Poradňa: Ako preniesť obraz z iPhonu do televízora?

V prípade novších androidov a smart televízorov ide všetko jednoducho cez Miracast, s iPhonom zrejme budete potrebovať kábel alebo Apple TV.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Daniel nám napísal: "Dobrý deň, nikde na webe som nenašiel informáciu ohľadom jednej záležitosti. Mohli by ste spraviť malý článok alebo video o možnosti zrkadlenia obrazu z iPhone do akejkoľvek TV, no bez dodatočného zariadenia v podobe Apple TV? Je to vôbec možné? Ďakujem pekne!"

Modernejšie androidy môžete jednoducho pripojiť k takmer každému smart televízoru. Stačí, ak sú smartfón aj TV pripojené k rovnakej Wi-Fi sieti. Zabezpečuje to technológia Miracast prítomná v Androide 4.2 a novších, hoci jednotlivé prostredia telefónov ju môžu ukrývať pod názvom SmartShare, AllShare, Screen mirroring, Display mirroring alebo po slovensky proste Zdieľanie obrazovky.

Pri novších smartfónoch s USB-C konektorom by ste mali byť úspešní s akoukoľvek poriadnou USB-C - HDMI redukciou a pri niektorých 4K monitoroch dokonca tiež s káblom disponujúcim USB-C koncovkami na oboch koncoch. Podmienkou je len správna konektorová výbava televízora a kvalitný kábel. Niektoré totiž môžu slúžiť iba na nabíjanie, nie prenosť dát (v tomto prípade digitálneho videa).

Pozor aj pri HDMI kábloch, nie všetky verzie podporujú všetky rozlíšenia a obnovovacie frekvencie. Pomôže vám táto tabuľka z Wikipedie.

Na pripojenie novších androidov môžete použiť USB-C - HDMI redukciu alebo priamo USB-C kábel. Oba správne porty má napríklad monitor Philips 328P6VUBREB. Na vašej TV zrejme nájdete len HDMI.

Pri iPhonoch je to zložitejšie. Bezdrôtovo, podobne ako pri Miracaste, to až do minulého roka prakticky nešlo. Pravdepodobne teda budete potrebovať redukciu z Lightning-u na HDMI. V redakcii tento spôsob používame bez akýchkoľvek problémov. Obraz pri orientácii iPhonu navýšku bude na TV stále čitateľný, po otočení naležato vyplní celú obrazovku televízora. Problémy by nemal spôsobovať ani novší pomer strán 18:9 pri iPhone X, XR a XS. Maximálne sa pripravte na úzke čierne pruhy, no to platí aj pre natiahnuté androidy.

Bohužiaľ, na takúto redukciu si musíte pripraviť minimálne 50 eur. Neoriginálne kusy príliš neodporúčame. Ak trváte na bezdrôtovom riešení, potrebujete aspoň 155 eur za Apple TV alebo 199 eur za novšiu generáciu Apple TV 4K. K svojmu televízoru ich pripojíte cez HDMI a Apple TV k iPhonu pripojíte bezdrôtovo, cez zdieľanie obrazovky.

Našťastie, táto uzavretosť sa už začína meniť a bezdrôtové zdieľanie AirPlay 2 už majú podporovať aj niektoré smart TV iných značiek. Server pocket-lint.com uvádza, že v prípade Samsungu to platí pre QLED televízory a televízory zo série 7, 6, 5 a 4 vyrobené v rokoch 2018 a 2019. V prípade Sony a LG pre modely z roku 2019 a novšie.

Danielovi s jeho iPhonom teda odporúčame obraz zdieľať cez Lightning - HDMI redukciu a HDMI kábel. Na bezdrôtovú cestu bude potrebovať Apple TV alebo nový televízor. Mimochodom, obraz môžete cez kábel preniesť aj do MacBookov. Na to vám stačí Lightning kábel a prehrávač QuickTime.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Marián Petrík 16.03.2019 - 11:23

s iphonmi je všetko zložitejšie. neviem, ako ich môže niekto kupovať. sú konštruované tak, aby prinášali problémy.

David16.03.2019 - 12:55 Trvalý odkaz

alebo ak ma niekto phillips tv, xbox, mac os, windows 10/8/7, pripadne linux dokaze pouzivat bezproblemov airplay cez aplikaciu airserver.com, je to celkom pouzitelna vec za malo penazi, xbox verzia je najdrahsia a stoji bezmala 20€

Lenka Ivančíková16.03.2019 - 16:01 Trvalý odkaz

Si dosť starý čitateľ, aby si vedel, že dávať link na článok z druhého webu, navyše keď je úplne mimo tému článku, pod ktorým diskutuješ, je proti pravidlám aj proti slušnosti. Navyše keď ide o špekulácie.

Celá diskusia 4 príspevky