Poradňa: Hľadáme najlepší mobil so širokouhlým fotoaparátom

Dva fotoaparáty vzadu už nestačia, pridáva sa tretí. Zväčša so širokouhlým objektívom. Od ktorého z nich môžete čakať najvyššiu kvalitu záberov?

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Aj tentokrát sme mohli vyberať z najrôznejších otázok. Jedna z nich znela: "Ktorý mobil robí tie najlepšie širokouhlé fotky?"

Jeden, dva či dokonca tri rôzne fotoaparáty vzadu už na smartfónoch nie sú ničím neobvyklým a my súhlasíme, že konfigurácia so širokouhlým objektívom je tá najzaujímavejšia. Na rozdiel od teleobjektívov alebo pomocných jednotiek slúžiacich výhradne na rozostrovanie pozadia v režime portrét totiž používateľovi naozaj otvorí nové možnosti kompozície.

Jednoduchšie snímanie v interiéroch, na rodinných oslavách aj krajšie krajinky. Pripravili sme si prehľad telefónov, ktoré vám to vďaka širokouhlým fotoaparátom umožnia.

Huawei P30 Pro, P30 a Mate 20 Pro

Všetky tri tieto smartfóny od čínskeho výrobcu dostali rovnaký širokouhlý objektív (ekv. 16 mm) a 20-megapixelový čip pod ním. Fotografie z neho by teda mali byť úplne rovnaké a vyberať si môžete podľa ceny či iných parametrov.

Je dôležité pripomenúť, že "širokáč" v týchto Huaweioch zaostruje. Konkurencia autofokus pri širokouhlých fotoaparátoch neponúka. Pri väčšine scén nie je zaostrenie od určitého bodu na nekonečno v prípade optiky a snímačov v mobile problémom, no pár výnimiek sa predsa nájde. Napríklad pri fotografovaní blízkych objektov v režime Makro, alebo pri nakrúcaní videí.

P30 Pro bude najvýkonnejší a má aj teleobjektív s až 5-násobným optickým zoomom či vynikajúcu stabilizáciu. P30 zoženiete už za 699 eur, no má pomalšie 22,5 W nabíjanie, len 3650 mAh batériu namiesto 4200 mAh, menší displej a nižší stupeň odolnosti voči vode a prachu IP53. Prináša však späť audiojack. Minuloročný Huawei Mate 20 Pro je v porovnaní s P30 Pro trochu mimo hry. Okrem infraportu a infračervených vysielačov pomáhajúcich odomykaniu tváre aj v úplnej tme, patria k jeho výhodám už len stereo reproduktory a trochu užšie rozmery. Bude však lacnejší, už od 780 eur v overených e-shopoch.

Samsung Galaxy S10e, S10 a S10+

Aj v prípade tohtoročných Samsungov platí, že širokouhlý fotoaparát je v celom portfóliu Galaxy S10 rovnaký. Ešte širší (13 mm), so 123° uhlom záberu a nižším 16-megapixelovým rozlíšením. Bod zaostrenia je však pevný.

Najlacnejší Galaxy S10e od 749 eur ponúkne rovný displej pre tých, čo nenávidia zaoblené experimenty. S 5,8-palcovou uhlopriečkou bude na dnešné pomery mimoriadne kompaktný a ľahko ovládateľný aj v jednej ruke. Jeho Full HD+ rozlíšenie by nám určite stačilo, aj vzhľadom na 3100 mAh batériu.

Galaxy S10 a S10+ poskočili na (trochu zbytočné) QHD+ rozlíšenie, pridávajú reverzné bezdrôtové nabíjanie príslušenstva a 12 Mpix teleobjektív, no na rozdiel od Huaweiov radu P30 len s 2-dvojnásobným priblížením. Voľbou maximalistov, čo nemajú hlboko do vrecka, bude pluskový model, ostatní si s chladnou hlavou preštudujú zvyšné parametre.

Samsung Galaxy A9, A7 (2018), A50, A70

V tomto prípade ide skôr o viac zábavy za relatívne málo peňazí. Širokouhlý fotoaparát vo všetkých troch len 8-megapixelový. Viac možností teda kreatívni používatelia dostanú, po priblížení ale už bude vidno jednotlivé pixely a krajinkám budú chýbať detaily.

Platí tiež, že na lacnejšej optike sú vždy viac viditeľné prípadné chyby a deformácie, pri takomto ohnisku prítomné prakticky vždy.

LG V40 ThinQ a G7 ThinQ

Z rovnakého dôvodu sa oplatí pozerať po drahších a výkonnejších širokouhlých modeloch z ponuky LG, ktoré bolo v tejto oblasti priekopníkom.

Zdá sa, že 16-megapixelový širokouhlý fotoaparát s clonovým číslom f/1.9, ktoré je mimochodom nižšie (vyššia svetelnosť) než v prípade Huaweiu, je v modeloch LG V40 ThinQ a LG G7 ThinQ rovnaký. Oba majú Snapdragon 845, no dnes už nie príliš presvedčivé 3300 a 3000 mAh batérie.

G7-čku ale zoženiete aj za menej než 400 eur a to je natoľko zaujímavá ponuka, že sa ani príliš neoplatí poškuľovať po staršom modeli G6.

Motorola Moto X4

Nevieme, prečo bol model Moto X4 jediným, pri ktorom sa výrobca k osadeniu širokouhlého fotoaparátu odhodlal. Čip s 8 Mpix rozlíšením však kvalitou neohúri, rovnako ako zvyšok staršieho mobilu z roku 2017 s dnes už historickým Full HD displejom s pomerom 16:9.

Aké je teda naše odporúčanie? Pokiaľ hľadáte smartfón s najlepším širokohlým fotoaparátom, pravdepodobne by mala voľba padnúť na niektorý z novších Huaweiov. Majú najvyššie 20 Mpix rozlíšenie a zaostrujú, vďaka čomu poslúžia pre zábery krajiniek aj makrá.

Len ťažko ale môžeme jeden objektív odpojiť od zvyšku mobilu a jeho parametrov. Chybu preto nespravíte ani s novými, výborne vybavenými Samsungami. Galaxy S10e je navyše za výbornú cenu a predstavuje kompaktnú alternatívu k obrím uhlopriečkam.

Ak potrebujete šetriť, smerujte do vôd LG. G7 ThinQ má parádny pomer cena / výkon. Od zvyšku lacných mobilov toho veľa nečakajte. Tu sú širokouhlé objektívy zväčša ako doplnok a ich optiky nemajú tak vysokú kvalitu. Neznamená to však, že za dobrého počasia a s dostatkom svetla ich na pár momentiek s inou kompozíciou nevyužijete.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Roman 06.04.2019 - 22:51

A Xiaomi Mi 9 sa prečo nezaradilo medzi redakčný výber? Slušný displej, prispôsobiteľný systém, dobrá cena a napokon podľa zahraničných recenzií skvelý foťák. Myslím si, že viacerých ľudí by zaujímal názor aj na tento smartfón.

sz.andrew9207.04.2019 - 18:17 Trvalý odkaz

reverzné bezdrôtové nabíjanie nepodporuje náhodou aj S10e ?

Nightmare07.04.2019 - 21:34 Trvalý odkaz

U mna by to bolo celkom jasne...pokial nechces vrazit vela € ber nejaky z LG ak chces viac tak nejaky zo Samsungov

Celá diskusia 3 príspevky