Poradňa: Nové upozornenia v hornej lište sú zrazu nižšie než staré

Android 9 Pie už informácie v notifikačnej lište nezobrazuje chronologicky. Naštastie, týka sa to hlavne smartfónov s tzv. čistým androidom. Grafické nadstavby ostatných výrobcov sa správajú ako doteraz.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Pri testovaní viacerých novších smartfónov s Androidom 9.0 Pie sme si všimli zmenu, na ktorú chceme upozorniť aj vás. Google totiž výrazne prekopal logiku notifikačného centra. To sa zobrazuje na uzamykacej obrazovke alebo po stiahnutí hornej lišty.

Obvykle je viditeľná hlavne na telefónoch s tzv. čistým Androidom, bez výraznej grafickej nadstavby. Napríklad na novej Motorole Moto G7 Plus.

Pozorný používateľ si rýchlo všimne, že upozornenia už nie sú zoradené chronologicky - teda tie najnovšie hore. Ideu, s ktorou Google zmeny zaviedol, vývojárom vyčítať nemožno. Hore by ste podľa nich mali vidieť prioritné a dôležitejšie hlásenia. Napríklad neprijaté hovory, neprečítané SMS-ky a správy z IM komunikátorov ako Facebook Messenger, WhatsApp alebo Viber.

V praxi to tak skvele nefunguje. Android niekedy rozhodne, že správu z Messengera hore vidieť nemusíte a dva dni stará notifikácia z geolokačnej apky Swarm je dôležitejšia. Problém môže nastať aj v prípade, že čakáte na dôležitý e-mail alebo akékoľvek upozornenie, ktoré je pre vás práve v tom veľmi dôležité. Môže zmiznúť hlboko v zozname tých ostatných.

Na zmenu sa sťažujú najmä používatelia iPhonov, ktoré samozrejme upozornenia zobrazujú chronologicky, podľa času doručenia. Nové úplne hore. Jeden z nich sa téme na platforme Reddit pochválil svojim screenshotom, kde 18 minút stará správa na WhatsAppe skončila utopená pod pol dňa starými notifikáciami z Facebooku a zabezpečovacieho softvéru pre domácnosti Wink.

Našťastie, grafické nadstavby niektorých výrobcov toto nelogické správanie Androidu 9 Pie menia a upozornenia radia opäť podľa ich doručenia. Potvrdiť to môžeme pre EMUI v Honoroch alebo Huaweioch a tiež One UI v nových Samsungoch Galaxy S10.

Takáto zmena nemusí vyhovovať každému a podľa nás nedáva žiadny zmysel. No používatelom, ktorí hornú lištu nepoužívajú a všímajú si skôr notifikačné bodky na ikonách aplikácií, alebo aplikácie radšej pre kontrolu noviniek radšej rovno otvárajú, to prekážať nemusí.

Čiastočným riešením by mohlo byť aj dlhšie podržanie prsta na niektorej z notifikácií a jej nastavenie ako prioritnej. Takáto aplikácia by potom mala upozornenia zobrazovať vždy hore, no na Motorole Moto G7 sme takúto možnosť nenašli.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Matej 02.03.2019 - 19:21

tento Pie je jeden hnusny paskvil. Tolko rozhodnuti postradajucich logiku, to som uz ozaj dlho nevidel. Neviem ci uz nepredbehli aj iOS v niektorych nelogickych krokoch. Velky brat asi vie lepsie... Prvykrat mi nevadi kupit si fon s horsimi aktualizaciami, popravde radsej by som zostal na vynikajucej a odladenej A8 Oreo, nez aktualizacie na tento nedorobok. A na bezp. zaplaty asi tiez uz serem, tak ci tak to je cele derave

Celá diskusia 1 príspevok