Microsoft končí s podporou Windows 10 Mobile

Majitelia smartfónov s operačným systémom od Microsoftu by mali prejsť na iné platformy. Telefón im síce neprestane fungovať, no nebudú už dostávať žiadne bezpečnostné aktualizácie.

Spoločnosť na svojej webovej stránke informuje o konci podpory pre OS Windows 10 Mobile. Vysvetľuje, čo to obnáša, ako sa to dotkne používateľov a čo by mali urobiť.

Najskôr Microsoft "odstrihne" od podpory majiteľov zariadení, v ktorých beží Windows 10 Mobile vo verzii 1703, a to od 12. júna 2019. Týka sa to modelov Lumia 640 a Lumia 640 XL. Ostatné smartfóny s verziou 1709 majú zabezpečenú podporu o niečo dlhšie, ale len do 10. decembra 2019. Tretie strany ešte môžu nejaký čas poskytovať svojmu softvéru podporu. Dokedy, to záleží od vývojára produktu.

Microsoft svojim zákazníkom odporúča, aby prešli na Android alebo iOS. Starší systém Windows Phone 8.1 prestal byť podporovaný už v lete 2017. Vtedy firma odporúčala prejsť na mobilný Windows 10, no už koncom roka 2017 viceprezident Joe Belfiore priznal, že sa operačný systém presunul do servisného režimu, ktorý mal zabezpečiť aktualizácie s opravami chýb a bezpečnostných záplat.

Pokiaľ ste vlastníkom smartfónu s OS Windows 10 Mobile, váš telefón neprestane fungovať, nebudete však dostávať žiadne opravy zabezpečenia, bude tak zraniteľný. Automatické alebo manuálne zálohy, takisto obnovu zariadenia zo zálohy budete môcť vykonávať až do marca 2020.

Zdroj: upport.microsoft.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu