FaceTime umožňuje počuť aj vidieť druhú osobu bez jej vedomia

Obavy z nelegálneho získavania dát a špehovania sa v poslednom čase v médiách skloňujú najmä v súvislosti s čínskymi firmami Huawei a ZTE, no imúnni voči chybám zabezpečenia nie sú ani majitelia zariadení s iOS.

Najnovšie varovania hovoria o chybe v aplikácii FaceTime na iPhonoch. Umožňuje počuť a vidieť osobu na druhej strane aj bez toho, aby volaný hovor prijal.

Stačí, keď spustíte videohovor s niektorou osobou vo vašich kontaktoch a počas vyzváňania vyberiete cez ponuku zo spodnej lišty ďalšieho účastníka hovoru - seba. V skupinovom hovore tak môžete hovoriť sami so sebou plus ďalším účastníkom.

Takto môžete počuť osobu, ktorej voláte ešte skôr, než hovor prijme, pretože už má aktívny mikrofón na mobile.

Niektorým používateľom, ktorí chceli bug vyskúšať, sa dokonca podarilo aktivovať aj prednú kameru prijímateľa hovoru. Napríklad tak, že cez pozvánku zavoláte sami sebe z druhého Apple zariadenia. Tým aktivujete nielen mikrofón, ale aj prednú kameru.

Alebo keď počas vyzváňania stlačí príjemca hovoru tlačidlo napájania, pretože chce stlmiť vyzváňanie alebo ukončiť hovor. Namiesto toho sa môže paradoxne aktivovať predná kamera na jeho iPhone. Tak nielen počujete, ale aj vidíte druhú osobu bez jej vedomia.

Podľa získaných informácií sa chyba objavuje na zariadeniach s operačným systémom iOS 12.1.3. Apple už o chybe vie a skupinové hovory cez FaceTime dočasne deaktivoval. Na oprave pracuje a aktualizácia by mala byť dostupná v najbližších dňoch.

Zdroj: 9to5mac.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu