Facebook chystá zmeny, má priniesť viac súkromia a prepojenie aplikácií

Messenger, Instagram a WhatsApp sa dočkajú určitej formy integrácie. Priateľov na rôznych platformách tak budete môcť osloviť z ľubovoľnej aplikácie. Mark Zuckerberg nám tiež sľubuje viac súkromia a bezpečnosti.

Facebook je stále najnavštevovanejšou sociálnou sieťou na internete, no v poslednom období sa spomínal skôr v negatívnych súvislostiach.

Vlani prepukol škandál s únikom osobných dát cez spoločnosť Cambridge Analytica, objavili sa infromácie o Ruskom platených reklamných kampaniach pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016 a Slovensko bolo testovacou krajinou pre tzv. Prieskumníka. Ten úplne rozbil organický dosah príspevkov zo stránok, ktoré "lajkujete". Mimochodom, chronologicky sa vám posty nebudú zobrazovať ani dnes.

Facebook si vyslúžil kritiku aj za šírenie konšpirácií a nedôsledné či pomalé odstraňovanie nahláseného obsahu. Sever The Verge priniesol dlhý článok o tom, v akých podmienkach jeho moderátori zodpovední za obsah pracujú, a nie je to príjemné čítanie.

Mark Zuckerberg publikoval svoj pohľad na to, ako by mal Facebook vyzerať v najbližšom období. Nájdete ho priamo na jeho verejnom profile.

Zuckerberg vraj verí, že v budúcnosti budú hrať prím komunikačné platformy zamerané na súkromie. Ľudia totiž podľa neho preferujú buď komunikáciu s jednou osobou, alebo chat s úzkym okruhom priateľov. To, čo zdieľajú verejne (na svoju nástenku), čoraz viac filtrujú.

Priznáva, že Facebook aktuálne nemá v tomto smere tú najlepšiu povesť, keďže sa v minulosti zameriaval na nástroje pre otvorené zdieľanie informácií. Služby ako Messenger a najmä WhatsApp ale vraj ukazujú, že na tieto zmeny dokážu naskočiť. Majú priniesť vyššiu bezpečnosť a dokonca ďalšie služby vrátane volaní, video chatovania alebo elektronických platieb.

Zuckerberg a jeho tím sa chcú zamerať na niekoľko základných princípov a zmien, ktoré budú používateľom predstavené v najbližšom roku a neskoršom období:

Súkromné interakcie a komunikácia - Na rozdiel od tzv. otvorených sociálnych sietí (napr. Instagram), kde váš profil môže sledovať ktokoľvek a mnohí ich využívajú na akumulovanie čo najväčšieho počtu priateľov a followerov, má byť Facebook (a aj WhatsApp) zameraný na súkromné konverzácie.

Messenger a WhatsApp sa majú stať primárnymi cestami na komunikáciu s priateľmi na Facebooku. Obe aplikácie majú byť rýchlejšie, jednoduchšie a bezpečnejšie vďaka obojstrannému šifrovaniu. Cez tieto platformy ale bude možné súkromne komunikovať aj s firmami.

Šifrovanie a bezpečnosť - Šifrovanie Facebooku má naše dáta zabezpečiť aj pred nezákonnými požiadavkami vlád. Údaje vraj nebudú vedieť vytiahnuť ani samotní zamestnanci. Služba ale bude spolupracovať s bezpečnostnými zložkami na odhalení vydierania, terorizmu alebo zneužívania detí.

Obmedzenie permanentne zverejnených informácií - Tento bod má priniesť možnosť nastaviť si, po akom čase má niektorý obsah automaticky zmiznúť. Pri Príbehoch sa tak už deje, po 24-hodinách. Aktuálne sa ale na facebookových profiloch viete dopátrať aj k niekoľko rokom starým statusom či fotografiám, ktoré už dnes môžu byť pre používateľov nepríjemné. Samozrejme, možnosť permanentného uchovávania spomienok na Facebooku a Instagrame zostane zachovaná.

Messengeru môže pribudnúť možnosť automatického mazania správ po mesiaci alebo roku.

Prepojenie služieb - Má pribudnúť možnosť, ako vašich priateľov osloviť prostredníctvom ktorejkoľvek z aplikácií pod krídlami Facebooku. Teraz sa musíte podľa toho, na ktorej sieti ich máte, rozhodnúť pre správu cez Messenger, Direct cez Instagram alebo WhatsApp.

Bezpečné úložisko dát - Facebook si má pozorne vyberať, v ktorých krajinách vybuduje svoje dátové úložiská. Medzi poskytovaním služieb a fyzickým držaním údajov na pevných nosičoch sú totiž v niektorých krajinách veľké legislatívne rozdiely. Služba chce obchádzať krajiny, ktoré sú známe nedodržiavaním ľudských práv alebo nechránením súkromia.

Ani súčasná popularita Facebooku nie je zárukou, že tu zostane navždy. Dnes už si takmer nespomenieme na Napster, komunikátor ICQ, Internet Explorer, Myspace či celé portfólio služieb od vyhľadávača Yahoo.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu