Samsung Galaxy A50 - pompézny návrat do strednej triedy

Recenzia 6,4'' androidu s novým prostredím One UI, 4000 mAh batériou, 4 GB RAM, 128 GB úložiskom a širokouhlým fotoaparátom.

Modelová paleta Samsungov zažíva ofenzívu, akú sme ešte nevideli. Špičkovo vybavená séria Galaxy S10 prichádza hneď v troch vydaniach (S10e, S10 a S10+), no husto je aj v strednej triede.

Rad Galaxy J je minulosťou. Z oficiálneho webu Samsungu už odkaz naň zmizol a post najlacnejšieho kúsku aktuálne zastáva Galaxy M20. Do rodiny Galaxy A pribudli modely A10, A20, A20e, A30, A40, A50, A70 a A80, z ktorých niektoré sa u nás predávať budú, iné nie. Už v tom všetkom máte dostatočný zmätok?

Snáď nie. Nám sa naopak zdá, že v portfóliu Samsungu začína byť konečne poriadok. Uvidíme, dokedy.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A50Cenovo dostupný android so 6,4'' Full HD+ displejom, osemjadrovým procesorom, trojitým fotoaparátom, čítačkou odtlačkov pod displejom a 4000 mAh batériou. (živé fotografie)

Ako prvý k nám dorazil Samsung Galaxy A50, ktorý sa začal predávať už v marci. Za odporúčanú cenu 349 eur, čo je hranica, na akú sme boli u kórejských á-čiek zvyknutí aj v minulosti.

Našťastie, na výčitky, že sú vyskladané zo starších a nudných komponentov už konečne môžeme zabudnúť. Galaxy A50-tku nabijete cez moderný USB-C konektor, má poriadnu batériu s 4000 mAh kapacitou a Super AMOLED displej vypĺňa takmer celú prednú stranu. Po vydarenom Galaxy A5 (2016) tak hlásime pompézny návrat Samsungu do štandardnej strednej triedy s cenou pod 400 eur.

Jasné, okraje sú trochu hrubšie, no taký iPhone XR sa odvážil do sveta s ešte väčšími. Spodná hrana mi neprekáža vôbec. A hlavne je dole, na rozdiel od Xperií.

Zdá sa, že maličký výrez na prednú kameru v tvare kvapky môžeme považovať za najlepšie riešenie. Senzory pomáhajúce s rozpoznávaním tváre v noci by som tu ani nečakal. V nastaveniach môžete A50-tke dovoliť krátkodobo zvýšiť jas displeja, takže sken často zvládne aj v úplnej tme.

Je tu dokonca aj čítačka odtlačkov prstov integrovaná priamo v displeji! Tú by som zatiaľ čakal len vo výrazne drahších smartfónoch. Pravda, nie je to žiadny zázrak. Pri úvodnom nastavovaní treba každý prst priložiť snáď 20-krát a samotný sken v praxi trvá zhruba sekundu. Ak ale budete používať aj snímanie tváre aj odtlačok, pôjde o dobre sa dopĺňajúcu dvojku.

Rám a "sklenený" chrbát sú podľa mňa z plastov. Ak do ruky chytím aj prémiovú Galaxy S10, je neporovnateľný. Samozrejme, v neprospech lacnejšej Galaxy A50. Dolu však nechýba audiojack, naboku nájdem šachtu pre microSD pamäťovku aj s dvoma samostatnými slotmi pre dve SIM karty a nikde ma neotravuje zbytočné tlačidlo Bixby.

Dostatočne veľká (6,4-palcov) a dostatočne jemná (Full HD+ rozlíšenie) obrazovka je bez výhrad. V nastaveniach Zobrazenia aktivujem automatickú reguláciu jasu a režim AMOLED kino, v ktorom sa mi farby zdajú najprirodzenejšie.

Nechýba tu funkcia zožltnutia displeja pre nižšie namáhanie očí v noci a prispôsobenie poradia trojice spodných tlačidiel. Ak chcete na displeji ešte viac priestoru, môžu ich nahradiť gestá. Mne sa však zdali kostrbaté a oproti Huaweiu, Apple či Google Pixelom reagovali zmätočne. Preto som zostal pri klasike Späť, Domov a Multitasking.

Chválim prítomnosť nového Androidu P (9.0) a totálne prepracovaného grafického prostredia One UI z nového tria série Galaxy S10.

Je výrazne jednoduchšie a farebne pestrejšie. Ikonám zo spodného okraja domácej obrazovky zmizli názvy, no Telefón, SMS či Fotoaparát určite rozpoznáte aj podľa charakteristických piktogramov. Zmenila sa grafika hornej lišty a všetky dôležité ponuky by mali byť bližšie k vašim prstom, teda k spodnému okraju obrazovky.

V praxi to funguje tak, že po otvorení nastavení alebo akejkoľvek samsungáckej aplikácie bude horná polovica displeja zaplnená nadpisom. Ak však začnete obsah skrolovať, bude sa pochopiteľne využívať celá plocha. O niečo podobné sa v minulosti snažil Windows Mobile, no ten, na rozdiel od One UI, skončil iba v polovici tejto neľahkej úlohy návrhu dobrého používateľského rozhrania.

Samsung teda (zrejme už nevyhnutný) refresh prostredia zvládol. Pribudol dokonca aj tmavý režim. Skúsenejší používatelia určite vedia, že čierna v kombinácii s AMOLED displejmi znamená nižšiu spotrebu energie. Nemôžem však len chváliť.

Bohužiaľ, Android P z nepochopiteľných dôvodov prestal zobrazovať prijaté upozornenia chronologicky. Zoradí ich podľa vlastnej priority, ktorá vám nemusí vyhovovať. V praxi je tak absolútne nepodstatný status z Facebooku doručený o 11:42 úplne navrchu a dve minúty starý e-mail kľudne ako desiata notifikácia v poradí.

Podržanie prsta na notifikácii a snaha o porobnejšie nastavenia môžu prispieť k väčšej prehľadnosti (ak všetko zbytočné zablokujete), no problém plne nerieši. Na Galaxy A50 pre masy mi to však vadí menej, ako na "biznis" Galaxy S10-tke určenej pre maximálnu produktivitu.

Druhým problémom je rýchlosť. Už po pár minútach úvodného nastavovania som musel zamieriť do položky Pokročilé funkcie a zapnúť prepínač Redukovať animácie, aby som nutkavému pocitu, že prostredie Galaxy A50 nelieta tak presvedčivo, ako by malo, aspoň trochu uľavil.

Bohužiaľ pre tento smarfón, spolu s ním som mohol používať aj Galaxy S10. Kým na nej sa Správy, Telefón, SMS a všetko ďalšie spustí okamžite, Galaxy A50 si zoberie pol sekundu na rozmýšlanie a ešte zobrazí aj akúsi úvodnú obrazovku aplikácie, kým načíta jej skutočný obsah.

Počujem výčitky, že porovnanie s dvaapolkrát drahším mobilom nie je úplne fér, preto zdôrazňujem, že pocit častejšieho čakania som mal už pred vybalením S10-tky z krabice a priamy súboj ma len utvrdil, že to ide aj svižnejšie.

Navyše, pohľad na hardvérové špecifikácie ukazuje 4 GB operačnú pamäť, osemjadrový Exynos 9610 vyrobený 10-nanometrovou technológiou a grafické jadro Mali-G72, teda viac než slušnú ponuku. A spúšťanie kalendára, SMS-iek a ostatnej základnej výbavy nie je výkonnostná nakladačka v podobe hrania hier. Samozrejme, One UI je úplne nové a môžeme počítať s tým, že každá ďalšia systémová aplikácia prinesie lepšiu optimalizáciu výkonu.

Okrem spomínaných microSD kariet sa dá spoľahnúť na vnútorné úložisko. To je rovno 128-gigabajtové, takže sa nebudete musieť obmedzovať.

Zostalo zachované rýchle vytáčanie alebo odosielanie správ prostým posunutím kontaktu do strany a nezmenila sa ani systémová klávesnica. Tá však stále patrí k tomu najlepšiemu, so samostatným riadkom pre čísla a šikovným slovenským prediktívnym slovníkom. Mladšie ročníky ocenia vložené vyhľadávanie GIF-ov a iných obrázkov.

Aplikácia Samsung Health sa už nepostará iba o samozrejmé počítanie krokov. Sledovať už dokáže aj hmotnosť, príjem tekutín a kalórií (prekvapilo ma, že pozná produkty zo slovenských obchodov) či GPS trasy vašich tréningov.

So správnym príslušenstvom v podobe hodiniek alebo náramkov zlvádne tiež tep a monitoring spánku. Na rozdiel od predchádzajúcich verzií tak ide už o naozaj serióznu databázu zdravotných dát na jednej obrazovke. Podľa mňa tiež lepšiu a prehľadnejšiu, než je Huawei Zdravie.

Zbytočného softvéru v telefóne nie je vôbec veľa. Samostatný e-mailový klient (alternatíva k vyberaniu firemnej schránky Gmailom) sa hodí, rovnako ako diktafón a prehliadač súborov. Prítomnosť vlastného internetového browsera nechápem, ale ak nemáte radi Chrome, prečo nie? Aj on ponúka podarený tmavý režim, ktorý dokonca nahradí biele pozadie aj na weboch, ktoré ho nemajú. Môžete si doň tiež stiahnuť niekoľko blokovačov reklám.

Ľavá ponuka domácej obrazovky obsahuje asistenta Bixby. Hlasové ovládanie v slovenčine samozrejme stále nefunguje, ale prehľad krokov, udalostí z kalendára a ostatných widgetov môže veľa používateľov zaujať. Známejšieho asistenta Google aj s prehľadom článkov zo slovenských webov aktivujete dlhším podržaním tlačidla Domov.

Always on displeju pribudlo viacero možností. Prehľad kalendára alebo počasia je detailnejší a pri písme máte na výber viacero rôznych farieb.

Konečne tiež funguje rozsvietenie displeja dvojitým zaťukaním či dokonca pohybom. Po vybratí z vrecka tak už bude svietiť detailnejšia uzamykacia obrazovka, kde si prečítate aj obsah upozornení. V nočných hodinách si môžete naplánovať jej zhasnutie, alebo ju rýchlo odstaviť kliknutím na prepínač v hornej lište.

Podobne sa dá aktivovať Detský režim. Jedno ťuknutie zapne obmedzené rozhranie pre sledovanie videí, povolených webových stránok alebo sprístupní fotoaparát, no uchová v bezpečí zvyšné dáta v telefóne.

SmartThings má byť centrom pre inteligentnú domácnosť, zatiaľ však funguje skôr ako predĺžený diaľkový ovládač pre smart televízory od Samsungu. S nimi komunikuje cez Wi-Fi.

Trojica zadných fotoaparátov už nie je ničím neobvyklým, poznáme ju napríklad z vlaňajšieho Galaxy A7. Ak vynechám fakt, že rozlíšenie základného snímača poskočilo z 24 na 25 megapixelov, budem tvrdiť, že sú úplne rovnaké.

Základom je teda 25 Mpix snímač za objektívom s veľmi slušnou svetelnosťou f/1.7, ktorý ale naďalej dokáže nakrúcať len Full HD (respektíve Full HD+ videá plne využívajúce natiahnutý displej) s 30 snímkami za sekundu.

Pomocný fotoaparát pre rozostrovanie pozadia má naďalej 5 Mpix rozlíšenie a širokouhlý fotoaparát 8-megapixelové rozlíšenie, s objektívom so svetelnosťou f/2.2.

Čo je však úplne prepracované, je prostredie aplikácie pre fotografovanie. Opäť je trochu čistejšie, s prepínaním medzi základnou a širokouhlou optikou pekne poruke. Posun prsta hore a dolu prepína režimy pre Fotky, video, Dynamické zaostrenie (bokeh), Pro, Panorámu a spomalený alebo časozberný záznam videí.

Nerozumiem však, kam sa stratil údaj o rozlíšení, do akého práve fotím. Namiesto toho používateľ reguluje len pomer strán!

Režim 3:4H (High) znamená plných 25 Mpix, 3:4 potom 12 Mpix, 9:14 je 9,1 Mpix a režim Full využívajúci celú šírku displeja 7,5 Mpix.

Rozumiem, že Samsung chcel zahriať pri srdiečku používateľov, ktorí nemajú radi čierne pruhy pri ukazovaní svojich momentiek priamo na mobile, ale ak chcete s fotografiami robiť aj niečo iné a máte k dispozícii 25 Mpix čip, predpokladám, že vždy stojíte o plné rozlíšenie s maximom detailov a maximálnou plochou zachytenej scény bez výrezov. Takto veľká časť bežných majiteľov ani nebude vedieť, či plný potenciál využíva, alebo nie.

Nastavenie pomeru strán je navyše zhodné pre základný aj širokouhlý objektív, kde bude po prepnutí na 16:9 z 8 Mpix rozlíšenia už len 6 Mpix.

Základný fotoaparát patrí k dobrému štandardu. V peknom počasí sa dokáže trafiť do reálnych farieb scén a s pomocou automatického HDR aj do správnej expozície.

V horších podmienkach už môže byť cítiť nižší dynamický rozsah, ktorý je kritickým limitom najmä po prepnutí na širokouhlý objektív. S ním je prepálená obloha a podexponované tiene skôr pravidlo,.

Hoci však za podobné peniaze nájdete aj celý rad krajšie fotiacich mobilov, širokáč je príjemným spestrením. Pre tú správnu skupinu používateľov-selfíčkárov môže byť ešte zaujímavejší predný fotoaparát s rovnako jemným 25-megapixelovým rozlíšením. Je dostatočne široký aj pre fotenie skupiniek ľudí, ktorí sa na snímkach vďaka dostatkom detailov spokojne nájdu.

Režim softvérového rozostrovania Dynamická clona funguje vpredu aj vzadu, pričom intenzitu bokeh efektu môžete regulovať. Pri náhľade cez displej vyzerá dosť chaoticky, na výsledných záberoch je ale solídne presný aj v okolí vlasov či brady. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A50.

S vodeodolnosťou nepočítajte, o to viac ma zarazil plytký a podpriemerný zvuk z hlasitého reproduktoru. S ozvučovaním párty to teda radšej neskúšajte, spravíte si skôr ostudu. Ak si radšej nasadíte slúchadlá, vďaka 3,5 mm jacku, ekvalizéru, funkcii Dolby a ďalším pomocníkom bude platiť presný opak a užijete si celé spektrum tónov. Názov skladby zo Spotify dokonca uvidíte na Always on obrazovke.

Veľkou zbraňou Galaxy A50 je výdrž na jedno nabitie. Akumulátor so 4000 mAh kapacitou je stále raritou aj v drahších mobiloch značky.

Víkendový deň s používaním vysokého jasy na slnku, využívaním GPS navigácie Waze a častým fotografovaním v prírode som skončil na 33 % so 4 hodinami hodnoty screen-on-time. V pondelok táto tretina zostávajúcej energie stačila na ďalšie dve hodiny.

Pri bežnom používaní nebude problém pohodlne dosiahnuť aj 8 hodín používania, čo sú v mnohých prípadoch celé dva dni.

