Poradňa: Aký je rozdiel medzi IPS a AMOLED displejom?

Náš čitateľ si potrebuje pripomenúť základné odlišnosti medzi oboma technológiami.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Ján sa nás touto cestou pýtal na rozdiel medzi AMOLED a IPS displejom. V zásade ide o dve odlišné technológie, pričom každá má svojich zástancov a odporcov. Medzi zákazníkmi, aj medzi výrobcami.

Môžeme sledovať, že IPS, presnejšie IPS LCD displeje, sú dnes už pri nových smartfónoch alebo notebookoch štandardom. Pravdepodobne nemá zmysel zachádzať do úplných technických podrobností. Ján by mal vedieť, že IPS panelom takmer určite nič nepokazí.

Niektoré staršie a lacnejšie notebooky namiesto IPS panelov stále používajú takzvaný TN (Twisted Nematic) panel. Tie v obchodoch určite spoznáte na prvý pohľad, majú totiž veľmi malé pozorovacie uhly a už pri malom naklonení nahor, nadol či do strán na pohľad úplne stmavnú, alebo sa naopak zosvetlia. Pokiaľ netrváte na čo najlacnejšom zariadení, odporúčame sa im vyhnúť.

IPS obrazovky týmto nedostatkom netrpia. Ponúkajú tiež vyšší kontrast a lepšie farby. V porovnaní s AMOLED technológiou je dôležité vedieť najmä to, že potrebujú podsvietenie pod jednotlivými polarizačnými filtrami, ktoré sa starajú o zobrazenie červených, zelených a modrých bodov.

Toto podsvietenie musí svietiť neustále, inak na displeji neuvidíte vôbec nič. Ak máte dobré oči, všimnete si, že trochu presvitá. Inými slovami, medzi zapnutým displejom zobrazujúcim čiernu farbu a vypnutým displejom uvidíte rozdiel.

AMOLED obrazovky (OLED s aktívnou maticou) fungujú inak, tu svetlo produkujú miniatúrne LED. Ak sa má zobrazovať čierna, diódy v tomto mieste jednoducho zostanú vypnuté a úplne tmavé. To samozrejme prináša vyšší kontrast a niekedy tiež nižšiu spotrebu energie.

Výrobcovia smartfónov a inteligentných hodiniek chcú výhody AMOLED-u využiť naplno a často ponúkajú tmavé prostredie alebo témy operačného systému, s ktorými by ich produkt na jedno nabitie batérie mal vydržať o niečo dlhšie. Pomôcť si môžete aj sami, nastavením čiernej tapety na domácej obrazovke.

Výhody ale nie sú také jednoznačné. Pri zobrazovaní bielej farby (napríklad webovej stránky alebo dokumentu) naopak musia všetky body svietiť naplno a spotreba energie je zas výrazne vyššia. Teoreticky až trojnásobne.

Veľkou témou je tiež životnosť. Platí, že modrá zložka v AMOLED displejoch ju má výrazne kratšiu. AMOLED-y tak často trpeli vypalovaním a výrazným stmavnutím niektorých bodov. Až do takej miery, že obrysy často zobrazených prvkov ako napríklad čas alebo ikony na domácej obrazovke na obrazovkách niektorých mobilov uvidíte už vždy.

Na druhej generácii smartfónov Pixel od Googlu niektorí majitelia tento problém reportovali už po pár týždňoch používania. Pri ostro sledovaných iPhonoch X, XS a XS Max, ktoré už na OLED technológiu taktiež prešli, sa zatiaľ žiadne sťažnosti na nízku životnosť neobjavili. Tento článok priniesol porovnanie iPhonu X so Samsungom Galaxy S7 Edge a Galaxy Note 8.

Všeobecne platí, že OLED displeje sú nákladnejšie na výrobu, aj preto ich nájdeme napríklad v novších iPhonoch XS a XS Max, kým iPhone XR zostal verný IPS panelu. Samsung ale svoje AMOLED-y ponúka aj v nižších triedach a svoju cestu si našli tiež do ponuky Xiaomi alebo One Plus.

Nemôžeme zostať ani pri teoretickom porovnávaní jednotlivých technológií, výrobcovia totiž siahajú po rôzne kvalitných displejoch od najrôznejších dodávateľov. Tak ako nájdete dobrý aj zlý IPS displej, veľké rozdiely sú aj medzi OLED obrazovkami.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

jarpo 09.03.2019 - 17:38

Trosku jednoduchsie vysvetlene aj na pochopenie fajn :-)

Medino09.03.2019 - 20:40 Trvalý odkaz

Takze v skratke: v ramci zivotnosti a uzivatelskeho komfortu po dlsom case pouzivania su Amoled na nic. To jedine mi z toho vychadza. Takze sa moze lahko stat ze pri 1000 eurovom telefone sa vam tam vypali obraz a pri ovela lacnejsom telefone s IPS sa vam to nestane, co je obrovske plus pre "zaostalejsie" IPS panely. Alebo existuje nejaky iny naozajstny dovod ist do Amoledu, napriek velkemu riziku ze sa vam to tam vypali?

Jan Hruska09.03.2019 - 21:15 Trvalý odkaz

Az tak lahko sa to nevypali. Aj pri IPS displeji sa mozu objavit mrtve body.
Osobne mam druhy mobil s amoled a ziadny problem pri beznom pouzivani.
Zalezi skor od osobnej preferencie - zobrazovanie farieb, co komu vyhovuje.

jarpo10.03.2019 - 07:26 Trvalý odkaz

Ensam: To je tak tazko povedat, ze az tak lahko sa nevypali... Zalezi od pouzivania a aj od konkretneho panelu. A v neposlednom rade, vela ludi aj ma ten displej uz vypaleny, ale nevsimne si toho. Na IPS pri telefone som este mrtve body nevidel. To skor na televiziach, alebo monitoroch, ale aj to len zriedkavo a skor po rokoch.

Celá diskusia 12 príspevkov