Dilema: Huawei P30 Pro vs. Samsung Galaxy S10+

Obaja výrobcovia na jar ukázali svoje nové vlajkové lode. Galaxy S10+ sa nám zdá vyváženejšia, nezabúda ani na audio jack a klasické pamäťové karty, P30 Pro ohúri ešte rýchlejším nabíjaním, lepšou výdržou a 5-násobným optickým priblížením.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Miloš nám píše: "Dobrý deň, prosím vás o radu. Za krátky čas si plánujem kúpiť mobilný telefón a mám obrovskú dilemu, či to bude Huawei P30 Pro alebo Samsung Galaxy S10+. Momentálne mám Samsung Galaxy S7 edge, už druhý rok, a som s ním veľmi spokojný."

Vždy platí, že ak ste zvyknutí na prostredie od jedného výrobcu a nič vám na ňom príliš neprekáža, ako prvé odporúčame rozhliadať sa vo vodách jeho noviniek. Prenos kontaktov a ďalších údajov zo starého mobilu do nového už dnes nie je ničím zložitým, SMS-ky alebo posledné hovory prenesiete aj na Samsung (cez SMart Switch), aj na Huawei (Phone Clone). Nová verzia grafickej nadstavby Samsung One UI však bude tej v Galaxy S7 edge bližšia, vylepšením prešlo prispôsobenie ovládania jednou rukou a rozšírila sa paleta nastavení jednotlivých funkcií.

Skok z Galaxy S7 edge na nový Galaxy S10+ bude obrovský. Získate výrazne väčší 6,4-palcový displej s pomerom strán 19:9. Bude mať lepšie farby, integrovanú čítačku odtlačkov prstov, odomykanie tvárou, rozsvietenie po zodvihnutí, odolnejšie sklo Gorilla Glass 6 aj podporu filmového štandardu HDR10+.

Obrazovka Huaweiu P30 Pro je s 6,5'' uhlopriečkou o čosi väčšia, tiež ukrýva skener odtlačkov, no prináša nižšie Full HD+ rozlíšenie. V jemnosti zobrazenia zrejme veľké rozdiely napocítite, no nižšiu spotrebu spolu s mierne vyššou 4200 mAh (+100 mAh oproti Samsungu) kapacitou batérie áno. Navyše, v praxi vydrží P30 Pro na jedno nabitie reálne dlhšie.

Keďže sú oba displeje zahnuté, môžete sa rozhodnúť aspoň podľa toho, aký spôsob umiestnenia prednej kamery preferujete. P30 Pro volí decentnejší kvapkovitý výrez v strede, Galaxy S10+ odvážnu a pomerne veľkú dieru v rohu. Tá môže pri sledovaní videí prekážať trochu viac, no umožnila popustiť uzdu kreativite pri tvorbe tapiet na domácu obrazovku. Venovali sme sa im v článku Zábavné tapety využívajúce otvory predných fotoaparátov Galaxy S10. Mimochodom, predné kamery sú si v oboch prístrojoch veľmi podobné, tá v Samsungu navyše zaostruje.

Z pohľadu výkonu nemá podrobnejšie porovnávanie veľký zmysel. Ide o vlajkové lode, ktoré vám ponúknu dostatočnú rezervu aj o dva či tri roky, nezávisle na tom, pre ktorú z nich sa rozhodnete. Samsung však pri zázname videa 4K 60 fps naznačuje, že je výkonom o čosi ďalej. Aj na natáčanie a strih videí z dovolenky by sme si určite vybrali Galaxy S10+.

Oficiálny e-shop výrobcu u nás predáva Samsung Galaxy S10+ vo verzii so 128 GB úložiskom a 8 GB RAM za 999 eur. Keramická čierna verzia s 8 GB / 512 GB priestorom stojí 1249 eur a ultimátna konfigurácia s 12 GB RAM a 1 TB úložiskom 1599 eur. Všetky rozšírite aj klasickou microSD pamäťovou kartou, za čo výrobcovi tlieskame.

P30 Pro kúpite so 6 GB RAM a 128 GB pamäťou za 899 eur. Za 849 eur však seriózne obchody ponúkajú Mate 20 Pro s rovnakou konfiguráciou, príjemnejšími rozmermi, stereo reproduktormi, akurát "len" 3-násobným zoomom. Za 8 GB RAM a 256 GB úložisko v P30 Pro si musíte pripraviť 999 eur.

Huawei navyše verí svojmu vlastnému štandardu pamäťoviek, Nano Memory Card, ktoré žiadny iný výrobca nepoužíva.

Samsung pridáva aj klasický audio jack, stereo reproduktory a rýchlejší štandard Wi-Fi sietí, ktorý môže byť u vás doma aktuálny už o rok či dva.

Oboch konkurentov sme už testovali. V recenzii Huawei P30 Pro - päťnásobné priblíženie a solídna výdrž chválime výdrž na jedno nabitie a odvahu posunúť štandardy rýchleho aj bezdrôtového nabíjania zasa o čosi ďalej. Naopak, kritizujeme vyššiu hmotnosť a nie vždy spoľahlivú čítačku odtlačkov.

V texte Samsung Galaxy S10+ - pár krokov vpred, ani jeden späť pomalšiu čítačku kritizujeme tiež, no pochvalu si zaslúžila nová nadstavba a prepracované ovládanie a prispôsobenie fotoaparátov.

Vybrať medzi nimi víťaza je takmer nemožné. Podľa ukážkových záberov v článkoch Takto fotí Huawei P30 Pro a Takto fotí Samsung Galaxy S10+ sa o to môžete pokúsiť sami.

P30 Pro láka na zadný 10 Mpix foťák s 5-násobným optickým priblížením a špičkovo fungujúcou optickou i digitálnou stabilizáciou. Nikto z konkurentov zatiaľ neponúka lepší zoom a takto hrubá sústava šošoviek už musela byť v tele umiestnená naprieč, pričom obraz láme zrkadlo.

V spolupráci so 40-megapixelovým základným čipom vraj dokáže mobil ponúknuť až 10-násobné priblíženie bez straty kvality, keďže softvérovo poskladá 5-násobne opticky priblížený záber spolu s príslušným výrezom zo základného snímača.

Základný snímač je označovaný ako RYB, keďže zelené (green) body boli nahradené žltými (yellow). To má prinášať kvalitnejšie nočné fotografie a teoretickú možnosť snímania s ISO až 409600, ktoré dokáže zakresliť objekty aj pri osvetlení s hodnotou len 1 lux. To je takmer úplná tma. V praxi cítite výrazný šum už pri ISO 1600, tak sa nenechajte zlákať týmito marketingovými rečami. Režim Noc je však tak či tak v P30 Pro ukážkový a dokáže malé zázraky aj bez použitia statívu.

Výnimkou na poli širokouhlých objektívov je automatické zaostrovanie. Vďaka nemu si v P30 Pro užijete nielen fotenie krajiniek, ale aj makro záberov. Nastavenia fotoaparátov však v P30 Pro nie sú tak podrobné, ako by sme si želali. 40 Mpix fotografie zaberajú až 8 MB miesta a zablokujú používanie ostatných dvoch fotoaparátov. A tak sa musíte uspokojiť s 10 Mpix a pomerom strán 4:3. Na fotografovanie do formátu 16:9 a záznam videa v 4K pri 60 pfs si vyberte radšej Samsung Galaxy S10+.

Fotoaparátom v Samsungu Galaxy S10+ funkcia, ktorá by podobne ako 5-násobný zoom vyčnievala nad ostatnými, chýba. Podľa nás ňou nie je ani prepínanie clony medzi hodnotami f/1.5 a f/2.4 pri základnom 12 Mpix fotoaparáte.

Dvojnásobný teleobjektív s 12 Mpix rozlíšením a 16-megapixelový širokouhlý fotoaparát bez zaostrovania tiež znejú pomerne konzervatívne. Fotografie sú však výborné prakticky za každých okolností, aj keď papierové špecifikácie nedávajú marketingovému oddeleniu výrobcu toľko zbraní. Úplne stačí, že pri nakrúcaní videí sa využíva obraz zo širokouhlého objektívu na perfektné stabilizovanie záberov.

Dá sa z tejto dvojky vôbec vybrať jasný víťaz? Vďaka kompaktnejším rozmerom, audio jacku, pohodlnejšie použiteľným pamäťovým kartám a šikovnejšiemu prostrediu by to mohol byť Samsung Galaxy S10+. Za viac peňazí si ho viete nakonfigurovať s väčšou RAM a väčším vnútorným úložiskom.

Ak vás nalákajú nové funkcie fotoaparátu, trváte na čo najvyššom rozlíšení záberov, chcete skúsiť 5-násobný zoom a potrebujete využívať rýchle 40-wattové nabíjanie, odporučíme vám Huawei P30 Pro.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Peter Čapkovič25.07.2019 - 23:12 Trvalý odkaz

Tak presne tuto dilemu práve teraz riešim je... Dlhoročny užívateľ Samsung od S1 ...

LaRock26.07.2019 - 00:24 Trvalý odkaz

In reply to by Peter Čapkovič

osobne by som z tych dvoch urcite bral S10+ jednoznacne koli paradnemu stereu to je velka pridana hodnota, vyborne vylepsenej nadstavbe, lepsi kvalitnejsi amoled bez notchu, fotak vie robit 16:9 na rozdiel od P30 pro a robi to nadherne 4K videa (videl som na vlastne oci), lepsia dokonca dualna selfie kamera pri S10+ , pritomny 3,5mm jack pri S10+, podpora micro SD u S10+, namiesto nepouzitelnych nano memory pri P30 pro, akurat oproti P30 pro nema rychle nabijanie(P30 pro ma 40W supercharge-asi jedina vyhoda P30 pro a fotak ma 5x zoom to mi ale netreba vobec a robi lepsie foto za horsieho svetla (vraj)..).. jedine co je skoda tej vysokej ceny ktoru si samsung aj huawei drzia dlhodobo..co uz treba pockat do jesene.. hlavne samsung by mal ist po case dole momentalne ak by som riesil takto resp podobne vybaveny fon siel by som skor do Oneplus 7 pro, ma skoro vsetko co S10+ za ovela nizsiu cenu(128gb verzia sa da zohnat uz pod 550e)..

Peter Čapkovič28.07.2019 - 10:07 Trvalý odkaz

In reply to by LaRock

hej presne si zhrnul tie veci, ktoré hovoria pre Samsung, ešte by som pridal skutočnosť, že tam od výroby dávaju foliu na displej, čo je plus aspon na prvy rok, potom neviem ako dalej (a za ďalšie aspon u mňa je to skusenosť mal som Samsung od S1 cez S2, S3, Note 3, S6Edge,S7Edge). U toho Huawei sa mi páči lepšia vydrž, rýchlejšie nabíjanie a infaport, na ktorý som si zvykol u Note 3 (mam ho aj na mojom sekundárnom stroji Redmi Note 4) a tiež skutočnosť, že v tej cene má už v základe 256GB (čím odpadá nutnosť kúpy pamäťovej nanocard)... Zase má zdielaný slot na pamatovu kartu a SIM kartu... Škoda keby sa niektoré veci skrížili mali by sme (takmer) dokonaly mobil... Takže už len vybrať pre a proti a rozhodnuť sa.

Ešte k tomu Oneplus .. Momentálne mám Oneplus 6 a pre mna sklamanie, najmä displej oproti Samsung je to hotový grc a nie a nei to poriadne nastaviť a tiež foták najmä nočné snímky sú strašne slabé a nočné video tak to je totálny prepadák. V miestach, kde som mal s S7Edge v pohode video äsamozrejme v rámci možností telefonu) mám na Oneplus iba čiernočiernu tmu ... samozrejme rýchlsoť toho telefonu je unikátna...

LaRock28.07.2019 - 15:56 Trvalý odkaz

In reply to by Peter Čapkovič

V prípade Oneplus ak môžem poradiť vyskúšaj Google cameru výrazne si kvalitou foto polepšíš hlavne večerné foto a video ktoré nie je nič extra ani na Xiaomi vstavanej foto apke, ale s touto gcam apkou foťák dostáva celkom inú dimenziu..

Celá diskusia 8 príspevkov