Výhody:

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ odomykanie tvárou aj čítačkou odtlačkov v displeji

+ 128 GB úložisko, tri samostatné sloty na 2 x SIM + microSD kartu

+ 13 mm širokouhlý fotoaparát

+ 25 Mpix predný fotoaparát

+ nové prostredie One UI a Android 9 Pie

+ NFC, kvalitný výstup cez 3,5 mm jack s ekvalizérom

+ USB-C konektor

Nevýhody:

- priemerná kvalita širokouhlého fotoaparátu, hlavne večer

- pomalšie reakcie a spúšťanie aplikácií

- chýba odolnosť voči vode

- videá len vo Full HD 30 fps

- nízka kvalita hlasitého reproduktora

- lacnejšie spracovanie a plastová konštrukcia

Orientačná cena: 349 €

Záver

Áčkový rad Samsungov sa dočkal výrazného osvieženia. Veľký displej s výrezom dopĺňa dostatok operačnej pamäte, obrovské 128 GB úložisko a 4000 mAh batéria, ktorá prináša výdrž, o akej sme pri predchodcoch len snívali.

Či je 350 eur oprávnených alebo nie, nechám na vás. Vyššie uvedené parametre dodávajú odvahu, rovnako ako Android 9 Pie s novým prostredím One UI.

Trojitý fotoaparát so širokouhlým objektívom znie lepšie na papieri než vyzerajú jeho výsledky v praxi, no širokáče stále nie sú bežné a 25-megapixelová predná kamera si svojich fanúšikov určite nájde. Škoda chýbajúcej vodeodolnosti a rozpačitých reakcií pri spúšťaní aplikácií, no na tých ešte možno výrobca zapracuje pri vydaní ďalších aktualizácií.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A50.

Diskusia k článku:

Nightmare 12.04.2019 - 19:32

Cital aj som pozeral viacere recenzie...kde chvalili najma displej a podanie farieb celkovo Citacku v displeji chvalia v tejto triede ale ze pomala je Nuz ale dobra zmeska v A50

jarpo13.04.2019 - 13:49 Trvalý odkaz

Co som ja pozeral recenzie, tak displej budu chvalit vzdy, pokial je to amoled, aj keby bol horsi ako kdejaky ips. A citacka nie ze je pomala, ale je katastrofalne pomala a nespolahliva.

Roman13.04.2019 - 14:39 Trvalý odkaz

Vedel by mi niekto poradiť tiež sa chystám po 2,5 roku vymeniť moju LG G5 a hľadám pre ňu plnohodnotného nástupcu. Pokukujem aj po modely Samsung A50 alebo A70, Xiaomi Mi 9 alebo LG G7 hlavnou prioritou je pre mňa širokouhlý fotoaparát bez toho by som telefón už nechcel. Len sa moc neviem rozhodnúť lebo v A50, A70 sú tie 8 mpx snímači čo sa dávajú fakt do lacných zariadení na Xiaomi zasa chýba optická stabilizácia a s LG mám celkom dobré skúsenosti až na to že svoju G5 som raz musel rozobrať a spraviť GPS lebo nešlo dobre ale odvtedy išiel celý fon ako hodinky len zasa tam sa nepáči že LG s aktualizáciami systému patrí medzi asi tých najhorších ... takže všade sú plusy a mínusy a samozrejme môj finančný strop je tých 500€ ... ďakujem :)

Nightmare13.04.2019 - 14:42 Trvalý odkaz

nuz G7 sa teraz predava za hubicku...na Alze som ju videl raz za 319€

Tomas13.04.2019 - 15:03 Trvalý odkaz

Urcite si nekupuj telefon strednej triedy, ked chces nahradu za vlajkovu lod. Ak nechces minut vela penazi, kup starsiu vlajkovu lod, tak ako ti radi Nightmare:)

Celá diskusia 48 príspevkov