Mladí Slováci si nový mobil vyberajú podľa výbavy, starší preferujú cenu

Prieskum mal zistiť, podľa čoho si Slováci vyberajú nový mobilný telefón alebo operátora. Pozeráme najmä na cenu a parametre.

Inštitút hospodárskej politiky si objednal prieskum, z ktorého vyhodnocoval správanie Slovákov pri kúpe mobilného telefónu alebo výbere mobilného operátora.

Pri výbere nového zariadenia s vysokým náskokom dominuje hardvérová a softvérová výbava (pre 47 % respondentov), spolu s cenou (42 % opýtaných). Zákaznícka starostlivosť, dostupnosť príslušenstva a pôvod výrobku pozbierali iba zopár odpovedí (2 % až 6 %).

Zaujímavé údaje ale Inštitút získal hlavne po rozdrobení celkových dát do kategórii podľa veku.

Kým v skupine 18-24 rokov sa podľa HW a SW výbavy rozhoduje 73 % Slovákov a podľa ceny len 20 % opýtaných, vo vzorke 55-64-ročných sa pomer úplne otočil. Len tretina pozerá najmä po parametroch, no až polovica (51 %) na cenu.

Zber údajov odhalil, že ženy sú na cenu zariadení mierne náchylnejšie než muži a tí naopak viac preferujú výbavu, no odchýlka nie je nijako výrazná.

Pri výbere služieb mobilného operátora už ceny za volania, SMS a dáta zohrávajú najdôležitejšiu rolu pre až 51 % Slovákov bez rozdielu veku a pohlavia. Spoľahlivosť siete a pokrytie zaujíma tretinu (33 %), zmluvné podmienky a viazanosť 8 %, zákaznícka starostlivosť 6 % a bezpečnosť iba 1 % respondentov.

Ceny boli pritom dôležité najmä pre mladých, s vekom rástla dôležitosť spoľahlivosti siete a tiež zmluvných podmienok vrátane viazanosti.

Prieskum sa zaujímal aj o náklonnosť Slovákov k novým sieťam piatej generácie. Otázkou bolo, či by svojho aktuálneho operátora respondenti vymenili za toho, ktorý by 5G priniesol ako prvý.

Veľká väčšina oslovených ale priznala, že o 5G sieťach nemá dostatok informácií. Nevedeli teda, aké výhody by im zmeny mohli priniesť.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu