Poradňa: oplatí sa viac staršia vlajková loď alebo nový smartfón?

S kúpou telefónu pri obmedzenom rozpočte to môže byť ako s kúpou auta. Novší model je istota, starší ale môže ponúknuť viac výbavy za podobné peniaze.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Martin zo susednej Českej republiky nám poslal nasledovnú otázku: Dobrý deň, prosím o jednu radu. Chcem si kúpiť mobil do 10-tisíc korún. Oplatí sa napríklad starý iPhone 6S, alebo má väčší zmysel kupovať nové androidy, ako napríklad Honor, Huawei a podobne? Pokiaľ hej, môžete mi odporučiť jeden alebo dva telefóny do spomínaných 10-tisíc Kč, čo je zhruba 400 eur? Ďakujem za odpoveď.

Vo všeobecnosti zvykneme odporúčať najmä novšie modely. Dôvodov je viac. Ponúkajú aktuálnejšiu verziu operačného systému, ktorá je spravidla bezpečnejšia a pre používateľa prívetivejšia vzhľadom na nové trendy v dizajne alebo návrhu grafického rozhrania.

Nové iPhony, ale aj Google Pixel 3 alebo niektoré smartfóny od čínskych výrobcov už ponúkajú pohodlnejšie a rýchlejšie ovládanie gestami. Čítačky odtlačkov prstov nahrádza skenovanie tváre a o nabíjanie sa zväčša stará USB-C konektor. Pri ňom je jedno, ktorým smerom kábel do mobilu pripájate a často podporuje aj rýchlejšie dopĺňanie energie.

Novšie zariadenia už zvyknú ponúkať vodeodolnosť, tzv. modrý filter alebo nočný režim pre pohodlnejšie čítanie obsahu na displeji večer alebo v noci a ďalej sú aj fotoaparáty.

Aktuálny vývoj prináša duálne snímače, ktoré takmer vždy dokážu softvérovo rozostrovať pozadie a ponúknuť tak zaujímavejšie portréty alebo podobné snímky s makrom na objekt v popredí. V roku 2018 sme sa dočkali teleobjektívov a širokouhlých šošoviek, ktoré dajú mobilnému fotografovi ešte viac možností. Všetky tieto nové funkcie hovoria pre novší mobil. Na trhu sú už aj mobily do 400 eur, ktoré ponúku procesory a časť výbavy z tých najdrahších vlajkových lodí.

Martinovi môže s hľadaním toho správneho pomôcť náš nedávny článok Poradňa: Hľadáme android s dobrým fotoaparátom do 400 eur. Presne spĺňa jeho cenový limit a ponúka tri nové androidy - Huawei Nova 3, Samsung Galaxy A7 (2018) a Xiaomi Pocophone.

V texte ale nájde aj žolíka v podobe LG G6. To je naopak starší mobil z roku 2017. Vtedy však patril k úplnej špičke, takže už vtedy ponúkal takmer všetko z bežných trendov v dnešnej strednej triede

Navyše, má aj jemný QHD displej, stále dostatočne výkonný Snapdragon 821 a 4 GB RAM, ktorá by mala stačiť aj v roku 2019.

S iPhonami je to podobné a namiesto drahých top noviniek zvykneme odporúčať generáciu z roku 2017, teda iPhone 8 alebo 8 Plus. Tá má bezdrôtové nabíjanie aj odolnosť voči vode a prachu.

Nič však netreba preháňať a pri nižších cenových limitoch sa hľadanie čoraz starších telefónov nemusí oplatiť. Apple sa síce o svojich zákazníkov stará príkladne a Martinom spomínaný iPhone 6S tiež dostane ďalšie aktualizácie iOS, no vo výbave mu už veľa vecí chýba. Upozorňujeme, že bol vydaný ešte v roku 2015 a ani čipset Apple A9 už z dnešného pohľadu nepatrí k žiadnym bezkonkurenčným rýchlikom. Jeho fotoaparát bol síce viac než slušný, ale fotografie večer a v noci sú skôr sklamaním. Prednú kameru s 5-megapixelovým rozlíšením zahanbí ktorýkoľvek dnešný mobil za dve stovky.

V cenovej hranici do 400 eur by sme sa preto takto starému iPhonu už vyhli a na Martinovom mieste siahli po niektorom z moderných a relatívne výkonných Androidov.

Inak ale od kúpy starších vlajkových lodí nikoho neodrádzame, práve naopak. Cena novších iPhonov síce vzhľadom na tento prípad neklesá dostatočne rýchlo, cenovky androidov ale áno. LG G6 je ale stále solídny telefón, ktorého jedinou slabinou je snáď len vypínač na chrbte a veľmi otázny príchod aktualizácie na Android 9 Pie. Samozrejme, bavíme sa o modeloch z overených e-shopov, novou (nepoužívanou) batériou a dvojročnou zárukou. Nákup z bazáru je lotéria takmer vždy.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Peter 02.02.2019 - 11:55

Neviem či si v článku robíte srandu a len odkazujete na článok do 400eur a nechce sa Vám rozmýšľať ale ponúkať LG G6 je trapas. Už dlhšiu dobu je v akcii LG V30 za 359-369 EUR. To je najlepšií smartfón do skoro 2x takej cenovej hranice ako povedal čitateľ. Takze určite LG V30.

sysell02.02.2019 - 11:57 Trvalý odkaz

akoze za 400€ sa da kupit hociaky velmi slusny telefon, onanisti co sa na tom hraju nejake 3d hry alebo co mozu riesit mozno najvykonnejsie telefony ale pre vsetko ostatne telefony do 400€ postacuju maximalne. Inak neviem co riesite G6 ked dost pod 400 je G7 co je spicka na trhu. Dovolim si povedat ze normalny clovek si vie vybrat velmi dobry telefon okolo 300

Peter02.02.2019 - 12:59 Trvalý odkaz

:DDDDDDDD nikto nehovorí o hraní hier. Pár rokov používam mobily v cenovej relácii 800€+ čo majú výkonu dobludu a nehral som na nich hry už aspoň 5 rokov. Hovorím o top mobile v ktorému rapídne klesla cena. Tak normálne zmýšľajúci človek si nekúpi shit huawei nokia a ... za 300-400 keď môže mat vlajkovú loď za 369.
Hovorím Ale o pomere cena výkon, pod čím sa rozumie - Výkon=hardvér, softvér. Hardvér nieje len procesory a grafika na hry ale napr aj na 4K video vyhotovovanie a spracovavanie fotiek a ... plus do hardvéru sa zahŕňa aj fotoaparát, ktorý je v LG V30 úplne inde ako v mobiloch do 400eur, a iné “súčiastky”, vojensky štandard odolnosti, iP68, rýchlonabíjanie, kvalita spracovania, spoľahlivosť, a iné veci. Tak sa nevyjadruj do onanistov, keď sa nerozumieš.

XiaomiManiac02.02.2019 - 14:37 Trvalý odkaz

Je mi trapne za citatela aj redakciu. 6s ?????? To je niekto ochotny vyhodit 400 € za 4 roky stary hardware? (Pravdepodobne citatel chce zapadnut medzi "majetnejsich", aj ked za taku kalkulacku ta uz vysmeju aj cinske deti s Redmi Note 7). A na oplatku mu ponukneme G6 so snap 821 :D V30 by este bola rozumna volba, ale G6? Neviem co si mam o vasej poradni mysliet ...

Scotty02.02.2019 - 15:36 Trvalý odkaz

Neviem či sme čítali každý iný článok, no ja som sa z článku dočítal že by 6s nedoporucili, ale ok každý po svojom

Celá diskusia 51 príspevkov