Pokuty za používanie mobilu za volantom budú vyššie

Manipulácia s mobilom za volantom by mala byť pre všetkých vodičov tabu. Skúsenosti z ciest a štatistiky nehodovosti však hovoria o niečom úplne inom.

Stretnúť vodiča, ktorý má telefón priložený k uchu, alebo v jednej ruke drží volant a druhou ťuká do mobilu, nie je nič výnimočné.

Po cestách jazdí stále viac áut, ktoré majú zabudované handsfree, nie všetci ho však aj využívajú. Niektorí na bezpečné vybavovanie hovorov využívajú hlasové ovládanie a bezdrôtové slúchadlá, iní sa riadia presvedčením, že majú všetko pod kontrolou a nič sa im nestane.

Problémom ale nie je len telefonovanie, pozornosť odpúta aj SMS-kovanie, zadávanie cieľovej destinácie do navigácie či kontrola notifikácií. Ani jesť alebo fajčiť by sme v aute nemali. Aj za to sú sankcie.

zdroj: minv.sr

Toto všetko by sme si mali nechať na čas, keď bude auto stáť. Pokiaľ ide o súrnu záležitosť, bezpečnejšie bude vozidlo odstaviť a vec vybaviť v kľude. Mnohých ale neodradia ani pokuty.

Pripravovaná novela cestného zákona sa zameriava aj na týchto nezodpovedných vodičov. Výška pokuty by sa mala zdvojnásobiť. Polícia plánuje aj nákup špeciálnych fotoďalekohľadov, ktoré dokážu na kilometrovú vzdialenosť odhaliť, že držíte v ruke mobil. Po novom by sa mala pokuta v blokovom konaní zvýšiť na 100 eur, v správnom konaní až na dvojnásobok, teda 200 eur.

Novela má zakázať manipuláciu nielen s mobilom, ale ktorýmkoľvek zariadením, ktoré môže odvracať vodičovu pozornosť od vedenia motorového vozidla. Návrh novely cestného zákona by mal byť vláde predložený v lete tohto roka.

Zdroj: minv.sk

Diskusia k článku:

Peter Čapkovič 14.01.2019 - 21:05

Podľa mňa je to ešte stále málo...!!! Toľko ľudí čo vidím denne hlava dole smerom na mobil a koľko nehôd spôsobia takíto vodiči mali byť v blok. konaní pokuty do 500e a v správnom konaní kľudne 1000e ... Toto je stále málo z toho sa neponaučia ľudia....

Me_Gusta14.01.2019 - 22:08 Trvalý odkaz

Presne tak, dennodenne sa stretávam, či v meste alebo na diaľnici najmä ženy - mladé, ale netelefonuju, píšu, čo je 100 krát horšie, pretože sa absolútne nepozerajú pred seba. Za to vysoká pokuta a druhý krát vodičak, ináč to bude stále.

Nightmare14.01.2019 - 23:25 Trvalý odkaz

schvalujem a este aj viac by sa zislo!

Tomas15.01.2019 - 09:49 Trvalý odkaz

To by ale mali zacat davat pokuty za pouzivanie dotykovych obrazoviek v aute. Na jednej strane mobil pouzivat nemozes a na druhej ti daju do auta velky tablet a odstrania vsetky hw tlacidla a potenciometre, ktore sa daju nahmatat aj bez toho, aby sa na ne clovek pozrel. Tym neobhajujem pouzivanie mobilu za volantom, naopak, skor chcem poukazat na tuto "logiku" alebo skor jej absenciu.

Lenka Ivančíková15.01.2019 - 10:17 Trvalý odkaz

Presne Merrick. Toto su veci, ktore rozptyluju vodica. Aj z toho dovodu som pri kupe auta uprednostnila model bez dotykovej obrazovky, este sa nastastie stale vyrabaju. :-) ocenujem ovladanie na volante a ovladanie hlasom.

Celá diskusia 18 príspevkov