Dilema: Huawei Mate 20 Lite vs. Xiaomi Mi 8

Dali by ste prednosť lacnejšiemu modelu s dlhšou výdržou batérie, alebo rozhodne výkon a kvalita fotografií porovnateľná so špičkovými smartfónmi konkurencie?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Ján sa nás pýta na rozdiely medzi Huaweiom Mate 20 Lite a Xiaomi Mi 8.

Xiaomi bude výkonnejšie, vďaka špičkovému čipsetu Snapdragon 845 od Qualcommu totiž môže ponúknuť porovnateľnú silu, ako vlajkové lode niektorých oveľa drahších výrobcov. Jeho výbavu navyše dopĺňa až 6-gigabajtová operačná pamäť. V tomto smere sa teda rozhodne nešetrilo.

Huawei Mate 20 Lite dostal procesor z vlastnej stajne, Kirin 710. Už na pohľad tak patrí skôr do strednej triedy, keďže top modely čínskeho výrobcu dostali Kirin 970 a novší Kirin 980. RAM so 4 GB kapacitou to len potvrdzuje.

Oba mobily majú približne rovnako veľké Full HD+ displeje (6,3'' vs. 6,21'' uhlopriečka). Spája ich tiež široký výrez okolo prednej kamery a vytlačenie čítačky odtlačkov prstov na zadnú stranu zariadenia. Mi 8 experimentuje s jej umiestnením priamo pod zobrazovací panel, to sa však týka iba drahšieho modelu Pro.

Bohužiaľ, daňou za toto riešenie je relatívne malá kapacita batérie. Klasická Mi 8, po akej poškuľuje Ján, ponúkne aspoň 3400 mAh akumulátor. Huawei Mate 20 Lite ho však aj tak predčí až 3750 mAh zdrojom energie. Oba modely majú moderný USB-C konektor a rýchle nabíjanie.

Vsadili na Android vo verzii 8 Oreo, doplnený vlastnými grafickými nadstavbami. Je len na vás, či dáte prednosť MIUI alebo EMUI.

Huawei môže z rukáva vysypať ešte dve výhody. Má totiž klasický 3,5 mm audio jack pre slúchadlá aj slot na pamäťové karty. Xiaomi o oba výdobytky mobilnej minulosti už prišlo. Pravdepodobne po vzore iPhonov, ktorými sa mimoriadne detailne inšpiruje.

MicroSD karty však možno potrebovať nebude. Za 499 eur totiž zoženiete rovno 128-gigabajtovú verziu Mi 8. Lacnejšia 64-gigabajtová stojí približne 459 eur. Ceny uvádzame z obchodu mi-store.sk, inde môžu byť ešte nižšie.

Konkurenčný Huawei ale bude o viac než sto eur lacnejší, za 349 eur.

Oba smartfóny sme už v redakcii testovali. V recenzii Xiaomi Mi 8 - prvá liga, tras sa sme mu vyčítali napríklad to, že v Európe nefungovalo odomykanie tvárou. Článok Huawei Mate 20 Lite - veľký displej, dobrá výdrž zas v mínusoch uvádza lenivé GPS.

Rozhodujúci môže byť súboj fotoaparátov. Xiaomi Mi 8 dostalo dva 12-megapixelové snímače. Ten hlavný má optickú stabilizáciu, druhý zas 2-násobné optické priblíženie. Ukážkové snímky si môžete pozrieť po rozkliknutí Takto fotí Xiaomi Mi 8 a mobil v nich výrazne prekvapil. Predná kamera má 20 Mpix rozlíšenie.

Testovacie fotky konkurenta nájdete v Takto fotí Huawei Mate 20 Lite. Sú skôr priemerné a videám chýba akákoľvek stabilizácia.

Xiaomi teda ponúkne jednoznačne viac výkonu a kvalitnejšie fotky či videá. Je však drahšie a s menšou kapacitou batérie. Ak fotíte menej, môže dávať väčší zmysel aj lacnejší Huawei s podporou pamäťových kariet a klasickým 3,5 mm konektorom pre slúchadlá.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 20.01.2019 - 21:27

LG V30 za 380 (349 z alzy) evri.. Vykon mozno nie je tolko antutu bodov jak tieto dve, ale ak je v stavke cena... Ak vyslovene z tychto 2 tak Xiaomi.. Huawei ee.

Peter Čapkovič21.01.2019 - 08:38 Trvalý odkaz

Tu nie je o čom diskutovať, jednoznačne vykonom Mi8 .... Na GB v akcii za 330e sa dá kupiť.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease21.01.2019 - 10:48 Trvalý odkaz

Wayne aké tieto dva?
Mate 20 Lite má midrange Kirin 710 ~ navyše bez podpory 4K video recording. Čo mal už Snapdragon 625.
Nerovný súboj s Mi8, fakt divná dilema.

V30 to už je iná kávička, za 349€.
Najkomplexnejší mobil bez ohľadu na kategóriu.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne21.01.2019 - 12:21 Trvalý odkaz

ved hej... ale ked si citatel polozil takuto dilemu, nieco ho k nej viest muselo..

Celá diskusia 7 príspevkov