Sony Xperia 10 - úzky, užší, najužší

Recenzia 6'' androidu s unikátnym pomerom strán displeja 21:9. Má 3 GB RAM, 13 + 5 Mpix fotoaparát a 2870 mAh batériu nabíjanú cez USB-C.

Sony neprežíva práve najšťastnejšie obdobie, nové modely z februárového MWC v Barcelone však sľubovali poriadnu ofenzívu. V strednej triede ju má viesť Xperia 10.

ikona

Základné info: Sony Xperia 10Smartfón strednej triedy so 6'' natiahnutým Full HD displejom, pomerom strán 21:9, čipsetom Snapdragon 630, duálnym 13 Mpix fotoaparátom, 3 GB RAM, čítačkou v bočnej stene a 2870 mAh batériou s rýchlym nabíjaním. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Smartfóny mali displeje s pomerom strán 16:9 doslova roky. S HD, Full HD aj QHD rozlíšením. Dnes za zlatý štandard považujeme smartfóny s tzv. natiahnutým pomerom strán 19:9, 19,5:9, 18:9, či ak chcete 2:1 (s HD+, Full HD+ alebo QHD+ mriežkou pixelov).

Dáva to zmysel. Aj displeje s väčšími uhlopriečkami sú stále príjemne úzke pre ľahké držanie v jednej ruke. Väčšina zobrazovaného obsahu je na internete orientovaná na výšku, či už ide o webové stránky, zoznamy príspevkov na Facebooku či Instagrame alebo správy v konverzáciách od vašich priateľov. Či sa vám to páči alebo nie, pribúdajú aj fotografie a videá, pri ktorých sa už autorom nechcelo foťák v mobile otáčať o 90°.

Sú teda tohtoročné Xperie s ešte extrémnejším a špagetovitejším pomerom strán 21:9 tým správnym rozhodnutím a prirodzeným krokom v evolúcii, ktorý už o pár mesiacov slepo okopírujú aj ostatné značky?

Argument o ideálnom rozmere pre to pravé sledovanie hollywoodskych filmov rovno z plátna je smiešny a môžete ho rovno ignorovať. Ak chcete pravý kino zážitok, asi ho nebudete hľadať na 6-palcovom displeji s rozíšením 1080 x 2520 bodov.

Väčšina videí z YouTube a iných kútov internetu naďalej zostáva vo formáte 16:9, takže na Xperii 10 budete čierne pruhy vidieť častejšie, než kdekoľvek inde. Bohužiaľ, na obrazovke tohto mobilu sa nepekne orezaný zobrazuje aj obsah niektorých aplikácií. Spomeniem napríklad populárne Príbehy zo sociálnych sietí (Facebook, Instagram), neštandartné rozlíšenie nepodporujú ani hry typu PUBG Mobile a na užšej virtuálnej klávesnici sa horšie píše.

Ak poviem, že som tento pokus prehliadol a išlo iba o snahu výrobcu zaujať na papieri, zrejme nebudem ďaleko od pravdy. Sony tiež nie je v pozícii, kedy by vývojári aplikácií utekali svoje zdrojové kódy upraviť čo najskôr, aby sa na všetkých Xperiách 10 zobrazovali správne. Na opravu môžete čakať poriadne dlho.

Po softvérovej stránke je teda pomer strán 21:9 zbytočný výstrelok. Telefón sa však v ruke drží naozaj dobre a v tomto smere sa nie je čoho báť. Verím, že po pár dňoch si už ani nevšimnete, že je výrazne natiahnutejší ako iné smartfóny. Táto Xperia konečne nie je hrubá, bradu pri spodnom okraji displeja má minimálnu a hmotnosť 163 gramov považujem za veľmi fajn.

Chaos nanešťastie pokračuje pri bočných tlačidlách. Vpravo nájdeme čítačku odlačkov prstov, ktorá je z neznámych dôvodov samostatná. Priloženie prsta na ňu dokáže displej rozsvietiť, no zhasínať ho budete musieť oddeleným vypínačom o pár centimetrov vyššie. Vraj je tomu tak kvôli patentovým sporom, zákazníkov to každopádne zrejme príliš zaujímať nebude a nadšení nebudú.

Dole je zas mimoriadne maličké dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti. Rozlíšiť medzi + a - nie je vôbec jednoduché a nepomáha ani takmer nulový zdvih spínača. S držiakmi v aute sa táto časť mobilu nekamaráti, zovretie vám bude buď meniť hlasitosť, zhasínať displej alebo znemožnovať odomknutie odtlačkom.

Odomykanie skenom tváre akoby pre Sony nemalo prioritu, nájdete ho až hlboko v Nastaveniach. Hľadajte Uzamknutie obrazovky a bezpečnosť -> Smart Lock. Pri dostatku svetla pritom funguje dobre a poriadne rýchlo.

Chválim prítomnosť nového Androidu 9 Pie. Sony vsadilo na vlastnú, ľahkú grafickú nadstavbu. O ovládanie systému sa už starajú dotykové gestá, no dotyk na spodné tlačidlo naďalej slúži ako krok domov. Multitasking sa otvára ľahkým posunutím palca od spodnej obrazovky, výraznejší pohyb potom odhalí zoznam všetkých nainštalovaných aplikácií. Rozdiel medzi oboma pohybmi mohol byť výraznejší, často som si ich mýlil.

Na základnú obrazovku pribudol vyhľadávací riadok a ľavá obrazovky už tradične patrí Asistentovi Google s prehľadom najdôležitejších správ z často navštevovaných webov.

Pozorné oko si všimne malý objekt pripomínajúci posuvník pri pravom okraji obrazovky. Sony ho nazýva Bočný snímač, hoci sa aktivuje dvojitým zaťukaním na túto časť displeja, nie ťukaním na čítačku, ako by možno bolo logickejšie. Panel dokonca môžete dlhým podržaním uchopiť a posunúť vyššie alebo nižšie. S čítačkou teda naozaj nič nemá.

Slúži ako rýchle menu pre spustenie vybraných aplikácií. Ich poradie si samozrejme môžete nastaviť sami. Vybrať trojicu tlačidiel z Nastavení už bohužiaľ nejde, bude tu tak len Baterka, Režim v Lietadle a blokovanie automatického otáčania obrazovky. Spodný riadok v Bočnom snímači dokáže stiahnuť notifikačnú lištu alebo aktivovať zmenšenie prostredia pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou.

Pohyb od panelu do stredu obrazovky poslúži aj ako tlačidlo pre krok späť v systéme. Škoda, podobný pohyb by panel otváral pohodlnejšie než dvojité zaťukanie naň. Takéto menu je teda zaujímavý, ale trochu nedotiahnutý a premrhaný nápad.

Xperii 10 nechýba Nočný režim pre pohodlnejšie čítanie z displeja večer a v noci, podarená klávesnica SwiftKey a posielanie SMS správ aj cez web prostredie otvorené v počítači. V telefóne nie je takmer žiadny zbytočný softvér, naopak, podarený prehliadač fotografií (Album) alebo FM rádio potešia. Škoda, že sa nezobrazuje názov stanice (RDS).

Zdá sa, že Sony sa s uvedením Xperie 10 na trh poriadne ponáhľalo. Na začiatku totiž nebol chod systému vôbec plynulý a príliš dlho som čakal na štart aplikácií alebo ich opätovné natiahnutie z pamäte.

Počas testovania dorazila aktualizácia 53.0.A.4.74, po ktorej sa svižnosť výrazne zvýšila. Budem však hodnotiť triezvo a pri cene 349 eur sa pozerám iba na mobil s 3 GB RAM, z čoho nie som nadšený.

Nový Samsung Galaxy A50, lacnejšia Galaxy A7, Honor 10 aj Motorola G7 Plus už ponúknu 4-gigabajtovú operačnú pamäť, čo v strednej triede pre rok 2019 považujem za štandard. O Xiaomi s 6 GB verziami svojich mobilov nehovoriac.

Proti 64-gigabajtovému úložisku výhrady nemám po prvom zapnutí z neho zostalo voľných 49 GB. Priestor je možné rozšíriť microSD kartou, hoci pri návrhu šuplíka sa Sony nepochlapilo.

Po každom vybratí SIM sa mobil zbytočne zreštartuje a nechtom dokážete vybrať iba SIM číslo 1. Slot pre druhú je hybridný, zdieľaný s pamäťovou kartou a zo šachty sa vysúva ešte samostatne. Ja som to bez nožíka alebo iného ostrého predmetu nezvládol.

Ku kvalite hovorov a riešeniu systémových aplikácií výhrady nemám. Nadstavba od Sony, podobne ako tzv. čistý Android 9 Pie, nezobrazuje notifikácie chronologicky. Prioritu zobrazenia navrchu majú tie z chatovacích aplikácií, nie poradie v akom prišli. Upozornenia si môžem čítať aj na uzamykacej obrazovke, odkiaľ sa potiahnutím ikon v rohoch rýchlo dostanem k hlasovému vyhľadávaniu alebo fotoaparátu.

Foťák tvorí dvojica snímačov. Základ má 13 Mpix rozlíšenie a objektív s clonovým číslom f/2.0. Sekundárny čip s 5 Mpix rozlíšením sa stará o softvérové rozostrovanie pozadia v režime Bokeh.

Najvyššie rozlíšenie dosiahnete s pomerom strán 4:3, po prepnutí na 16:9 budú fotografie iba 10-megapixelové, pre displej natívnych 21:9 snímky oreže na 8 megapixelov.

Pri prehliadaní v Albume tak môžu čierne plochy tvoriť až polovicu plochy, mne to však príliš neprekážalo.

Prostredie Fotoaparátu je prehľadné, otáčanie na 8-megapixelový predný fotoaparát rýchle a to isté platí pre prepínanie na videá. Medzi tlačidlá na ľavej strane je vyvedené tiež vyváženie expozície a teploty farieb, blesk či samospúšť.

Režimy prepínate vpravo dole, pod spúšťou, ktorá je na nových Xperiách už iba softvérová. K dispozícii je podrobný Manuálny režim, kde k tlačidlám vľavo pribudne aj HDR. Inak o jeho aktivácii rozhoduje automatika.

Spomalené videá môžu mať len 120 snímok za sekundu, spomalenú časť ale môžete efektne editovať v galérii. Zaujímavé je, že naposledy použitý špeciálny režim zostane opätovne dostupný na jedno stlačenie tlačidla, ak teda používate napr. iba Bokeh, nebudete ho musieť vždy loviť v zozname Režimov.

Bokeh pochopiteľne správne funguje iba v presne danej vzdialenosti fotografa od objektu, presnosť orezávania predmetov v popredí ale ani tak nie je úplne perfektná. Takmer vždy platí, že vlajkové lode túto disciplínu zvládajú lepšie, pri lacnejších mobiloch ide skôr o zábavný doplnok.

Fotografie sú na túto cenovú hladinu len podpriemerné. Neohúria kontrastom, pixely sa po priblížení zlievajú vo vyššej kompresii a obloha je kvôli slabšiemu dynamickému rozsahu často prepálená, prípadne sfarbená do ružového odtieňa.

Novšia aktualizácia aspoň zrýchlila odozvu na stlačenie spúšte, takže fotografie už neboli rozmazané a zachytávali správny moment.

Videá môžete nahrávať v 4K rozlíšení alebo vo Full HD, kde je dostupnejší aj plynulejší režim so 60 snímkami za sekundu. Špeciálnu stabilizáciu SteadyShot ale Xperia 10 zvládne aktivovať iba pri 30 fps.

Zvuk sa bude šíriť cez jeden spodný mono reproduktor s dostatočnou hlasitosťou na ozvučenie väčšej miestnosti.

Do relatívne vysokého tela sa zmestil iba 2870 mAh akumulátor. Našťastie, nabíjaný cez moderné USB-C.

Pri bežnom používaní pôjde o jednodenný smartfón, môj screen-on-time sa pohyboval na hranici štyroch hodín prevádzky. Pod položkou Xperia Assist je pripravený Správca batérie, ktorý má sledovať, kedy smartfón aktívne používate a prípadným pomalším nabíjaním cez noc zvyšovať jej dlhodobú životnosť. Správcu môžete jednorazovo, ak potrebujete nabíjať čo najrýchlejšie, vypnúť kliknutím na zobrazené upozornenie v hornej lište. Dodávaný 1,5 A adaptér ju potom nabíja viac než 2 hodiny.

Pripravené sú dva režimy šetrenia batérie STAMINA a Ultra STAMINA. Prvý vypína dátové prenosy spolu so zhasnutým displejom, druhý ponechá aktívne len hovory, SMS, fotoaparát a základné systémové aplikácie. Bežnému používateľovi sa však s ich aktiváciou zrejme nebude chcieť zaoberať a bude očakávať, že mobil svoju energiu zmanažuje čo najefektívnejšie automaticky.

Výhody:

+ Android 9 Pie

+ odomykanie tvárou funguje rýchlo, hoci je skryté hlbšie v Nastaveniach

+ bočný panel so skratkami k ľubovoľným aplikáciám a krokom späť

+ užšie telo sa dobre drží v ruke

Nevýhody:

- len 3 GB RAM je v strednej triede už málo

- nepresvedčivý fotoaparát

- pomer strán 21:9 prináša problémy (užšia klávesnica, neprispôsobené aplikácie)

- väčšina videí na internete je vo formáte 16:9 (tu budú s čiernymi pruhmi)

- zle riešené tlačidlá na boku (nízky zdvih, oddelený vypínač a čítačka)

- malý rozdiel medzi gestami pre ponuku aplikácií a multitasking

Orientačná cena: 349 eur

Záver

Sony Xperia 10 je mobil, ktorému by pristala cenovka nižšia o približne 100 eur. Takto sa dostáva do vôd, kde je samozrejmosťou 4 GB RAM, lepší fotoaparát a batéria s kapacitou nad 3000 mAh. Tento Japonec ale nič z toho nemá.

Ak má punc exkluzivity dodávať širokouhlý displej s pomerom strán 21:9, nemyslím si, že to na niekoho okrem maličkého percenta filmových a Netflixových fanatikov, ktorí nemajú po ruke televízor, tablet ani notebook, bude fungovať. V reálnom živote majú bežné aplikácie s týmto netradičným pomerom viac starostí než úžitku a čierne pruhy, alebo orezané objekty, budú vaším verným spoločníkom.

Ale áno, mobil sa príjemne drží v ruke, celkom pekne vyzerá a má klasický audio jack. Pokus s panelom pre lepšie ovládanie je však nedotiahnutý a nechápem, kam sa vytratila pre Sony typická vodeodolnosť či hardvérová spúšť fotoaparátu.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia 10.

Diskusia k článku:

marek 23.03.2019 - 21:19

Ach Sony, Sony. Telefón je celkom fajn nakoľko z hľadiska dizajnu prináša niečo nové, ale z hľadiska výbavy by mal stáť tak max. do 200e, skôr by som povedal, že do 150e. Tí páni v Sony si zrejme stále myslia, že ich značka je niečo extra, čo je hodné priplatenia si. Áno Sony robí špičkové veci v iných odvetviach priemyslu, ale telefóny to žiaľ už veľa rokov nie sú. Ak sa pozriem na net, tak aj na Slovensku sa dá zohnať za 340e Sony XZ Premium čo sa už z hľadiska výbavy dá akceptovať.

Lukas23.03.2019 - 23:57 Trvalý odkaz

jako sory ale sony ide dole vodou a toto je len dalsia grcka a a za tie peniaze to nikto nekupi

viperman24.03.2019 - 11:00 Trvalý odkaz

Normálny telefón strednej triedy, to asi ťažko bude stáť 200 euro. A vlajkove lode sa môžu normálne porovnávať s inými značkami, jazdy výrobca ma niečo čo môže ponúknuť. Takže áno majú aj oni špičkové telefóny :) mne iba chyba pomer strán 16 ku 9, hen tie natiahnuté telefóny sa mi nepáčia a 21 ku 9 je fakt dobre asi iba na netflix a možno spustenia dvoch apiek vedla seba.

Tomas24.03.2019 - 12:19 Trvalý odkaz

Zatial co som videl/cital recenzie, tak vzdy z toho mali rozpacite pocity a zaver bol, ze by len tazko tento model doporucili, s cim uplne suhlasim.

Nezmyselny pomer stran, ani dizajn sa mi nepaci, slaby fotak... V podstate ani nevuem najst jednu vec, ktora by sa mi pacila.

Matej25.03.2019 - 13:23 Trvalý odkaz

RIP Sony.
3GB RAM za 350e je nonsens.
Ergonomicky mi to tiez nepride uplne ok (oddelena citacka od vypinacieho tlacidla), minimalne okraje na spodnej strane (dost casto recenzenti hovoria, ze na spodu by privitali trosku vacsi okraj, lepsie sa stlacaju systemove tlacidla / gesta).
Osobne by som uz asi nechcel displej s vyssim pomerom ako 19,5:9, 21:9 sa mi zda uz zbytocne moc.

No Sony zase raz prestrelilo...

Celá diskusia 12 príspevkov