Hľadáme Rozumný mobil roka 2018

Už po dvanásty raz v ankete Mobil roka powered by O2 spoločne hľadáme nielen najlepšie telefóny, ale aj príslušenstvo v podobe Bluetooth slúchadiel, reproduktorov, inteligentných hodiniek a gadgetov. Dnes vyberáme smartfóny strednej triedy s najlepším pomerom cena / výkon.

Aby ste si vedeli lepšie vybrať svojho favorita v každej kategórii, postupne vám predstavujeme všetky nominované zariadenia po jednotlivých kategóriách. Pokiaľ sa do 12. februára 2018 zapojíte do hlasovania na stránke www.mobilroka.sk, môžete vyhrať skvelé ceny.

Aj rozumný mobil roka sa oplatí chrániť. Sú v ňom fotografie, správy a najmä množstvo iných informácií o vás. Pri online nákupoch či platbách vás ochráni overená antivírusová a anti-phisingová ochrana. Vďaka funkcii anti-theft sa dá lokalizovať stratený alebo ukradnutý telefón, ktorý budete môcť na diaľku zamknúť a dokonca aj celý kompletne vymazať. Stiahnite si ESET Mobile Security aj do vášho smartfónu.

V kategórii Rozumný mobil roka 2018 sú nominované tieto smartfóny:

Asus ZenFone 5

Reinkarnácia modelu z roku 2014 takmer dokonale kopíruje iPhone X. Od svojho "vzoru" sa odlišuje operačným systémom Android 8 s prostredím ZenUI 5, pričom chod smartfónu zabezpečuje 8-jadrový procesor Snapdragon 636. Zobrazovacím panelom telefónu je 6,2" IPS displej a dvojicu hlavných fotoaparátov tvoria snímače s 12 a 8 Mpix využívajúce umelú inteligenciu. Tá pracuje aj s procesorom a prostredníctvom funkcie ASUS AI Boost optimalizuje výkon v hrách i ďalších náročných úkonoch.

Honor 10

Pokračovateľ smartfónov značky Honor dostal oproti predchodcovi väčší, 5,84" displej a výkonnejší hardvér. Ten aktuálne zastupuje osemjadrový procesor Kirin 970. Duálny hlavný fotoaparát je vybavený 24+16 Mpix snímačmi a pri fotografovaní napomáha umelá inteligencia. Smartfón je vo verzii so 64 GB i 128 GB vnútornou pamäťou, avšak bez možnosti rozšírenia microSD kartou. Naopak, nechýba mu neodmysliteľný 3,5 mm audio konektor aj dotykové tlačidlo Home so snímačom odtlačkov prstov pod displejom.

Huawei P20

Tradične dizajnovo vydarený smartfón bojuje o priazeň 5,8" IPS displejom s pomerom strán 18,7:9, pod ktorým je stále zachované tlačidlo Home so snímačom odtlačkov prstov podporujúce gestá. Ako v prípade dcérskeho Honoru 10, aj tu je použitý procesor Kirin 970, 4 GB pamäť RAM a 128 GB vnútorné úložisko bez možnosti rozšíriť microSD kartou. Hlavný fotoaparát zastupuje tandem 12 Mpix RGB a 20 Mpix monochormatického snímača, ktoré využívajú umelú inteligenciu, optickú stabilizáciu i 2x optický zoom.

Nokia 7 Plus

Aj tento zástupca znovuzrodenej fínskej značky z produkcie HMD Global sleduje trend širokouhlých displejov (18:9), aj keď bez výrezu. 6-palcový IPS panel ponúka Full HD+ rozlíšenie. Pohonnou jednotkou smartfónu je Snapdragon 660 s ôsmimi jadrami a 4 GB RAM. Vnútornú 64 GB pamäť dopĺňa možnosť použitia microSD karty. Smartfón je zaradený do programu Android One, čo mu zabezpečuje "čistotu" systému a garanciu pravidelných aktualizácií. Aj v tomto telefóne je dvojica snímačov, tvoriacich hlavný fotoaparát, a to 12 + 13 Mpix, ktoré sú pod optikou ZEISS, pričom fotoaparát disponuje aj 2x optickým zoomom.

