Víťazné zariadenia ankety Mobil roka 2018 powered by O2 vás opäť prekvapia

Aj v 12. ročníku tradičnej ankety rozhodlo viac než 13-tisíc účastníkov o najlepších mobiloch, príslušenstve a gadgetoch minulého roka.

V dvanástom ročníku tradičnej ankety Mobil roka 2018 powered by O2 rozhodlo 13 043 ľudí o najlepších mobilných telefónoch, inteligentných hodinkách, Bluetooth slúchadlách, reproduktoroch a gadgetoch minulého roka. Prvé priečky boli opäť veľkým prekvapením. Medzi najlepšími sa ocitli produkty značiek Huawei, Apple a JBL.

Najprv zástupcovia troch odborných médií (Fony.sk, Techbox, TouchIT) vybrali 56 nominovaných zariadení. Z tých potom široká verejnosť viac než štyri týždne označovala víťazné mobilné telefóny v kategóriách špičkový, rozumný a výhodný mobil roka. Pred tromi rokmi si vlastnú kategóriu vyslúžili inteligentné hodinky, pred dvomi sa k nim pridali aj Bluetooth reproduktory a slúchadlá. Tie vlani doplnili gadgety, ktoré viete mobilným telefónom nejakým spôsobom kontrolovať alebo ovládať.

Verejné hlasovanie v dvanástom ročníku ankety Mobil roka 2018 powered by O2 prebiehalo, tak ako každý rok, v symbolickom termíne, a to od 12. januára do 12. februára 2019.

Najmodernejšie technológie a inovácie do vrecka nájdeme podľa 36 % hlasujúcich v Huawei Mate 20 Pro. Ten vďaka náskoku pred Samsungom Galaxy Note 9 a iPhonom XS Max získal ocenenie Špičkový mobil roka 2018. Víťaznú priečku z minulého roka obsadí po Samsungu Galaxy Note 8.

Rozumným Mobilom roka 2018 sa stal Huawei P20. Ten podľa 29 % hlasujúcich najlepšie kombinuje vysoký výkon a rozumnú cenovku. Zaujímavosťou je, že sa o druhé a tretie miesto popasovali Samsung Galaxy A7 (2018) a Honor 10. Minulý rok tejto kategórii dominoval Honor 9.

Medzi cenovo dostupnými telefónmi sa situácia každoročne mení. Už šiesty rok v tejto kategórii súperia iba smartfóny, priemerná cenovka nominovaných zariadení však v posledných dvoch rokoch mierne narástla. Výhodným mobilom roka 2018 sa stal spomedzi ôsmich nominantov Huawei P20 Lite so ziskom 38 % hlasov. Štvrtina hlasujúcich odovzdala hlas Xiaomi Mi A2 s výrazným náskokom pred Samsungom Galaxy A6. Pred rokom takmer tretina hlasujúcich označila za výhodnú kúpu Huawei P10 Lite.

V poslednej dobe dostáva stále väčší priestor inteligentné príslušenstvo k smartfónom, smart hodinky nájdete na rukách vašich známych stále častejšie. Spomedzi ôsmich kandidátov označilo 30 % hlasujúcich Apple Watch Series 4 ako najlepšie Inteligentné hodinky roku 2018. Druhé miesto patrí Samsungom Galaxy Watch a tretie Xiaomi Amazfit 2 Stratos. Pred rokom ste najviac hlasov udelili Apple Watch Series 3.

Bluetooth reproduktory sa stávajú už bežnou výbavou fanúšikov mobilných telefónov, no 59 % úspech JBL Xtreme 2 nás prekvapil ešte viac než minuloročný 52-percentný úspech JBL Flip 4. Druhé miesto patrí Marshall Killburn II a tretie Bose SoundLInk Revolve.

Pred rokom ste za najlepšie Bluetooth slúchadlá označili JBL T450BT, tento rok patrilo 24 % hlasov Bluetooth slúchadlám roka 2018 s označením JBL Tune 500BT. V tesnom závese sa držia Marshall Major III Bluetooth nasledované Bose SoundSport Free.

