Android Q: tmavý režim a vylepšená správa povolení

Vývojári z XDA Developers ukazujú prvé detaily pripravovaného Androidu Q. V skorej verzii vidíme tmavú systémovú tému, lepšiu správu povolení pre aplikácie a náznak desktopovej verzie, ktorá by mohla fungovať podobne, ako Samsung DeX.

Google už nejaký čas pracuje na novej verzii systému Android, ktorá zatiaľ nesie pracovné označenie Q. Jej finálny názov nepoznáme. Prvý pohľad na skorú verziu ponúkli vývojári portálu XDA, ktorí ju mali možnosť odtestovať na smartfóne Google Pixel 3.

ROM pochádza z minulého týždňa. V aktuálnej podobe jej chýba ešte veľa funkcií, napriek tomu sa objavili niektoré zaujímavé novinky.

Prvovu najmä vizuálnou zmenou je celosystémová tmavá, resp. čierna téma. Môže byť nastavená trvale alebo len počas hodín, ktoré si zvolíte. Nový Android ju dokonca zvládne nastaviť v aplikáciách tretích strán, ktoré nemajú jej natívnu podporu.

Úpravami prešla ponuka povolení pre aplikácie. Po novom umožní väčšie možnosti správy v reálnom čase. Povolenia môžete zobraziť samostatne a v prípade potreby zamedziť konkrétnej aplikácií napríklad prístup k mikrofónu alebo GPS.

Zmení sa aj systém ukončovania a odinštalovania aplikácií, ktorý by mal byť jednoduchší. Informácie o prístupe k GPS vo vašom telefóne nájdete na paneli upozornení. XDA našli aj náznaky tzv. desktopovej verzie systému, ktorá by mohla byť natívnou alternatívou k DeX od Samsungu. V aktuálnej verzii však táto funkcia ešte nebola funkčná.

K dispozícii bude tzv. multi-window režim viacerých okien, ktorý spustíte podržaním prsta na ikone konkrétnej aplikácie. Medzi novinky patrí rýchla aktivácia núdzového hovoru v menu napájania.

Always On funkcia dokáže okrem hodín a notifikácií zobraziť tiež vaše aktuálne pozadie. Všetky senzory telefónu sa budú dať vypnúť a pribudne nový zámok, ktorý sa odomkne v blízkosti dôveryhodného zariadenia.

Správca súborov bude prepracovaný a zmien sa dočkajú aj pop-up, teda vyskakovacie upozornenia. Budete si môcť zvoliť čas, ako dlho sa majú zobrazovať. Treba upozorniť, že do finálnej verzie zostáva ešte veľa času. Ponuka možností systému Android Q teda nie je kompletná a funkcie sa do oficiálneho vydania môžu meniť.

Zdroj: xda-developers.com

Diskusia k článku:

Matej 18.01.2019 - 17:18

Otras. Vela zmien je iba presunutie prvkov po obrazovke, zmena layoutu, grafiky. Toto mi zacina strasne vadit a normalne uvazujem, ze prejdem na iOS, lebo fakt uz nemam chut sa s kazdou novou aktualizaciou ucit rozmiestnenie ovladacich prvkov, aby som ich vedel intuitivne pouzivat

Nightmare18.01.2019 - 17:25 Trvalý odkaz

konecne tmavsie nieco...aj GP by sa mohli este viac vyhrat

jarpo18.01.2019 - 18:42 Trvalý odkaz

Smutne je, kolko rokov tam nevedia ten tmavy rezim dat. Zlaty WP...

Knoxville18.01.2019 - 21:10 Trvalý odkaz

Sa skoro spamatali. Na OnePlus asi od zaciatku...

Marián Petrík19.01.2019 - 10:55 Trvalý odkaz

tu sa už špekuluje o androide q a ja zatiaľ nemám odvahu si nainštalovať na môj mobil ani devinu, hoci ju mám dostupnú. a to pre pár negatívnych ohlasov. ešte nejaký ten týždeň počkám.

Celá diskusia 5 príspevkov