiada si to zbytočné ťuknutia do obrazovky navyše. Zvyšné notifikácie ale už namiesto textovej podoby zobrazí len v podobe ikony príslušnej aplikácie.

Konkurenti po príchode upozornenia vedia nakrátko rozsvietiť displej, takže si text z telefónu položeného vedľa mňa na stole prečítam takmer celý aj bez toho, aby som ho musel zobrať do ruky. Galaxy S10 sa aspoň dokáže rozsvietiť po zodvihnutí alebo vybratí z vrecka. Stále to však nie je ono.

Displej Galaxy S10 má vyžarovať menej modrého svetla než konkurenti, a to aj bez dodatočnej aktivácie zožltnutia alebo ak chcete obmedzenia modrého filtra, ktorý už v smartfónoch ako doplnkovú funkciu pár rokov poznáme. Preto sa aj nový displej nazýva "Dynamic AMOLED". Hoci to subjektívne neviem potvrdiť a rozdiely som si nevšimol, čokoľvek, čo má menej namáhať naše oči a uľahčiť zaspávanie, je určite veľmi fajn.

Problém je fotografovanie displeja - na záberoch je vždy červený, navyše vplyv modrého svetla na naše zaspávanie sa v posledných výskumoch údajne vôbec nepotvrdil. Problém je hranie sa s telefónom, tabletom alebo práca na počítači pred spaním všeobecne.

Na nové prostredie One UI som si rýchlo zvykol. Zmena je hlavne v sústredení kľúčových ponúk v čo najnižšej pozícii, aby sa používateľovi pohodlne ovládali aj jednou rukou. Výčitku mám len k niektorým ponukám v Nastaveniach. Často sa zdá, že funkcia ponúka iba prepínač zapnuté/vypnuté, no v skutočnosti rozkliknutie odhalí ešte ďalšie možnosti. Veľa z nich som našiel až cez vyhľadávanie.

One UI si však našťastie zachováva výbornú klávesnicu so slovenským prediktívnym slovníkom, prehľadný zoznam kontaktov a možnosť ich rýchleho vytáčania alebo kontaktovania SMS správou. Pri číslach, ktoré nemáte v zozname, je vždy možnosť ich okamžitého blokovania, ak ide o otravné ponuky alebo iné obťažovanie.

Veľká časť systémových nastavení, kontakty, kalendáre, textové správy a iné dáta sa navyše teraz pohodlne zálohujú cez Konto Samsung, takže prechod z iného smartfónu od tejto značky bude pohodlnejší.

Celkovo je prechod zo staršieho Samsungu na nový, vďaka funkcii Smart Switch a káblom aj redukciám v balení S10, prekvapivo rýchlou záležitosťou. V novej es-desiatke budete mať posledné hovory, správy, tapetu, Wi-Fi siete, Bluetooth zariadenia, fotografie, videá aj rozloženie aplikácií presne také, ako vo vašej staršej S9-ke. Tú by som preto radšej predal, až keby som mal S10 v ruke.

Výkonu má samozrejme Galaxy S10 na rozdávanie. Európska verzia dostala Exynos 9820 vyrobený osemnanometrovou technológiou, grafické jadro Mali-G76, 8 GB RAM a už v základe rovno 128 GB úložisko. To je navyše rozšíriteľné microSD kartou.

Systém je teda plynulý a pri hrách dostanete na výber aj to najvyššie dostupné rozlíšenie. Telo a rám sa však napr. pri hraní PUBG Mobile celkom slušne zahrievajú.

Ak som mobil nechal vychladnúť a spustil benchmark AnTuTu, telefón v ňom nazbieral 323930 bodov, čo sa radí za druhé miesto tesne za Galaxy S10+ a poráža väčšinu konkurencie s Androidom.

Konštrukcia je vodeodolná podľa špecifikácie IP68. Napriek tomu nechýbajú kvalitné a hlasné stereo reproduktory, respektíve spodný, ku ktorému sa odvážne pridáva telefónne slúchadlo, ktoré sa pri hlasitom prehrávaní médií pridá.