V novej kategórii, ktorú sme uviedli ešte len pred rokom, sa medzi top gadgetmi minulého roka popasovali tri úplne odlišné produkty. Až 24 % z vás túži po párty reproduktore JBL Partybox 300, 23 % z vás by vymenilo tradičný vysávač za iRobot Roomba 981 a takmer každý piaty hlas v ankete putoval športovej kamere GoPro HERO7, ktorej predchodca HERO6 bol gadgetom roka 2017.

Aj tento rok sa potvrdilo, že pozícia jednotlivých značiek nie je tak stabilná ako kedysi a konkurencia nikdy nespí. Za najsilnejšiu značku mobilných telefónov označiť Huawei. Úspech tejto značky v ankete Mobil roka 2018 je priam šokujúci. Silnými hráčmi ostávajú Samsung a Apple, ignorovať netreba ani Xiaomi. A musíme tiež pripomenúť, že silný Huawei pôsobí na našom trhu aj s dcérskou značkou Honor, ktorá sama patrí k silným brandom. Z inteligentných hodiniek sa nadpolovičná väčšina ľudí stále rozhoduje medzi produktmi Samsungu a Applu. V audio príslušenstve má u nás veľmi silnú pozíciu značka JBL. Všímame si tiež rastúcu popularitu gadgetov, ktoré modernému človeku spolu so smartfónmi uľahčujú život.

Celkovo najviac hlasov spomedzi smartfónov získal tento rok Huawei P20 lite a spomedzi príslušenstva či gadgetov zase Bluetooth reproduktor JBL Xtreme 2. Môžeme ich tak označiť za celkových víťazov ankety.

Súťažilo sa o hodnotné ceny

Hlasujúci účastníci boli zaradení do žrebovania o deväť atraktívnych cien. Už o pár dní tak dvanástim šťastlivcom pošleme hodnotné ceny: prevratný robotický vysávač iRobot Roomba i7+, odolný smartfón CAT S31, prenosný párty reproduktor JBL PartyBox 300, športové Bluetooth slúchadlá BOSE SoundSport Free, športovú kameru GoPro HERO Session, trom uhradíme opravu rozbitého displeja v SWISS Service a štyrom vďaka ESET-u pomôžeme ochrániť telefóny a počítače pred softvérovými hrozbami či zneužitiu dát po krádeži.

Mená výhercov a všetky potrebné informácie o ankete Mobil roka 2018, ako aj o minulých ročníkoch nájdete už tradične na stránke www.mobilroka.sk.

Diskusia k článku:

Miro 20.02.2019 - 14:00

Uuuf Huawei... facepalm. To je ako keď ľudia z trucu volili Kotlebu.

Marián Petrík20.02.2019 - 15:05 Trvalý odkaz

nezmysel. žiaden truc. kvalita sa jednoducho presadila.

marek123420.02.2019 - 17:23 Trvalý odkaz

Aké z trucu? Držal si niekedy HUAWEI? Keby sa naši opovia viac sústredili na XIAOMI a neignorovali túto značku, tak to vyhrá táto značka. Oproti Honoru/Huawei ponúka Snapdragon procesory, USB-C konektory a rovnaký pomer kvality, ceny a rozumného výkonu. Palec hore za Huawei. Kto si myslel, že vyhrá Samsung musel byť riadne naivný, nakoľko okrem S rady SAMSUNG nemá čo ponúknuť. Tie miestá právom patria značke HUAWEI. Za málo peňazí veľa muziky.

Miro20.02.2019 - 18:02 Trvalý odkaz

Jasné. Každý má svoj názor. Spomenul si aj Xiaomi (pomer cena/výkon je asi lepšia) a nevadí mi Čína. Ale aj tak si o značke Huawei a ich "výsledkoch" budem myslieť svoje.

Celá diskusia 19 príspevkov