OnePlus 6T

Obľúbený výrobca OnePlus už so železnou pravidelnosťou prináša vylepšené modely svojich smartfónov s prívlastkom T a táto tradícia nie je porušená ani pri najnovšom OnePlus 6T. Na veľkom, 6,41-palcovom AMOLED displej je výrazne zredukovaný výrez. Ukrýva vylepšenú 20 Mpx selfie kameru. Neodmysliteľný duálny hlavný fotoaparát sa hrdí nielen 16 + 20 Mpix snímačmi, ale aj optickou stabilizáciou. Srdcom smartfónu je aktuálne stále najvýkonnejší procesor Snapdragon 845 s ôsmimi jadrami a systém Android 9.0 Pie, ktorý má k dispozícii 6 až 8 GB RAM. Tomuto smartfónu ale okrem podpory microSD kariet chýba 3,5 mm audio konektor.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Tento model juhokórejského výrobcu zaujme najmä dvomi novinkami v rámci značky. Prvou je použitie trojice snímačov hlavného fotoaparátu, 24 Mpix prioritný, ultra širokouhlý 8 Mpix a 5 Mpix so selektívnou hĺbkou ostrosti. Tou druhou je umiestnenie snímača odtlačkov prstov na bočnú stranu do tlačidla ON/OFF. 6-palcový Super AMOLED displej s Full HD+ rozlíšením je bez kontroverzného výrezu. Výkonovo sa telefón spolieha na 8-jadrový Exynos 7885 z vlastnej dielne výrobcu a 4 GB RAM. Vnútorných 64 GB je možné rozšíriť microSD kartou.

Sony Xperia XZ2 Compact

Smartfón s kompaktnými rozmermi a výbavou takmer vlajkovej lode, ako sme u Sony zvyknutí. Drobné telo s 5” IPS Full HD+ displejom ukrýva špičkový 8-jadrový Snapdragon 845, ale aj 4 GB RAM a 64 GB vnútorné úložisko. Nechýba zaužívaný 19 Mpix Motion Eye fotoaparát s 960 fps superspomaleným videom, funkciou 3D skener a typickou hardvérovou spúšťou fotoaparátu. Potešia dopredu smerované stereo reproduktory, snímač odtlačkov nájdeme na zadnej strane. Výdrži 2 870 mAh batérie napomáhajú režimy STAMINA a o jej životnosť sa stará adaptívne nabíjanie Qnovo.

Xiaomi Pocophone F1

Xiaomi pod svojou novou podznačkou POCO ponúka cenovo dostupnú novinku vybavenú hardvérom vlajkových lodí. Chod telefónu zabezpečuje Snapdragon 845 s ôsmimi jadrami a 6 GB RAM, pričom vnútorná pamäť je vo verziách 64 GB a 128 GB. IPS displej so 6,18'' uhlopriečkou má pomer strán 18,7:9. Okrem snímača odtlačkov prstov je na zadnej strane dvojitý fotoaparát s 12 + 5 Mpix senzormi. Operačný systém Android Oreo je doplnený o známu nadstavbu MIUI. Batéria so 4000 mAh kapacitou podporuje rýchle nabíjanie QC 3.0.

Hlasovať za svojho favorita môžete na stránke www.mobilroka.sk. Každý, kto sa do hlasovania zapojí bude zaradený do súťaže až o 12 atraktívnych cien.

Diskusia k článku:

Tomas 24.01.2019 - 17:46

Galaxy S9 Da sa kupit lacnejsie ako 6T

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne24.01.2019 - 18:23 Trvalý odkaz

z tychto by som ja ludom odporucal poco. 6T je uz zaujimavy iba pre fanusikov. Ak 7 bude opat drahsi zacinat niekde na 569+€, bude otazne ci nebude rozumnejsie bud si doplatit na Samsung, Huawei alebo pockat kym im padne cena..

funboy24.01.2019 - 20:09 Trvalý odkaz

ASUS ZENFONE 5 - dvojicu hlavných fotoaparátov tvoria snímače s 24 a 8 Mpx, využívajúce umelú inteligenciu. ???

Lenka Ivančíková24.01.2019 - 22:06 Trvalý odkaz

Malo byt 12 Mpix, opravila som to. :)

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease25.01.2019 - 10:49 Trvalý odkaz

Ani jeden LG :(
Rozumné je kúpiť V30 or G7. Pretože sú to vlajky a lacnejšie ako mnohé v tejto kategórii.
Tie kategórie sú nešťastne pomenované, to tvrdím už roky.
Ani Low-End nemusí byť "výhodná" kúpa ako sa tá kategória volá.
Chápem, že G7 bude medzi špičkovými fonmi roka.
Tam, ale moc šancí nemá.

Celá diskusia 7 príspevkov