Samostatnú zmienku si zaslúži stále prítomný 3,5 mm audio jack a in-ear (do uší) slúchadlá AKG. Majú textilný kábel odolnejší proti zamotávaniu a jednoduché ovládacie centrum s mikrofónom a reguláciou hlasitosti. Pohodlne sa nosia a ich zvuk s bohatými basmi porazí aj väčšiu samostatne kupovaných slúchadiel.

V nastaveniach je pripravený ešte ekvalizér, funkcia AdaptSound prispôsobujúca zvuk vašim ušiam a efekt Dolby. Ten je však, podľa mňa, skôr nadbytočný.

Z doplnkových aplikácií spomeniem samostatný prehliadač internetu s nočným režimom (taký nemá ani Chrome), prehliadač súborov, hlasový záznamník a podarený e-mailový klient.

Najviac pozornosti si však zaslúži Samsung Health. Z kedysi jednoduchej aplikácie sa časom stalo komplexné centrum. Okrem počítania krokov zvládne aj zápis príjmu tekutín, kalórií a sledovanie bežeckých tréningov aj s GPS trasami. Nechýba ani prepojenie aplikácie s Kalorickými tabuľkami či Endomondom a ukladanie / synchronizácia údajov s vaším Samsung kontom.

Spolupracovať dokáže tiež so snímačom tepu umiestneným vedľa fotoaparátov. Podľa niekoho môže ísť o zbytočnosť, no na orientačné merania, ak nevlastníte alebo nechcete vlastniť smart hodinky, je ideálny. Prst ale naň treba prikladať naozaj jemne, inak neodmeria vôbec nič.

Najväčším lákadlom budú nepochybne fotoaparáty. Samsung nemohol ignorovať aktuálne trendy a k základnému snímaču s 12 Mpix rozlíšením za meniteľnou clonou (f/1.5 a f/2.4) a 12 Mpix fotoaparátom s dvojnásobným optickým priblížením (f/2.4) pridal tiež širokouhlý fotoaparát (f/2.2). Ten je o poznanie kvalitnejší než v sérii Galaxy A. Rozlíšenie čipu za širokouhlým objektívom stúplo na 16 megapixelov.

Oproti Huaweiu P30 Pro nám tu možno chýba niečo, čo by šokovalo na papieri podobne ako hybridný zoom alebo Nočný režim. Výsledné zábery ale znesú už tradične tie najprísnejšie kritériá a kritizovať môžem len softvér.

Nerozumiem, prečo sa z nastavení úplne stratil údaj o rozlíšení fotografií. Prednosť dostal pomer strán. Klasický 4:3 bude znamenať 12-megapixelové snímky, ostatné budú iba výrezom: 16:9 má 9,1 Mpix a 19:9 využívajúci celý natiahnutý displej 7,7 Mpix. Používateľ to má asi zistiť sám, alebo mu to má byť fakt, že nevyužíva celý snímač, ukradnutý.

Pri fotení na širokáč je to podobné: 4:3 má 16 Mpix, 16:9 už len 12 Mpix a režim Full 10

Mpix. Samozrejme, že nejde o žiadne prekvapenie. To sa koná až v tohtoročnej sérii A, v ktorej sa 25 Mpix po prepnutí na 16:9 zníži na nepochopiteľných 10 Mpix, čo naznačuje, že aj tam má snímač snáď len 12 Mpix, ale pri fotografovaní sa využíva nejaká špeciálna interpolácia a výpočty pre umelé navýšenie rozlíšenia na 25 Mpix. To, našťastie, nie je témou Galaxy S10.

Nastavenie rozlíšenia videí už nechýba, maximom je 4K pri 60 fps. No ak chcete mať k dispozícii aj prepínanie na širokouhlý alebo teleobjektív, plynulejšie 4K 60 fps ani Full HD 60 fps využívať nemôžete. Širokáč sa dá používať iba s frekvenciou 30 snímok za sekundu. Super Stabilný režim zas bude sa nahrávať iba do Full HD formátu a bez zaostrovania. Využíva totiž záber zo širokouhlého objektívu na to, aby vyskladal a digitálne vyrovnával pôvodný obraz. Výsledky sú parádne, aj zábery nahrávané z ruky z bicykla vyzerajú ako s gimbalom.

Fotografie majú príkladný dynamický rozsah a citlivú pomoc HDR, ktoré môže pomáhať automaticky. Sú bez šumu a s množstvom detailov.

Väčšina záberov cez deň je zachytená cez clonu f/2.4, automatika prepne na f/1.5 až s úbytkom svetla. V Pro režime tak samozrejme môžete urobiť sami. Tu je k dispozícii až 10-sekundová expozícia a manuálne zaostrovanie, vyváženie bielej či voľba ISO.

Dobré je, že špeciálne foto režimy si môžete preusporiadať alebo úplne vyhodiť. Ak nechcete fotiť priamo do Stories na Instagrame alebo používať režim Jedlo s umelým rozmazaním okrajov, nemusia vám tu prekážať. Nastavenia fotoaparátu sú tak prekvapivo bohaté.

Zábery sú pôsobivé najmä cez deň a večer, kedy sa cez optiku dostane na čip viac svetla, než vidíte v skutočnosti na vlastné oči. Škoda, že AMOLED displej niekedy mieru expozície pri náhľade ukazuje trochu odlišne, než realita po všetkých postprocesových a HDR kúzlach. Výsledky ale oproti náhľadom prekvapujú skôr pozitívne. Zábery v noci môžu byť tiež veľmi pôsobivé, podľa mňa však za Huaweimi mierne zaostávajú. To hovorím samozrejme o základnom snímači.

Širokouhlý objektív bude parádny v dobre osvetlených interiéroch a počas dňa vonku, večer už bude medzi ním a základnou optikou badateľný rozdiel, takže večer medzi nimi tak často zrejme prepínať nebudete. Samozrejme, výsledné snímky by aj tak prekonali väčšinu záberov zo základných snímačov telefónov za polovicu ceny.

Umelé rozostrovanie pozadia sa v Samsungoch volá Dynamická clona a jeho intenzitu si môžete nastaviť, prípadne okrem klasického rozostrenia vybrať aj kruhové a čiernobiele, kde zostane farebný len objekt v strede. A funguje to viac než dobre. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S10+. Zadný fotoaparát má S10 rovnaký ako S10+.

Pochváliť treba tiež predný foťák, keď už sa naň vďaka špeciálnemu otvoru v pravej časti displeja budete pozerať veľmi často. Na rozdiel od konkurencie sa nehrnie za maximálnym rozlíšením a jeho 10 megapixelov prekoná aj pár lacnejších súrodencov s rovnakým logom na chrbte. Napríklad Galaxy A50.

Automatické zaostrovanie vpredu ale ponúka len veľmi málo telefónov a 4K rozlíšenie pri videách tiež. Na účely nakrúcania a fotenia seba samého z najrôznejších dôvodov ide zrejme o najlepšiu voľbu. Galaxy S10+ však pri autoportrétoch vďaka druhému pomocnému prednému fotoaparátu ešte lepšie vypočíta farebné vyváženie a zaostrenie. V praxi to naozaj funguje ešte o čosi lepšie.

Zaostrovanie predných kamier na sérii S10 oceníte napríklad pri videohovoroch, keď chcete druhej strane ukázať nejaký menší predmet alebo, naopak, svoje nové šaty po odstúpení od fotoaparátu na dva metre. Galaxy S10 má rovnaký predný fotoaparát ako S10e, preto koho zaujíma názor kolegu Richarda na kvalitu predného fotoaparátu, môže si ho prečítať v článku Takto fotí Samsung Galaxy S10e.

Trochu ma mrzia pôrodné problémy novej Galaxy S10 aj po vyše mesiaci od uvedenia na trh. Počas testu výdrže som totiž mal problém s rýchlym vybíjaním. Prvé pokusy s aktívnym QHD+ rozlíšením displeja a Always on obrazovkou sa skončil na hranici 3 hodín screen-on-time, teda času reálneho používania. Full HD+, bez Always On-u, no s intenzívnejším používaním a fotografovaním v meste telefón vyšťavili dokonca po menej než troch hodinách. Skúsenosti ostatných používateľov naznačujú, že za to môže funkcia Prebudiť poklepaním, ktorá spôsobovala nechcené rozsvecovanie a najmä spúšťanie čítačky odtlačkov pri nosní vo vrecku. Podobné skúsenosti máme aj s Galaxy S10+, kedy telefón v bežný deň v práci vydrží výrazne dlhšie, než pri nosení vo vrecku vonku.

Po vypnutí Tap to Wake funkcie som sa dostal na 4,5 až 5 hodín výdrže s rozsvieteným displejom. Naďalej môžete využívať rozsvietenie obrazovky pohybom po vybratí z vrecka, no aj tak je škoda, že Samsung nie je vo vydávaní opravných aktualizácií rýchlejší. Apple tieto kritické chyby väčšinou zvládne odstrániť už pár dní po tom, čo to schytá v článkoch a diskusiách na internete.

S dodávaným adaptérom nabijete 3400 mAh akumulátor za 1,5 hodiny. Pôjde to aj bezdrôtovo, rýchlejšie než kedykoľvek doteraz. Galaxy S10 dokáže okrem smartfónov podporujúcich Qi (nové iPhony, Huaweie) tiež nabiť hodinky Galaxy Watch, nové Galaxy Watch Active či true wireless slúchadlá Galaxy Buds. Pozor, pri nabíjaní iných zariadení napríklad o 100 mAh vám v mobile klesne stav batérie o 200 - 300 mAh. Teda dvoj až trojnásobne. Pri hodinkách vám to prekážať nebude, ale keď niekomu doplna nabijete iPhone 8, váš Samsung Galaxy S10 môže byť zrazu úplne vybitý. Páči sa mi, že si cez noc môžem káblom nabiť telefón, a po zapnutí funkcie Wireless PowerShare a jeho následnom otočení nadol na ňom súčasne môžem nabiť hodinky.

Výhody:

+ kvalitné fotografie, širokouhlý objektív a predná kamera s AF

+ Always On Display s viac funkciami

+ kompaktné rozmery, nízka hmotnosť 157 gramov

+ odolnosť voči vode, 3,5 mm audio jack

+ výborné slúchadlá AKG v balení

+ čítačka odtlačkov v displeji

+ reverzné bezdrôtové nabíjanie príslušenstva

Nevýhody:

- chýba notifikačná dióda

- samovoľné vybíjanie po zapnutí prebudenia poklepaním

- málo informácií (len ikony) pri notifikáciách na Always On obrazovke

- zaoblený displej stále prináša iba samé nevýhody

- odomykanie tvárou nefunguje v tme, pre bankové aplikácie a Google Pay

Orientačná cena: od 899 € (128 GB verzia)

Záver

Môže sa zdať, že som k novému Samsungu Galaxy S10 veľmi kritický. Je to však telefón, sľubujúci to najlepšie. Oproti iPhonom prináša zaujímavejšiu cenovú politiku a štedrejší vnútorný priestor rozšíriteľný microSD kartou. Huawei zas dobieha širokouhlým fotoaparátom, ktorý síce nezaostruje, ale inak splní všetky očakávania. Ten môže byť hlavným lákadlom aj pre majiteľov starších Samsungov Galaxy S7, S8 či dokonca S9.

Solídne spracovanie, vodeodolnosť, vysoký výkon a špičkové fotografie sme určite všetci čakali. Škoda úvodných softvérových chybičiek, ktoré by mali byť odstránené čo najrýchlejšie. Zákazník si totiž nekupuje iba samotné zariadenie, ale aj podporu a starostlivosť počas celej doby životnosti zariadenia.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S10+.

Diskusia k článku:

Martin08.08.2019 - 16:08 Trvalý odkaz

Dobrý deň chcem sa spýtať či dáva zmysel vymeniť galaxy s8 za s10? 🤔 ďakujem za odpoveď

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne08.08.2019 - 20:02 Trvalý odkaz

Ak na to máš, iste, prečo nie. Ono sa ten telefón až tak nezlepšil, vlajkové lode spred 2 rokov v pohode prežívajú. Ale nový telefón je nový telefón ;)

Martin23.10.2020 - 17:00 Trvalý odkaz

Poradite funkcnu a odskusanu aplikaciu, ktora funguje ako notifikacna dioda a vykresluje kruzok okolo selfie kamerky na S10tke?, prosim?

Celá diskusia 4 príspevky