Huawei zažaloval vládu USA za protiústavné obchodné reštrikcie

Spor medzi Huawei a americkou vládou sa vyostril. Spoločnosť podala na federálny súd žalobu, ktorou chce dosiahnuť rozhodnutie o protiústavnosti americkej legislatívy a trvalý súdny zákaz obchodných reštrikcií uvalených voči firme.

Obchodná vojna prebieha už dlhší čas, niektorí bezpečnostní analytici sa už dávnejšie vyjadrili, že Huawei môže byť pre USA a ďalšie krajiny hrozbou. O Huawei, ale aj ZTE a iných čínskych výrobcoch, sa ako o rizikových hovorí aj u nás. Téme sme sa venovali v článku Vlády a bezpečnostné služby varujú pred používaním zariadení Huawei a ZTE.

Po tom, čo začiatkom decembra minulého roka zatkli kanadské úrady finančnú riaditeľku Huawei, pretože ju podozrievali z porušovania obchodných sankcií voči Iránu, zatkli v januári v Poľsku zamestnanca Orangeu a šéfa regionálnej pobočky Huawei za podozrenie zo špionáže.

Problémy má Huawei najmä v USA, kde je pre obchodné reštrikcie zavedené v súvislosti s produktmi Huawei voči konkurenčným firmám v nevýhode. Ako sa vyjadril riaditeľ spoločnosti Guo Ping, obmedzenia boli zavedené napriek tomu, že kongres Spojených štátov opakovane nezvládol hodnoverne predložiť žiadne dôkazy, ktoré by hovorili v neprospech Huawei.

Preto sa vo firme rozhodli podať v americkom štáte Texas žalobu. Problematické znenie americkej legislatívy nielenže bráni štátnej administratíve USA v nákupe technológií od Huawei, ale tiež sa vzťahuje na zmluvné vzťahy s tretími stranami využívajúcimi zariadenia tejto firmy.

Podľa firmy Huawei dochádza v tomto prípade k porušovaniu princípov deľby moci zakotvených v ústave USA. Kongres, ktorý je tvorcom legislatívy, totiž zároveň vyniesol rozsudok a aj ho vykonal. Stalo sa tak bez akéhokoľvek predošlého úradného či súdneho konania.

Reštrikcie Spojených štátov bránia podľa Huawei v tom, aby mohli zákazníci v USA využívať moderné 5G technológie, čo oneskorí komerčné spustenie 5G. Zároveň sa brzdí proces modernizácie sietí.

Huawei pritom tvrdí, že by mohol pomôcť znížiť náklady na mobilnú infraštruktúru v rozmedzí od 15 % do 40 %. To by ušetrilo iba v Severnej Amerike najmenej 20 miliárd USD v nasledujúcich štyroch rokoch.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu