Dilema: Samsung Galaxy A7 (2018) vs. Huawei P20 Lite

Oba stoja takmer rovnako, no Samsung ponúkne aj širokouhlý fotoaparát a silnejšiu batériu. Huawei nás láka iba na USB-C konektor.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema".

Takto nám napísal aj Patrik: "Dobrý deň, uvažujem nad kúpou nového mobilu a neviem sa rozhodnúť medzi Samsungom Galaxy A7 a Huaweiom P20 Lite. Aktuálne vlastním Huawei P10 Lite. Za pomoc vopred ďakujem!"

Patrik nepíše, čo presne od nového smartfónu očakáva. Je prioritou fotoaparát, výkon alebo čo najdlhšia výdrž? Aktuálne vlastní starší model od jedného z výrobcov. Ak je s ním spokojný, dávalo by zmysel siahnuť po aktualizovanej novinke s podobným ovládaním. Naopak, ak chce zmenu, nech sa vrhne do vôd konkurencie.

Samsung Galaxy A7 láka najmä na lepšie fotoaparáty. Vzadu má až trojicu objektívov a okrem jemnejšieho 24-megapixelového základného snímača, ponúkne aj unikátny 8 Mpix čip za širokouhlou optikou. Jeho rozlíšenie ani kvalita takéhoto objektívu samozrejme nepatria k tým najvyšším, no aj tak získate možnosť viac sa s vašimi zábermi pohrať a dať im inú perspektívu. Tretí snímač má 5 Mpix rozlíšenie, pomáha výhradne pri softvérovom rozostrovaní pozadia.

Huawei P20 Lite má na chrbte iba dvojicu fotoaparátov. 16-megapixelovému čipu pomáha len 2 Mpix pomocník pre rozostrovanie portrétov. Huawei prehrá tiež v porovnaní predných fotoaparátov. Je to jeho 16 Mpix proti 24 Mpix od Samsungu.

Galaxy A7 si zreme vyberiete aj v prípade, že vám prekáža výrez. Jeho 6-palcový Super AMOLED displej vsadil na obdĺžnikovú klasiku a žiadny nemá. Obrazovka na Huaweii je len 5,84-palcová a plochu pre ikony upozornení v hornej lište zakrýva pomerne mohutná časť.

Z pohľadu výbavy sú na tom oba smartfóny podobne. Základ tvorí 64-gigabajtové úložisko a 4 GB operačná pamäť. Na Samsungu môžeme kritizovať starý microUSB konektor pre nabíjanie 3300 mAh batérie, na P20 Lite s USB-C zas iba 3000 mAh kapacitu.

Patrik si môže vyberať podľa čítačky odtlačkov vo vypínacom tlačidle alebo na chrbte. Podľa nás je to dnes, v čase rozmáhajúceho sa odomykania skenom tváre, už relatívne jedno.

V porovnaní ostatných kategórií sú na tom naši konkurenti veľmi podobne. Neponúkajú vodeodolnosť, zostávajú verní 3,5 mm audio jacku a na aktualizácie, ktoré by priniesli novší Android 9 Pie, ešte len čakajú.

Zhrnutie plusov a mínusov každého modelu si môžete prečítať v recenziách Samsung Galaxy A7 (2018) - rozumná stredná cesta a Huawei P20 Lite - zas o pol triedy vyššie.

Porovnanie fotoaparátov sme priniesli v článkoch Takto fotí Samsung Galaxy A7 (2018) a Takto fotí Huawei P20 Lite.

Á-čkový Samsung s trojicou fotoaparátov by bol v tomto súboji naším víťazom. Ponúkne silnejšiu batériu a zaujímavejšie fotoaparáty. Jeho oficiálna cena je 279 eur. Huawei P20 Lite stojí v overených e-shopoch úplne rovnako.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu