Dilema: Huawei P20 Lite vs. Motorola One

Matúš hľadá telefón pre svoju mamu. Vyhliadol si dva smartfóny do 300 eur. Jeden z nich ponúkne displej s nižším HD+ rozlíšením.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Matúš hľadá nový smartfón pre jedného zo svojich rodičov: "Dobrý deň. Chceli by sme s otcom kúpiť mame nový mobil. Hľadáme niečo do 300 eur. Buď Huawei P20 Lite alebo Motorolu One. Prípadne ešte niečo iné. Nemusí to byť zázrak, ale ani nie niečo slabé. Ďakujem!"

Huawei P20 Lite sa do takéhoto limitu pohodlne zmestí, stojí totiž približne 279 eur. Za túto cenu získate solídnu výbavu: so 4 GB operačnou pamäťou a 64 GB vnútorným úložiskom by ste mohli byť spokojní aj v o úroveň vyššej kategórii.

To isté platí pre 5,84-palcový displej s viac než dostatočným Full HD+ rozlíšením.

Motorola One je na tom podobne. Aj tu nájdete 4 GB RAM a 64 GB priestor. Od Snapdragonu 625 môžeme očakávať podobný, prípadne ešte trochu vyšší výkon než od Kirinu 659 v Huaweii.

5,9-palcový displej ale náročnejšieho používateľa zbytočne sklame nižším HD+ rozlíšením. Mriežka 720 x 1520 bodov sa pri rozpočne do 300 eur už nenosí. Ako ospravedlnenie neposlúži ani fakt, že Motorola One bude lacnejšia, iba za 249 eur.

Na druhej strane, staršie osoby nemusia patriť medzi náročnejších používateľov. Naopak, nižšie rozlíšenie obvykle znamená väčšie písmená a pohodlnejšie čítanie textu aj bez okuliarov.

Keďže oba smartfóny ponúkajú rovnako veľkú 3000 mAh batériu, dá sa očakávať, že Motorola s nižším rozlíšením vydrží o niečo dlhšie. Model One tiež nabijete rýchlejšie, vďaka technológii TurboPower.

Možnosť porovnať oba fotoaparáty sme nedostali. Huawei ale podľa nás bude produkovať kvalitnejšie snímky. Má k dispozícii 16-megapixelový fotoaparát. Motorola ponúkne 13 Mpix, ale o niečo svetelnejší objektív (f/2.0). Testovacie snímky z P20 Lite si prezrite v článku Takto fotí Huawei P20 Lite.

Obom pomáhajú sekundárne 2 Mpix snímače, tie ale slúžia výhradne na softvérové rozostrovanie pozadia v špeciálnych režimoch bokeh alebo portrét.

Matúš môže zvážiť ešte softvérovú stránku oboch smartfónov. Huawei P20 Lite vsádza na vlastnú grafickú nadstavbu EMUI. Motorola One prináša čistý android s minimom zmien. Vylepšenia pokrývajú iba šikovné Moto akcie pre rýchlu aktiváciu fotoaparátu alebo prisvetľovacej LED baterky.

Je tiež zaradená do programu Android One, aktualizácie na novú verziu operačného systému a bezpečnostné záplaty by teda mala dostávať rýchlejšie. Už teraz ju napríklad môžete aktualizovať na Android 9 Pie. Huawei tento update vydal zatiaľ iba pre drahšie modely P20 a P20 Pro.

Matúšovi teda tento výber nezávidíme. P20 Lite hodnotíme ako lepší mobil najmä vďaka lepšiemu Full HD+ displeju. Ten ale v jeho prípade nemusí byť dôležitý. Lepšia výdrž a nižšia cena potom nahrávajú Motorole One.

Z nášho článku TOP 8 smartfónov do 350 eur (jeseň/zima 2018) pridávame aj tip na Xiaomi Mi 8 Lite. Za 259 eur ponúkne rýchlejší procesor a silnejšiu batériu. Za 299 eur ho môžete mať s až 128 GB úložiskom.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Železomej 27.01.2019 - 15:25

Matúš radšej sa zameraj na Nokiu 7 plus prípadne Xiaomi Mi A2 ☝️

Scotty27.01.2019 - 16:12 Trvalý odkaz

Alebo pocophone f1, možno tu ľudia budú protestovať, no všade za hranicami si ho pochvaľujú.

Tomas27.01.2019 - 16:52 Trvalý odkaz

Určite nie Moto s HD displejom

Nightmare27.01.2019 - 17:14 Trvalý odkaz

urcite ani jedno z toho

Tomas27.01.2019 - 18:14 Trvalý odkaz

Aj ked jeho mame to asi bude jedno

Celá diskusia 12 príspevkov