Dilema: Samsung Galaxy Note 9 vs. Huawei Mate 20 Pro

Súboj dvoch vlajkových lodí z Ázie je mimoriadne tesný. Ktorá z nich má lepší fotoaparát? Chcete radšej širokouhlý objektív alebo dotykové pero?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Jeden z vás nám napísal: "Zdravím priatelia, prosím vás o radu. Rozhodujem sa medzi Samsungom Galaxy Note 9 a Huaweiom Mate 20 Pro. Už som videl mnoho recenzií, porovnavaní a videí, od parametrov až po videá s testom rýchlosti atď, no stále sa neviem rozhodnúť.

Ide mi hlavne o dlhú výdrž batérie, kvalitné foťáky a video, stereo zvuk, rýchlosť, výkon a vodeodolnosť IP68, ktorú majú oba. Čo sa týka reprodukcie audia, tam je na tom isto o lepšie niečo Samsung. Pri fotoaparátoch je to podľa DxOmark podobné, Samsung vraj mierne zaostáva, ale predný fotoaparát je zas na základe tohto benchmarku kvalitnejší. Pri hrách je údajne rýchlejší Huawei, ale tie nejak extra nehrávam. Inak Netflix, Chrome, Instagam, Spotify atď. lepšie zvládal Samsung. Podľa mňa je to celkom vyrovnaný súboj. Takže ktorý z nich?"

To je celkom podrobný opis. Oba smartfóny sú si naozaj dosť podobné. Možno preto, že Huawei Mate 20 Pro sa od svojej konkurencie očividne inšpiroval.

Už aj on ponúkne jemný QHD+ displej, ktorý je po stranách mierne zaoblený. Uhlopriečky obrazoviek oboch mobilov sú takmer rovnako veľké. Huawei dostal 6,39 palca Samsung Galaxy Note 9 zas 6,4'' panel. Na Samsungu je zakrivenie displeja trochu menšie, čo hodnotíme kladne.

Mate 20 Pro môže zaujať čítačkou odtlačkov prstov integrovanou priamo do zobrazovacieho panelu, hoci v praxi je poloha snímača trochu vyššie, než by sme čakali a prišlo by nám prirodzené. Moderné trendy však velia smartfóny odomykať skenom tváre, takže to nevadí a ani umiestnenie čítačky na chrbte Galaxy Note 9 nám nijako neprekáža.

Benefitom Note 9 je samozrejme dotykové pero, ktoré bezpečne uložíte priamo v tele mobilu. Poslúži napríklad na rýchle písanie poznámok alebo presnejšie vyrezávanie screenshotov.

O výkon sa majitelia týchto smartfónov báť nemusia. Pri prehliadaní internetu alebo spúšťaní bežných aplikácií sa žiadneho spomalenia nedočkáte. Oba totiž už v základnej verzii ponúknu 6 GB operačnú pamäť a 128-gigabajtové vnútorné úložisko. Ich oficiálna cena je takisto rovnaká. V overených e-shopoch tieto telefóny získate za 999 eur.

Ak by vám to bolo málo, Samsung vám predá aj ultimátnu verziu Galaxy Note 9 s 8 GB RAM a 512 GB úložiskom. Za 1249 eur.

Kórejský smartfón navyše dokážete rozšíriť pamäťovými microSD kartami, ktoré sú dnes bežné a veľmi praktické. Huawei sa, naopak, kostrbato snaží o pretlačenie vlastného štandardu Nano Memory Card. Tento krok dlhodobo kritizujeme, keďže kompatibilita s ostatnými mobilmi, čítačkami kariet alebo príslušenstvom v podobe akčných kamier a dronov je prakticky nulová.

Viac nájdete v našich recenziách Huawei Mate 20 Pro - to najlepšie z ázijskej kuchyne a Samsung Galaxy Note 9 - ešte čarovnejšia palička. Note 9 sme zobrali aj cestu naprieč Slovenskom, z ktorej vznikol Richardov článok Skúsenosti so Samsungom Galaxy Note 9.

Náruživých hráčov, ktorí požadujú maximum grafického výkonu, by sme nasmerovali skôr k Samsungu. Čipy Kirin dokážu so Snapdragonmi a Exynosom držať krok, benchmarky ale ukazujú, že grafické jadrá Mali zvyčajne mierne zaostávajú. Možno aj to je dôvod, prečo Mate 20 Pro stále nepodporuje nahrávanie videí v 4K rozlíšení pri 60 pfs.

Majiteľom to môže vynahradiť unikátna trojica objektívov na zadnej strane. Primárny snímač má obrovské 40-megapixelové rozlíšenie a sekunduje mu 10-megapixelový teleobjektív. Nastavenia sú však niekedy trochu chaotické. Chcete mať plných 40 Mpix, alebo využiť technológiu spájania pixelov, kedy však fotky oreže len na 10 Mpix rozlíšenie? Nič medzi Huawei neponúka. V širokouhlom formáte na celý displej má fotografia dokonca iba 6 Mpix.

Kľúčom do vreciek amatérskych fotografov je preto podľa nás až 20-megapixelový širokouhlý fotoaparát. Ukážky z neho nájdete v našom článku Takto fotí Huawei Mate 20 Pro. Práve on nás presvedčil svojou kvalitou a umožní vám zachytiť obrázky prírody, interiérov a skupiniek vašich priateľov tak, ako to bežné smartfóny nedokážu. Výnimkou sú snáď len high-endy od LG.

Aj Samsung Galaxy Note 9 nepochybne patrí na tie najvyššie priečky vo virtuálnych rebríčkoch fotomobilov. Jeho duálny 12-megapixelový fotoaparát zaujme prepínateľnou clonou medzi hodnotami f/1.5 alebo f/2.4 či výborne pracujúcim režimom, ktorý sa stará o softvérové rozostrovanie pozadia.

Širokouhlý objektív by nám možno trochu chýbal a je škoda, že ho Samsung ponúka iba pre svoju strednú triedu a nie aj najvybavenejšie modely Galaxy S a Galaxy Note.

Sme presvedčení, že novinky pre rok 2019 to zmenia, aktuálny Galaxy Note 9 tak zatiaľ konkuruje napríklad mimoriadne pekne stabilizovaným videom. Môže byť v 4K pri 60 fps, a z prednej kamery dokonca v QHD rozlíšení.

Inak je výber tých lepších fotografií na vás a vašom vkuse. Je známe, že iPhony, Samsung, Huawei alebo Pixely od Googlu ponúkajú vždy trochu iné podanie farieb. Ťažko však vybrať to "správne".

Testovacie snímky na porovnanie k tejto Dileme nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy Note 9.

Huawei Mate 20 Pro na jedno nabitie vydrží o niečo dlhšie, má totiž 4200 mAh batériu a trochu prísnejšiu politiku vypínania aplikácií na pozadí. Samsung Galaxy Note 9 však so svojím 4000 mAh akumulátorom príliš nestráca.

Hlava sa vám môže zamotať aj pri porovnaní dopĺňania energie. Huawei to vďaka 40 W nabíjačke a technológii Super Charge zvládne z nuly na 100 % presne za 60 minút. Neznižuje to však životnosť samotného akumulátora?

Nášmu čitateľovi túto dilemu nezávidíme. Na každodenné používanie by sme si v redakcii vybrali skôr Galaxy Note 9. Kvôli dotykovému peru a kvalitnejšiemu záznamu videí.

Pri fotografiách to môže byť tesná remíza. Za najväčšie lákadlo Huaweiu Mate 20 Pro bez váhania označujeme širokouhlý objektív. Okrem neho ale už žiadne prvky, vďaka ktorým by Číňan Samsung jednoznačne porážal, nevidíme. Je teda na vás, akú váhu šošovke s mimoriadne širokým ohniskom priradíte. A čo prostredie? Niekomu môže vyhovovať viacnadstavba Samsung Experience, inému EMUI od Huaweiu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Peter Križian 03.02.2019 - 11:16

Na samsung note 9 prišla s novým androidom 9 aj nová nadstavba one ii, a tá je podľa mňa tref do čierneho, veci tam sú prispôsobené tak aby sa mobil dal ovládať aj jednou rukou, aj gestá na ovládanie sú tam iné, a vyzerá a funguje výborne a plynulo... ja by som už len kvôli nej šiel radšej do samsungu...

Hydrant03.02.2019 - 13:30 Trvalý odkaz

Osobne si myslim ze Note 9 nema konkurenciu kedze ma Spen a tym padom ten telefon bud chces lebo vyuzijes jeho funkcie naplno alebo ho chces len na frajerinu. Ale rozhodovat sa medzi nim a p20pro je podla cista somarina.
Ked tak ma opravte peace :)

Lenka Ivančíková03.02.2019 - 16:15 Trvalý odkaz

Vobec to nie je somarina. o Note 9 moze uvazovat aj ten, kto pero nevyuzije az tak casto. Mozno uprednostni kvalitnejsie video nez ponuka Mate 20 Pro, chce tradicnu citacku (aj ked vzadu) a chybal by mu 3,5 mm jack. Niekolko tyzdnov som pouzivala Mate 20 Pro, teraz mam Note 9 a vymenila som Huawei najma kvoli nespolahlivej citacke pod displejom a blblo aj rozpoznavanie tvare. Oba biometricke prvky si robili co chceli. Raz fungovali bezchybne, zrazu ma telefon nerozpoznal a citacka odomkla zariadenie az na treti pokus. Otravne a zdrzovalo to. A potom zrazu zasa vsetko fungovalo bez problemov. A tak dookola. Inak som bola s Mate 20 Pro spokojna. Vyborny smartfon. Az na ten skener tvare a citacku pod displejom. No chyba mohla byt v testovacom kuse.

martin03.02.2019 - 17:17 Trvalý odkaz

Súhlasím s Lenkou! Mám za sebou telefóny ako D8 plus, Xperie xz radu, IPhone X, Huawei p20 pro! O note 9 som začal uvažovať ako telefóne ktorý má ozaj kvalitný mikrofón a reproduktor na telefonovanie,pretoze často volám aj na hlasný odposluch a s huawei som mal problém hlavne v miestnostiach kde hovor sekal ! S pen ma uprimne nezaujímal! Na Huawei p20 pro ta čítačka aj keď je to iný model prestávala fungovať raz šla a niekedy mi prst nenačítala ani na tretí pokus!V práci veľa fotím! Skôr ma vždy zdržiavali telefonáty, kde som musel poslané fotky a hlavne závady na zariadeniach pracne vysvetľovať! Teraz s S penom spravím poznámku a označenie miesta a poruchy a je to práca na par sekúnd! Osobne by som sa rozhodol opäť pre Note 9, nakoľko s pen je pridaná hodnota, ktorú huawei nemá! ČO sa týka foťáku ten širokouhlý je super ale pre mňa nemá využitie!

Karol03.02.2019 - 20:44 Trvalý odkaz

Fíha, tak to som prekvapený, že má Lenka takú skúsenosť s odomykaním Mate 20 Pro. Ja ho mám od black Friday, teda asi dva mesiace a s odomykaním nemám vôbec problém. Je pravda, že tá čítačka v displeji je pomalšia, ale čo sa týka odomykania tvárou, tak to mi funguje bez chyby na 100%.... Dokonca to odomkne ešte aj vtedy, keď nechcem.

Celá diskusia 7 príspevkov